Siirry pääsisältöön

Ei muututtu viisaammiksi


Meinaan Allin kanssa maanantaina klinikalla. Perjantaina heti Pyryn klinikan jälkeen olin lähdössä ratsastamaan Allilla ja huomasin että se ontui jo ihan käynnissä. Ravissa oli aivan kamalaa könkkäämistä, joten varasin sille heti klinikan, jolle päästiin nopeasti maanantaina. 

Tutulla parkkipaikalla oltiin jälleen hyvissä ajoin. Sanoinkin jo äidille ja klinikan henkilökunnalle että tarvitaan varmaan jo joku kymppikortti tänne kun käydään jatkuvasti. Voisi sitten joka kymmenes kerta olla ilmainen. Jotenkin alkoi tuntumaan siltä että siellä rampataan jatkuvasti..

Hetken odottelun jälkeen ell katsoi liinassa kun juoksutin Allia. Aivan kamala könkkääminen oikeaan kierrokseen, itselläni teki oikein pahaa katsoa. Sen jälkeen takaisin sisälle ja tutkittiin. Paineltiin, tunnusteltiin ja lopulta kuvattiin ja vielä katsottiin. Ei mitään vikaa minkään laitteen mukaan.

Tuntui jotenkin turhauttavalta kun ei löytynyt mistään mitään. Kuvatkin olivat priimat, mistään aiemmista selkäongelmista ei ollut tietoakaan. Ei arkonut, ei ollut missään turvotusta ei kunnollista kipuilua. Vain ja ainoastaan järjetön könkkääminen ilman selkeää syytä.

Tehdäkseen jotain ell pisti sille muutaman piikin (en muista tarkalleen mitä, pitäisi tutkia laskusta), molemmin puolin lapoihin, kyynereihin ja hauiksiin. 300€ ja jos ei auta niin uudestaan parin viikon päästä klinikalla.

Kyllä nyt hiukan korpee..

Eli Alli kävelee seuraavan viikon ja sitten katsellaan. Miten muiden kanssa menee? Molla on palaillut pikku hiljaa kunnon liikkumaan, nyt ottaa jo ravia ja pieniä pätkiä laukkaa maastossa. Vielä mennään vain suorilla urilla, mutta kokoajan lisätään rasitusta, aivan järjettömän rauhalliseen tahtiin toki. Pyry on palautunut omaksi itsekseen ja nauttii kun pääsee pitkille käyntilenkeille. Ontuminen on hävinnyt kokonaan ja oma huolikin on jo hieman hälvennyt. Miina sai keskiviikkona ensimmäisen kerran valjaat päälle ja käytiin hieman harjoittelemassa takaa ajamista. Torstaina tamma juoksi liinassa ja harjoiteltiin mätsäreihin seisomista ja seuraamista. Tamma on oikea showneiti, seisoo kyllä niin hienosti! Tänään Miina pääsee vielä pesulle ennen huomista koitosta. Herkku on jäänyt miettimään viikonlopun harjoituksia ja eilen sillä käytiin hieman ajelemassa. Tänään mennään taas pitkälle kävelylenkille ja herra pääsee myös pesulle. Pitänee harjoitella vielä tänään myös hieman seisomista.


Kommentit

 1. Kuvautitteko kaviot? Siellä voi olla varmasti nyt vika. Lamelleissa, kannatinpinnassa tai valkoviivassa jos kuvissa ei näy. Aiheuttaa huomaamattaan mystisiä ongelmia jotka häviää parissa viikossa kavion ottaessa kasvua. Miten kaviot muuten nyt voi? Onko pysynyt kengät? Kengät jalassa vaikea tietysti valkoviivaa tutkia, mutta laittaisin kevyet hauteet kavioihin tai betadine veteen hetkeksi aina sisälle tullessa. Harjaus juuriharjalla kenkien välistä yrittäen. Hiekkaa kun menee kengän väliin niin herkemmät ontuu. Tsempit teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kuvattiin kuvattiin. Kengityskin puolessa välissä, joten hassua että alkaa nyt ontua jo "kengityksellinen ongelma". Allilla myös etujaloissa tiiviit pohjalliset. Ei ole kengät tippuilleet, ovat hyvässä kunnossa :/

   Ainut mikä oli hieman ongelmana oli jumiutunut kyyner, mutta sen ei luulisi aiheuttavan moista ontumaa..

   Poista
 2. Jos kavioissa, jaloissa, selässä, kaulassa ole mitään niin kutsuisin osaavan osteopaatin. Meillä mystinen kenkkaaminen loppui kun etupolvista sekä selästä aukaistiin lukot ja jumit. Kyllä, ontuminen loppui kuin seinään. Meillä käy saksalainen osteopaatti noin 6kk välein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä käy jo osaava kraniohoitaja, ja tällä hetkellä on ollut sen suhteen hyvä, mikä näkyi myös klinikalla. Kaikki aikaisemmat "ongelmakohdat" olivat menneen talven lumia. Nyt on vaan saatu jostain jotain uutta.. :(

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Ei ollut ainakaan tutkimuksen mukaan.

   Poista
  2. Paise ei aina näy kuvissa tai hevonen arista sitä kaviopihdeillä tutkittaessa.. näin ainakin meillä oli.

   Poista
  3. No mutta! Olit varmaan klinikalla meitin kanssa kun tiedät mitä ja miten tutkittiin :)

   Poista
 4. Kannattaa käyttää toisella klinikalla... Maksaa toki enemmän, mutta vika löytyy. Teivoon jos epäilet jaloissa ja kangasalle jos selkä. Parashan olis laukaassa Tupamäki! Toivotaan että syy selviää :) tsemppiä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaisessa hevosessa on jotain vikaa jos etsimällä etsii. Kyseenalaistan syyn löytymistä klinikkaa vaihtamalla, kerran sen tein ja ei siitä viisaammaksi muututtu vaikka kolminkertainen lasku tuli. Lopulta ei löytynyt sielläkään klinikalla syytä. Nykyisellä tohtorilla on aina löydetty kaikki vaiva ja saatu kuntoon, nyt on vain jotenkin tosi mysteerinen ongelma kyseessä..

   Tietenkin jos ei mene tästä paremmaksi, katsotaan onko tarvetta viedä muualle. :)

   Poista
 5. Laukaa, Teivo, Hyvinkää, Kangasala. Jotainhan siinä on, jos kokoajan kenkkaa eikä mikään auta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kokoajan ja kokoajan. Ja mikään auta? onhan tässä sitä hoidettu ja kokoajan saatu syyt selville ja pois päiväjärjestyksestä. Sitä että viimeksi se on seissyt sairaslomalla impparin takia jota ontui, on mielestäni melko selkeä ja hoidettava syy. Tämä on ainut kerta kun ei ole ollut selkeää syytä ontumiselle, muuten ne on aina löydetty ja ongelmia hoidettu.

   Joten joo, ei se aina vaihtamalla parane :)

   Poista
 6. Mites suun laita? Nähtävästi sua harmittaa, enkä nyt halua hyppiä varpaille tms. Välillä suun kiputilat heijastuvat hyvinkin kauas aiheuttaen erillaisia ongelmia ja murheita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tutkittu myös. Ontuminen on loppunut nyt klinikalla käynnin jälkeen ainakin mitä se tarhassa juoksentelee ihan puhtaasti. Eli kai siellä joku pahempi jumi/tulehdus jossain oli.. :/

   Poista
 7. missä klinikalla käytät ?

  VastaaPoista
 8. Varmasti ihmiset tarkoittaa hyvää, mutta kyllä vähän voisi miettiä että mitä järkeä on heitellä diagnooseja ruudun takaa, näkemättä hevosta ja ilman minkäänlaista eläinlääketieteellistä koulutusta. Kaikillahan meillä on joku kokemus hevosen ontumisesta, mutta ei se tarkoita että toisen hevoseen pätisi se sama diagnoosi!

  Voimia Allin kanssa!
  T. Karoliina

  VastaaPoista
 9. Pakko kysyä; tehtiinkö puudutuksia vai vaan summanmutikassa lähdettiin vikaa kuvaamalla hakemaan...? Jokaisesta hevosesta varmasti löytyy vikaa, jos tarpeeksi kuvaa, mutta ainoastaan puuduttamalla voi saada tietoon, onko vika merkityksellinen ontuman kannalta. Lisäksi on olemassa vaivoja, jotka eivät (vielä) kuvissa näy, mutta puudutusvaste kertoo, että kipu tulee sieltä.

  VastaaPoista
 10. Tuskinpa mitää summanmutikassa on tehty, toki sekin on mahollista mut tosi epätodennäköstä.
  Tsemppiä ja voimia :)

  VastaaPoista
 11. Pakko oli tulla kommentoimaan, kun samanlaista mystistä ontumista kuin yhdellä ponilla. Poni on siis ontuillut kesästä saakka, ollut saikulla ja erilaisilla lääkekuureilla mikään ei tuntunut tehoavan. Klinikallakin kävi mutta mitään apua ei ollut. Se oli n. 1,5kk ehkä saikulla ilman liikuntaa kun oli ihan kolmijalkanen jalkaa kylmättiin ja linimentoitiin. Oli se jossain välissä ehkä 2vko ihan puhdas tuli ihan yhtäkkiä puhtaaksi ja kun rasitusta nostettiin varovasti niin ontuminen alkoi taas. Oli taas aivan kolmijalkanen. Kylmäiltiin ja linimentoitiin yksi lääkekuuri syötettiin ell kävi kattomassa ilman minkäänlaista apua. Hierojakin käväisi eikä osannut oikeen mitään sanoa. Tällä hetkellä poni on ollut n.2,5vko puhdas! Ihan yhtäkkiä tuli taas puhtaaksi. Nyt ollut tarhassa ja kevyellä liikutuksella eikä ainakaan vielä ole ontuillut. Kyytiäkin jo oltiin suunnittelemassa mutta josko se nyt siitä lähtis parempaan päin.

  Paljon tsemppiä ja jaksamista! Se on rankkaa kun ei tiedä mikä on vialla.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov