Siirry pääsisältöön

Kisamatkalla-Cup 2015: Sinusta Fair Play Ratsastaja?

Vuonna 2015 Kisamatkalla-Cup uudistuu uudella hankkeella, jossa panostamme ratsastusurheilussa Reiluun Peliin. Hanke on toteutettu yhteistyössä Suskin Puodin ja Börjes Kotimäen kanssa. Reilu peli urheilussa on yrittämisen iloa, kilpakumppaneiden ja muiden urheilutoimijoiden kunnioittamista ja yhteisten pelisääntöjen noudattamista

Mikä Fair Play ratsastaja?
Fair Play käsite on jalkapalloon suunniteltu reilun pelin tekemiseen painostava säännöstö. Halusin lähteä tuomaan vielä enemmän myös ratsastukseen tätä ystävällistä, kunnioittavaa ja ennen kaikkea parhaansa yrittävää pykälää ja vuonna 2015 Kisamatkalla-Cup palkitsee molemmissa osakilpailuissa yhden ratsastajan tällä tittelillä. Olen tavannut kisaurallani niin järjestävänä kuin kilpailevana osapuolena monenlaista kilpakumppania. Niinpä halusin korostaa sitä, että myös hyvällä hengellä, ja oikealla fiiliksellä voi saavuttaa jotain, ainakin palkinnon siitä että on ollut reilu kaikinpuolin.

Fair Play ratsastajan tunnistaa ystävällisestä ja muut huomioon ottavasta käytöksestä kilpailupaikalla niin muita kilpakumppaneita kuin kilpailun järjestäjiä kohtaan. Fair Play ratsastaja kohtelee hevostaan kunnioittavasti ja hevosystävällisesti, sääntöjä noudattaen. Pienetkin teot - pieni hymy, rohkaisu, hevoselle kiitos hieman kehnosti menneen radan jälkeen, toimihenkilöiden kanssa ystävällinen small talk - voivat olla joillekin suuria. Kun kilpatoverisi alkaa muuttumaan siniseksi jännityksestä, pieni "muista hengittää"-lausahdus voi pelastaa hänen tulevan suorituksensa. Tekemisen iloa ja parhaansa yrittämistä, muiden kannustamista ja hevosen asiallista kohtelua - siitä on Fair Play ratsastaja tehty!

Mistä idea lähti?
Viime vuoden onnistuneen Kisamatkalla-Cupin jälkeen jäin innolla odottamaan tietoa, olisi minulla vielä tänäkin vuonna mahdollisuus päästä tähän huikean kivaan sponsorin rooliin. Vaikka Cup oli mielestäni todella onnistunut kaikinpuolin, jäi mieleeni hautomaan jotain, mitä kaipaan enemmän. En kuitenkaan keksinyt mitä kilpailusta puuttuu.

Kun jouduin viime syksynä onnettomuuteen Pyryn kanssa ja jäin itse rannalle katsomaan kun hevoseni kilpailivat, huomasin itsessäni todella epämiellyttävän muutoksen. Pienien seurakilpailuiden toimihenkilöt olivat iloisia, katsomossa pyöri innostuneita lapsia, puomiluokassa tehtiin ensimmäisiä kisasuorituksia. Itse olin negatiivinen. Taivaalta satoi vettä, lapset mölisivät katsomossa, inhotti kun ei itse päässyt kisaamaan. Kun huomasin kansliassa miten mukavia minulle oltiin, vaikka saatoin näyttää happamalta, hätkähdin omaa käytöstäni. Sillä se oli todella poikkeavaa normaalista sosiaalisesta ja jopa ylipositiivisesta asenteestani kisajärjestäjiä kohtaan. Päätin että nyt on aika tehdä jotain poikkeavaa, jotain missä haluan palkita niitä ihmisiä, jotka ovat aina kannustamassa ja iloitsemassa toisten onnistumista ja käyttäytyvät hevosia kuin ihmisiäkin kohtaan ystävällisesti.Kuka voi olla Fair Play ratsastaja?
Fair Play ratsastaja-titteli jaetaan Kisamatkalla-Cup 2015 osakilpailuiden luokissa, eli ensimmäinen Fair Play palkitaan 23.5. 90 cm luokassa (arv 367.1) ja toinen 2.8. 90 cm luokassa (arv AM5).

Fari Play ratsastaja voi olla kuka tahansa luokassa kilpaileva ratsukko, tuloksesta piittaamatta. Se voi olla ensimmäiseksi sijoittunut tai luokassa hylätyn tuloksen saanut. Kaikessa tässä ratkaisee käytös ja asenne; hyvällä positiivisella ja tsemppaavalla asenteella, parhaansa yrittämisellä voi saada "huonosta tuloksesta" välittämättä tittelin.

Fair Play ratsastajan valitsee nimetön tiimi. Ratsastajat eivät saa tietoonsa kuka tähän valintatiimiin kuuluu ja tämä porukka valitsee keskenään luokan reiluimman ratsastajan. Itse olen jäävännyt itseni tästä valintakomiteasta, mutta olen totta kai kuulemassa ja mahdollisesti ratkaisemassa riitatilanteissa. On siis mahdoton vaikuttaa valintaan suoraan minun kautta, hyvän käytöksen pitää olla kokonaisvaltaista ja ylettyä pitkälle. Valintatiimi voi olla siis kuka tahasta, tuomarista johonkin katsojaan.

Miten me palkitsemme?
Kun heitin ilmoille idean haluta palkitsevani Reilua ratsastajaa, mietin pitkään mikä olisi tähän sopivin palkinto. Sen pitäisi olla jotain ajatonta, jotain missä ratsastaja saa itse kokea saavansa mieluisen palkinnon. Päädyin lähettämään sähköpostia yli 20 hevostarvikeverkkokaupalle, jotka tarjoaisivat lahjakortteja. Näin ratsastaja voisi itse päättää miten palkitsee itsensä ansaittuaan tämän tittelin. Kuukausien kuluttua olimme saaneet mukaan kaksi positiivista ja innokasta yhteistyökumppania. 

Ensimmäisessä osakilpailussa Fair Play ratsastajaa lähtee tukemaan Suskin Puoti ja toisessa osakilpailussa palkitsemisesta vastaa Börjes Kotimäki. Muutamien sähköposti viestien jälkeen olimme päässeet yhteisymmärrykseen palkitsemisen kanssa ja lopulta lyötiin kättä päälle. Fair Play ratsastaja Kisamatkalla-Cup 2015 osakilpailuissa voittaa itselleen

Ruusukkeen ja 100 € arvoisen lahjakortin tukemaan lähteneen hevostarvikeliikkeen verkkokauppaan!
Fair Play ratsastajaa tukemassaKommentit

 1. Tää oli kyllä ihan huippu idea! Itsekkin olen jonkinverran kisoja kiertänyt ja törmännyt valittavan usein hieman töykeää kohtelua muita ihmisiä, hevosia tai kisajärjestäjiä kohtaan. Toivottavasti muutkin ottaisivat mallia tästä Fair Play-ideasta! 😊 Ollaan suokkipollen kanssa ehdottomasti tulossa mukaan! 😃

  VastaaPoista
 2. Erittäin hyvä idea! Taputan tälle pieniä räpylöitäni!

  Ja jos raati ja arvostelijat kerran liikkuvat kisapaikalla vaivihkaa ja anonyymeina, niin mikäs sen mukavampaa. Luulisi, että silmänpalvojat eivät ainakaan onnistuisi titteliä nappaamaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jee! :)

   ja tosiaan juuri sen takia haluan raadin olevan anonyymejä ettei kukaan pysty suoranaisesti vaikuttamaan vaan kaikki pienet teot ja asiat vaikuttavat :)

   Poista
 3. Mahtavaa! Minä olen oikea super-jännittäjä ja harmittaa aina jälkeen päin, kun kisoissa saatan olla hapan ja tiuskia. Nyt olenkin päättänyt, että kiusaaminen saa jäädä siihen asti, että saan hermoni kuriin :) en halua purkaa omaa hankalaa oloa muihin saati hevoseen, joka sekin voi jännittää mutta koittaa silti parhaansa.

  Ideasi on mahtava, hevosurheilussa tälläinen tulee tarpeen. Vaikka kisoissa on monesti hyvä yhteishenki, mahtuu mukaan aina negatiivisuuttakin. Luulenmpa, että hyvin harva on oikeasti inhottava luonteeltaan, ennemmin niin kuin minäkin, että eivät saa pidettyä jännitystä tai harmitustaan kurissa. Mutta hyvä yhteishenki henki helpottaa jännittäjienkin oloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tietenkin ajatellut myös tätä, kaikki eivät ole ja ei tarvitsekkaan olla yltiöpositiivisia. Sen takia haluan korostaakin että ne pienet asiat, ihan vain pelkkä hymy - joka lieventää todistetusti jännitystä! - voi olla suurikin asia. Ei tarvitse aina sanoa, kun voi teoillaan osoittaa olevansa reilu kanssakilpailijoita ja kilpakumppaniaan kohtaan :)

   Ja kiitos ihanasta kommentista! :)

   Poista
 4. Ihan mahtavaa, että jaksat hommata ja järjestää tämmöistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitoksia :) Tämä on kyllä huippukivaa, pakko myöntää! :)

   Poista
 5. Laitoin hiukkasen säpoa aiheen tiimoilta :).

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov