Siirry pääsisältöön

Motivaation tappajana epäonnistumisen pelko

Taukoa ollut postauksissa, varsinkin hevospostauksissa. Olen lupaillut erikoispostauksia, mutta päädynkin nyt avautumaan kerta heitolla siitä, mikä täällä hetkellä on sydämellä. Ja se on pelko epäonnistumisesta. Tämän pelon takia motivaatio heikkenee ja loput voikin arvailla.

Aloitetaan vaikka ihan perusasioista. Ensinnäkin, olen erittäin kriittinen ihminen ja en anna itselleni anteeksi virheitäni. Minun pitäisi olla hyvä ja osata. Jos epäonnistun, vajoan ahdinkoon ja itsesääliin ja alan pelkäämään että koko saavutus menee penkin alle. Pitäisi osata hieman höllentää nutturaa, mutta kun on kyse asioista mitä tosissaan haluaa, tulee sellainen olo että on aivan käsittämättömän huono. Pienet onnistumiset saavat minut hetkeksi iloiseksi, mutta samantien - onnistumisen tunteen takana - on taas joku paha kolkuttelemassa takaraivossa huutaen etten osaa mitään, se oli tuuria tms.

Niinkuin kaikki tietää - jos ei, kannattaa lukea aikaisempia postauksia saadakseen tarkemman vastauksen - sormeni on ollut ongelma hetken aikaa. Vieläkään se ei ole kunnossa. Olen joutunut peruuttamaan valmennuksia, koska sormi särkee ja haava on ohjan kohdalla. Mutta en tiedä onko tämä ollut vain naurettava tekosyy sille, että pelkään epäonnistuvani. Viimeinen valmennus oli kouluvalmennus, joka ei todellakaan mennyt putkeen. Pelkään kohdata valmentajaani ja pelkään tekeväni virheitä. Vaikka virheethän kuuluvat jokaisen elämään, eikö?

Parina päivänä olen nyt käynyt ratsastamassa, kentällä ja maastossa humputellen. Yrittänyt päästä taas kiinni siihen tunteeseen, onnistumiseen. Tuntuu kuitenkin kokoajan siltä että en vain osaa, hevonen ei vain tykkää siitä miten ratsastan sillä. Vaikka menisikin hyvin, olen itse kokoajan kriittisesti katsomassa, että voisihan se mennä paremminkin. Pyry on tuntunut kivalta, olen nauttinut sillä ratsastamisesta. Itsessäni huomaan kuitenkin virheitä, mitä haluaisin korjata, mutta en jotenkin saa aikaiseksi.

Kisakalenteria olen suunnitellut, mutta en kuitenkaan ole innoissani. Yleensä sytyn viimeistään tässä vaiheessa siihen todellisuuteen, että kohta on kevät ja kisat. Tällä hetkellä kuitenkin olen jossain syvällä itseinhossa katsomassa peiliin ja kritisoimassa itseäni. Arvaatte varmaan miten turhauttavaa? Haluaisin kovasti, mutta toinen puoli minusta kokoajan vänkää vastaan. Enää en vain keksi miten tästä pääsisi irti, muuta kuin hengittämällä ja yrittämällä uudelleen ja uudelleen.


Toivon mukaan tämä tästä. Kovasti yritän päästä fiilikseen, löytää taas oikean meno vaihteen. Kaikki tuntuu kuitenkin tällä hetkellä kaatuvan niskaan. Tuntuu etten saa mistään tunteesta tai onnistumisesta kiinni ja että kaikki tavoitteet mitä olen asettanut on aivan mahdottomia. Hevosten mahat kasvavat (varsinkin Pyryn, se on sellainen possu!) kun itse kierin säälissä ja inhossa.. Ja minäkö muka "aikuinen", pah sanon minä!

Ja näin muuten viime yönä unta Lurpasta. Se oli jotenkin erittäin painostava ja tavallaan surullinen uni. Olin unessa huoneessani, talomme yläkerrassa. Oli kevät, tarha oli kirkkaassa jäässä. Siellä oli kolme hevosta: Pyry, Molla ja Lurppa. Näin kuinka Pyry laukkasi mieletöntä vauhtia tarhassa, jarrutti ennen päätyä ja kääntyi. Sitten lähti Lurppa. Se laukkasi juuri niin sitä ihanaa massiivista laukkaansa, mennen välillä aivan kippuraan ja heittäen innoissaan pukkeja. Se lähestyi päätyä hidastamatta ja päädyssä lähti kaartamaan käännökseen. Samassa sen jalat luistivat alta, näin kuinka se kaatui ja jäi makaamaan. Muistan vain huutaneeni jotain, en päässyt pois huoneestani, koska ovi oli lukittu. Ainut  mitä pystyin tekemään, oli katsoa kuin hieno iso mies makasi tarhassa, aivan liikkumatta.

Heräsin epämukavaan oloon, taas miettien olisinko voinut tehdä jotain toisin Lurpan kanssa. Miettien ja pohtien vaihtoehtoja siitä mitä olisin voinut tehdä toisin. Tehtyä ei saa tekemättömäksi, mennyttä ei saa takaisin. Kai pelko on peräisin siitä että pelkään vielä pilaavani Pyrynkin. Liikaa pelkoa, liian vähän varmuutta, sitä se varmasti on.

Kommentit

  1. Tuttu tunne, harmittava toi uni, mutta uskon että olet varmasti silloin tehnyt Lurpasta oikean päätöksen :)

    VastaaPoista
  2. itsellänikin on juuri nyt sellaien "mikään ei onnistu"-vaihe... Hieman rasittavaa ja motivaatio laskee. Näin teidät Lurpan kanssa useasti kisoissa ja aina ihailin kuinka hieno heppa se olikaan :) Minäkin uskon että teit oikein Lurpan kanssa ja nyt oli vain sen aika lähteä. En oikeastaan tiedä mitä sanoa, mutta tiedän hyvin tuon tunteen. nimim. itsekin menettänyt kesällä toisen hevosistani... Tsemppiä, kyllä se siitä taas alkaa sujumaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kai toi epäonnitumisvaihe on useilla :D Mulla oli kans syksyllä semmoinen ja monesti itkin kun ei tullu ratsastuksesta mitään. Tosin hepalla oli silloin kanssa huonoa heinää, minkä takia kiukutteli (niihin lisäksi omat erittäin huonot ratsastustaitoni niin eihän siitä sitten mitään tullut). Nyt vaihdettiin parempaan heinään ja itse olen käynyt tunneilla ja pikkuhiljaa ns. uudestaan pohjalta korjaamaan virheitä (: paljon jaksamista ja tsemppiä ! (: kyllä säkin sen paremman fiiliksen sieltä vielä löydät !! (:

      Poista
  3. Lohduttavaa lukea että muillakin on samalaisia ongelmia motivaation kanssa.. Itsekin vain maastoilen tällä hetkellä, koska kentällä ei tunnu mikään onnistuvan. Tsemppiä vaan sinne suuntaan! :) Ja varmasti teit oikean päätöksen lurpan kanssa! Tuohon epävarmuuteen ei auta muu kuin aika, nimim. useasta lemmikistä ja hevosesta luopunut.

    VastaaPoista
  4. Voi Senni! Et olisi voinut tehdä mitään paremmin Lurpan kanssa, hoidit sitä hyvin ja ratsastit hyvin, olitte tosi hieno pari! Tiedän tosi hyvin ton tunteen kun tuntuu siltä ettei osaa mitään, kaikki menee pieleen, hevoset on hankalia ratsastaa kun ei itse osaa. Kyllä se siitä helpottaa, trust me! Mulla oli tollanen kausi 3kk marraskuusta tammikuuhun. Nyt rupee paistaa jo vähän valoa risukasaan. Parantele nyt sun sormi kuntoon ja rohkeesti vaan tunneille niin asiat rupee kyllä sujumaan! :) Tsemppiä ja voimahali<3

    VastaaPoista
  5. Tuota tapahtuu varmasti kaikille, motivaation puutetta. Juuri eilen oli taas tunne että nyt viikon loma koko touhusta, ja edelleen tuntuu siltä, ja lauantaina pitäisi olla taas valmennus, eikä mikään huvita. Onneksi tätä ei ainakaan itselle käy liian usein. Raaka hevonen alla, itse alusta asti tehnyt, joten pakko vaan hyväksyä se fakta että näin vaan käy joskus. Niin hevoselle kuin ratsastajallekkin, muista se! Tsemppiä, kyllä se siitä :)

    VastaaPoista
  6. Senni Senni Senni... Äläpäs nyt synkistele, mietippä miten paljon olet saanut Pyrden kanssa aikaan. Hevosesta tullut eteenpäin pyrkivämpi, se on elämäänsä tyytyväinen, hyvinvoiva ja iloinen hevonen. Mikä enää parempi kannustin itselle on onnistunut ja tehnyt asioita oikein? Ei mikään, kyllä se palkinto on hyvinvoiva polle. Teillä synkkaa ja valmentajat ovat antaneet kehuja ja kiitoksia harvase kerta. Nyt nenä pystyssä ja korvat hörössä Pyrden kanssa kohti uusia haasteita ja kisakautta, teillähän on vain taivas rajan, ottakaa siitä ilo irti :) Etenette omaan tahtiin, Pyrde on Pyrde eikä aina välttämättä kiinnostunut kouluratsastuksesta (tosin siinäkin oman käsitykseni mukaan olet saanut sille luotua lisää motivaatiota mikä on ja suorastaan maailman kahdeksas ihme!) hätäilemättä niin et sinä mitään hevosta ole pilaamassa vaan päinvastoin. Vaikken Pyryn kanssa ole ollut nyt tekemisissä, tiedän että se on herkkä hevonen ja elää samaa fiilistä ihmisen kanssa. Luota siis itseesi, niin Pyrde uskaltaa luottaa sinuun ja sillä te pääsette vielä pitkälle. Te ootte nii hyvii ja parhaita :)) terveisin Pyrden omistaja, tyytyväinen teidän yhteistyöhön sellainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oih, olet kyllä ihmeellisen ihana ja piristit hirmuisesti päivääni! Ihana kuulla että olet tyytyväinen, se on ehkä (Pyryn hyvinvoinnin jälkeen) parasta mitä voin toivoa :) Kyllä se tästä taas, pikku hiljaa positiivisemmin ajattelen eteenpäin ilman paineita! :)

      Poista
  7. Ja vielä lisäyksenä, ettei tule väärinkäsityksiä kenellekkään, koska Pyryllä on aina ollut "etelän reissulla" mahtavat ihmiset ympärillään ja on ollut turvallinen olo täällä pohjoisessa olla omistajana ja kuulla hevosen kehittymisestä. Kehitys jatkuu edelleen, hieno homma, hevoselle on tullut ikää ja järkeä lisää. Pyry lähti täysin mehtäläisenä reissuun ja kaikki kiitos ja kunnia Pihlajan Johannalle joka aloitti nollasta ja jaksoi Pyryn tempauksia päivästä toiseen ja sai tuosta mehtäläisestä tehtyä hevosen jonka pystyi viemään ihmisten ilmoille ja siitä työstä pystyi olemaan todella ylpeä. Pohjatyöstä kaikki lähtee ja se on hyvin tehty. Kiitos vaan kaikille ihmisille, Johannalle ja kaikille hoitajatytöille, jotka ovat jaksaneet olla pitkämielisiä Pyryn kanssa valmennus- ja kisareissuilla :) Huipputyyppejä olette ja sen takia Pyrdekin on nyt niin hieno!

    VastaaPoista
  8. http://abstrakteja-ajatuksia.blogspot.com/2012/02/tessan-vika-kaikki-ja-tappajakoirat-syo.html haasteella heittelen ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov