Siirry pääsisältöön

Kun voisi haljeta ylpeydestä!

Kaikki postauksen kuvat kuvannut Mirella Ruotsalainen / hertjekker.net, kiitos!

Viikon verran ehdin jännittämään nuorison ensimmäistä näyttäytymistä pienissä Match Show näyttelyissä Sastamalassa. Nyt kun näyttelyt ovat takana, en voi olla kuin ylpeä minun nuorikoistani. Pyryn kamalan sähläkäyttäytymiseen tottuneena olen todella iloinen, innoissani ja ylpeä siitä miten 2-vuotias ori ja 3-vuotias puskista ilmestynyt tamma käyttäytyi jännittävässä tilanteessa. Tekisi mieli vain ylistää niitä - ja sitä tämä postaus varmasti onkin täynnä!

Ensimmäinen suunnitelma oli ottaa mukaan Miina, Alli ja Herkku. Kun Alli alkoi ontumaan, jäi jäljelle herra oripoika ja nuori neiti. Ensin ajateltiin pitäytyä suunnitelmassa kuskata nämä eri autoissa, mutta koska matka oli kuitenkin sen verran pitkä, päätettiin testata mitä nuoriso tuumaa keskenään matkustamisesta. Toisaalta sen pitäisi olla mukavampaa molemmille kun saa seuraa, mutta pitää tietenkin muistaa että kun toinen on ori ja toinen tamma voi se olla hankalampaa. Tosin pikkuisiahan ne molemmat vasta on.

Kotona aamulla heräsin sopivasti 48 minuuttia myöhässä ja juoksin heti suihkuun. Siitä vaatteet päälle ja aamutalliin. Muut hevoset pääsivät pihalle, muuta Miina harjattiin vielä suurimmista hampuista ja pistettiin traileriiin. Hienosti meni sinnekin, ensimmäisellä kerralla piti hieman kokeilla voiko traikun ohi kävellä, mutta toisella kipiteltiin suoraan sisälle. Sitten vain matka kohti keskustaa hakemaan Herkkua. 

Onneksi Herkku ei ollut yön aikana kamalasti itseään pihalla likastanut (tai sitten se, että upotin sen showshineen auttoi eikä lika tarttunut hah) joten nopea harjaus ja läpitsekkaus riitti tallilla. Hieman herra hämmästeli kun kolme ihmistä pyöri ympärillä harjaamassa ja tuustamassa. Sitten vain riimun vaihto ja traikkuun! Herkku käveli hieman ihmeissään kerrasta traileriin, kun piti jäädä ihmettelemään mikä tuo musta karvamöykky on. Hetken nuuskittiin ja sitten alettiin syömään heiniä. Ei tullut edes yhtäkään kiljahdusta tai hörähdystä. Helpottuneena päästiin lähtemään matkaan.

Koko matkan nuoriso matkusti aivan super nätisti ja perillä odottivat hipihiljaa kunnes otettiin ne alas. Suitset sai laittaa hyvin trailerissa ja kaikki oli tosi helppoa. Ainut että Miina ei uskaltanut peruuttaa traikusta pois, joten siinä oli hieman harjoittelemista. Lopulta kuitenkin molemmat hepat saatiin alas ja huitastua vielä yhdellä harjalla. Sitten lähdettiin kohti kenttää, ensimmäisenä mentäisiin Herkun kanssa ja sitten Miinan.

Herkun kanssa ehdittiin ottaa myös tiellä pari kertaa ravia edes takas. Hieman se oli jännittynyt ja ravi nousi vain ylös ja ei ollut tarpeeksi eteen. Parin kerran jälkeen se hieman rentoutui, mutta piti sitä vähän pörhistellä kaikille. Varsinkin kun päästiin kentälle ja siellä oli toinen ori, niin piti sille pikkaisen höristä. Mutta muuta se ei sitten tehnytkään, ei rynninyt tai mitään. Ja aika pian päästiin sitten jo kehään.

Meidän luokassa oli lisäksemme issikkatamma ja shetlanninponitamma. Me aloitettiin luokka. Ensin seistiin nätisti tuomarin edessä ja sen jälkeen mentiin käynnissä pois päin tuomarista ja sitten ravissa takaisin ja siitä kaarrettiin isolle ympyrälle. Ensimmäinen suora meni hyvin, mutta kun piti kaartaa, Herkku hieman puski päälle ja lisäksi issikka tamma asteli suoraan eteen. Onneksi on tälläinen ylikiltti ori, joka vain hämmentyneenä stoppasi. Sen jälkeen se oli niin pihalla että meni hetki saada se takaisin raviin. Sitten lennokkaasti ympyrä ja taas hienosti takaisin seisomaan!

Luokassa sijoituttiin toiselle sijalle ja saatiin sininen nauha. Tuomari ei muuten kommentoinut mitään (mikä oli sinänsä harmi, koska olisin molemmista nuorista halunnut kuulla jotain), mutta sanoi Herkun olevan vähän huonossa vaiheessa. Ja tottahan se on. Se tekee kasvupyrähdystä minkä johdosta tuntuu ettei mikään ruoka jää kylkiin kiinni. No, mutta kyllä se tästä sitten taas lähtee paisumaan kun saadaan pyrähdys ohi!

Tässä vaiheessa vaihdoin itselleni Miinan ja otin kentällä vähän ravia. Miina toimi ihan kivasti ja oltiinkin meidän luokassa ainoat osallistujat. Sitä suuremmalla syyllä jäin hieman kaipailemaan kommentteja, mutta eiköhän niitä tulevissa kisoissa tulla saamaan. Miina esiintyi aivan superhienosti, se oikein esitteli itseään. Raviakin mentiin nätisti ja sen jälkeen taas seistiin ilman mitään ongelmia.


Luokan ainoana Miina sai tietenkin luokkavoittaja pokaalin ja lisäksi punaisen nauhan. Heti Miinan kehän jälkeen alkoivat nauhakehät, mistä pääsi kaksi punaisten parasta Paras Nuori-kehään ja kaksi sinisten parasta. Sinänsä oli hyvä että molemmat saivat eriväriset nauhat niin pääsin helpommin esittämään ne. Ensin meni punaiset, missä ensin käveltiin ympyrällä ja sen jälkeen juostiin yksitellen. Miina ei päässyt enää punaisten kehässä jatkoon, mutta silti se sai minulta tosi paljon kehuja kun se käyttäytyi niin mallikkaasti!


Sitten alkoi sinisten kehä, missä oltiin Herkun kanssa. Samalla tavalla ensin käveltiin kierroksen verran ja sen jälkeen esitettin yksittäin ravi. Herkusta alkoi hieman näkemään ettei se enää jaksanut esittää niin hienoa ravia kun mitä sillä oikeasti on. Sai vähän jo pyytää reilummin liikkumaan. Lopulta oltiin kuitenkin sinisten kehästä jatkossa ja päästiin parhaan nuoren kehään. Sieltä sitten molemmat punaisen saaneet saivat kuitenkin Parhaan Nuoren ja Reserve Nuoren palkinnot. Mutta silti aivan uskomattoman hienosti herran ensimmäiseksi näyttäytymiseksi.

Olen niin haljeta ylpeydestä! Molemmat nuoret olivat aivan uskomattoman hienosti. Sillä välin kuin Miinakin oli kehässä Herkku vaan seisoi näisti äitin ja Karin kanssa kentän vierellä. Yhtään eivät huudelleet toisilleen tai mitään. Ja jaksoivat hienosti vaikka Herkullakin alkoi pieni väsymys näkymään. Ei muuten moni uskonut kun sanoin että on kyllä kaksi vuotiaalla orilla pitkä pinna. Hetken miettivät ja kysyivät uudestaan että niin onko se ori. Oi kyllä on! Ihan maailman paras sellainen!

Mirella otti vielä meidän molemmista hevosista muistoksi ihanat kuvat kehän ulkopuolella. Nyt vaan isolla tsempillä kohti 29. päivän varsanäyttelyitä! Miina varmaan pääsee seuraavan kerran esittäytymään rotunäyttelyissä lokakuussa. Näiden kanssa on kyllä niin kiva touhuta..!

sh-o Häyrilän Herkules "Herkku"
shet-t Serpentine's Wilhelmiina "Miina"¨
Miltä nuoriso lukijoiden mielestä näyttää?

Kommentit

 1. Herkku etenkin on upee, mutta tottahan tuo, että vähän huonossa vaiheessa. Nuo suokit kyllä muutenkin kehittyy niin hitaasti, että kyllä siitä vielä upea tulee, parin vuoden päästä tilanne on ihan varmana jo täysin toinen!

  VastaaPoista
 2. Herkku näyttää paljon paremmalta näissä kuvissa kuin aiemmissa! Siitä tulee hieno :P

  VastaaPoista
 3. Molemmat hienoja ja vaikuttaa tosi järkevillekin:)

  VastaaPoista
 4. Jee onnea! :) Ei ihme että osaavat käyttäytyä, kun on niin fiksut ja osaavat taustajoukotkin! ;) :D Tsemppiä ja menestystä myös tuleviin koitoksiin! Ihania kuvia ja kiva kuulla näiden nuorienkin kuulumisia!! :)
  Vähän kyllä kans kattelin, että aika surkuhupaisan näköinen tuo Herkku :D Siis että on selvästi kasvuvaiheessa :') Mutta sitähän ne hevoslapset tekee - kasvaa! :) Eiköhän siitä tuu tosi hieno ajan kanssa sitten. Hienohan se on nytkin, mutta kuitenkin :D

  JA aika hölmöä, ettette saaneet minkäänlaista palautetta. Me ollaan viime vuosina käyty 1-3krt/vuosi mätsäreissä, eri järjestäjien, ja aina ollaan saatu kirjallinen arvostelu ja vielä sanallista palautetta tuomarilta kun on tuonut ruusukkeen.. :)

  VastaaPoista
 5. Ihania kummatki :)) en osais valita kumpi ois kivempi jos kysyttäs ^^

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov