Siirry pääsisältöön

Miten hoidan passini?

Viimeksi kirjoitellessani työstäni enemmän, mielessäni kävi, että olisi kiva kertoa miten täällä hoidan hevoseni yksityiskohtaisemmin. Toki riippuu niin paljon päivästä mitä milloinkin hevoset tarvitsevat, mutta tässä nyt yksi esimerkki teille, olkaa hyvä!

Periaatteessa siis lähdetään liikkeelle siitä että jokainen hevonen harjataan ja tarkastetaan ettei sillä ole haavoja tai turvotuksia. Minä ostin itselleni omat harjat, sillä en tykännyt tallin tarjoamista, ja nyt minulla on käytössä yksi pehmeä, yksi kova, kumisuka ja harjaan tarkoitettu harja. Lisäksi minulla on Showsheen ja ötökkämyrkky tarvittaessa käytössä.

Sen jälkeen onkin aika tutustua siihen mitä extra asioita kukakin hevosista tarvitsee. Tämä kohta sitten vaihteleekin päivittäin ja viikoittain tosi paljon, sillä se riippuu juuri siitä mitä juuri sinä päivänä on tehty tai onko jotain uutta tarjottavaa johonkin vanhaan vaivaa. Kerron nyt kuitenkin teille miten hoisin hevoseni viime tiistaina. Viime tiistaina meillä oli hiittipäivä, joten pesin hevoset hiitin jälkeen saippualla ja sen jälkeen ne saivat kuivahtaa ennen kuin harjasin ne.


Ensimmäisenä otin hoidettavaksi Vikingin. Olin hiitin jälkeen jo putsannut sen jäädytetyn jalan sekä toisen jalan haavan, sekä laittanut siihen aamulla Well Horsesin haava-ainetta. Jäädytetyn jalan ruvet alkavat olemaan melko kuivat, joten Champion käyttää niihin samaa alla olevaa rasvaa, mitä käytän myös jalan haavaan.

Sain tosiaan eläinlääkäriltä tälläisen "Ihmerasvan", jota he alkavat nyt kampanjoimaan  ja Viking oli sitten kuulemma siihen erinomaisen hyvä ehdokas, joten lisäilen tätä rasvaa myös kaksi kertaa päivässä sen jalan haavaan. Mikä muuten näyttää tällä hetkellä todella hyvältä jo!

En siis tiedä mikä tekee tästä rasvasta normaalia ihmeellisempää, mutta eläinlääkäri sitä tosiaan kutsui "miracle creamiksi", ja haluaa että käytän sitä ainoastaan Championilla. Koitin lukea oikein mitä ihmeellistä se sisältää, mutta minun silmiini ei osunut mitään niin kummoista että olisin sitä kummoisemmaksi kutsunut. Se on kuitenkin koostumukseltaan vähän rasvan ja geelin sekoitetta ja se jättää pinnan ehkä hieman liukkaaksi ja hylkii näin ollen vähän likaa. Liekö se sitten se ihme teko, mene ja tiedä. Kuuluu siis varmasti samaan sarjaan minun "Voodoo aineeni" (kaikki siis kutsuvat minun Well-Horsesin haava-ainetta siksi) kanssa ja sen takia eläinlääkäri kutsui sitä sillä nimellä. He kun  tietävät että Champ on minun ykkösmussukkani heh.


Seuraavaksi oli hoitovuorossa Shades tai kuten sen nykyinen nimi on Dukie. Tämän orin hoitaminen on aina mielenkiintoista. En aluksi tykännyt orista yhtään sillä se oli tosi säikky ja samaan aikaan jollain tavalla ilkeä. Nykyään olen oppinut käsitteleen sitä niin että tulee sen kanssa ihan hyvin toimeen, mutta osaa se silti olla välillä tosi ärsyttävä pyöriessään ja hyöriessään. Ja tänä päivänä herralla oli vielä paljon kaikkea hoidettavaakin!


Harjauksen jälkeen otin siis käteeni ensimmäisenä MTG pullon. Tämä on aivan huikean hyvää, öljymäistä ainetta, mikä auttaa oikeastaan vähän kaikkeen, mutta itse käytän sitä yleensä jos hevosella on esimerkiksi kuraruven tyylistä rupea, sientä tai muuta ihottumaa tai karvattomia kohtia. Shadesillä oli päässä ihmeellistä rupea, ihan kuin polttiaisen polttamaa, joten pistin tätä ainetta ja jo seuraavana päivänä se näytti huomattavasti paremmalta! Lisäksi lisäsin hieman myös ryntäisiin, sillä orilla oli siinä hieman ihottumaa. Tätä ainetta kannattaa laittaa kumihanskojen kanssa (minullakin oli semmoinen siis toisessa kädessä), sillä se haisee aivan kammottavalle ja se haju ei lähde kunnolla edes pesussa..

Seuraavaksi otin Coronan Ointment rasvan, joka on koostumukseltaan hyvin samanlaista kuin Helosanin paksumpi saman värinen purkki. Vieressä oleva kuva on siis hobblesin polttama, joita hevoset saavat aina välillä (vaikka käytän niillä aina hobbleseissa baby oilia, silti ne joskus saattavat hiertää). Rasvasin tällä rasvalla molemmat etujalat samasta kohtaa.

Viimeisenä otin kätöseeni tämän paljon puhumani Well-Horsesin haava-aineen ja laitoin sitä herran vasemman polven sisäsyrjään missä oli enää pienen pieni naarmu jäljellä aikaisemmasta hiitistä ja lisäksi käytin tätä jäädytetyn takajalan rupiin että saisin ne hieman kuivemmiksi = seuraavana päivänä rasvahaudon ruvet ja ne pehmiävät ja on helpompi sitten nyppästä ne pois.

Lisäksi annoin Dukielle vielä Gastrogardin ennen kuin vapautin tämän kiukkuiset lohikäärmeen takaisin karsinaansa. Herran kanssa olen nyt hakkaamassa hieman päätä seinään, sillä se ei oikein haluaisi syödä kunnolla ja oikeastaan jo kaikkea on koitettu. Nyt se on syönyt viikon verran Gastroa ja olen aloittanut tekemään sille heinäkuutioista mössöä mihin lisään vähän "sweetfeediä" ja annan aina hölkän jälkeen. Nyt on näyttänyt ihan hyvin uppoavan, joten toivotaan että Gastro auttaa ja saadaan hieman lisää lihaa luiden päälle! Ei se siis ole mikään laiha laiha, mutta hieman turhan hoikka siihen nähden että niiden pitäisi kohta alkaa tekemään tuplahiittejä.


Sitten olikin vuorossa minun pieni neitiheppa, Party's Rockin. Tamma hiittasi tiistaina ihan superhyvin, teki joo muutaman ihan pienen haparoinnin, mutta oli aivan pirun nopea ja pomo ei keksinyt siitä mitään muuta kuin ylistyssanoja! Ja se näyttikin aivan super hyvältä (lisäsin btw tuonne "Amerikan Passit" sivulle kaikista uudet kuvat), joten toivotaan että tamma alkaisi pikkuhiljaa löytämään peitsin ilman pieniä haparointeja. Kokoajan parempaan päin!

Tamma käyttää hobbleseja päivittäin, joten sillä on tosi herkästi polttamia ja hoidan ne päivittäin. Etujalkojen polttamiin laitoin Coronan Ointmenttiä ja takajalkojen polttamiin puolestaan tätä kevyempää Chafing Lotionia. Ja btw, tää rasva on aivan ihanan tuoksusta ja toimii älyttömän nopeasti polttamiin jättäen tosi kuivatkin kohdat tosi kosteutetuksi. Tykkään ihan älyttömästi!

Ja sitten tuleekin ehkä hauskin asia.  Sillä pliistrasin tamman takapolvet ja kintereet tällä Palmoliven astianpesuaineella. Yleensä kun pliistrataan täällä kintereitä tai takapolvia me käytetään Cedar Oilia, mutta meillä ei ollut sitä juuri silloin tallilla, joten yksi pomoista kävi ostamassa tätä ja pliistrataan sitten tällä.

Ja joo, itse olin ainakin tosi skeptinen ton astianpesuaineen suhteen, mutta hyvin se on toiminut. Eikä siis kuulemma mikään muu kun tää original vihree toimi. Yleensä pliistrailen muutamia kertoja viikossa (esim päivä ennen hiittiä ja hiittipäivänä hiitin jälkeen) ja sen jälkeen kun jalat alkaa rupeutumaan, rasvaan ruvet pois, annan olla ilman pliistrausta muutaman päivän ja sitten taas sama homma alusta. Henkilökohtaisesti tykkään esim Ball Solutionista tai juuri Cedar Oilista enemmän, mutta koska pomoset tahtovat että käytän Palmoliveä, mennään sitten näillä, heh.


Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä otin käsittelyyn McGibsonin, joka itseasiassa ei tarvinnut tällä kertaa mitään suuria ihmeellisyyksiä. Orilla oli hieman hobblesin polttamia (hän käyttää hobbleseja myös päivittäin), joten rasvasin ne samoilla rasvoilla kuin Party's Rockinin polttamat, tosin kevyempää laitoin etujalkoihin ja paksumpaa takajalkoihin.

Lisäksi lisäsin harren polviin hieman tätä Sore No-More linimenttiä, joka on siis yrttilinimentti. Herralla on pienoinen kasvupyrähdys menossa ja se herkästi hieman turvottelee etenkin polvia, joten yleensä hiitin jälkeen hieman hieron sen polviin tätä linimenttiä ja ei se ole sitä ainakaan huonommaksi tehnyt (on siis yksi tallin parhaista varsoista tällä hetkellä).

Mitään muuta ei sitten ori tarvinnutkaan, eli olimmekin sitten aikalailla valmiita! Toki minulla oli vielä sitten minun tarhatammani Sense of Touch, mutta sille en tehnyt mitään muuta kuin harjasin sen ja tarkistin että takajalkojen jäädytysruvet ja siitä myötä tulleet kraaterit olivat lähteneet hyvin parantumaan ja olivathan ne, joten ei muuta kuin heinää ja vesien tarkastus ja sitten olikin taas tämä työpäivä valmista kauraa!

Mites te lukijat, tuliko teille jotain uusia juttuja esille?

Kommentit

  1. Joskus olen kuullut käytettävän mäntysuopaa pliistrauksessa. Mielenkiintoista tietoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohhoh, en ole kyllä mäntysuovasta kuullut, mutta kyllä sekin käy jollain tavalla järkeen. :D

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov