Siirry pääsisältöön

Erikoispostaus 17: Kun hevoset on kotona - arkirutiinit

Mihin se sitoo kun hevoset ovat kotona? Päivän perusaskareet tallissa


Aamuruokinta

Aamu omassa tallissa alkaa tietenkin hevosten aamuruokinnalla ja hoidolla. Meillä hevoset saavat aamupalansa klo 8, ellei ole kisoja tai valmennuksia jotka aikaistavat ruokintaa. Ensin hevoset saavat sisälle aamuruokansa, jotka sisältävät määrän x kauraa ja y black horcen balance rehua. Lisäksi hevosille suodaan herkullinen annossa näkkileipää ja porkkanoita palanpainikkeeksi! Hevosten syödessä aamumössöjään, on aikaa perushommille: heinät pihalle (jos eivät ole jo illalla sinne päätyneet), hevosten loimitus, jalkojen tarkistus jne. Mollan jalat laitetaan yleensä aamulla myös kylmäykseen (pakasteessa kylmennettävät kylmäpatruunat), jotka otetaan pois kun hevoset laitetaan pihalle. Mössöjen jälkeen hevoset pääsevät pihalle syömään aamuheinänsä. Aamutalliin kokonaisuudessaan menee aikaa noin 30 minuuttia.


Tallin siivous

Siisti talli on aina mukavampi. Tallin siivouksen ajankohtaa on mielestäni hölmö laittaa, mutta pyrkimys olisi aina saada talli siivottua jo aamusta. Meillä hevoset ovat sään salliessa koko päivän pihalla, joten karsinat siivotaan vain kerran päivässä. Tallin siivoukseen kuuluu yleensä karsinoiden putsaus, tarvittaessa kuivikkeen lisäys, käytävän lakaisu, vesien vaihto ja iltaruokien valmiiksi laitto - eli heinät verkkoihin ja iltamössöjen turvotus. Keskimäärin tallin siivoukseen saa aikaa kulumaan noin 45 minuuttia jos tekee ilman mitään pysähdyksiä (kuten paijaa kissaa tai koiraa, syöttää koiralle porkkanoita, katselee välillä hevosia tarhassa, istuu arkun päällä ja facebookkaa...).


Päiväruokinta

Päivällä hevoset ruokitaan noin klo 15. Kuitenkin ennen tätä katsotaan myös keskipäivällä että hevosilla on vielä heinää ja vettä, eli saavat silloin tarvittaessa "väliheinät". Päivällä ei hevoset saa muuta kuin heinää ja tietenkin vettä on tarjolla kokoajan ja talvella juotetaan lämmintä vettä myös päivällä. Yleensä päiväheinät on punnittu valmiiksi jo aamulla, jolloin ei tarvitse enää kuin käydä kärryillä roudaamassa heinät hevosille. Päiväheinät - jotka siis ovat valmiina - saa heitettyä pihalle kymmenessä minuutissa.


Hevosten liikutus

Hevoset liikutetaan silloin kun ehditään, mieluusti aina valoisaan aikaan, mutta toisinaan myös hämärän ja pimeän sattuessa. Jokainen päivän liikutus riippuu siitä mitä muuta on tarkoitus tehdä päivän aikana, onko ollut kisoja ja / tai valmennuksia ja kuka ylipäätään ratsastaa. Meillä tavoitellaan että hevoset saisivat liikkua mahdollisimman monipuolisesti. Mennään koulu, jumppaillaan puomeilla, hypätään, hömpötellään, juoksutetaan (irti kuin myös liinassa), käydään maastossa, treenataan kestävyyttä.. Yleensä katsotaan vähän hevosen mielen mukaan mitä tehdään. Jos hevonen on väsyneen oloinen ja on suunniteltu koulutreeni sille päivälle, voidaan se siirtää ja lähteä maastoon kävelemään ilman satulaa. Jos (lue: kun) saataisiin tuo kenttä pistettyä pihalle niin tuo kenttätyöskentelymääräkin voisi moninkertaistua! Yhtä hevosta kohden liikutus kuntoonlaittoineen ja poislaittoineen kuluu keskimäärin puolitoista tuntia, ratsastusksen pituuden mukaan, eli joskus voi mennä kauemmin ja joskus vähemmän aikaa.


Varusteiden pesu

Meillä pestään aina ratsastuksen jälkeen suitset, näin ne pysyvät siistissä kunnossa ja niitä pystyy tarkkailemaan, ovatko rispaantuneet jostain tai rikki. Satulat pyyhkäistään kerran viikossa ja tietenkin silloin jos on kovin kuraista. Likaiset suojat harjataan, märät pintelit pistetään kuivumaan. Meillä suojat pesee pesukone ja siksi niitä ei pestä joka kerta, vaan noin kerran kuukaudessa. Jos aivan kuraiset on niin käsipesukin voidaan suorittaa. Varusteiden pyyhkäisyyn menee yleensä aikaa noin 5 minuuttia ja se saa heti suitset vaikuttamaan siistimmiltä ja parempi laatuisilta.


Iltaruokinta

Iltaruokinnan aikaan hevoset pääsevät sisälle, jos eivät jo jostain muusta syystä ole sinne joutuneet. Iltatalliin tullaan yleensä 9-10 aikaan illalla, säästä riippuen. Illalla hevoset pääsevät nauttimaan karsinaansa jo ripustettuja heinäverkkoja, samalla kun ne harjataan ja talvella vaihdetaan loimet ja tarkistetaan vielä haavojen varalta. Varsinkin talvella on meille tärkeää harjata hevonen vielä illalla ennen iltaloimitusta, kun kuitenkin on pitkin päivää ollut loimi päällä. Lopuksi annetaan iltamössöt ja nk. herkkukorit (jotka sisältävät porkkanaa ja näkkileipää) hevosille ja valot sammutetaan viimeisten tarkastusten jälkeen. Iltatalliin aikaa kuluu varmaan noin 30 minuuttia kaikkine harjauksineen.

Lisäksi tietenkin paljon muuta aina hevosten tarhojen kunnossa pidosta satulahuopien pesuun!
Millaiset ovat sinun tallirutiinisi?

Kommentit

  1. Tää oli kiva postaus :) meillä on talli vähän matkan päässä mummulassa joten en arkipäivisin mee seittemän aikaan ruokkiin heppoja !

    girl-and-eight-hoof.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta kuitenkin sillon tällön esim. viikonloppuisin oon aamutallissa :)

      Poista
  2. Mimmoiset tarhat teillä on kotona? ^^

    VastaaPoista
  3. Tollasta se on ku on hepat kotona :) Aina jotain hommaa täytyy tehdä ja aikaa kuluu enemmän ku tarpeeksi. Meilla oli 21v. hepat kotona, kunnes muutin omilleni ja sen verran kauas vanhempien talosta että tuli heppa täyshoitotalliin. Äidilläni oli vielä pitkään hevoset kotona, nyt kun on vaan kaks heppaa (äidin ja mun), ni ovat talvet ainakin täythoitotalleissa maneesipaikoissa. Mut meillä kyllä äidin kanssa tehtiin hommat melko lailla puoliksi, joten yksin harvoin olen hepat kokonaan joutunut hoitamaan. Palrhaimmillaan meillä tais olla kuus heppaa kotona yhtä aikaa...

    Tuosta kohdasta täytyy nyt vähän kysyä, et sanoit et kylmäät Mollan jalat ennen ku se menee ulos. Onko sille jokin erityinen syy? Mulle on opetettu, että ei sais kylmätä hevosen jalkoja ennen ku se lähtee liikkeelle. Kaks tuntia tarttis olla heppa levossa esim. karsinassa ennen ku lähtee enempää käyttämään jalkoja. Ihan vaan siks, ettei tule jänne yms. vaivoja kun kylmänä niitä käyttävät. Revähdysten mahdollisuus kasvaa. Toki jos Molla tönöttää tosi nätisti heinien vieressä seuraavat kaks tuntia nit sit se ei varmaan oo ongelma. Mut jos niillä on tapana juoksennella tai muuta tarhassa, ni sit se ei välttämättä ole hyvä juttu. Ja siis näin mä olen oppinut, te teette juuri niinkuin omalle hepalle parhaaksi näette. En halua neuvoa, kuhan nyt tuli mieleen kun tekstiä luin. Ja sulla voi olla siihen tosi hyvä syy, mitä et vaan tekstissä maininnut :) Mä varmaan kuitenkin omalle hevoselle laittaisin sen kylmän vasta iltatallin yhteydessä, ku se heppa on rauhassa karsinassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistä olet tälläisen oppinut? Ihan eläinlääkärin kanssa on asiasta puhuttu ja ei kyllä ole ikinä mitään sanonut että jännevaivoja kylmäysaiheuttaisi, päinvastoin :)

      Mollalla jalat kylmätään jo ihan ennaltaehkäisynä. Kesällä se alkoi mystisesti ontumaan ja klinikalla ei vain löytynyt syytä. Siksi sen jalat kylmätään aamusta, jolloin sille laitetaan kylmäpatruunat siksi aikaa kun syövät ja ennen tarhaan menoa otetaan pois ja laitetaan lämpölinimentti. Ratsastuksen jälkeen laitetaan myös kylmät ja sen jälkeen lämpöpintelit yöksi. Eli tehdään ns. kylmä-kuuma hoitoa jaloille.

      Hieman kummastuttaa tämä revähdysmahdollisuus, kun kuitenkin sekä kylmetys että lämpö kiihdyttävät verenkiertoa omalla tavallaan. Ja esimerkiksi kun minulla oli Lurppa jolle tuli jännevammoja x määrä (liian monta kertaa uusi, etten edes enää muista), kylmettää piti 3-5 kertaa päivässä eli niin usein kun suinkin ehti. Teoriassa sen pitäisi sitten seistä karsinassa koko päivä ja ei kyllä se ainakaan eläinlääkärin ohje silloin ollut :)

      Ollaan joskus saatu Mollan etujalkoihin myös eläinlääkäriltä venyttelyohje, mutta itse henkilökohtaisesti taas en uskaltaisi lähteä venyttämään hevosta silloin kun on karsinassa ollut (ohje oli siis venyttää aamuin ja illoin), tulee ihan sellainen olo että venäyttää vielä jonkun paikan kun jalat ei ole vertynyt.. Vaikka kyllähän varmaan eläinlääkärit tietävät koska sitäkin kannattaa harjoittaa.. Ainakin uskoisin :D

      Mutta pakko sanoa että tämä oli kyllä minulle ihan uusi juttu, ei ole ikinä tullut edes puheeksi elukkatohtoreiden kanssa että ei saisi liikkua kylmetyksen jälkeen. Ja onhan tuo poni tuossa 10 vuotta mukana ollut ja jännevammoja ei oikeastaan ole näkynyt ja jalat vain parantuneet kun niitä nyt ahkerasti hoidettu :)

      Poista
    2. Ja vielä siis lisään että joo tiedän että ei kiihdytä itsenään verenkiertoa (kylmä) mutta siksi kirjoitin sinne _omalla tavallaan_ :)

      Poista
    3. Tämän ohjeen on minulle sanonut eräs tallimestari. En tiedä onko se totta ja voi olla että hän on ihan väärässä ohjeineen, mutta minusta ajatus oli järkevä. Jos ajattelee että pitäisi itse kylmäpussia jalossa ja sen jäkeen lähtee lenkille, niin ajattelisin että revähdyksen (lihas, jänne yms.) mahdollisuus kasvaa, kun ne ovat kylmät. Sama kuin lihaksia ja jänteitä lämmitellään ennen kuin aletaan treenaamaan kunnolla. Niinkuin tuossa venyttelyohjeen kohdalla sinäkin sanoit. Näin mä olen asian omassa pienessä päässäni järkeillyt. Ja siis tietysti kylmäys auttaa jännevaivoissa ja niiden ehkäisyssä erittäin paljon. Tätä kun on joutunut itsekin valitettavasti ihan riittämiin tehdä... Lähinnä siis tuo oli ajatuksena ettei sen jälkeen heti saisi liikkua.

      Mut voi tosiaan olla että olen ihan väärässä ja ohje on ollut hölynpölyä :D Täytyykin seuraavaksi kysyä ell kun näkee. Mä kun olen tuota ajatusta noudattanut ja jos se onkin ihan väärin... Ja jos se teidän Mollalla on toiminut, niin mitäs sitä hyväksi havaittua muuttamaan :) Hyvä et tulee keskusteltua näistä asioista ja voi omatkin tavat sitten korjata oikeiksi, jos ihan vääriä ovat :)

      Ja toki jos ell on sitä teille suositellut tai sanoo että ei ole mitään tällaista vaaraa, ni sit mun saama ohje on väärä. Kyl mä ell ennen uskon koska ovat ammattilaisia terveyden suhteen kuitenkin.

      Poista
    4. niin ja ei meillä hevoset kyllä tarhassa muutenkaan revittele (jos eivät pelästy tai saa jotain muuta vauhtikohtausta) ja harvemmin kun heinät on juuri annettu (aamusta). Juu, tiedän kyllä mitä tarkoitit, mutta meilläkin kun yleensä tehostetaan hoitoa lämpimällä niin ei ole ainakaan eläinlääkäri mitään sanonut että olisi riski rikkoa itsensä :D Tosin voi se jänne siellä tarhassa ilman sitä kylmäystäkin poksahtaa kun harvemmin hevoset verryttelevät ennen kuin alkavat riehumaan (nimimerkillä, liiankin hyvin kokemusta).. Ihan hauska kuulla tämmöisestä :D

      Poista
    5. No harvemminhan ne tarhassa riehuu ilman mitään syytä, varsinkin kun molemmat ovat jo ihan aikuisia hevosia. Ja ainahan voi kaikkea tapahtua, vaikka kuinka yrittäsi olla varovainen. Kyl näitten hevosten kans sattuu ja tapahtuu, ei niitä pumpuliin voi kääriä kuitenkaan. Tosin joskus toivois et vois... :D

      Mut tosiaan kuten sanoin ni voin olla ihan totaalisen väärässä ja toki te jatkatte niinkuin ootte hyväks todennut :) Hyvä kuulla eriäviä mielipiteitä, jotta voi sit nämä mieltä askarruttavat asiat kysyä vaikka ell. Ja muuttaa tarvittaessa tapojaan.

      ps. Ihanaa et sun molemmat hepat on nyt kunnossa ja pääsisitte treenaamaan talven kunnolla ja ens kesänä sit olis ehjä kisakausi! :) Tykkään tosi paljon sun blogista ja ihana seurata teidän kenttäkisoja. Ite oon koulutuuppari, mut kyllä tossa kenttäratsastuksessa vaan on sitä fiilistä ja vauhtia. Ihanaa syksyn jatkoa sulle ja hepoille! :)

      Poista
    6. Jep, mä just sanoin äitille et käärin ne kokovartalo suojapukuun nyt kun ne saa hokkikengät jalkoihinsa.. Ensimmäinen kuukausi on kaikista pahin, välillä ekoina hokkikenkäaikoina on ollut hevosilla jalat ihan haavoilla ku ei ne tajuu että niillä on hokit.. Kunhan ei nyt kehittäis ittellensä mitään kunnon vekkejä niinkun Molla kolmisen vuotta sitten kun ommella olis pitänyt... :D

      Ja kiitoksia paljon, positiivinen palaute saa aina paremmalle mielelle ja tekee mieli jatkaa kirjottamista :)

      Poista
  4. Täytyy kommentoida tota kylmäyshommaa että meille on sanonu kaksi eri kokenutta hevoslääkäriä, että hevosilla ei olis käytännössä ollenkaan esim hankkarivammoja tai muita jännevammoja jos hevoset verryteltäis kunnolla eli ensin laitetaan veri kiertämään ja sitten tehdään töitä. Jänteet paukkuu myös liian pehmeissä tarhoissa/kentillä, kun jänteet ja nivelet menevät (parhaassa tapauksessa vielä yli-)painon alla ääriasentoihin yht äkkiä. Tuntuukin vähän oudolta että jalat kylmätään ennen liikkumista..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En nyt sanoisi että ennen liikkumista, ihan vain ennen tarhaan menoa ja liikutuksen jälkeen :D

      Poista
  5. Meillä seisoo pihassa 9-11hevosta, tällä hetkellä kymmenen. Aamutalli alkaa 7-8aikaan ruokinnalla ja ulosviennillä. Sen jälkeen tallin siivoukset yms. Päiväruokia eivät saa, heinäpallot tai päivällö laitetaan lisää heinää. Iltatalli aloitetaan talvella 18 aikaan kesällä saattaa venyä iltakymmeneen. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov