Siirry pääsisältöön

Millainen on minun työpäiväni?

Niin no. Se vaihtelee tosi paljon päivittäin, mutta ajattelin silti tehdä tälläisen pienin Myday tyylisen postauksen, missä kerroin teille työpäivästäni. Jokaisessa työpaikassa olen tehnyt erilaisia päiviä, ensimmäisessä paikassa päivät olivat hurjan pitkiä (yleensä aamu viidestä iltapäivä neljään plus mahdolliset ravit), mutta näissä kahdessa jälkimmäisessä on ollut about 6-8 tuntisia normaaleita työpäiviä. Toki vaihtelua aina on ja etenkin jos pitää mennä raveihin tai on iltaruokinta vuoro tulee extra hommia. Mutta pidemmittä puheita, millainen on siis minun työpäiväni?


Aamulla heräilen siinä puoli 5 - 5 välillä, usein torkuttelen viiteen asti. Tony tulee yleensä hakemaan minut töihin, ja päivästä riippuen mennäänkin tallille noin puoli kuuden aikaan. Joskus hieman myöhemmin ja joskus hiemain aikaisemmin, riippuen siitä kuinka kiireiseksi päiväksi arvoidaan. Yleensä hevoset on aamulla ruokittu joko Tonyn tai Meksikolaispariskunnan toimesta, joskus minä ja Tony aamuruokitaan ne yhdessä. Kun hevoset on syönyt, aloitetaan tarhaamaan ja siivoamaan karsinoita. Minulla on siis tällä hetkellä viisi hoitohevosta, joista Champion ei tarhaa jalassa olevan haavan takia ja puolestaan toinen tammoista (Sense of Touch) tarhaa koko päivän. Yleensä siis tarhaan hevoset järjestyksessä Sevendollar Shades, Tammat, McGibson ja Champion (ja näistä kaksi jälkimmäistä vaihtelee vuoroja, sillä viimeinen saa olla tarhassa pisimpään), mutta nyt poikkeuksellisesti Tammat jää listalla viimeiseksi ja Champion ei tarhaa ollenkaan. Sevendollar Shades (tai kuten minä kutsun häntä sekopääksi) pitää tarhata ehdottomasti ekana, sillä se potkii kuin hullu seiniä jos joku menee sen karsinan ohi ja se ei pääse tarhaan. Se on siis tyytyväinen kunhan se vaan pääsee ensimmäisenä pihalle ja yleensä sitten jo haluaakin 20 minuutin jälkeen takaisin sisälle.. Hevoset tarhaavat noin 20-40 minuuttia, vapaa päivinä hieman pidempään tai joskus jätän ne pidemmäksi aikaa jos ei ole kiire. Poikkeuksena toki nyt Sense of Touch - tamma joka tarhaa sen ajan kun siellä viihtyy, koska se ei hölkkää ollenkaan.

Lisäksi aamulla jos joku hevonen vaikuttaa kipeältä tai räkäiseltä tarkistetaan niiltä lämpö ennen ulosmenoa. Champ oli tosiaan korkeassa kuumeessa eilen, joten tarkistin orin lämmön heti aamusta, joka onneksi oli tänään normaaleissa lukemissa. Joten kuumeen mittauksen jälkeen aloin siivoamaan karsinoita, vaihdoin vedet ja heitin kaikille karsinaan siivun tai puolikkaan heinää. Yleensä saan hommat valmiiksi noin 7 mennessä ja second trainerit tai omistajat tai ketkä hevosia sinä päivänä ajaakaan saapuvat yleensä 7 ja puoli 8 välillä.


Tänään olin hyvissä ajoin valmis jo ennen seitsemää, joten kävelin tsekkaamaan tarhassa olevat hevoset, ex-passini King of Galapagos ja Allaboutthatblaze. Olen ottanut nyt niiden ruokkimisen tehtäväkseni kun tuntuu ettei muita groomeja aina niin kovasti innosta käydä niille heittämässä heinää ja ruokaa. Ja kun Blaze on jo ennestään hoikka ja Galapagoksella ei ole varaa laihtua niin mielelläni käyn tsekkaamassa ja heittämässä  niille ruokaa. Sunnuntaisin tai päivinä jollain hevoset on vapaalla (eikä sada) koitan ehtiä aina siivoilemaan näiden tarhaa vanhasta heinästä ja pestä vesiastian. Yleensä käyn ruokkimassa tämän kaksikon silloin kun minulla on aikaa, joskus se on siinä välissä kun muut hevoset syö aamuruokiaan tai joskus se on muutamaa tuntia ennen kuin pääsen töistä. Mitään säännöllistä ruokinta-aikaa en ole saanut näille tehtyä, mutta pyrin käymään tarhoilla aina noin kuuden ja kahdeksan välillä. Näiden pihatto/tarha on siis kiven heiton päässä meidän tallista, mutta vaatii aina oman aikansa jos pitää vesiä lisätä tai muuta vastaavaa.


Koska Champion oli tänään vapaalla ja meillä ei ollut vielä tietoa hiittaako hevoset tänään vai huomenna kun tulin takaisin tallille hoisin sitten orin heti aamusta. Eli otin sen pesukäytävälle ja putsasin niin tuon haavan (mikä on siis kuvassa likaisena purujen peitossa) kuin toisen takajalan kylmähoidon ruvet. Minun kahdelle passille - Champion ja Sevendollar Shades - on tehty siis tuo jäädytyshoito toiseen takajalkaan. Ja minun on siis pakko myöntää etten ole ihan sata varma mitä tai miksi tämä hoito tehdään, mutta tiedän että jos noita pyöreitä irtoavia nahkapaloja ei hoideta kunnolla niin ne infektoituu todella herkästi. Nuo pyöreät alueet siis jossain vaiheessa ahkeran rasvailun lomassa tipauttaa tuon ihonpalasen pois ja kasvaa sitten valkokarvaisena takaisin. En tiedä miksi tätä tehdään näille, mutta tiedän että sitä tehdään paljon. Koitin sitä kysellä ja vastaus oli että se vahvistaa jalkaa, joten mennään sillä vastauksella.

Avohaavan huuhtelin ensin vedellä, sen jälkeen pruuttasin betadineä, annoin vaikuttaa ennen huuhtelua ja sitten lopuksi Well-Horsesin haavan hoito mönjää päälle. Kylmähoito jalan putsasin ensin saippualla puhtaaksi, suihkutin alkoholia ja annoin vaikuttaa about 5 minuuttia ja sitten päälle eläinlääkärin määräämää Acne rasvaa ja alumiinispraytä. Ja toki harjasin orin myös tässä samalla kuin odottelin että aineet vaikuttaa.


Yleensä karsinoiden siivouksen jälkeen hypätään suoraan tähän vaiheeseen, mutta tänään ehdin tekemään muutamia asioita ennen tätä. Mutta tosiaan seuraavaksi laitetaan hevoset kuntoon. Minulla ei ole mitään yleistä järjestystä (hiittipäivinä toki on järjestyksessä), mutta yleensä laitan aina karvaisimmat yksilöt (The Party's Rockin ja Sevendollar Shades) ensimmäisenä ja loput sitten ihan miten sattuu. Champion yleensä menee hölkälle ensimmäisenä tai viimisenä (koska silloin sen ei tarvitse seistä ketjuissa niin kauaa, ei sillä ettei se pystyisi mutta se nyt vaan on mussukka jota vähän lellin). Tänään minun hevosista vain kolme meni radalle, joten laitoin kaikki niistä valmiiksi, ennen kuin lähdin ajamaan.Ja korostetaan että ajaminen ei ole minun työni. Teen sitä vaan silloin kuin minun "pääpomo" on poissa auttaakseni meitä saamaan hevoset nopeammin valmiiksi. Ja koska minun hevosista meni tänään vain kolme radalle, sanoin että voin ajaa ne kaikki, sillä ajon jälkeen minun piti myös purkaa ja pestä ne, joten se vei aina hieman normaalia enemmän aikaa. Tänään meillä oli hyvä tilanne, sillä normaaliajajan lisäksi meillä oli kaksi muuta auttamassa, joten saatiin hommat ripeästi valmiiksi! Tamman hölköttelin ulkoradalla ja pojat puolestaan meni sisäradalle. Ja kaikki käyttäytyivät esimerkillisesti tänäänkin, kaikki on kyllä tosi kivoja ajettavia! Otin tuollaisen minivideon kun hölköteltiin Party's Rockin kanssa. On se kyllä suloinen tamma! Yleensä tämän "ajoajan" odottelen tallilla, laittelen hevosia kuntoon tai pesen niitä, käyn tarhoilla jos en ole aikaisemmin ehtinyt jne. Mitä nyt minäkin päivänä ehtii  tekemään!


Kun olin hölkännyt (tai vastaavasti kuin odottelen niitä hölkältä) ja olin  pessyt ne, laitoin rehut ja iltaheinät valmiiksi. Täällä on hyvin vaihteleva heinä kulttuuri, mutta se on varmaa että niin paljoa heinää ei näihin hevosiin uppoa kuin Suomessa. Yleensä annan minun hevosilleni heinää kun olen siivonnut karsinan (nykyään annan noin puolikkaan siivun), hölkän jälkeen annetaan siivullinen alfalfa heinää (alfalfa annetaan ainoastaan jos hevoset hölkkää tai hiittaa) ja sitten illalla annetaan taas siivullinen heinää. Siivun paksuus riippuu paljon siitä kuinka hyvin ne heinää syö, mutta pääasiassa siivu on noin 10-15 senttinen - sellainen normaali pikkupaalin siivu. Ja ei, nämä eivät vain syö enempää, sillä joka aamu saan olla heittämässä heinää lantalaan kun ne on sotkettu pitkin karsinaa. Varsinkin nyt kun ne alkoivat syömään alfalfaa niin tuntuu että ne nyrpistelevät nenää normi heinälle.. Rehuna meillä on pellettitäysrehu, jota kaikki hevoset syövät 3 kertaa päivässä - aamulla, päivällä ja illalla. Vapaapäivinä heitetään aamulla/päivällä ennen kuin lähdetään kotiin hieman enemmän heinää ja sitten illalla uudestaan heinät ja silloin ne syövät ainoastaan aamiaisen ja iltapalan. 


Ja sitten vielä harjataan hevoset! Eli pääasiassa harjataan ja käydään läpi ettei hevosissa ole haavoja tai turvotuksia ja jos on jotain extra hoidettavia (kuten vaikka Championin jalka tai jäädytysruvet) niin nyt on niiden hoitamisen aika. Minun kaikki hevoset on 2 vuotiaita ei kilpailleita, joten pääasiassa kukaan ei tarvitse mitään extraa kuten pinteleitä. Nyt esimerkiksi Sevendollar Shades extrana on hoitaa sen polvea, sillä se löi kaksi hiittä sitten polveensa vekin ja turvotti sen isoksi. Hoidettiin viikko pintelöimällä ja Furazonella, nyt hoidan sitä enää linimentillä ja haava kohtaa vaihtelevasti voiteella tai Well-Horses original Resinillä riippuen siitä miltä haava minäkin päivänä näyttää. Lisäksi etenkin nuo hevoset jotka hölkkäävät päivittäin hobbleseissa niille tulee herkästi hiertymiä joten niiden estämiseksi rasvaan kuivat kohdat aina hyvin, päivän mukaan joko vähän rasvaisemmalla tai sitten hieman laimeammalla. Tosi paljon päivästä riippuen. Voisin joku päivä ihan hevoskohtaisesti kuvata mitä teen millekin minun passeistani sinä päivänä. Ehdottomasti otetaan tämä vakavaan harkintaan!


Ja kun hevoset on harjattu alkaakin päivä olemaan pulkassa. Sitten vielä lakaisen käytävämaton, huuhtelen pesupaikan, tsekkaan että kaikilla hevosilla on heinää, täytän vesiastiat ja lopuksi vielä ruokitaan päivärehut. Sitten ollaankin valmiita lähtemään kotia kohti! Yleensä siis päivä päättyy noin 12-1 aikaan, tänään oltiin valmiita siihen 12 pintaan. Ei siis mitään hurjan pitkiä päiviä. Iltaruokinta mennään tekemään noin 5-6 aikaan jos sellainen vuoro sattuu, siinä heitetään heinät ja rehut ja täytetään vesiastiat. Joskus kun käyn iltalenkillä radalla käyn tsekkaamassa että kaikki on hyvin (lähinnä esim että varsat on pitänyt pintelit jalassa tai kuten eilen Champ oli hieman kipeä niin kävin vielä illalla tsekkaamassa). Loppupäivä on sitten vapaata, yleensä hengailen omassa asuntovaunussani tai mennään Tonyn kanssa shoppailemaan tai rannalle, illalla käyn lenkillä, katson Netflixiä ja luen.. Mitä nyt minäkin päivänä innostaa.


Ja kyllä, minä asun tällä hetkellä pomon naapurin pihalla asuntovaunussa, missä minun kaverinani on naapurin hevoset ja ponit. Ne saavat siis vaellella ympäri pihapiiriä vapaasti - toki aidattu piha. Eikä asumuksessani ole mitään valitettavaa, oikein kiva pieni asuntovaunu pienellä keittiöllä ja makkarilla sekä vessalla. Kuin oma pieni liikkuva yksiö! Joka tapauksessa, tälläistä tällä kertaa, toivottavasti oli kiinnostavaa luettavaa. Huomenna on hiittipäivä, joten otan kameran mukaan ja toivottavasti ehdin kuvaamaan edes muutaman oman hevosen hiitin. Mutta siitä lisää huomenissa!

Ihanaa viikonloppua kaikille!

Kommentit

 1. Kuulostaa kyllä aivan mahtavalta duunilta :)

  VastaaPoista
 2. Tony? sun boyfriend?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työkaveri. Työskennellään siis samalla puolella tallia ja koska mulla ei oo autoo niin Tony yleensä auttaa mua ajamalla kauppaan tai töihin tai lounaalle. Tai melomaan tai mihin ikinä :)

   Poista
 3. Onpas mielenkiintoista, että syövät noin vähän heinää :O Olisi kiva kuulla lisää, miten siellä ruokitaan hevosia. Kauraa ei ilmeisesti syötetä? Paljon saavat tuota täysrehua? Syötetäänkö elektrolyyttejä tai jotain muuta extraa täysrehun ja heinän lisäksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokinta riippuu niin paljon treenarista mitä syötetään ja sitten taas kilpailukaudella yleensä annetaan enemmän extraa mitä nyt kun meillä ei hepat käy raveissa :)

   Ekassa työpaikassa kaikki söi iltaisin mössön, missä oli rehun lisäksi erilaisia vitamiinejä ja elektrolyyttejä sekä lesettä. Toisessa työpaikassa hevoset söi iltaisin mössöt, missä oli sitten mahdolliset lääkkeet tai muut lisät mitkä kukakin niistä tarvi.

   Nyt täällä taas ei vielä kilpailla, joten hevoset syö vaan pellettiä. En osaa sanoa kuinka iso se kauha on jolla niitä laitan, veikkaisin että litranen, joten päivässä ne syövät about 5 litraa pellettiä (jotkut näistä jotka kasvavat nyt hurjaa vauhtia annan noin litran enemmän päivässä). Sitten jos on nirso syömään meillä on erilaista "sweetfeed" rehua, joka sisältää kauraa ja on sellaista tahmeaa melassisiirappiin sekoitettua. Ja saavat myös kerran päivässä elektrolyytin.

   En ole ollut tässä paikassa töissä ravikaudella, mutta uskon että nämäkin syövät mössöjä sitten kun alkaa juoksemaan kisoissa :)

   Poista
  2. Tarkistin muuten mitan koon ja se oli n. 3 quarttia eli noin 2,85 litraa. Ja pääasiassa syövät siis 5 mitallista päivässä, enemmän energiaa tarvitsevat sitten 1-2 mittaa enemmän. Eli ihan kohtuullisen paljon syövät väkirehua :D

   Poista
  3. Mielenkiintoista. Tuo kyllä selittää mikseivät heinää syö niin paljon, kun väkirehuja menee noin reilusti.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov