Siirry pääsisältöön

Onnellinen hevonen

Pohdintoja taas kerran tännekin blogiin. Alkuun haluan kuitenkin sanoa muutaman sanan, jos hevosten entiset omistajat / tutut / tai muut tietävät eivät saa loukkaantua tekstistä. Kaikkia meille tulleita hevosia on kohdeltu hyvin, ne ovat olleet hyvin voivia ainakin jossain määrin. En siis nyt laita mitenkään ex-omistajien päitä pölkylle, vaan haluan vain kertoa siitä mitä hevoset ovat minulle näyttäneet.

      

Tänään mietin kun lähdimme ratsastamaan, sitä, millaisia hevoset ovat nykyään. Sitä miten meillä on poikkeuksetta hevoset muuttuneet. En sano että olisin täydellinen hevosen omistaja, joka parantaa kaikki vaikeat tapaukset. Ei, sanon pikemminkin että jossain hoidossa on PAKKO olla jotain hyvää, sillä jokainen hevonen vaikuttaa vilpittömästi onnelliselta, tai ainakin tyytyväiseltä. Mistäkö tiedän? Niin, en tiedäkään, mutta se miten hevoset käyttäytyvät ja ovat mukana menossa viestii siitä että ne viihtyvät, että ne pitävät siitä mitä tekevät.

Molla lienee tamma joka on opettanut minulle ensimmäiset asiat luottamuksesta ja hevosenomistamisesta. Molla on aina ollut ihana, turvallinen, ystävällinen. Ja on sitä kaikkea edelleen. Wini-ruuna aikoinaan muuttui myös meillä paljon. Siitä tuli lihaksikas ja luonteikais hevonen jonka kanssa oli välillä vaikeuksia. Lepa-tammasta huomasimme, ettei se sovi haluamaamme tarkoitukseen. Kun Lepa pääsi maastoilemaan ilman satulaa, rauhallisia lenkkejä pitkin viikon, siitä huomasi kuinka se nautti ja rentoutui. Kisoissa taas tamma hermostui, yritti olla mieliksi ja teki liikaa, ollen turhankin vauhdikas. Mutta niinkuin sanoin, kotona tamma oli kuin ihmisen mieli, rauhallinen, herkkä, tunteellinen. Tamma joka halusi vain olla rauhassa, käppäillä ympäri maailmaa ja etsien omaa mielenrauhaansa.

Pyry on yksi oikein mainio esimerkki siitä miten hevonen on muuttunut. Kun Pyry tuli minulle, se kulki ratsastaessa helposti pohkeen takana, tyhjänä edestä. Sitä sai jatkuvasti muistuttaa miten liikutaan ja jalkojakin pitää nostaa. Turha oli kuvitella ratsastavansa tunti koulua valmennuksessa. Esteillä herra kuitenkin aina heräili, mistä tiesin että tästä pojasta löytyy kyllä potkua. Hoitaessa oli jyrän omainen perusputte ja alkuaikoina sanoinkin sitä monta kertaa pälliksi, koska yksinkertaisesti tuntui siltä että se oli välillä ihan juntti. Lauantaina ja sunnuntaina mietin miten paljon Pyrykin on tässä puolenvuoden aikana muuttunut. Nykyään se kulkee vieressä reippaasti, joskus jopa puolihölkkäillen. Ratsastaessa löytyy huomattavasti omamoottori, mikä helpottaa työntekoa. Aivan tyhjäkään ei ruuna enää ole edestä. Mutta niinkuin sanoin, on ihana huomata miten hevonen muuttuu. Laiskasta alkaa löytymään vauhtia. Jyrästä tulee kuuliainen. Aluksi Pyry ei antanut koskea päähänsä, saatika antaa pussata siihen. Nykyään se kaipaa rapsutuksia ja huomiota. Ennen niin omissa oloissaan oleva hevonen on nyt hellyyden kipeä ja rakastava. Se haluaa rapsutuksia, mutta sen lisäksi se myös antaa niitä.



Ratsastamaan on ihana lähteä kun hevoset ovat innoissaan. Tehdään mitä vain, maastoillaan, mennään koulua, hypätään.. Hevoset ovat aina innokkaina ja reippaina mukana ja tekevät sen mitä pyydetään. Hevoset ovat positiivisen oloisia, innokkaita. Onko se onnellisuutta? Ei, en tiedä, mutta se kertoo sen että jossain suhteessa, jossain asioissa on tehty oikein. 

Ja sitten Lurppa, jota mietin tänään taas erityisen paljon. Lurppa muutti meille valmennustallilta, mutta oli ollut ratsastuskoulussa ennen sitä. Ratsastuskoulussa Lurppa oli päässyt niskanpäälle ja vain muutama uskalsi sitä siellä hoitaa. Valmennustallilla otteet olivat enemmän kun kovat, joka sai Lurpan vastarinnalle ja erittäin agressiiviseksi. Ostimme sen sillä periaatteella, että luotimme omaan taitoomme saada se luottamaan ja lopettamaan hyökkäileminen. En sano että tie olisi helppo, ensimmäiset kuukaudet pelkäsin enemmän kuin mitään. Mutta pian, usean tappelun ja mustelmien jälkeen, huomasin kuinka Lurppa luotti minuun. Se antoi kaiken ja vielä enemmän. Se uskalsi taas luottaa ihmiseen, ottaa ihmisen johtajakseen. Se oli paljon. Lurppa voi ulkosestikin hyvin, oli aina innokas, aina menossa. Ja sellaisena, luottavaisena, kuuliaisena, nöyränä, onnellisena, hevosena muistan Lurpan. Hevosena joka aina sai minut hymyilemään, koska tiesin että olin sille enemmän kuin ihminen. Lurppa eli meillä onnellisena, tiedän sen vaikka muut sanoisivat mitä.


Pidetään siis kaikki omista hevosistamme hyvää huolta, rapsutellaan niitä, vietetään aikaa niiden kanssa. Haetaan luottamusta niihin ja luodaan niille avaimet onnellisuuteen.

Kommentit

  1. Jälleen kerran ihana postaus.. :) Tuli ihan mieleen nykyinen ylläpitoheppani, joka oli kesällä 2010 "hullu", ja kävelee nyt ihan rauhassa vierellä, sen kanssa voi maastoilla ilman satulaa ja on muutenkin kaikin puolin aivan mahtava.

    VastaaPoista
  2. Rakastan näitä sun postauksia! :) Itse kehtaan sanoa, että kyllä se on rutiini ja hyvä käsittely joka hevosille turvaa tuo. Oma tamma tuli 2,5v sitten Suomeen ja oli mahdoton; kaikki kengitykset sun muut oli vaikeita, mutta ihan perus loimitus, satulointi ja jopa harjaaminen oli hankalia sen kanssa. Mutta kun ollaan tehty täsmälleen samat rutiinit joka aamutallissa ja illalla, se on rauhottunut ihan valtavasti! :)

    VastaaPoista
  3. Vitsi kun on sääli, että sä kirjoitat kieliopillisesti huonoa ja vaikealukuista tekstiä. Olis muuten meinaan aika kauniita postauksia ellei lukeminen takkuaisi jokaiseen virkkeeseen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov