Siirry pääsisältöön

Miten hoidan passini?

Viimeksi kirjoitellessani työstäni enemmän, mielessäni kävi, että olisi kiva kertoa miten täällä hoidan hevoseni yksityiskohtaisemmin. Toki riippuu niin paljon päivästä mitä milloinkin hevoset tarvitsevat, mutta tässä nyt yksi esimerkki teille, olkaa hyvä!

Periaatteessa siis lähdetään liikkeelle siitä että jokainen hevonen harjataan ja tarkastetaan ettei sillä ole haavoja tai turvotuksia. Minä ostin itselleni omat harjat, sillä en tykännyt tallin tarjoamista, ja nyt minulla on käytössä yksi pehmeä, yksi kova, kumisuka ja harjaan tarkoitettu harja. Lisäksi minulla on Showsheen ja ötökkämyrkky tarvittaessa käytössä.

Sen jälkeen onkin aika tutustua siihen mitä extra asioita kukakin hevosista tarvitsee. Tämä kohta sitten vaihteleekin päivittäin ja viikoittain tosi paljon, sillä se riippuu juuri siitä mitä juuri sinä päivänä on tehty tai onko jotain uutta tarjottavaa johonkin vanhaan vaivaa. Kerron nyt kuitenkin teille miten hoisin hevoseni viime tiistaina. Viime tiistaina meillä oli hiittipäivä, joten pesin hevoset hiitin jälkeen saippualla ja sen jälkeen ne saivat kuivahtaa ennen kuin harjasin ne.


Ensimmäisenä otin hoidettavaksi Vikingin. Olin hiitin jälkeen jo putsannut sen jäädytetyn jalan sekä toisen jalan haavan, sekä laittanut siihen aamulla Well Horsesin haava-ainetta. Jäädytetyn jalan ruvet alkavat olemaan melko kuivat, joten Champion käyttää niihin samaa alla olevaa rasvaa, mitä käytän myös jalan haavaan.

Sain tosiaan eläinlääkäriltä tälläisen "Ihmerasvan", jota he alkavat nyt kampanjoimaan  ja Viking oli sitten kuulemma siihen erinomaisen hyvä ehdokas, joten lisäilen tätä rasvaa myös kaksi kertaa päivässä sen jalan haavaan. Mikä muuten näyttää tällä hetkellä todella hyvältä jo!

En siis tiedä mikä tekee tästä rasvasta normaalia ihmeellisempää, mutta eläinlääkäri sitä tosiaan kutsui "miracle creamiksi", ja haluaa että käytän sitä ainoastaan Championilla. Koitin lukea oikein mitä ihmeellistä se sisältää, mutta minun silmiini ei osunut mitään niin kummoista että olisin sitä kummoisemmaksi kutsunut. Se on kuitenkin koostumukseltaan vähän rasvan ja geelin sekoitetta ja se jättää pinnan ehkä hieman liukkaaksi ja hylkii näin ollen vähän likaa. Liekö se sitten se ihme teko, mene ja tiedä. Kuuluu siis varmasti samaan sarjaan minun "Voodoo aineeni" (kaikki siis kutsuvat minun Well-Horsesin haava-ainetta siksi) kanssa ja sen takia eläinlääkäri kutsui sitä sillä nimellä. He kun  tietävät että Champ on minun ykkösmussukkani heh.


Seuraavaksi oli hoitovuorossa Shades tai kuten sen nykyinen nimi on Dukie. Tämän orin hoitaminen on aina mielenkiintoista. En aluksi tykännyt orista yhtään sillä se oli tosi säikky ja samaan aikaan jollain tavalla ilkeä. Nykyään olen oppinut käsitteleen sitä niin että tulee sen kanssa ihan hyvin toimeen, mutta osaa se silti olla välillä tosi ärsyttävä pyöriessään ja hyöriessään. Ja tänä päivänä herralla oli vielä paljon kaikkea hoidettavaakin!


Harjauksen jälkeen otin siis käteeni ensimmäisenä MTG pullon. Tämä on aivan huikean hyvää, öljymäistä ainetta, mikä auttaa oikeastaan vähän kaikkeen, mutta itse käytän sitä yleensä jos hevosella on esimerkiksi kuraruven tyylistä rupea, sientä tai muuta ihottumaa tai karvattomia kohtia. Shadesillä oli päässä ihmeellistä rupea, ihan kuin polttiaisen polttamaa, joten pistin tätä ainetta ja jo seuraavana päivänä se näytti huomattavasti paremmalta! Lisäksi lisäsin hieman myös ryntäisiin, sillä orilla oli siinä hieman ihottumaa. Tätä ainetta kannattaa laittaa kumihanskojen kanssa (minullakin oli semmoinen siis toisessa kädessä), sillä se haisee aivan kammottavalle ja se haju ei lähde kunnolla edes pesussa..

Seuraavaksi otin Coronan Ointment rasvan, joka on koostumukseltaan hyvin samanlaista kuin Helosanin paksumpi saman värinen purkki. Vieressä oleva kuva on siis hobblesin polttama, joita hevoset saavat aina välillä (vaikka käytän niillä aina hobbleseissa baby oilia, silti ne joskus saattavat hiertää). Rasvasin tällä rasvalla molemmat etujalat samasta kohtaa.

Viimeisenä otin kätöseeni tämän paljon puhumani Well-Horsesin haava-aineen ja laitoin sitä herran vasemman polven sisäsyrjään missä oli enää pienen pieni naarmu jäljellä aikaisemmasta hiitistä ja lisäksi käytin tätä jäädytetyn takajalan rupiin että saisin ne hieman kuivemmiksi = seuraavana päivänä rasvahaudon ruvet ja ne pehmiävät ja on helpompi sitten nyppästä ne pois.

Lisäksi annoin Dukielle vielä Gastrogardin ennen kuin vapautin tämän kiukkuiset lohikäärmeen takaisin karsinaansa. Herran kanssa olen nyt hakkaamassa hieman päätä seinään, sillä se ei oikein haluaisi syödä kunnolla ja oikeastaan jo kaikkea on koitettu. Nyt se on syönyt viikon verran Gastroa ja olen aloittanut tekemään sille heinäkuutioista mössöä mihin lisään vähän "sweetfeediä" ja annan aina hölkän jälkeen. Nyt on näyttänyt ihan hyvin uppoavan, joten toivotaan että Gastro auttaa ja saadaan hieman lisää lihaa luiden päälle! Ei se siis ole mikään laiha laiha, mutta hieman turhan hoikka siihen nähden että niiden pitäisi kohta alkaa tekemään tuplahiittejä.


Sitten olikin vuorossa minun pieni neitiheppa, Party's Rockin. Tamma hiittasi tiistaina ihan superhyvin, teki joo muutaman ihan pienen haparoinnin, mutta oli aivan pirun nopea ja pomo ei keksinyt siitä mitään muuta kuin ylistyssanoja! Ja se näyttikin aivan super hyvältä (lisäsin btw tuonne "Amerikan Passit" sivulle kaikista uudet kuvat), joten toivotaan että tamma alkaisi pikkuhiljaa löytämään peitsin ilman pieniä haparointeja. Kokoajan parempaan päin!

Tamma käyttää hobbleseja päivittäin, joten sillä on tosi herkästi polttamia ja hoidan ne päivittäin. Etujalkojen polttamiin laitoin Coronan Ointmenttiä ja takajalkojen polttamiin puolestaan tätä kevyempää Chafing Lotionia. Ja btw, tää rasva on aivan ihanan tuoksusta ja toimii älyttömän nopeasti polttamiin jättäen tosi kuivatkin kohdat tosi kosteutetuksi. Tykkään ihan älyttömästi!

Ja sitten tuleekin ehkä hauskin asia.  Sillä pliistrasin tamman takapolvet ja kintereet tällä Palmoliven astianpesuaineella. Yleensä kun pliistrataan täällä kintereitä tai takapolvia me käytetään Cedar Oilia, mutta meillä ei ollut sitä juuri silloin tallilla, joten yksi pomoista kävi ostamassa tätä ja pliistrataan sitten tällä.

Ja joo, itse olin ainakin tosi skeptinen ton astianpesuaineen suhteen, mutta hyvin se on toiminut. Eikä siis kuulemma mikään muu kun tää original vihree toimi. Yleensä pliistrailen muutamia kertoja viikossa (esim päivä ennen hiittiä ja hiittipäivänä hiitin jälkeen) ja sen jälkeen kun jalat alkaa rupeutumaan, rasvaan ruvet pois, annan olla ilman pliistrausta muutaman päivän ja sitten taas sama homma alusta. Henkilökohtaisesti tykkään esim Ball Solutionista tai juuri Cedar Oilista enemmän, mutta koska pomoset tahtovat että käytän Palmoliveä, mennään sitten näillä, heh.


Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä otin käsittelyyn McGibsonin, joka itseasiassa ei tarvinnut tällä kertaa mitään suuria ihmeellisyyksiä. Orilla oli hieman hobblesin polttamia (hän käyttää hobbleseja myös päivittäin), joten rasvasin ne samoilla rasvoilla kuin Party's Rockinin polttamat, tosin kevyempää laitoin etujalkoihin ja paksumpaa takajalkoihin.

Lisäksi lisäsin harren polviin hieman tätä Sore No-More linimenttiä, joka on siis yrttilinimentti. Herralla on pienoinen kasvupyrähdys menossa ja se herkästi hieman turvottelee etenkin polvia, joten yleensä hiitin jälkeen hieman hieron sen polviin tätä linimenttiä ja ei se ole sitä ainakaan huonommaksi tehnyt (on siis yksi tallin parhaista varsoista tällä hetkellä).

Mitään muuta ei sitten ori tarvinnutkaan, eli olimmekin sitten aikalailla valmiita! Toki minulla oli vielä sitten minun tarhatammani Sense of Touch, mutta sille en tehnyt mitään muuta kuin harjasin sen ja tarkistin että takajalkojen jäädytysruvet ja siitä myötä tulleet kraaterit olivat lähteneet hyvin parantumaan ja olivathan ne, joten ei muuta kuin heinää ja vesien tarkastus ja sitten olikin taas tämä työpäivä valmista kauraa!

Mites te lukijat, tuliko teille jotain uusia juttuja esille?

Kommentit

  1. Joskus olen kuullut käytettävän mäntysuopaa pliistrauksessa. Mielenkiintoista tietoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohhoh, en ole kyllä mäntysuovasta kuullut, mutta kyllä sekin käy jollain tavalla järkeen. :D

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uuden alku

 Kovasti koitin tätä blogia päivittää, mutta viimeisen kolmen vuoden aikana elämäni on muuttunut niin totaalisesti, ettei blogi ole oikein enää sama. Mielestäni on kunnioitettava nyt blogia, se oli loistokas vuosina 2012-2015. Tätä blogia on ollut aina hirmuisen ihana päivittää ja ehkä vielä jonain päivänä kun palaan takaisin satulaan voidaan tämäkin kääntää uudeksi nousuksi. Mutta sitä odotellessa haluan kiittää kaikkia blogin lukijoita kuluneista vuosista ja lukuisista kommenteista ja tuesta. Ilman teitä tämä polku ei olisi ollut puoliksikaan näin mahtava! On siis aika sulkea Kisamatkalla ja kääntää uusi lehti. Bloggaaminen on vieläkin lähellä sydäntäni, mutta mielestäni tämä blogi ei ole koskaan ollut täydellinen sille elämälle mikä minulla on tällä hetkellä menossa. Joten oli aika uuden blogin. Toivotan kaikki innokkaat mukaan myös raviurheilun maailmaan jos se vaan yhtään kiinnostaa. Kiitos vielä kerran kaikille näistä vuosista, toivottavasti nähdään vielä uudessa blogissa! Harnes

Esittelyssa taman hetkiset passit

Ajattelin nyt seuraavaksi esitella teille minun taman hetkiset passini. Nama tulevat hyvin todennakoisesti viela ainakin hieman muuttumaan, silla varsojen kanssa kun ollaan tekemisissa, toiset vaihtavat treenaria ja toiset muuten vain jaavat enemman jalkeen. Joten sitten ne ovat laitumella pitkia aikoja ja minulle tulee uusi hoitohevonen jne. Mutta silti haluan teille nyt esitella minun taman hetkiset viisi hoitohevostani. Enjoy! King of Galapagos s. 2017 - ori - peitsari i. Art Major - e. Lima Desirable passi marraskuu 2018 → Galapagos on yksi minun ehdottomista lemppareistani! Jotenkin tykkasin siita jo heti kun tulin tallille enka osaa aivan varmaksi sanoa mika siina iski niin hirmuisesti. Yleisesti ori on todella kiva kasitella, valjastamisen kanssa ei ole mitaan ongelmia ja se on muutenkin hirmu jarkeva. Lisaksi se on (onneksi) alkanut parantamaan peitsiaan, mutta koska se on vahan huono peitsaamaan, se kayttaa hobblesseja paivittain. Kokoajan kuitenkin paremmin,

Millainen on minun työpäiväni?

Niin no. Se vaihtelee tosi paljon päivittäin, mutta ajattelin silti tehdä tälläisen pienin Myday tyylisen postauksen, missä kerroin teille työpäivästäni. Jokaisessa työpaikassa olen tehnyt erilaisia päiviä, ensimmäisessä paikassa päivät olivat hurjan pitkiä (yleensä aamu viidestä iltapäivä neljään plus mahdolliset ravit), mutta näissä kahdessa jälkimmäisessä on ollut about 6-8 tuntisia normaaleita työpäiviä. Toki vaihtelua aina on ja etenkin jos pitää mennä raveihin tai on iltaruokinta vuoro tulee extra hommia. Mutta pidemmittä puheita, millainen on siis minun työpäiväni? Aamulla heräilen siinä puoli 5 - 5 välillä, usein torkuttelen viiteen asti. Tony tulee yleensä hakemaan minut töihin, ja päivästä riippuen mennäänkin tallille noin puoli kuuden aikaan. Joskus hieman myöhemmin ja joskus hiemain aikaisemmin, riippuen siitä kuinka kiireiseksi päiväksi arvoidaan. Yleensä hevoset on aamulla ruokittu joko Tonyn tai Meksikolaispariskunnan toimesta, joskus minä ja Tony aamuruokitaan