Siirry pääsisältöön

Hurmioituneen hyvin väärin ratsastettu

I-tason koulukilpailut Forssassa 19.4.


Tänään startattiin aamulla autot pihasta ja lähdettiin koulukisoihin! Aamutoimina pestiin nopeasti varusteet ja letitin Pyryn - ja siitä letistä tuli kamala - ja sitten suunnattiin keskustan kautta hakemaan Kristiina ja Justiina ja siitä huristeltiin Forssaan kisoihin. Oltiinkin paikalla ensimmäisinä kun Äiti starttasi Pyryn kanssa Perusmerkin! Äiti ei ole vuosiin kisannut ja on sen verran huonossa kunnossa ettei ole jaksanut istua harjotusravissa pitkään. Nyt sitten kisakärpänen hieman puraisi ja halusi mennä Perusmerkin ja totta kai tsemppasin sen sinne.

Pyry oli äitin kanssa vähän possu, se oli välillä turhan varovainen ja jarrutteli omia aikojaan. Äiti ottikin radalla raipan mukaan kun ei meinannut toiseen suuntaan laukka nousta. Muuten rata meni ihan kivasti ja oli tosi kivoja pätkiä, äiti vaan unohti sen kaksi kertaa, haha!  Mutta annetaan se tosiaan anteeksi, muisti alkaa jo vähän pätkimään ja jännittämistäkin oli.. Prosentteja unohduksista huolimatta kerättiin reilu 63%, joten läpi päästiin joka tapauksessa!

Perusmerkin ja KN Specialin välissä oli vielä C-merkki, missä meni Jenna Mollalla. Jenna meni Mollan kanssa myös Perusmerkin ja sieltä ne ottivatkin 1. sijan 70%. C-merkkikin meni ihan hyvin ja prosentteja kerättiin tuollainen 57,7%. Tuomarointi oli kyllä kokoajan tiukkenemaan päin, mitä pidemmälle kisaluokkia mentiin. 

C-merkin lähestyessä loppua, kävin vielä itse nopeasti vessassa ja hyppäsin kyytiin. Verkka aikaa oli noin 25 minuuttia, mikä oli ihan hyvä aika että sain sen hyvin ratsastettua läpi. Tarkoitus oli kuitenkin verkata liikaa prässäämättä, joten tehtiin myös aika paljon välikäyntejä. Ihan aluksi kun hyppäsin selkään Pyry oli vähän "tätikuljetinmoodilla" ja sai pari kertaa oikeasti pyytää reippaan puoleisesti jalalla että se lähti tosiaan eteen! Kohta herra tajusikin että kuski tosiaan vaihtui ja nyt piti ruveta hommiin ilman suurempia töksäyttelemisiä.
Verkassa tein aika paljon ensin töitä siirtymisten kautta, mutta kun se alkoi niissä kuumimaan, jatkoin mielummin laukkatyöskentelyllä. Laukassa hain ensin tasapainoa ja hyvää rytmiä, sitten hieman kokosin ja lyhensin askelta ja taas pidensin. Tällä sain aika hyvin testailtua että se tulee varmasti jalasta läpi eikä vaan haahuile menemään. Tehtiin myös paljon vastalaukkaa ja väistöjä ravissa. Kaikkea pientä ja kivaa temppuilua, kuitenkaan liikaa prässäämättä kuten olin suunnitellut.

Kellon lähestyessä lähtöaikaa päästiin siirtymään isolle kentälle. Siellä sitten olikin kaikkea jännää! Esimerkiksi kajaarit oli tosi kamalat ja pari mopopoikaakin ajoin tiellä ohi - tietenkin juuri silloin kun oltiin Pyryn kanssa siinä päädyssä. Oltiin kuitenkin vasta toisia lähtijöitä, joten ehdin näyttämään hyvin koko radan ja lopulta ja unohti jo jännittää mitään ratojen reunoilta. Ihan hyvällä fiiliksellä lähdin aloittamaan meidän suoritusta, olihan ohjelma tuttu ja turvallinen KN Special, mikä ollaan menty varmaan tuhat ja sata kertaa!

Koska jätin tyhmänä pöytäkirjani kisapaikalle ja saan sen vasta tiistaina, en muista aivan varmasti mitä numeroita saatiin, mutta pääasiassa paperissa oli 6 ja 7 sekä muistaakseni neljä 5. Emme aloittaneet rataa tosiaankaan kovin vahvasti kun alkutervehdykseen tultaessa Pyry karkasi vasemmalta jalalta ja korjasin sitä oikealla, unohtaen taas vasemman tuen, joten alkutervehdykseen tultiin kiemurrellen kuin pahemmassakin jurrissa. Tästä saatiin heti ensimmäinen vitonen paperiin.. En halunnut kuitenkaan antaa tuon masentaa, vaan pyrin ratsastamaan silti täysillä ja hyvän radan.

Ensimmäiselle loivalle kiemuralle se tuli vähän turhan kiireisesti - oli lähdössä keskiravia lävistäjää haha - ja keskiravi oli taas melkoista kipitystä. Positiivista sinänsä että siellä oli muutama ensimmäinen askel jo hakemassa hyvää ravia, mutta onnistuin itse olemaan hieman tasapainoton ja se rikottiin loppuun kipityksellä. Saatiin muistaakseni kuitenkin vähän armoa ja säälistä kipitys kutonen. Sitten hyvä pyöreä voltti ja uusi täyskaarto. Yritin nyt keskittyä pitämään Pyryä vähän ylempänä kun viimeksi se tällä kaarella haki matalalle. Sitä se kyllä yritti nyt tälläkin kertaa, mutta sain sen hieman paremmin pidettyä ylhäällä!

Sitten pitikin tulla meidän bravuuri, meinaan kertoimella 2 oleva kohta! Lävistäjä jossa kolme askelta käyntiä keskellä. Olen aina pitänyt tätä meidän parhaimpana kohtana ja varsinkin kun Pyryn kanssa päästiin yhteisymmärrykseen siitä että alaspäin siirtymisiä ei tarvitse romahtaa, on yleensä näistä siirtymisistä kerätty superhyviä pisteitä. Nytkin siirtyminen alas super tasainen, kaksi ja puoli käyntiaskelta ja vähän terävä siirtyminen takaisin raviin. Ei siis mielestäni mikään paha suoritus, ehkä tosiaan hitusen terävä siirtyminen ylös, mutta hevonen pysyi kuitenkin rentona läpi tehtävän. Numeroksi saatiin 5. Harmitti!
Sitten taas tasapainoinen pyöreä voltti. Voltilla mulla tuli vaan semmonen "ei hitto, tää menee ihan sairaan hyvin, nyt kyllä oikeesti tekis mieli hurrata". Jatkoin ihan tyytyväisenä meidän hienoo ravia ja käänsin tyynesti S-kirjaimesta, I-kirjaimeen pysäytys (hyväkin vielä!!) missä Pyry malttoi hienosti odottaa ja.. PIIP! "Tossa pitäis tulla käyntiin". Niin joo totta, eihän se pysäytys tule sinne keskelle ravista vaan KÄYNNISTÄ. Oon ratsastanu tän ohjelman tuhat kertaa ja miten ylipäätään tollasen kohdan voi ratsastaa väärin?! Ymmärrän sen toisen voltin tai toisen laukan noston mutta käyntiin siirtyminen?! Hups.

Ei muuta kun uusi yritys! Eli ravissa päätyyn, siirtyminen käyntiin ja sitten sinne I-kirjaimeen pysähdys. Pyry oli sitä mieltä että nyt on kyllä tehty viimeisen hetken sisään niin monta pysähdystä että en muuten seiso. Enkä jaksanut alkaa siitä asiasta sen enempään kinastelemaankaan, otettiinpa siis siitä kolmas 5.

Sitten olikin enää jäljellä laukkaohjelma, mikä on KN Specialissa ihan simppeli. Eli pääty-ympyrät ja lävistäjät laukassa. Suurin haaste taitaa olla jälkimmäisen laukan lävistäjän lopussa oleva käynti siirtyminen! Vaikka ollaan näitä harjoiteltu Pyryn kanssa paljon, se on helposti muutenkin vähän sellainen jännittäjä kulmiin tultaessa. Lävistäjällä kun alkaa hieman ajattelemaan kokoamista, se vetää itsensä ihan kippuraksi ja sitten loppu onkin ihan jotain kamalaa katsottavaa. Näin kävi tosiaan viimeksi Somerolla KN Specialissa.

Olen nyt kulma möröistä koittanut päästä eroon tekemällä niin että ratsastan aina lävistäjän ja jatkan päädyn vielä vastalaukassa. Näin ei tule sinne kulmaan sitä siirtymistä vaan Pyry on joutunut jatkamaan matkaa vielä kulman läpi. Tämä oli ehkä hieman tuottanut tulosta, sillä ensimmäinen lävistäjä tultiin ihan melko hyvinkin loppuun asti! Viimeinen vitonen saatiin kuitenkin sitten toisesta laukan nostosta, joka oli sellainen velmu nosto että ihan hävettää!

Mutta kyllä se häpeä kaikkosi sitten seuraavan lävistäjän lopussa. Tein tämän hetkisen parhaimman laukka-käynti siirtymisen meinaan! Se oli juuri sellainen mistä aina puhutaan. Liike jatkui tasaisesti, sulavasti ja pehmeästi eteen myös käynnissä eikä sinne tullut yhtään mitään ylimääräistä väliin. Pakko oli radalta äidillekin nyökätä katsomoon kun niin huikean hieno siirtyminen - joka on siis korostaen meille todella vaikea - tehtiin loppurataan. Ja kyllähän siitä paperissa 8 komeilikin, kyllä kelpasi!
Lopulta saimme kerättyä kasaan 62,4% ja 3. sijan. Olen siis ihan tyytyväinen, tai itseasiassa olen hevoseen erittäin tyytyväinen, tuntui että tämä rata oli jotenkin tosi kiva ratsastaa tänään. Toivotaan että nyt tulevissa kenttäkisoissakin herra malttaa olla yhtä näppärä ;) Tietenkin nuo omat mokat ärsyttävät, etenkin unohdus, koska ilman sitä sija olisi ollut taas parempi.. Mutta turhia jossitteluja, tästä on vain suunta ylöspäin!

Miltä meno teidän mielestä näytti?
Ja postauksen kuvista taas järjettömän iso kiitos Pilville ja videosta Aleksille! Ootte huippuja!

Kommentit

 1. mun mielestä Pyry näytti videolla mielettömän hyvältä, varmaan parhaita kouluratoja mitä olen teiltä nähnyt! :)

  VastaaPoista
 2. Miks et käyttäny koulukisoissa sitä sun voittamaa KOULUSATULAA ?? ;0

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa se koulusatula menee vaihtoon kun Alli tarvii uuden satulan :) Lisäksi viime syksynä satuttamani jalka ei oikein tykkää siitä satulasta :(

   Poista
 3. Onpa Pyry laihan näköinen..! Onko se jostain syystä kuihtunut vai miksi on noin hoikassa kunnossa, huono syömään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. LAIHA?!!!!! Eihän tuo hevonen ole yhtään liian laiha! :D Syöttöporsaaltako suomenhevosen pitäisi automaattisesti näyttää?

   Poista
  2. Pyry on aina ollut heikkorehunkäyttäjä. Tarjolla on ruokaa niin paljon kuin vain se suostuu syömään, mutta joka kevät (jos emme reagoi valkuaislisällä tarpeeksi ajoissa) ruuna pääsee kuivahtamaan. Tänä keväänä testissä oli yksi proteiinirehu, joka ei - kuten näkyy - ollut tarpeeksi toimiva :)

   Poista
 4. Hieno rata, tosi rento ja tahdikas!

  Hyvänen aika, eihän Pyry ole laiha vaan erinomaisen sporttisessa kunnossa! Tuollainen pitää kenttäsuokin ollakin. Joidenkin silmä vaan on sokeutunut plösö-puteille, lihaviahan ne hyvin usein ovatkin, ja se on vaarallista kun suokin rakenne on jo valmiiksi etupainoinen ja raskas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On laiha, mutta samalla etupainoinen vinttikoira. Kuvia katsellessani mietin että onko vatsahaava poissuljettu kun tosiaan on laiha ja näyttää kipristelevän vatsaansa.
   Hieno rata joka tapauksessa.

   Poista
  2. Suokit usein on etupainoisia. Mitenköhän se etupainoisuus siitä muuttuu jos mahaan ja peppuun tulee enemmän läskiä? Mieti nyt vähän.
   Vatsahaava ei korreloi mitenkään hoikkuuden ja vatsalihasten käytön kanssa, joku roti nyt noihin huuteluihin!

   Poista
  3. Etupainoisuus poistetaan vahvistamalla takapään lihaksia jolloin hevonn voi koota takaa, eli ottaa painoa takajaloille ja näin keventyä edestä.
   Pyryhän on ratsastettu pääsääntöisesti etupäätä lyhentämällä (usein jopa luotiviivan alla), takapään hoiperellessa omia teitään. Lihaksia ei tule hevoselle tyhjästä ja työstä, ne vaativat myös energiaa (rasvaa) polttoaineeksi rakentuakseen oikein.
   Ruokinta kuntoon niin tuosta voi tulla hyvä.

   Poista
  4. Joo suokin etupainoisuutta voi tiettyyn rajaan asti poistaa. Mutta että ensin diagnosoidaan mahahaava muutaman kuvan perusteella ja sitten väitetään että lihakset tarvitsee läskiä kehittyäkseen, osoittaa jo niin suurta ymmärryksen puutetta perusfysiologiasta, että turha tässä mitään keskustelua yrittää...

   Kukaan ei kyllä voi moittia Pyryä lihaskunnon puutteesta. EIköhän suoritukset puhu puolestaan!

   Poista
  5. Kiitos paljon ensimmäiselle anonyymille. Ihan kaikista kommenteista :)

   Toiselle anonyymille en viitsi edes provosoitua :)

   Poista
 5. Hei ihan oikeasti. Googlettakaa "suomenhevosravuri" ja katsokaa urheilullisten suomenhevosten kuvia. Ne näyttävät juuri tuolta.
  Kenttäratsu on kuin ravuri, tai kuin pitkän matkan juoksija, ei sillä kuulu olla "massaa" eli läskiä. Pyry on hoikka, ja sillä näköjään tulee lonkkaluut helposti esiin, mutta laiha se ei ole. Laihalla hevosella ei ole tuollaista kaulaa ja takapuolta.

  Ja että mahan kipristely... Oletko koskaan kuullut siitä, että työskennellessään oikeassa muodossa ja kantaessaan itsensä oikein, hevonen käyttää myös vatsalihaksiaan? Ei mahahaavaa diagnosoida lihavuuskunnon tai vatsalihasten käytön perusteella :D
  T. Karoliina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ravurin kuuluu näyttää ravurilta ja ratsun ratsulta, niiden lihaksetkin ovat täysin eri paikoissa. Ei kenttähevosen kuulu näyttää ravurilta, mitä ihmettä!! Mikään korkean tason, hyvässä kunnossa oleva, kantakirjattu suomenhevosratsu ei ole noin hoikassa kunnossa, enkä siksi kuvittele sen olevan ratsulla mitenkään tavoiteltavaa... Pyry ei kuitenkaan ole mitenkään huonossa kunnossa!

   Poista
  2. Ravurilla ja kenttäratsulla ei ole merkittävää eroa optimaalisessa lihavuuskunnossa, eli rasvan määrässä. Kummankin kannattaa yhtä lailla olla vähärasvaisessa kunnossa. Vai nytkö ongelmasi onkin lihasten määrä? Luuletko että tuo suomenhevonen suorittaisi tuolla tasolla, hyppäisi 110cm ja kentässä helppoa, jos sillä olisi huono lihaksisto?
   T. Karoliina

   Poista
 6. Varsin tasainen ja tahdikas rata :) Hyvä Senni ja Pyry!

  VastaaPoista
 7. Et ilmeisesti ole ihan tyytyväinen sijoitukseesi ja prosentteihisi näin rivien välistä luettuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. muutamaan kohtaan en ole tyytyväinen, mutta kyllä sijoitukseen pitää aina tyytyväinen olla (varsinkin jos unohtaa radan) :)

   Poista
 8. Hienon näköistä menoa! Letkeä, mutta napakka :) Ihana ku nää sun videot on aina säestetty tuolla sulkimen naksutuksella. Tekee aina mieli kuvaamaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha, totta :D Itseasiassa olen samaa mieltä, nyt siellä oli sitä ponnekkuuttakin jo hieman mikä puuttui kokonaan somerolla! :)

   Poista
 9. K.N. Special on kyllä sellanen rata että siinä aina unohtuu jotain :D Oon itse ratsastanut sen varmaan sata kertaa, ja reippaasti yli puolet kerroista unohtanut ton jälkimmäisen voltin. Myös käyntiin siirtyminen on jäänyt välistä pari kertaa.. Mä en ymmärrä miten toi rata ei oo jo pinttynyt päähän, kun melkeen aina joku tehtävä unohtuu.

  Mutta hienolta näytti, Pyry on kyllä tosi hyvässä kunnossa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Kiva" kuulla että muiltakin unohtuu se jälkimmäinen voltti :D

   Poista
  2. kiitos :) Ja joo, olen kanssa kuullut paljon että aina KN unohtuu jotain, etenkin se toinen voltti :D Tai laukannosto..

   Poista
 10. Tosi kiva postaus ja iania kuvia! :)
  Hyvältä näytti teidän meno videolta katsottuna!

  VastaaPoista
 11. tiesitkö, että täällä ht-netissä arvostellaan hevosen laihuutta ja mainitaan blogisi sekä hevosen nimi? Kurkkaa! http://forum.hevostalli.net/read.php?f=2&i=4734872&t=4734872

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. itseasiassa huomasin nuo ja ehdin lukaisemaan läpikin, kiitos linkkauksesta!

   Poista
 12. Mites se siun voittama koulusatula? Onko epäsopiva? :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö se Allilla olekaan?

   Poista
  2. Koulusatula lähtee vaihtoon kun Alli tarvii uuden satulan :) Se ei oikein istu täydellisesti (vaikka sen saisi takuulla muokattua!) muille kuin Mollalle ja itse en sitä pysty käyttämään kun Niinisalossa loukkaamani jalka ei suostu yhteistyöhön satulan kanssa :/

   Poista
 13. Voi eiii toi pysähdys tosa radan keskellä ois ravista ollu nii hieno ! Hyvältä näytti muutenki, en kyllä ymmärrä miks tosta lävistäjän käyntisiirtymä jutusta tuli vaan 5... :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ÄLÄ, se oli aivan huikeen hieno! Ja kiitos :) Itsekin hieman hämmästyin tuota käyntisiirtymistä, se ehkä harmitti kaikista eniten!

   Poista
 14. Pakko taas ihastella upeaa Pyryä! Teidän yhteistyötä on aina kiva katsella. :)

  VastaaPoista
 15. Ei varsinaisesti kyseiseen postaukseen liity, mutta äitisi tekemistä jouhukoruista olisi kysyttävää. Kestävätkö jokapäiväisessä käytössä vai laitanko suosista hyllylle koristeeksi ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äiti ainakin käyttää omaa koruaan ahkerasti (joka toinen päivä töissä ollessan), joten uskon että kestää kyllä jokapäiväisessäkin käytössä :) Jouhi on materiaalina todella kestävää, mutta tietenkin kuluu jos paljon jää kiinni tai "hinkkaantuu". Sanotaan kuitenkin että 85% voisin luvata sen kestävän aivan hyvin jokapäiväisessäkin käytössä ja epäilen ennemmin magneettilukon pettävän ajan kanssa (puhuen siis vuosista) kuin itse jouhimateriaalin. Toki riippuen siitä miten hyväkuntoista jouhi on tehdessä ollut :)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov