Siirry pääsisältöön

Kysyit mitä vain, miten vain ja mistä vain, vastaan jotain sinnepäin!

Tosiaan, annoin teille jopa hurjan päivän aikaa keksiä kysymyksiä, mutta koska tästä päivästä ei ole kummempaa kerrottavaa, vastailen siis kysymyksiinne. Ennen sitä on kuitenkin pakko sanoa että Pyry oli tänään tosi hieno! Aluksi oli kentällä vastaan laittamista, mutta kun aloin tekemään kavalettitehtävää laukan parantamiseksi, herra tuli todella kivaksi ja pehmeäksi! Se fiilis perjantain kouluradalle, aijai.. Mutta nyt niihin kysymyksiin vastauksineen!

Mua on askarruttanut jo pidempään se, miksi Lurpan korva oli lurpallaan...
Tämä ehkä oli hieman pohdintaa enemmän kun kysymystä, mutta koska kysymys on, tai pikemminkin oli, todella yleinen, vastaan siihen ihan mielelläni. Lurppa oli siis tosiaan ori 8 vuotiaaksi saakka, joten se omasi vielä meilläkin joitain orimaisia piirteitä. Ja jos niihin piirteisiin tyrkätään mukaan se että hevosella on vielä pallit tallille, voin sanoa, että ei ole ihme, että sillä on vain "puolikaskorva". Mutta siis oli varsana laitumella ottanut yhteen joidenkin toisten kanssa ja siinä timmellyksessä satuttanut korvansa ja sitä oli sitten sitä rustoa leikattu pois sellainen puolikuun mallinen pala. Lisäksihän herralta puuttui hampaita, lie ollut olevinaan kovempikin ori.. Monta kertaa piti ottaa kuva sen korvasta missä näkyy leikkaus, mutta aina kuvittelin että sitä aikaa vain on ja on..


Ja kuinka suuri on suurin este jonka oot hypännyt? 
Suurimman esteeni hyppäsin Lurpan kanssa, 130 senttinen pysty. Kerran valmennuksessa kun harjoiteltiin 2009 miniderbyyn Pike teki ihan julmetun kokoisia esteitä (120-125 senttinen leveä okseri näin esimerkkinä) ja sen jälkeen kyllä se 110 cm tuntui niin pikkuiselta. Oli mahtava fiilis niillä isommilla esteillä, ihan kuin olisi oikeasti lentänyt! Siinä okserilla oli niin upea fiilis, Lurppa hyppäsi, oli ilmassa, laskeutui.. Sitä tunnetta on ihan mahdoton kuvailla! En ole ylpeä näistä hypyistä, olin itse meinaan aika hukassa (ja takuulla olisin nytkin jos sellaiset esteet laitettaisiin eteen), mutta se tunne oli niin mahtava kun tunsi mikä voima siitä hevosesta lähti.. (anteeksi tämä turha selostus..)

Ketkä on Mollan lähisukulaisia?(: 
Mollan isä on hieno hieno ravuriori Hero II, jota äitini on nuorempana hoitanut. Erittäin kiltti, mutta todella kovapäinen juoksija, jolle kehitettiin oikein oma kuolain kilpailuihin. Luonne selvästi Mollalta periytynyt isältä, ainakin äitini puheiden perusteella.. Emä on Merita, joka on siis Mollan kasvattajien yksi kantatammoista. Erittäin hyvin juossut ravuri myös. Lähisukulaisina voisin mainita myös Mollan täyssiskon Muskamarin, joka on ehkä enemmän äitiään, kun isäänsä, hieno tamma tämäkin.

Onko pyry tulossa myyntiin, vai jääkö kenties sinulle? 
Pyryhän ei ole minun oma, mutta omistaja ei tuskin ikinä tule ruunaa myymään, joten niin kauan kun meillä vain yhteistyö jatkuu Pyry (toivon mukaan) on minulla.

Miten teet sun blogis bannerin? 
Bannerin teen Adobe Photoshop CS2 -ohjelmalla. Yleensä hieman leikin eri fonteilla ja kuvilla, sitten läpinäkyvätausta kehiin ja eikun joku söpö tausta kuvataustalle, tadaa! Myönnetään, olen vuodesta 2007 harjoitellut ulkoasujen ja erilaisten kuvankäsittelyjen kanssa leikkimistä, että onhan tässä nyt tätäkin hetki jos toinen harjoitettu..

Vastasit edellisessä postauksessa jollekkin anonyymille että kypärä juttuusi on joku selitys, mikä se on? 
Haha, arvasin et tää herättää uteliaisuutta! Mut siis tosiaan, ei tarvitse odottaa mitään ihmeellisyyksiä, onhan jokaiselle asiallensa oma tarinansa. Kypärän tarina on se, että kun ostin kypärän 2008, omistin n. 7 kiloa enemmän hiuksia. Ja no, kun sitten -09 vetäsin hiuksen ihan ohueksi ja lyhyiksi, menihän siinä tietty kypäräkin hieman, kiltisti sanottuna, isoksi. Nykyään viritän sen ponnarilla kireäksi, mutta koska hiukset huomattavasti ohuemmat, pääni on kapeampi noi itä-länsi suunnalla, kypärä helposti tulee alemmaksi kuin normaalisti. Ja ei kypärä ei heilu eikä ole mitenkään oman näkökenttäni edessä, ei haittaa minua siis mitenkään ja hyvin on tippuessa pysynyt päässä, ei hätää, henkikultani on minulle tärkeä, joten en riskeeraa sitä isolla kypärällä. Tosin tähän kysymykseen lisätäkseni, pään mallini on muutenkin hieman omituinen, jonka tähden kypärän (toinen toisensa jälkeen) näyttävät että olisivat silmillä ^^ 

Ja toiseksi, mikä on paras hetki minkä olet ratsastessasi kokenut, milloin sinulle on tullut semmoinen olo että tämä on se hetki minkä takia harrastan ja ylipäänsä ratsastan? 
Erittäin hyvä ja erittäin vaikea kysymys. Olen oikeasti erittäin pessimistinen ihminen, en jaksa odottaa saavuttavani mitään tai pärjääväni saatika osaavani mitään. Paras hetki on varmasti aina kun olen maastoesteradalla. Silloin on tunne että tämän takia ratsastan, tämän takia näen vaivaa ja töiden ja koulun jälkeen jaksan vielä raahautua talliin. Paras hetki taitaa olla Lurpan kanssa kun hypättiin vaativan esteitä valmennuksessa, silloin oli sellainen fiilis että tässä se on, tämän takia jaksoin kaiken sen mitä nytkin jaksan. Myös yksi parhaista hetkistä on ollut Mollan onnistumiset. Se että ollaan 8 vuotta tehty töitä tamman kanssa ja lähdetty ihan nollista, tuo minulle aina sen tunteen että tämän takia tätä teen!



 päättötodistuksesi keskiarvo
8,5 johon olen todella tyytyväinen siihen nähden että 8. luokka meni täysin penkin alle.

minne hait ysin jälkeen ja minne pääsit ? 
Hain ja pääsin Loimaan Lukioon urheilulinjalle. Hain sinne esteratsastuksessa ja tein sopimuksen Vähämäen Tiinan kanssa. 2 valmennusta viikossa ja hänen suositus. Heh, kävin puolivuotta sitä paikkaa ja sen jälkeen jäinkin kokonaan Vähämäelle töihin (palkka hurjat hevosen karsinapaikka + 2 valmennusta viikko). Työtunteja kertyikin sitten 10-13h / päivä ja mitään en vaihtaisi pois!

vinkki ratsastajalle joka haluisi kehittyä mutta ei mahdollisuutta vuokra-eikä omaan hevoseen. 
Olen todella huono antamaan vinkkejä. Kehittymisen kannalta vuokra/oma olisi täydellinen, mutta suositten myös töihin hakemista myyntitalleille. Orjatyötä, mutta palkitsevaa, saa ratsastaa erittäin paljon erilaisia hevosia, mistä on aina vain hyötyä. Kaikkien pää ei tosiaan tuota hommaa kestä ja siihen vaaditaan miltein sitä 100% sitoutumista, joten alaikäiselle / koulua käyvälle tämäkään vinkki ei ole parhain, mutta se on kuitenkin vaihtoehto :) Toinen voi olla valmennustunnit, juuri jollain tasokkaammalla ratsastuskoululla.

pahin ratsastusonnettomuus
Kiitän luojaa ja onneani siitä ettei minulle ole (kop kop) tapahtunut mitään suurta vahinkoa, ainakaan vielä. Pahin taitaa olla Lepan kanssa kisoissa kaatuminen, jossa jäin puoliksi hevosen alle, mutta siitäkin selvittiin pienillä ruhjeilla - sekä kuski että hevonen. Alla olevassa kuvassa siis lähtökohdat, tuosta tehtiin vielä mahtava kuperkeikka ja siitä sitten Lepa kaatui puoliksi päälle. Onnea todellakin oli matkassa, ambulanssin tilaaminen olisi ollut paikalla, jos olisi kaatunut enemmän päälleni..

  
 iloisin hetki ratsastuksessa 
Tähän kirjoittaisin ehkä saman vastauksen kun aijempaan kysymykseen " mikä on paras hetki minkä olet ratsastessasi kokenut, milloin sinulle on tullut semmoinen olo että tämä on se hetki minkä takia harrastan ja ylipäänsä ratsastan? 

lempi valmentajasi 
Ehdottomasti Pike! Pidän myös paljon Mikko Mäentaustasta, mutta käy niin harvakseltaan, että kyllä Pike voittaa mennen tullen. Pikellä on vain se "tatsi" tähän hommaan.

lempi koulurata
Helppo B:3 suomenhevosen kanssa, mutta tykkään myös KN Specialista jonkin verran. A-merkin kouluohjelma kuulostaa niin houkuttelevalta, että innolla odotan koska pääsen sen starttaamaan Pyryn kanssa! Helppo C tasoisista luokista sanoisin Aikuismerkinkouluohjelma (kirjoitinkohan nyt ihan oikein, kuitenkin se, minkä ratsastin KT-tallilla 20.6. Lurpalla ja Mollalla).

lempi este 
Maastoesteet! banketti, alashyppy ja vesieste ehdottomia suosikkeja. Rataesteillä rakastan pituusesteitä ja muureja, kaikki missä on vähänkin haastetta on omaan mieleen. Innolla odotan myös pitkän veden harjoittelua..

Monta kertaa oot startannu sh-kuninkaallisissa ? 
Ensimmäisen kerran starttasin 2005 ja sen jälkeen ollaan vuosittain käyty kuninkaallisissa. Eli tämä lienee sitten  seitsemän kerta niissä karkeloissa? Matikkapäälläni laskettuna, joka ei todellakaan ole hyvä. Aina olen startannut vain esteitä, tämä on myös ensimmäinen kerta kun starttaan kuninkaallisissa koulua!

Monta hevosta sulla on ollu ? 
Omia hevosia on ollut Mollan, Artun ja Lurpan lisäksi Wini. Lainassa niitä on ollut varmaan kymmenkunta hevosta.

Kuinka kauan oot ratsastanu ? 
Tähän tekisi mieli vastata että koko ikäni! Heti kuin istumaan opin, selässä olin. Mutta aktiivisesti valmennuksissa ja tavoitteita asettaen olen harrastanut vasta noin 9 vuotta, sitä ennen ratsastin ratsastuskoulussa sen pienen ikäni ja rakastin kaikkia hevosia ja maastoilua ;)

Kuinka usein sulle tulee sellanen fiilis, et kaikki menee päin mäntyy ? 
Nykyään aika useinkin. Silloin kun Lurppa alkoi sairastelemaan tuli jatkuvasti sellaisia fiiliksiä. Yleensä kun olen väsynyt tai turhautunut olen hyvinkin sitä mieltä että olen menossa täysillä perse edellä puuhun, eli mikään ei yksinkertaisesti onnistu. Eipä siinäkään muu auta kun hengitellä ja etsiä positiivisempi asenna koko hommaan!

Mitä tavoitteita sulla on ratsastukseen liittyen ? 
Olen aina halunnut kilparatsastajaksi. En kuitenkaan ole perheestä jossa tähän olisi varaa, joten en tavoittele tähtiä taivaalta. Lurpan kanssa tavoitteeni oli kilpailla joskus vaativissa koululuokissa. Nyt tavoitteeni on suomenhevosten kansallisissa luokissa, lajissa kun lajissa. Joskus vielä ostan tulevaisuuden lupauksen ja kilpailen kansainvälisellä tasolla!

Onko sulla jotain ratsastajaidolia ? 
Ei oikeastaan. Äitini on idolini, muttei ratsastajana vaan ihmisenä. Kunnioitan valmentajaani ja minua kokeneempia ratsastajia, mutten ihannoi niinkään.

Suositko jotain merkkiä hevosten varusteissa ? 
En oikeastaan. Olen todennut että meillä toimii niin halvat kun kalliitkin varusteet, joten taitaa olla sama ostanko halpaa vai kallista. Tietenkin jos sitä rahaa olisi enemmän takuulla olisi "merkkikamaakin" enempi. Tällä hetkellä eniten taitaa olla Harrys Horse merkkiä, hyvänä kakkosena sitten hööksin merkit ja horze.

Ja suositko omissa ratsastuskamoissa jotain merkkiä ? 
tähänkin vastaan että en. Tietenkin haluan kisoihin laadukkaat vaatteet, niinkuin minulla nyt on. Takki on Schockemöhlen ja housut Mountain Horsen, kypäränä GPA tai sitten Horzen royal kypärä. Ja ei nuokaan mitään kallista kamaa ole, mutta olen niihin itse tyytyväinen. Arkitallivaatteet on mitä kaapista löytyy, täällä ei kukaan ole näkemässä ;) Se mitä seuraavaksi haluan niin oikeasti laadukkaat saappaat, ehdotuksia?


 Millasessa tallissa Molla ja Pyry asuvat vai asuvatko ne edes samassa tallissa ? 
Pyry ja Molla asuvat meidän pihassa. Kuulostaapa pahalta, mutta tosiaan löytyy 3 hevosen ja yhden ponin kokoinen pieni maalaistalli. Hevosilla yksi aivan järjettömän iso tarha ja tällä hetkellä remontissa pieni katostarha. Juuri rakennettu satulahuone löytyy myös. Talvella lämmitetään hallipuhaltimella ja hevoset nauttivat lämpimästä klipattuinakin. Tosiaan mikään kadehdittavan upea ei tietenkään tälläinen maalaistalli ei ole, mutta itse rakastan sitä ylikaiken! ja kaikkein tärkeintä hevoset viihtyvät, kaikki jotka ovat meillä olleet täällä pidempään ovat kyllä rauhoittuneet huomattavasti :)

Mistä hienoista varusteista unelmoit tällä hetkellä, mutta sulla ei ole toistaseks varaa/tarvetta tms. niille ? 
Tällä hetkellä unelmoin uudesta koulusatulasta. Haluan Albionin K2 Genesis satulan, mutta tällä hetkellä ei ole varaa laittaa siihen kaikkia pennosia. Lisäksi haluan itselleni saappaat! Onhan nykyiset ihan kivat, mutta olisi kyllä kiva saada ei niin pehmeät, nuo menevät ruttuun jo joka käänteessä.. Tietenkin haluaisin myös jin stirrupit, mutta hööks kopiot kelpanee siihen asti. Seuraava isompi ostos taitaa olla kenttäsuojat molemmille hevosille. Ihan tarpeettomina tavaroina unelmoin uudesta kypärästä, haluan Samshildin kypärän! lisäksi kasa huopia unelmissa.. mutta niitä tuskin heti tarvittaisiin :D

Jäikö joku vielä vaivaamaan? 
Jos sinulla on vielä kysymyksiä, kysy, vastailen niihin vielä seuraavassakin postauksessa
Kiitos kaikille kysymykistä! 

Kommentit

  1. jos estesaappaita haluat, suosittelen Königsin Alexeja, jotka hankin itse pari vko sitten, rakastuin! :)

    VastaaPoista
  2. Janita, königsin saappaita suositeltu aikaisemminkin, nuo alexit taas ulkomuodolta ei ole ehkä ihan sellainen minkä haluaisin, tosin livenä en niitä ole nähnyt. Taas kun Königsin Marcus estesaapas olisi juuri sellainen minkä haluan (vetoketju, muoto, kaikki!) mutta väri on vain hieman väärä, käsittääkseni ei ole mustana? :/

    VastaaPoista
  3. Mountain Horsen Supremet <3 Ihanat!

    VastaaPoista
  4. Hei mulla on muuten yks full-kokonen huopa ihan ylimääräsenä, kun en enää ratsastele... sitä on 2 kertaa käytetty... heh. Voisit vaikka saada sen, kun nyt se pyörii vaan tilan täytteenä. Siis jos joskus nähdään. Mehän ollaan kai jotain pikkuserkkuja tai jotain sinne päin?

    VastaaPoista
  5. Frostdanger, oo, joo oon ihan huopa friikki! :D

    VastaaPoista
  6. hyviä vastauksia! Toivoisin jos voisit tehdä jossain vaiheessa teidän maalaistallista postauksen :)?

    VastaaPoista
  7. Anonyymi, erittäin hyvä idea! Jos vain uskallan ottaa kuvia tallista ^_^

    VastaaPoista
  8. Ja postaus sun palkinnoista :DD

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov