Siirry pääsisältöön

Vielä on kysymys MIKSI?

Onko tämä kapinointia SRL vastaan vai vaan pienen tavallisen ihmisen mietteitä?


Ainakin 90% blogini lukijoista tietää, että harrastan kilpailuiden sponsorointia ja järjestämistä. Se tuo elämääni paljon iloa ja tunnetta siitä, että minä oikeasti teen jotain muiden eteen. Tuohan se myös mukanaan suunnattomasti stressiä ja jännitystä, mutta kaikki se hyvä voittaa myös pienemmän pahan.

Melkein jokainen näistä 90% tietää, että olen järjestänyt Kisamatkalla-Cupin kaksi kertaa, vuosina 2014 ja 2015. Tänä vuonna meillä oli myös aloitteleville ratsukoille suunnattu Kisamatkalla Springcup. Ensi vuodelle olen jo paljastanutkin, että Kisamatkalla tapahtumia tulee olemaan. Ja se pitää paikkaansa, sillä ensi vuonna järjestetään Kisamatkalla Dressage Battle, Kisamatkalla Derby ja Kisamatkalla Champion!

Se mistä nyt haluan avautua liittyy Kisamatkalla Derbyyn. Olen kirjoittanut haaveista toteuttaa Derbyn Marraskuussa 2014. Ei päästy vuoden vaihteeseen asti, kun kirjoitin jo haaveiden kaatumisesta, sillä uudet kilpailusäännöt alkoivat tippumaan esille. Vaikka ollaan melkein jo vuosi saatu tässä kulumaan, pysytään saman kysymyksen äärellä. Nyt kuin on minulle varmistunut, että tämä järjestetään, olen alkanut hieman enemmän murehtimaan ja pureskelemaan asiaa. Konsepti on hieman muuttunut sitten vuoden 2014, mutta pääpiirteittäin ollaan samassa tilanteessa.

En voi avata vielä täysin koko tapahtumaa, mutta pääpiirteittäin: Luokat myyfään 150 €, joista 50 € palkintoihin ja 100 € jaetaan kolmelle luokan parhaalle (50,30,20). 5 luokkaa, joista 3 on tavallisia rataesteluokkia (70,90,110) ja kaksi ovat Derby luokkia (80 AM5 poneille ja suokeille, 100 AM5 avoin). Derby luokkiin myydään osuuksia ja näin kerätään siihen hieman isompi rahasumma.

Mutta se ei tosiaan ollut vielä pointti mitä tehdään, vaan se alkuperäinen kysymys: Miksi SRL haluaa rajoittaa 1-tason kilpailuiden palkintojen arvoa? Koska asia oli lähellä sydäntäni, olin suoraan yhteydessä Suomen Ratsastajainliittoon. Kysyin tarkennusta miksi. Nyt ennen kuin jatketaan tästä eteenpäin, haluan korostaa, että SRL on antanut nopeasti vastaukset kysymykseeni, joten kiitos siitä aivan hurjasti. Vaikka kyseenalaistan tilannetta, en tarkoita tässä nyt minkäänlaista morkkaamista.

"1-tason kilpailut ovat koulutuskilpailut, joissa palkintojen ei tule olla pääosassa. Tarkoituksena on, että tutustutaan kilpailemiseen lähitallilla esim. taitoarvostelussa tai että saa ratsastaa hylkäyksenkin jälkeen loppuun, ei kilpailla isoista summista aikaa vastaan. 1000 € on rahapalkintoraja, jos esim. haluatte laittaa palkinnoiksi kypäriä tai ratsastustakkeja, se olisi hyvinkin ok."


Tälläisen vastauksen sain. Toisaalta ymmärrän, mutta toisaalta.. En sitten ymmärrä yhtään! Haluan todellakin järjestää matalan kynnyksen kilpailut. Haluan että sinne pääsee kaikki helposti, liikaa tuijottamatta lupiin. Kokeneet ja kokemattomat, kaikki ovat aina olleet tervetulleita kilpailuihin. Uskoisin että se olisi vain hienoa jos pääsee hyppäämään laadukkaisiin 1-tason kilpailuihin ja saada siitä mahdollisesti taskurahaa. Myös näissä saa hypätä radan loppuun ja harjoitella, meillä ei olla sormella osoittamassa.

Toinen ehkä hölmökin juttu on se, että lapsia/nuoria/kokemattomia ei haluta kaahaamaan aikaa vastaan rahapalkinnon toivossa, mutta samaan aikaan jos tarjoan voittajalle samshildin kypärää tai tipperaryn turvaliiviä.. Eikö olla siinä samassa pisteessä? Ja nehän (kypärät yleensäkin) ovat vähintään sen 3-5 kertaa kalliimpia kuin mitä suunnittelemani pieni taskuraha kolmelle parhaalle. Olen siis jossain määrin hämmentynyt.

Totta kai kysyin onko mahdollista saada poikkeuslupaa. Tai jotain millä tämän voisi kiertää. Selitin tilanteen juurta jaksaen, mutta sain valitettavasti ympäripyöreän vastauksen. Koska emme vielä tiedä paljonko palkinto € tulisi loppupeleissä yhteensä olemaan. SRL raja on yksi tonttu, mutta meillä voisi olla sitä rahaa jaossa tontun päälle muutama satku. Sen tietäisi vasta kun päästään siihen itse asiaan.. Lisäksi sain lisää hämmästeltävää kun minulle muistuteltiin estesääntöjä. Viestissä kerrottiin näin:

"Kannattaa huomioida, että kilpailusääntöjen mukaan palkinnot jaetaan sijoitussäännön mukaan. Voitte jakaa rahat vain kolmelle parhaalle jos lähtö- ja ilmoittautumismaksun summa ei ylitä ns. ruusukeluokkien maksimeja, löytyy estesäännöistä."

Hetkinen.. Siis jos teen niin kuin yleensä seuratasolla (nykyinen 1-taso) saan pyytää 100 cm ja sen alle luokista 12 € lähtömaksua/ilmoittautumismaksua. Nyt joku fiksu voisi siis selvittää minulle: tarkoittaako se, että voisin kiskoa maksimissään jopa 12+12, vai että noiden maksujen tulee olla yhteensä 12 €? Ei sillä, puolestani pitäisin osallistumismaksun niin että kaikkineen se olisi 10€, mutten ole sen suhteen päättävä elin.

Joka tapauksessa, oli se niin tai näin, hämmästyin vähän tätä. Sillä takuulla joka toisessa, ellei jokaisessa, 1-tason kilpailussa on yleensä kolmelle parhaalle jaettu esinepalkinto. Enkä ole sitä sen ihmeellisemmin ikinä miettinyt. Hassuja juttuja!


Niin hassuja juttuja, että nyt on aika kysyä, että mitä mieltä TE olette?

Kommentit

 1. Onko 1000 €:n rahapalkintoraja siis raja sille summalle, kuinka paljon koko kilpailujen palkintojen yhteissumma saa olla enintään, kuinka paljon yhden luokan palkintojen yhteissumma saa korkeintaan olla vai koskeeko se ainoastaan yhdestä sijoituksesta/luokkavoitosta saatavan palkinnon maksimiarvoa? Jos kyse on viimeisestä tai edes yhden luokan palkintojen maksimiyhteissummasta, en näe rajaa varsinaisesti ongelmaksi, vaikka voihan siitä toki olla montaa eri mieltä, tarvitseeko ihan kaikkea säännellä. Jos taas tuo raja koskee koko kilpailuja, se kannustaa silloin vain järjestämään vähemmän ja pienempiä luokkia kilpailuissa, joihin halutaan arvokkaammat palkinnot. Estääkö tämä laadukkaiden kilpailuiden järjestämisen, oma mielipiteeni on ei: kyllähän kilpailujen laadukkuuteen vaikuttaa moni muukin asia kuin palkintotaso, joka taas on vain positiivinen lisä - ainakin näin "vain" vanhoissa seurakilpailuissa kilpailleen näkökulmasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkien luokkien yhteenlaskettu palkintoraja :)

   Kysehän on periaatteesta. Miksi pitää rajoittaa? En siis itsekkään ajattele että laadukas kisa syntyy palkintorahoilla, hain postaukseen toista sanaa mutten kirjoittaessa saanut mieleeni.

   Lisäksi kun suunnitelmat ovat ne mitä ovat, pidän vielä tärkeämpänä hyviä palkintoja (en voi vielä sitä julkisesti kertoa, mutta se ei ole tässä tärkein)

   Poista
 2. Missä päin järkkäät näitä kisoja? Alkoi kiinnostamaan, ja nyt en älyä penkoa mistään :D
  Mun mielestä palkintojen pitäisi olla täysin järkkääjien homma eikä SRL:n tarvitse puuttua niihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmistunee vielä loppuvuodesta, mutta Derby joko Lieto/Laakso, Dressage Battle Somerolla ja Champion Forssassa :)

   Poista
 3. Eikö tuota voisi kiertää pitämällä joka luokan eri kisana? Vaikka samana päivänä, samassa paikassa, mutta niin, että se paperilla näyttää eri kisalta? Kun srl on noin tökerö, saa tökeröidä takaisin 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina kannattaa yrittää! :)

   Kommentistasi heräsi muuten taas yksi ajatus. Eli toisaalta SRL ei halua että jaetaan rahapalkintoja, mutta voisin silti vaikka antaa koko tonnin yhteen luokkaan 1-tasolla? Ei mahdu ihan mun kaaliin idea :D

   Poista
 4. Herää myös kysymys - miksi pitää lähteä "liioittelemaan" palkintojen suhteen? Kyseessä on kuitenkin vain ykköstason kilpailut- joissa vielä lähinnä harjoitellaan kilpailutilanteessa olemista. Itse puskaratsastajana käyn tämän tason kisoissa harjoittelemassa "omaa päätäni" ja tutustutan hevosta uusiin paikkoihin. 150e / luokka on jo itsessään suuri summa! Jos ykköstason kisoissa on jo huimat palkinnot niin mikä järki edes kisata ylemmillä tasoilla jos palkinnot samat, mutta ykköstason kisat helpompia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko sanoa että eipä kukaan ole ennen sanonut että saa liian hyviä/paljon palkintoja kisoista. Miksi ehdottomasti haluan panostaa juuri 1-tason kisoihin, johtuu siitä, että siinä suurin hyöty jää järjestävälle seuralle.

   Alun perin ei pitänyt vielä paljastaa tätä suurta juonta, mutta Derbyssä 50% (eli osuus joka vähintään tulisi jäämään minulle) lahjoitetaan Pelastakaa Lapset Ryn vähävaraisten lasten (ratsastus)harrastustoimintaan. Sen takia ehkä kilpailussa tuntuu olevan liioitellut palkinnot, sillä valehtelematta hyvät palkinnot ja puitteet houkuttelevat kisaajia.

   Enkä ole kyllä vielä kenenkään nähnyt ottavan minusta mallia (eli järjestävän liioitellun hyvillä palkinnoilla 1-tason kisoja), joten en näi tässä syytä miksei voisi harjoittelemaan tulla vaikka siellä rahapotti komeilisi palkintona :)

   Pahoittelen jos en ymmärtänyt viestiäsi oikein.

   Poista
 5. Siis onko todella niin, että jos 1-tason luokan kilpailumaksu on enemmän kuin 12 euroa, ei saisi jakaa palkintoja kolmelle parhaalle vai tällöin pitäisi palkita kaikki sijoittuneet?

  Täällä maksimimaksut ja minimipalkinnot: http://www.ratsastus.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/ratsastajainliitto/embeds/ratsastajainliittowwwstructure/58639_Maksimimaksut_ja_minimipalkinnot_2015.pdf

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ainakin näin ymmärsin saamastani viestistä :)

   Poista
  2. Olen aivan ihmeissäni tästä tiedosta. Tai kai se kokoajan säännöistä on ollut luettavissa, mutta ei ole edes tullut mieleen tarkistaa asiaa, koska yleinen käytäntö on ollut jakaa palkinnot kolmelle ensimmäiselle.

   Poista
 6. Miten noita derbyosuuksia voi ostaa ja minkä hintaisia ne ovat? Entä saako ostaja jonkun mainoshyödyn tästä vai mennäänkö hiljaisena tukijana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä on tulossa oma postaus heti kun paikka ja päivämäärä on varmistunut :) yksi derby osuus maksaa 10€ ja niitä myydää maksimissaan 50 kappaletta/derby. Osuuksia saa ostaa niin monta kuin haluaa.

   Mainoshyödyistäkin enemmän omassa postauksessa. Muistoksi osuudesta saa lisäksi todistuksen ja ruusukkeen.

   Poista
  2. Pitääpä sitten miettiä lisää, kunhan saat oman postauksen julkaistua! Mukavanm tuollainen matalan kynnyksen mahdollisuuskin!!:)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov