Siirry pääsisältöön

Tavaraparatiisi osa 2: Mollan varusteet

Heijastinriimu (talvikäytössä), Horze

Kun on ollut jo 11 vuotta hevosenomistajana ja tämä pieni tamma kohteena, voidaan sanoa että varusteita on kerääntynyt vuosien aikana takuulla paljon. Sitä on myös kulunut, mennyt rikki ja vaihtunut. Nykyään kun Molla ei enää kilpaile seuratasoa korkeammalla, on jätetty kaikista kalleimpien ja uusimpien varusteiden hankinta vähemmälle. Yleensä Pyry tai Alli saavat uudet suojat, kun Molla puolestaan saa pärjätä vähän kulahtaneemmilla. Ei sillä, aina saa tamma uusiakin juttuja ja koska poni on viime vuoden ollut erityisen kiltti sai myös joululahjaksi tallilla käyvältä tytöltä aivan ihanat uudet pintelit (mitä en halunnut ottaa paketista pois kuvattavaksi, koska ne on hienot!). 

Ostoslistalla olisi kuitenkin tammalle uudet suojat settinä. Suojalaatikkoa siivotessani huomasin että takajalkoihin sillä on parittomia suojia, mutta jännesuojat alkavat edestä hajoilla. Eli tamman ostoslistalla on seuraavaksi uusi setti suojia, uskottavasti ihan perusmustana jos ei ihan villeiksi ruveta.

Loimet
Niin kuin aikaisemmin jo pääsin teille kertomaan, äitini on todellinen loimifriikki. Kuvasimme nyt pääasiassa loimet mitä Molla käyttää niin kesällä kuin talvella. Näiden kuvatuiden loimien lisäksi on vielä arviolta 4-5 Mollan omaa kaulakappaleetonta fleeceloimea ja yksi kaulakappaleellinen fleeceloimi varalla. En viitsinyt niitä kuvata kun ovat tosiaan kerran kaksi kesässä käytössä kotona. Molla käyttää pääasiassa 135 kokoisia loimia, mutta muutama loimi on 145.

Molla ei yleensä myöskään ole näin kerrospukeutunut kuin kuvissa, emme viitsineet kokoajan rampata tallin väliä kun pihalla oli niin paljon pakkasta että talli siinä ehtisi jäätymään. Pahoittelen siis loimien helmojen pilkottelua!

Horsepower tallitoppaloimi 300g, Hööks

Tämä on uusin loimiostoksemme. Mollan vanha tallitoppi ei istunut ja se valui ja kuristi. Niinpä riennettiin nettikauppaan hakemaan siistiä uutta tallitoppista ja niinpä se jälleen Hööksin sivuilta löytyi. 300g vanutäytteellä, huippu hyvänmallinen ja istuu Mollalle kuin nakutettu. Lisäksi pidän itse todella paljon tuosta kaulakappaleen kiinnityksestä on nopea ja ei kulu käytössä.

Jacson talvitoppaloimi 300g, Ratsuriihi

Muutama vuosi taaksepäin ostettu Jacson toppaloimi. Muistaakseni jostain alennuskorista niinkuin useimmat meidän loimet. Hirmu kiva loimi päällä, ei valu eikä ahdista. Hieman kulahtanut käytössä ja ei pidä enää kovin hyvin vettä, pitäisi varmaan uudestaan kyllästää. Huonona puolena myös kaulakappaleen kiinnitys, tarrat on tosi kuluneet ja pysyvät huonosti enää kiinni, lisäksi ensimmäisenä talvena meni yksi kiinnityslenkki (muovinenosa) rikki, joka on korvattu nyt paalinarulla. Muuten oiva ja istuva loimi.

Horsepower talvitoppaloimi ~350g, Hööks

Hieman Jacsonin toppaloimea paksumpi talvitoppaloimi, tämäkin Hööksistä. Tämäkin tosi kivasti istuva loimi (kuvassa hieman höppösen näköinen kun sata loimea alla, haha) ja tässä ihan hyvä kaulaosan kiinnitys. Tämäkin varmaan vuoden vanha loimi, ihan pidetty ja tätä Molla sitten saa pitää hieman kovemmilla pakkasilla. Ei kinttaa tai valu, vaan pysyy nätisti paikoillaan.

Horsepower tallitoppaloimi 200g, Hööks

Tämä on siis se vanha tallitoppaloimi joka ei istunut sitten yhtään Mollalle. On jätetty varaloimeksi, jos täytyy tuota varsinaista loimea pesettää kesken talvikauden. Pintamateriaali ei ole liukasta, joten jää paljon likaa, heinää ja muuta kiinni. Lisäksi valuu taaksepäin reilusti yön aikana ja kaulakappale jää "kuristamaan". Lapalaskokset tuntui vaan pahentavan tilannetta, vaikka niiden normaalisti pitäisi auttaa.. Menee kuitenkin varaloimena ja hätävarana.

Finn-tack Fleececooleri, Horze

En edes muista kuinka vanha tämä loimi on (pitäisi äidiltä kysyä, se muistaa kaikkien loimien tarinat haha) mutta ihan pirun hyvä loimi! Kaulakappaleellisista loimistamme yksi parhaimpia. Korkealla olevat kiinnitystarrat takaavat pitävyyden ja loimi on tosi kivaa materiaalia. Lika totta kai tarttuu herkästi, mutta me pidetään tätä lähinnä kisamatkoilla ja valmennus / maneesi / muilla vastaavilla reissuilla kävely tai kuivatusloimena. Ja näitä saa muuten edelleenkin Horzelta, suosittelen!

Horse Comfort fleecevuorellinen loimi, sph kenttämestaruusloimi 2012

Tämä onkin Mollan edustusloimena aina mukana kun mennään kisoihin tai valmennuksiin tai maneesille. Toisella puolella on painatettu velj. Wahlsten, joten epäilen että sieltä suunnasta hommattu. Erittäin hieno ja kiva loimi, sisäpuoli on pehmeää fleeceä ja ulkopuoli hengittävää likaa hylkivää materiaalia. Tästä meidän Molla on tosi ylpeä, aina ;) Talvisin siis käytetään tuon kaulakappaleellisen loimen kanssa alkukäynneissä, välikäynneissä tai missä tahansa missä pitää tamma pitää lämpimänä.

Rain Buster fleecevuorellinen sadeloimi + kaulakappale, Ratsuriihi

Muutama vuosi takaperin ostetut ja muutaman kerran jo paikattukin loimi, todella hyvä! Tosin huomasin vasta nyt että otin vahingossa kuvaan Pyryn kaulakappaleen, Mollalla tosiaan vastaava, mutta hieman kulahtaneempi (vanhempi). Mielettömän kiva loimi, pitää todella hyvin sateen paikkauksista huolimatta. Kaulakappaleen kiinnitystä loimee kiroilen hyvin usein kuivumaan laittaessa ja uudestaan kiinnittäessä (tarrakiinnitys), mutta loppupeleissä todella kätevä ja ei päästä vettä kaulakappaleen saumasta sisään. Ei siis tämäkään mikään huono ostos!

ikivanha fleecevuorellinen "perintö"sadeloimi, tutulta

Tämä loimi on varmaan sen 10 vuotta vanha. Perittiin se eräältä edesmenneeltä pikkusuokilta. Hieman nafti Mollalle, mutta menee tarvittaessa, esimerkiksi kuin toinen loimi on kuivumassa. Ei pidä kovin hyvin vettä, alkaa varmaan loimessa jo hieman ikä painamaan. Perussiistissä kunnossa, kaulakappaleen saa tästäkin loimesta irti. Hieman epämukavan oloinen päällä ilman lapalaskoksia, mutta kuten sanottu, hätävarana toimiva loimi.

Finn-tack vuoreton sadeloimi, Kuninkuusravit -14 (?)

En muista mistä äiti sanoi tämän ostaneensa, muistaakseni jostain putiikista kunkkareissa tänä vuonna. Mollalla oli pulaa vuorettomasta sadeloimesta, kun aikaisempi vuoreton - joka sekin varaloimena, mutta niin palasina ettei viitsitty kuvata haha - alkoi hajoamaan käsiin. Äiti sitten kuninkuusraveista löysi jostain kojusta tämän ja on ollut kyllä huikean hyvä loimi tämäkin. Pitää todella hyvin vettä ja pysyy paikoillaan. Peruskiinnitykset, helma ehkä normaaleja loimia pidempi.

ikivanha "perintö"tallitoppaloimi ~150g, tutulta

Tämä tallitoppis myös samaiselta kuin ylempi sadeloimi, jos en nyt ihan täysin väärin muista. Kuvassa hävyttömän likainen, ennen klippausta oli talliloimena ja ehti siinä ajassa sitten likastaa sen järkyttäväksi, menossa nyt pesuun. Todella kiva loimi, istuu tosi hyvin päälle eikä kurista tai kinttaa vaikkei siinä ole ollenkaan mm lapalaskoksia. Yksi parhaiten istuvista loimista mitä Mollalla on! Käytössä silloin tällöin, yleensä juuri klippausten välissä kun karva on jo päässyt kohtalaisen pitkäksi ja kaulakappaleellinen on liikaa.

fleeceloimi, velj. wahlsten

Tänä on varmaan ensimmäinen loimi mitä Mollalle hommattiin kun tamma ostettiin! Äärettömän söpö lehmäprintillä oleva fleece. Toimitti ennen kisaloimen virkaa, mutta nykyään pölyyntyy muiden fleecejen tapaan varustehuoneessa. Koska on kuitenkin ehdottomasti söpöin - ja siistein - Mollan fleeceloimista päätin sen myös esitellä. Muita fleecejä tammalla on tosiaan ainakin 4-5, mutta koska nykyään meillä on tosi harvoin fleece käytössä tai sitä käytetään vain kesällä kuivatukseen ei alettu kaikkia kuvaamaan. Tämä oli pakko, sen verran suloinen!

ihottumaloimi hupulla + kesäriimu, Horze

Kesäisin ja pahimpaan paarma-aikaan Molla pukee päällensä avaruuspukunsa. Tammalla ei ole kesäihottumaa, mutta se on nyt muutamana kesänä hieman yliherkistynyt ötököille ja kaikille on mukavampaa kun sen ei tarvitse paniikin omaisesti sisälle päästyään hinkata poskea auki. Niinpä se on nyt viimeiset 3 kesää käyttänyt pahimpana ötökkä aikana (toukokuusta-heinäkuuhun) ihottumaloimea. Tämä loimi on ollut ihan kohtalaisen hyvä, huppu on tosi kivalla kiinnityksellä ja tulee pitkälle kaulaan, jolloin se ei saa sitä hinkattua pois. Ainut miinus että jalkalenkit ja vatsaläpän kiinnityslenkit venyy hurjasti jo muutaman käyttökerran jälkeen..

Kuljetus
Meillä kaikki hevoset kuljetetaan kesät ja talvet loimien kanssa. Koppiin tulee sen verran vetoa, että ollaan pyritty hommaamaan kevyet ja todella hengittävät loimet kuljetukseen kesälle ja talvella tarpeeksi lämpimät, mutta kuitenkin myös hengittävät. Kaikki hevoset käyttävät kuljettaessa myös kuljetussuojia ja nahkariimuja.

Itsetehty tebbytoppaloimi kiinteällä kaulakappaleella
Best on Horse kuljetussuojat (pony, pienet)
Takajaloissa Horze bootsit
Nahkariimu, kisoista voitettu riimunnaru

Kisoista voitettu froteekankainen loimi, erittäin mukavaa ja hengittävää!
muuten sama kuin yllä

Maasto

Perussuitset (koottu kaksista suitsista), omppu-olympia, kangasohjat
Sidney yleissatula, sprenger system 4-turvajalustin, lampaankarvaromaani, kotihuopa, neopreenisatulavyö
Hööksistä ostettu rintaremmiheijastin, heijastinloimi
BT Jump suojasetti mustana, Horze heijastin bootsit, jalkaheijastimet

Esteratsastus

Kisoissa tai valmennuksissa käytettävänä, muuten satulahuopa voi vaihdella
Perussuitset (koottu kaksista suitsista), omppu-olympia, kangasohjat
Kisoissa suitsina käytetään myös bling-meksikolaisia (kts kouluratsastus)
Sidney yleissatula, lampaankarvaromaani, Showmaster punainen satulahuopa (tai Horzen punainen)
Kuvasta puuttuu punaiset alumiinijalustimet, panssari
Equi-Guard Expert X-country suojat, BT jump bootsit

Kouluratsastus

Koulukilpailuissa käytettävänä, kotona tietenkin normaalit suitset (kts ajovarustus) ja huopa vaihtelee
Bling-meksikolaiset (hööks?), omppunivel, kapeat kangasohjat
Sidney yleissatula, Sprenger system 4-turvajalustin, lampaankarvaromaani, neopreenivyö, showmaster valkoinen satulahuopa brodeerattuna,
valkoiset yhdistelmäpintelit

Ajovarustus

Ikivanhat suitset, omppunivel, W-kilpaohjat, W-ristirintaremmi
W-Next Level Total QH sila, neopreenivyö, titex-silatyyny, nailonhäntävyö
BT Jump suojasetti (ruskea)

Miltä Mollan varustesetti näytti?
huomenna jatkuu projektin kuvaukset, joten vielä jos kaipaa jotain voi hihkaista!

Kommentit

  1. Huh, tällaisia lukiessa ja katsoessa (ja tehdessäkin) tulee aina tunne, että onpas paljon turhaa roinaa - mutta ehkä ne eivät kuitenkaan ole turhia, vaikka siltä tuntuukin! Jos mä olisin hevonen, niin ihailisin kyllä Mollan kärsivällisyyttä, mun pinna ei kestäisi moisia kuvauksia, varsinkin kun hevosena ei ymmärrä, että miksi ihmessä se omistaja haluaa ottaa kuvia kaikki mahdolliset varusteet päällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molla oli kyllä huippu kiva kuvausprojektissa, tamma osaa niin hyvin käyttäytyä! :)

      Poista
  2. huhhuh ! Mahtava postaus ja suuri arvostus sinua kohtaa, että jaksoit toteuttaan tämän näin hienolla tavalla ! Itsellesi ei olisi ikinä tullut mieleenkään kuvata ponin kaikkia loimia ja varusteita päällä, mutta tosi ihanaa, että sä jaksoit ! :)

    VastaaPoista
  3. Kiva postaus! Huomaa että on nähty vaivaa. :-)

    VastaaPoista
  4. Tuosta rain buster loimesta: meillä sama loimi parilla hevosella, mun mielestä kaulakappaleen kiinnitys tosi hyvä kun ei kaulakappaleen reuna pääse esim tuulessa kääntymään. Ja tuosta kuivatuksesta: jos saat loimen koukkujen varaan tarpeeksi korkealle roikkumaan, niin laita se jalkalenkkien metalliosista koukkuihin. Silloin voi jättää kaulakappaleen kiinni loimeen ja kuivuu silti hyvin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kiinnitys onkin hyvä, sitä vaan tuppaa kiroomaan kun on niin jämäkkä irroittaa :D Meillä ei mahdollisuutta kuivattaa niin ylhäällä, mutta yleensä kuivatetaan silti kaulakappaleen kanssa. Sitten kun on ihan läpimärkiä niin kaulakappale irti :)

      Poista
  5. Mikä on teidän heppojen loimien koot? Ja toi horsepowerin ruskee tallitoppis on kyllä ihana, itsekin ostin sen tammalleni ja istuu kuin nakutettu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hitsi, hyvä huomio, pistinkin sen tuonne Loimet kohdan johdantoon! Molla käyttää loimissa kokoa 135, Pyry 155 ja Alli 165 :)

      Ja tuon on kyllä tosi istuva loimi, tykkään!

      Poista
  6. En kestä kun Molla on niin söpö! Ja kärsivällinen. Aww.

    VastaaPoista
  7. Mielenkiintoinen postaus, ihailen sun panostusta tähän(kin) postaukseen :) Tästä oli minulle ihan hirmuisesti apua, sillä suunnittelen juuri oman tulevan hevosen ensimmäisiä loimihankintoja ja sain sulta muutaman ihan kivan vinkin, kiitos niistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei hienoa jos on apua! :) Tätä oli tosi hauska tehdä, vaikka vaatiikin aika paljon aikaa!

      Poista
  8. Tosi kivasti toteutettu varustepostaus, helppo lukea ja selata :-)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov