Siirry pääsisältöön

Taistelen itseäni vastaan, itken vasten pehmeää kaulaasi..


Rakkaus on ja pysyy, aina! Lurpan viimeinen viikko on käynnistynyt, yritän kaiken ottaa tästä irti.. Mutta samalla tuntuu kauhealta. Tiedän päätökseni olevan oikea, en halua sen enää kärsivän. Itken harjatessa, töissä, kotona, nähdessäni sen, lukiessa siitä, nähdessäni videon. Nyt olen vahva, vielä on viikko nauttia kullasta. Sen jälkeen tiedän että vaikka se ei ole vierelläni, se on aina sydämessäni ja katselee minua pilvien reunalta. Raskasta luopua maailman tärkeimmästä, mutta helpottaa tietää ettei se joudu enää kärsimään.

Tosiaan, eihän kukaan edes tiedä mitä on tapahtunut. Taino, tiedätte että Lurpalla on jotain jalassa ja että käytiin klinikalla. Klinikalla ultrassa etujalassa 30% hankkarivamma, takajalassa jännetupin tulehdus, ennusteeksi saatiin, että ehkä vuoden päästä kestää köpöttelykäyttöä. Ja itkin. Kyyneleet vain alkoi valumaan, olimme jo kotona tehneet päätöksen ettei sitä enää aleta korjailemaan. Edessä olisi taas ollut kymmenet klinikkakäynnit, takajalan piikitystä ja pitkä sairasloma ilman varmaa tietoa onko siitä enää hevosta mihinkään. Itkin ja itkin, samalla yritin saada kyseltyä mistä johtuu, voinko välttää tämän jatkossa. Vastaus oli että rasitus tai tapaturma, toisilla hevosilla vain on heikommat jalat kuin toisilla.

Eipä sitä pysty harjaamaan itkemättä. Yritän koota itseni ja nauttia hetkistä, tuntuu liian raskaltaa, kuin joku ilkeä olisi laittanut jääpiikin sydämeen. Tänään pesin Lurpan. Ei se siitä tykännyt, mutta siitä tuli hieno ja kiiltävä. Puunasin, siistin, harjasin. Ja puhuin, kerroin miten ajattelen sen parasta, miten rakastan sitä ja miten sen luopuminen tulee olemaan vaikeaa. Ja en itkenyt. Hymyilin, nauroin ja se kuunteli. Ja kiukutteli. Se otti käden suuhun muttei purrut, se oli kuin merkki siitä että se ymmärtää.

Terhi tuli sitten kuvaamaan. Viimeiset yhteiset kuvat. Lurppa hienona, itse yritin edes vähän saada itseäni hienommaksi. Poika oli hieno. Menimme läheiselle pellolle, missä viime vuonna meillä oli pieni esterata. Ja poika oli innoissaan. Se halusi ravata, annoin sen ravata, se halusi laukata, annoin sen laukata. En pyytänyt, en vaatinut, keräsin vain ohjat ja se innostui. Se ei ontunut, se ei arkonut. Se antoi minulle viimeisen kerran täydellisen tunteen, se tuntui että se halusi vielä minun nauttivan. ja nautin. Tunne siitä kun elämän hevonen tekee puolen vuoden jälkeen omasta aloitteestaan puhtaan täydellisen keskiravin ja haluaa liikkua ilman että joudun sitä pyytämään on tunteista ehkä upein. Se teki sen minulle, viimeisen kerran. Siihen on hyvä tarina lopettaa.

Lurppa lopetetaan 1.8.
Kaikista kuvista suuri kiitos Terhille, olet paras!

Kommentit

 1. Voi ei, osanotot jo etukäteen :(

  VastaaPoista
 2. =( Osanotot täältäkin, tuli ihan tippa linssiin, kun luki tuota tekstia. Voimia!

  VastaaPoista
 3. voi ei, itkuhan tuli silmiin tätä lukiessa ! :( Kauheasti voimia sulle, ei varmasti tule olemaan helppo viikko, mutta koita jaksaa !

  VastaaPoista
 4. voi eii, rupes itkettämään kun luin tota tekstiä... ihan älyttömästi voimia sulle!

  VastaaPoista
 5. Oi! otan osaa etukäteen! itsellenikin tuli itku kun luin tätä tekstiä! Koita pärjäillä vaikka rakas heppasi pääsee kivuistaaan!

  VastaaPoista
 6. aloin melkeen ite itkeä :(
  voimia sulle!

  VastaaPoista
 7. SENNI! "Puunasin, siistin, harjasin. Ja puhuin, kerroin miten ajattelen sen parasta, miten rakastan sitä ja miten sen luopuminen tulee olemaan vaikeaa." Tossa kohtaa tuli tippa linssiin eikä ota loppuakseen :c <3

  VastaaPoista
 8. Itku tuli silmään tätä lukiessa, kun on itsekin menettänyt rakkaan hevosystävän... Voimia oikein paljon sinulle! Teillä on vahva side.

  VastaaPoista
 9. itekki jo itken tääl </3 mut tuo oli varmasti oikea päätös vaikka tuntuukin hirveän raskaalle nyt.

  VastaaPoista
 10. Kiitos todella paljon kaikille, en edes tiedä miten vastaisin.

  Kyllä, päätös on oikea, tiedän sen koko sydämestäni. Vaikka sattuu luopua on mielestäni oikein tehdä se nyt, kun sillä ei ole vielä hirveät tuskat. Nyt vielä kun se on vahva. Eilen keskustelin valmentajan kanssa, joka tykkäsi hirvittävästi Lurpasta. Harmitteli miten näin kävi, sanoi että Lurppa jää takuulla aina hänen mieleensä (ja kuitenkin kun valmennettavia ja ratsastettavia hevosia löytyy kymmenittäin!). Lisäksi sanoi jotenkin näin: "Lurpalla on aina ollut vahva ja voimakas sydän töitä tehdessä. Teette oikein kun päästätte sen pois vielä vahva sydämisenä, turha odottaa että hevonen on niin kipeä ja sairas."

  Arvostan valmentajaani ja hänen sanojaa. On totta, Lurpasta ei ikinä voisi tulla pullahevosta. Se vain rikkoisi itsensä. Se on menevä laadukas peli, joka rakastaa työntekoa.

  VastaaPoista
 11. Koskaan ennen en ole lukenut blogiasi, mutta tuon lukiessa itkin. Aivan ihansti olet kirjoittanut. Osanottoni ja jaksamisia sinulle! (:

  VastaaPoista
 12. Kaveri linkkasi tämän blogin ihan äsköttäin. Todella upeasti kirjoitettu, tippa tuli linssiin kun tuota luin. Osanottoni ! ♥

  VastaaPoista
 13. Eihän tässä voinut muuta kuin itkeä, eikä kyynelistä meinaa tulla loppua. On niin väärin, että näin hieno ja ihana hevonen joutuu jatkamaan matkaansa vihreämmille laitumille liian varhain, varsinkin kun hyviä vuosia olisi ollut varmasti edessä ilman vammaa. Näin sähköisesti on vaikea lohduttaa ketään tai sanoa edes oikeita sanoja, mutta lähetän paljon voimia sinulle! Toivon myös että muistat, ettei surua kannata piilottaa, jos sitä yrittää vältellä se kasvaa vain suureksi möykyksi. Anna itsellesi lupa itkeä ja surkutella. Vietä jokaikinen vapaa sekuntti rakkaan hevosesi kanssa, nuku vaikka sen karsinan vieressä!

  VastaaPoista
 14. Itku tuli pakostakin :c voimia ! ♥

  VastaaPoista
 15. Todella paljon voimia ja varmasti teit oikean päätöksen! ♥

  VastaaPoista
 16. Paljon voimia ja yritä pärjäillä <3 Koskettavasti kirjotettu ! :(

  VastaaPoista
 17. Ekaa kertaa eksyin blogiasi lukemaan ja heti tuli itku. Kauhean surullinen juttu :'(

  VastaaPoista
 18. olen seurannut blogiasi hetken aikaa, ja jo otsikosta+kuvista tiesin etten pysty lukemaan sitä itkemättä. itku alkoi heti ekoista sanoista.

  en tiedä millaista on menettää oma hevosystävä, mutta tästä kyynelten määrästä voin päätellä että se on musertavaa. voimia sinulle!

  VastaaPoista
 19. voimia! tiedän tunteen, itselläni kävi samallailla hevoseni kanssa..

  pikkuhiljaa helpottaa

  VastaaPoista
 20. Niin kuin monella muullakin, minullakin tuli tippa linssiin. :'( Voimia sinulle +muille läheisillesi ja muista nauttia joka hetkestä Lurpan kanssa ennen sen pois menoa. :) On se kaunis hevonen! ♥

  Pakko kehua noita kuviakin vielä. Aivan mielettömän upeita ja niissä näkyy onnellinen hevonen ja sen omistaja. Mukaviksi muistoiksi tulevat varmasti jäämään! :)

  VastaaPoista
 21. Voimia sulle, sä olet tehnyt oikean päätöksen. Kunnon hevosen omistajat osaavat myös luopua rakkaimmistaan, mitä itse en ainakaan pysty vielä tekemään. ;(

  VastaaPoista
 22. itku tuli..
  Koin tämän saman n. vuosi sitten ja voin kertoa että tierän tarkalleen miltä tuntuu päättää rakkaan ystävän puolesta mutta siitä oon varma että päätös on kyllä oikea, teilläkin!
  Kunnon ystävä on reilu ystäväänsä kohtaan!

  Todella paljon voimia <3

  VastaaPoista
 23. Voimia ja jaksamisia <3 Tuli tippalinssiin kun lujin tätä :/

  VastaaPoista
 24. Kovan paikan edessä olet, itse en ole hevosta joutunut viemään viimeiselle matkalleen mutta tiedän elämän jännevammaisen otuksen kanssa. Ratkaisusi on ollut vaikea mutta oikea - jos hevonen on selkeästi kipeä niin on parempi.

  Lohduttavia sanoja ei ole tarpeeksi kun viimeinen hetki koittaa, mutta kunhan muistat ettet ole yksin.
  Itse olen joutunut myymään ruunani tammikuussa 2010. Valmistauduin tapahtumaan pitkään ja eron hetki ei jostain kumman syystä ollut niin vaikea kuin kuvittelin. Se iski myöhemmin ja iskee aina välillä edelleen - onneksi on muistot. Toisaalta olen onnellinen, vaikka hevoseni vamma parani ja hevonen kuntoutui täysin kisakuntoon ikuinen stressi ruunan jaloista oli puuduttavaa ja stressaavaa. Aina vahtimassa missä kunnossa ne tänään on, etsimässä turvotusta jne. Yhä edelleen mennessäni ruunaa tervehtimään huomaan katselevan jalkoja, tunnustelevan ne vaivihkaa suojia laittaessa. En saa nyt muodostettua sanojani oikein mutta kuitenkin haen kertomallani sitä että vaikka olet kovan paikan edessä, joudut eroon rakkaimmastasi - ystävästä ja vieläpä lopullisesti sydämeltäsi putoaa myös kivi jota kannat huomaamattasi yhtäjaksoisella stressillä ystäväsi jalkojen kunnosta.

  Voimia <3

  VastaaPoista
 25. Miten me hevosihmiset olemme näin herkkiä..? Siksi kun hevoset ovat meille niin tärkeitä, myös ne joita emme tunne.
  Itku tuli ja kaverit vieressä ihmetteli, että miks. :)
  Hieno hevonen ja hienosti pidät hevostasi! Itse pelkään kuollakseni päivää, kun oman hevoseni aika koittaa.
  Hirmuisesti voimia!!

  VastaaPoista
 26. Itse täällä itkua tihrustan, jo varmaan toista kymmentä minuuttia :'(

  paljon voimia ja tsemppiä suokkien kanssa :)!

  VastaaPoista
 27. Itken täällä vaikka en hevosta tai sinua tunne, mutta omia on ja kun ajattelen tilannettasi... voimia oikein paljon, päätös on oikea<3

  VastaaPoista
 28. Voi ei... aloin itsekkin vollottamaan, kun luin tuota tekstiä... voimia sinulle. Osanottoni

  VastaaPoista
 29. Joka kerta kun luen tämän itken, itekn todella. :(

  VastaaPoista
 30. Harmi, ettei teillä ollut mahdollisuutta hoitaa hevosta vielä kuntoon. Kaunis eläin oli joka tapauksessa. Sääli, ettei saanut mahdollisuutta olla eläkkeellä, vaan tapettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika raisua puhua tapettiin, se päästettiin tuskista. Ei hevoselle ole mukavaa vain seista ja riutua kun ei voi ratsastaa. Hevonen on luotu palvelemaan ihmistä ja liikkumaan, ei pihan koristeeksi vain kun ei haluta TAPPAA.

   Poista
  2. Hevosta ei ole luotu palvelemaan ihmistä... Sori vaan. Ja samaan syssyyn vielä, ettei ole muitakaan elukoita, se on ihan meidän oma keksintö.

   Poista
 31. Otan osaa menetyksestäsi, kaunis hevonen. Uteliaisuuttani kyselen, oliko Lurppa tosiaan lv:n ja pv:n risteytys? Ja minkä korkuinen Lurppa oli? Mun vuokrahevosessani on paljon samaa näköä kuin omassasi ja sen suvusta ei tiedetä yhtään mitään. Mun polleni tosin on raskasrakenteisempi vielä kuin Lurppa, mutta muuten samannäköinen.

  VastaaPoista
 32. Olen tarinasi lukenut ennenkin ja se oli jo silloin surullinen. Tänä kesänä luovuin omasta rakkaasta hevosestani ja meidän tarinamme on pääpiirtein kuin kopio omastanne, joten kirjoituksesi kosketti vielö enemmän kuin ennen. Kiukkuinen, suoraan sanoen vaarallinen hevonen jonka kanssa luottamus piti voittaa, mutta lopulta kun luottamus toimi olisimme voineet yhdessä tehdä mitä vain ja paljon teimmekin. Kisakenttänä oli tosin jo alkujaan kouluradat, mutta niissä kokoajan kehityimme ja valmentajat ja hevosen nuorempana tunteneet ihmettelivät että onko edes sama hevonen. Alkuun jalka ongelmat olivat pienempiä ja aina niistä kuntouduttiin, mutta aina myös hieman pahemmaksi meni, lopullinen vamma tuli viime kesänä ja edessä olisi ollut pitkä sairasloma ja köpöttely hevosen kohtalo. Tein saman päätöksen kuin sinä ja pari viikkoa itkin hevosen harjaan ja sen jälkeen hienoille muistoille... Eniten ehkä kosketti tarinassasi tuo viimeinen ratsastus. Tuo viimeinen täydellisen luottamuksen ja yhteisen fiiliksen tunne on vain sanoin kuvaamaton. Jäykkyydestä tai ontumisesta ei meilläkään ollut edes aavistusta viimeisellä yhteisellä lenkillä. Tarkoituksena oli vain kävellä, mutta koska pelkkä ohjien käteen otto innosti hevosen raviin annoin sen loppumatkan valita vauhdin. Upeaa laukkaa metsätiellä ja mukaan mahtui myös muutama jo kauan kadoksissa ollut ilopukki joita terveenä ollessaan tämä hevonen usein maaston ensimmäisissä laukoissa esitti silkasta innosta. Se pehmeys ja into, jonka jalkavaivat meiltä veivät oli tuon pienen hetken mukana taas, se on se muisto josta on helppo pitää kiinni ja nauttia siitä kun ikävä iskee jälleen. Seuraavana päivänä herra jatkoi matkaansa yksin ja minä jään vain toivomaan, että joskus vielä löytyy sama tunne jonkun muun hevosen kanssa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov