Siirry pääsisältöön

Valmennuksen saldo: viisi onnistunutta stoppia, mutta super hevonen

Siinäpä meni sekin valmennus! PUH, olipas mielenkiintoista. Ihan järjettömän kiva päästä pitkästä aikaa kunnon valmennukseen. Vauhtia ja tilanteita riitti, välillä oli kuski hukassa ja tuli kieltoja, mutta pääpiirteitesti olen todella ylpeä herrasta joka sai paljon kehuja. On kuulemma tullut nyt paremmaksi, hienoa hienoa! Korostaen tietenkin että tällä kertaa vauhtia oli.. (pahoittelen kuvia, kaapattu videolta!)



hoho.. Tosiaan ilmoitin heti alkuun Pikelle että on ollut hieman taukoa ja sen kyllä näki.. Verkassa Pyry tuntui vielä ihan kivalta ja rennolta, hieman reippaalta. Mutta herranen aika kun alotettiin kavaletti ympyrällä, hevonen sekos ihan täysin! Toisen kavaletin jälkeen lähti ihan lapasesta, mentii sellasta neliä hetki, pari pukkia ja sit seinään stoppi.. Hoho, voi toista ku toisella oli kivaa. Mentiin ensin ympyrällä kavaletteja siis molempiin suuntiin ja pikku hiljaa parani ja alkoi kuuntelemaan. Edelleen tuli hirveellä halulla kohti kavalettia, eli piti aina vähän olla tiiviimmin tällä kertaa.

Sen jälkeen tultiin ravitehtävää. Tämä siis löytyy ekana tuosta videosta (kaikkea ei saatu kuitenkaan kuvattua, koska isäpuoli nosteli puomeja sitten lopputunnista jne). Eli ravissa puomi ja okseri. Tyhmiä kuskin mokia osa, mutta herra oli innoissaan ja hyppäsi nätisti. Viimeinen tuli jo selvästi laukassa, mutta kuitenkin hyvin. Tämän jälkeen tultiin pari kertaa kavaletti-kaveletti ja ristikko-puomi-ristikko-puomi-ristikko jumppaa. Tää oli tooosi kiva tehtävä, Pyry meni tosi kivasti, vaikka ekalla kerralla hieman tulinkin huonosti ja laitoin liikaa painetta (jahtasin). Ei kuitenkaan tuon herran askeleilla tarvii noita välejä reippaammin tulla, meinaa vaan välillä unohtua.

Tämän jälkeen ensimmäinen pieni "rata". Eli tosiaan kavaletti, kavaletti, ristikko-jumppa, kaveletti ja sen päällä vaihto, kavaletti ja keltainen lankku pysty ja ristikko-jumppa. Tässä jopa tuli meidän eka kielto! Rata meni ihan hyvin, heti ekalla kavaletille toin huonosti ja tuli lähelle. Ristikko jumppa hyvin, niinkuin muutoinkin, tosin hieman oli vauhtia ehkä liikaa. Ensimmäinen ongelma tuli lankulle. Tosiaan jäin itse vain istumaan kyytiin, pohkeet irti ja päästin pitkälle. Siihenhän Pyry sitten sanoi että hetkinen neitiseni, en ajatellut että vain istut siellä ja heitti sivuun. Se oli sellainen herätys taas. Ei todellakaan pelännyt lankkua, kunhan oli jotain kusetuksen makua. Seuraavalla kerralla kun oli vain pohkeet lähellä niin ei ollut mitään ongelmaa. Näette kyllä radat videolta, joten katselkaa siitä.

Sitten tultiin Pyrylle tosi vaikeaa tehtävää, innari (2,5m) okseri (lyhyt kolme) linjaa. Muuten innarikin olisi varmaan ollut ihan helppo MUTTA! Korkeus oli sen 70-80 cm pystyillä ja niiden alla oli portit.. Tultiin kerran molemmista suunnista, eka oikealta, sitten vasemmalta. Ja heti ekaksi tuli kielto. Oli varmaan omaa vikaakin, kun jännitin hieman lyhyttä väliä. Ja aina oikeasta kierroksesta Pyry tiputti ekan! Niinkuin jo aikaisemmin havaitsin, pitää sitä oikeaa laukkaa alkaa tosissaan treenaamaan, vaihdoissakin huomattavasti vaikeampi. Mutta muuten ei ollut linjalla vaikeuksia. 

innari-okseri linja, 95 cm


Tätä ennen hypättiin pieni rata, mutta en tiedä miksen kuollaksenikaan muista miten se meni! Heppa kuitenkin meni hyvin, se oli pääasia.. Sitten hypättiin loppurata. Radalla esteet oli 60-100 cm eli ihan kaikkea kavaleteista metrin oksereihin. Videolla ei kokorataa näy, joten saatte nyt kuulla sen tälläin. Aloitettiin siis innari-okseri linjalla, sitten ristikkojumppa, innari-okseri linja uudestaan, keltainen lankkupysty, hevosopisto lankku, vasemmalle sininen okseri ja lopuksi ristikko jumppa. Radasta jää tosiaan tuo hevosopistolankusta eteenpäin kun kari alkoi nostamaan puomia.

Mutta tosiaan voin sanoa että parhaiten heppa hyppäsi sen sinisen okserin, millä oli korkeutta metri! Tuli hyvin ja hyppäsi aivan ongelmitta! Ristikko jumppa meni aina oikeastaan hyvin. Mutta siis tosiaan. Rata alkoi innarilla ja otettiin siihen sitten heti kielto. Ja toinen. Siinä vaiheessa komensin hieman raipalla. Nämä molemmat oikeasta laukasta. Sitten hyppäsi, mutta taas eka tippui. Muuten hyvin linja. Ristikko jumppa taas hyvin, taas liikaa kyllä vauhtia. Sitten uudestaan innari okseri linja, mitä ennen tein ympyrän ku oli hieman vauhtia liikaa, ja nyt toooosi hienosti! Ei yhtään epäröintiä vasemmassa laukassa ja ihan puhtaasti. Sen jälkeen oli hieman erimielisyyttä suunnasta ja tuli hölmö kiemura. Ja sitten taas oikeassa laukassa lankkupysty ja kielto. Olin taas hieman nukuksissa ja askel ei sopinut, joten yritti ohi. Seuraavalla kerralla laitoin liikaa painetta jonka takia sitten tippui.. Hevosopisto hyvin ja loppu radassa ei mitään ongelmia!

Kiellotkin loppuivat siihen. Hypättiin vielä kerran lankkupysty ja hevosopisto ja meni tosi hyvin, tosin hyppäsin eka vain lankun ja sitten oli laukka sekasin ja jätin menemättä hevosopiston. Ja kaikenlisäksi aloin sitten säätämään laukan kanssa ja plaah.. Sen jälkeen linja menikin hyvin. Ihan lopuksi otettiin lyhennetty rata, innari okseri linja ja hevosopisto pysty. Ja hyvin taas herra hyppäsi. Eli kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen!

keltainen lankkupysty 100 cm
Valmennuksen jälkeisiä loppuhavaintoja vielä! Eli tosiaan huomasin että kaikki kiellot (ensimmäistä ratsastajan matkustamiskieltoa lukuunottamatta) tulivat oikeassa laukassa. Innari ei ollut vasemmassa ollenkaan vaikea, oikeassa miltein "mahdoton". Eli tosiaan tämä vaihdoissakin sama. Vasemmalle vaihtaessa siisti vaihto, mutta oikealle hyppää ja kiskaisee irti satulasta. Eli treeniä nyt oikeaan laukkaan, että saadaan kondikseen. Toinen hyvä havainto oli että herra pitää taas klipata! Tosiaan oli niiiiin hikinen ja pitkäkarvainen että odotan jo tammikuuta että pääsen taas klippaamaan sen.. 

Mutta sellainen valmennus tällä kertaa. Tässä teille vielä RAW video, eli ihan sitä itseään ;) Kaikki Piken kommentit ei sitten ole minulle, vaan saattaa ohjeistaa edellistäkin ratsukkoa jossain vaiheessa, en nyt muista onko tässä vai ei, mutta silti. Innolla seuraavaa valmennusta odottaen! Pike kovasti kehui että on tullut paremmaksi, tietynlaista rauhallisuutta tullut, mutta samalla haastetta. Eli tästä on hyvä taas jatkaa :)

Kommentit

  1. Hieno Pyry! Siitä se lähtee :)

    VastaaPoista
  2. ihanan iso maneesi:) ja hyvän näköstä menoa oli mitä tuosta videolta vähän katselin!

    VastaaPoista
  3. ratsastatsä joka päivä? meetkö aina kaks heppaa? kuin jaksat ja kerkeet!:D

    VastaaPoista
  4. Hahaaa Pyry tosiaan on lihava! :D Nomut hypyt ei näytä pahalta vaikka vähä innoissaan onki. Jeejee :>

    VastaaPoista
  5. Tiia, Ypäjän maneesit on kivoja ku niissä on tilaa ;)

    Anonyymi, en ehdi päivittäin ratsastamaan edes yhtä. Viikonloppuisin ja lomilla ratsastan molemmat, viikolla toisen ja äiti toisen :)

    Terhi, mä sanoin et se on pläski! :D

    VastaaPoista
  6. Pieni muistaminen lukemilleni blogeille näin jouluna :)

    http://i475.photobucket.com/albums/rr117/tifaf/joulua.jpg

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov