Siirry pääsisältöön

Reisikevennystä ja kevyttä istuntaa, pohdintoja ja JALKAongelmia?

Just eilen mietin etten viitsi mitään kirjoittaa kun ei mitään kirjoitettavaa ole. Mutta tänään huomisin että lopulta olisi vaikka mitä juttua! Nämä on näitä "sarjassamme turha postaus", mutta ainakin nyt tulee paljon kaikenlaista asiaa. Kirjoittamisen tuottaminen on tällä hetkellä hieman hankalaa - silmät ristissä - joten näin alkuun heti voisin pahoitella sitä kirjoitusvirheiden määrää.. Ja koska uusia kuvia ei ole vielä tullut (laiska kuvaaja..) saatte katsella näitä aiheeseen - epäsopivia? - kuvia :)Voisi tämänkin tekstin vaikka aloittaa otsikon ensimmäisestä asiasta, joka pitkälti liittyy tämän päivän ratsastukseen. Tosiaan tänään molemmat hepat pääsivät todella reippaalle maastolenkille. Pituuttahan ei lenkillä ollut paljoa, varmaan jonkun 7 kilsaa tai jotain, lähinnä kuitenkin panostin sitten siihen eteenpäin menemiseen. Myöhäseen taas meinaan meni, Mollan menin ratsastamaan vasta klo 18.30 ja Pyrden heti Mollan jälkeen. No mutta asiaan. Eli tänään Senni kuivaharjoitteli torstaina estevalmennusta varten. Luin / kuulin jostain reisikevennyksestä (nimesin siis itse tämän..) ja päätin heti kokeilla sitä! Ja kyllä, eron huomasi! Tein oikeastaan tätä "reisikevennystä" jo sunnuntaina Pyryn kanssa, mutta nyt koitin sitä myös Mollalla. Pyryn kanssa se on huomattavasti helpompaa, mutta eron huomaa! Jalka pysyy aivan eritavalla paikoillaan ja vaikka molemmat hevoset tänään pomppivatkin, pysyin yllättävän hyvin siellä! Lisäksi tehtiin 3 kilsan laukkatreeniä, joten pohkeet huutavat hoosiannaa kun on tuota kevyttä istuntaa myös harjoiteltu. Kevyessä istunnassa laukassa haluan myös että jalkani pysyisi paremmin paikoillaan ja en painaisi kantapäätä alas. Ja tänään se oli yllättävän helppoa! Pystyin istumaan häiritsemättä ja hyvässä tasapainossa molempien selässä, olen itsestäni oikein ylpeä!

Kuivaharjoittelua siis oli se kun harjoittelin myötäämistä. Tein päässäni kuviteltuja esteitä hevosen laukatessa ja aina ponnistuskohdassa myötäsin, mutta pyrin silti pysymään mahdollisimman hyvässä asennossa. Kyllä, erittäin vaikeaa se on ilman esteitä itse, mutta viimeksikin pääsin tällä toivottuun tulokseen. Saattaa tosiaan kuulostaa tyhmältä kun sanon kuivaharjoitelleeni, mutta no.. Kukin tyylillään eikös? Ja ihan tosi, jos teilläkin on jotain ongelmia, suosittelen kuivaharjoittelemista! Kun en osannut istua suorassa selässä hankin itselleni jumppapallon ja istuskelin siinä samalla dataillessani ja tadaa, ryhti parani! Huomaahan sen että jumppapallo on muuttanut alakertaan, mutta se oli kuitenkin yksi esimerkki..

Ja tähän samaan liittyen pitää kehua kyllä noita tallisaappaita. En siis viitsi noita "uudempia" nahkasaappaita käyttää tallilla, vaan meillä on tallissa Katariinan vanhat Börjesistä ostetut saappaat, jotka siis ennen itselläkin ollut. Ne ovat itselleni auttamattomasti liian kapeat (toinen saapas menee kyllä kiinni, mutta toisesta ei mene nappi..) mutta ne ovat mielettömät! On _paljon_ helpompi istua selässä kun saappaassa on nilkassa hieman tukea. Nuo omat "paremmat" nahkasaappaat ovat järkyttävät.. Löysät ja kulahtaneen näköiset, ei mitään tukea missään.. Joulu tule jo!Tästä päästäänkin oikein sulavasti Mollaan ja ongelmiin.. Tosiaan, TAASKO jalkaongelmia? En tiedä mikä Mollan jalassa on. Se ei onnu tai aro, mutta se on turvoksissa. Kyllä, jänteen tarkistan päivittäin ja tökin, hakkaan, mätkin, teen kaiken varmistaakseni ettei se ole jänteessä ;) Selitetääs siis ihan alusta. Kesällä Mollalle sattui jotain, en nyt muista mitä, joko se astui huonosti kopista alas tai routakuoppaan tai jotain vastaavaa.. Siitä lähtien sillä on ollut jalan yläosassa, missä siis polvi ja se itse jalka (tähän aikaan saa päähän oikeita sanoja) yhdistyy, nestettä ja sellainen ns. patti. Ei siis ole kova, vaan pehmeä ja pienenee liikutuksessa. Tänään oli kuitenkin KOKO jalka aivan turpea! En tiedä johtuiko kengityksestä joka oli myös tänään, mutta kun jalkoja pesin, olin saada paskahalvauksen.. Olen fanaattinen Lurpan jälkeen jalkojen suhteen.. Jalka oli hieman lämmin, joten kylmetin sitä ja laitoin msm-linimenttiä. Ei kuitenkaan arkonut, joten ajattelin että menen ainakin hieman köpöttelemään. Ravasi puhtaasti ja reippaasti, oli ihan normaali oma itsensä.. Tiedä sitten mikä siinä jalassa on..

Ja lisää Molla-ongelmia. Tamma on nyt, valkosipulikuurin loputtua kaksi viikkoa sitten, yskinyt kuppiinsa räkäpalloja. Enää ei ratsastaessa yski, yksi kaksi kertaa korkeentaan saattaa yskäistä, mutta niinkuin aikaisempaankin, on reipas ja menee innoissaan. En keksi mikä siinäkin on! Heinä ei pölise, vähentynyt yskiminen kun siirryttiin pikkupaaleihin. Mönkiessään paljon turpeessa yskäisee, mutta tosiaan muuten ei sano mitään. Ärsyttää vain kun nyt tulee torstaina elukkatohtori ja jos taas ollaan jollain sulfalla niin.. HUOH!

Sitten kolmas Molla asia. Ja se koskee HIKOILUA! Mollalla on ihan mieletön hikoilu. Tänäänkin kun menin molemmilla yhtäraskaat lenkit, Molla oli vaahdossa kun Pyry oli vähän pintahikinen / lämmin. Tähän minulla on kolme teoriaa:
 1. Huono kunto: Pitäisin jopa hieman mahdottomana.. Kuinka se jaksaa raskastakin työtä ja viikko sitten puhkui energiaa niinisalossa. Eipä luulisi sen kunnon tipahtavan parissa päivässä?
 2. Kipeä: Tämän ajan, kun on yskinyt, säännöllisesti mitataan lämpö. Lisäksi menohalut eivät ole yks yhteen tämän teorin kanssa. Voisiko tämän hylätä? Torstaina elukkatohtori tosiaan (taas) kuuntelee keuhkot..
 3. KLIPPAUSTA VAILLA! kyllä, tähän uskon täysillä. Oletan (ja samalla toivon tietenkin) että kun tamma on tässä kasvattanut jo melkoisen tiheän ja pitkähkön karvan, että olisi vain sitä hikoilua karvan takia. Ken tietää?

Tykkään tästä omasta tavastani mennä aiheesta seuraavaan näin sulavasti! heh.. Mutta seuraavaksi tosiaan klippaus! Erittäin ajankohtaista jo pikku hiljaa. Niinkun jo Mollaa epäilen että tuo mieletön hikoileminen johtuu tuosta tiheästä karvasta. Toivottavasti rakas Lister Star ei sano itseään irti kun yritän taas jyystää tuolta eläimeltä karvoja.. Mutta tässä on viimeinen kohta, pohdintoja. Ja nyt tosiaan tarvitaan teitä lukijoita! Mollalle (äidin pyynnöstä) tänäkin vuonna on sydän pyllyssä, mutta mites on Pyryn laita? Salama oli Lepan juttu, se ei mitenkään Pyrylle sovi. Väsätäänkö kankkuun playboy-pupu vai taiteilenko taistelevat metsot? ;) Nyt, heitelkää ehdotuksia, niitä todellakin kaivataan! Aikoinaan siis Lurpalla klipattiin tähti ja Lepalle salama, nyt kaivataan jotain erikoisempaa tämän sydänbeban rinnalle!

Ja vielä, vaikka näitä inhoankin, pakko hehkuttaa! Tosiaan hyväksi kehutut Mountain Horsen farkkuratsarit päätyivät ostoskoriini Finnderbyssä tänä vuonna. Ja pakko sanoa että olen erittäin pettynyt.. Kävin housuilla kuudet kilpailut ja niistä on paikka kulunut puhki!? Hetkinen, tämäkö on 110 euron housujen laatu? Ihan tosi, olin järjettömän vihainen, tämänkin rahan olisi sitten voinut käyttää paremmin.. Onneksi mieliala koheni kun vierailin agrimarketissa ostamassa melassia. Siellä oli kisatakkeja ja kaikenlaisia ratsastushousuja alessa. Oltiin jo aikaisemmin äitin kanssa katseltu aivan ihania valkoisia miesten ratsastushousuja. Se miksi tykästyin niihin, oli ne takataskut! Ihanat! Hintaa niillä oli kuitenkin aivan liikaa, 87 euroa, joten jäivät silloin hyllyyn. Mutta kun löysin juuri minun kokoiset (koitin niitä) housut alelaarista, oli ne pakko ostaa! Ja hei, sain ne 26 eurolla! Nyt taas pääsee hienoilla pökillä kisailemaan, JIPII!

Joten tässä taas näitä "ei minulla oikeastaan mitään asiaa" -postauksia.. Ei ollut asiaa, mutta silti tekstiä tulee kun Runebergiltä konsanaan. Joten kertokaa lukijat kiinnostiko vaiko eikö ja ennen kaikkea, antakaa nyt niitä hyviä kankkukuvia Pyrylle! 

Kommentit

 1. Tosi kiva blogi, tulee säännöllisen epäsäännöllisesti seurattua! :)

  Molla-ongelmaan vinkki: Koetappa, onko leuan alla imusolmukkeet turvoksissa. Meillä se oli hyvin satunnaisen yskähtelyn, hivenen huonon palautumisen ja epätavallisen voimakkaan hikoilun lisäksi ainoa "selvä" oire jostakin pöpöstä, joka tallissa käväisi. Oltiin eläinlääkärin neuvosta silti kevyemmällä, ja likimain kuusi viikkoa meni ennenkuin nuo vähäisetkin oireet katosivat :( Veriarvot, lämmöt ja menohalut oli koko ajan normaalit.

  Klippauskuviovinkkejä: Omena tai porkkana? Koiranluu? Smileyface (ja toiseen kankkuun frowny :D)?

  VastaaPoista
 2. outi, kiitos palautteesta! :) olen myös imusolmukkeet päivittäin tutkinut (oon oikeesti joku vainoharhanen..) ja muutenki tarkkaillu tammaa. Palautuu ihan normaalisti, ei ole siis mitenkään siltä kannalta. Mut kiitos hyvästä vinkistä :) jatkan tarkkailua torstaihin ja passitan sit eläinlääkärin tutkii sen päästä häntään :D

  VastaaPoista
 3. ehdottomasti play boy pupu!! itellä kestäny noi mh:n farkkuratsarit nyt kolmatta vuotta about 4kert viikossa käytössä :)

  VastaaPoista
 4. Pyryllehän sopisi vaikka joku pilvi ihan noin nimensäkin takia? ;D playboy pupu olisi kyllä ihan ykkönen, jos taitoa riittää... :D

  Ite kans petyin MH farkkuratsareihin, mutta tällaiset 'halpis' CRW farkkuratsastushousut taas on ihan ykköset :)

  VastaaPoista
 5. jos taitoa riittää niin suomenhevoselle ehdottomasti paras pyllykuva olisi suomileijona !

  VastaaPoista
 6. Kiitos kaikille! :)

  Kolmannen anonyymin suomileijona aivan ihana idea, saa nähdä suostuuko taiteilija sellaisen väsäämään ;)

  VastaaPoista
 7. Sulle ois blogitunnustus, tsekkaa uusin postaus! ;) http://terhil.blogspot.com/

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov