Siirry pääsisältöön

Joulukuun Bonus: Petra Puhuu - Hevosenhoitajan mietteitä


Millaista hevosenhoitajan homma on? Hevosenhoitaja? Ihmisillä on hyvin erilaisia käsityksiä hevosenhoitajista. Osalle tulee mieleen kilpatallien hevosenhoitajat, joiden toimenkuvaan kuuluu lähestulkoon kaikki hevosten päivittäiseen hoitoon kuuluva, toisille taas ratsastuskoulun kymmenenvuotiaat jotka on juuri saaneet sen oman hoitoponin. Erilaisia hoitaja–omistaja suhteita on yhtä paljon kuin hevosenhoitajia; todennäköisesti jokaisen homma poikkeaa vähän muista. Nyt tarkastelen hevosenhoitamista minulle tutuimmasta näkökulmasta, kahden mahtavan suokin kisa-, ja nykyään myös arki-, hoitajana.

Ihmettelen usein kun luen ihmisten valituksia hevosenhoitajista jotka a. haluavat vain ratsastaa, b. eivät saavu paikalle sovittuina aikoina/peruvat viime tipassa tai c. Tekevät kiellettyjä asioita, kuten ratsastavat ilman lupaa. Sitäkö se nykyään on? Ei, en voi sanoa että ”silloin kun minä olin nuori...” mutta voin varmasti sanoa sen että esimerkiksi suurin osa tämän hetken huippuratsastajista on pienenä tehnyt valtavasti pelkkiä tallitöitä päästäkseen ensin edes hoitamaan hevosia, puhumattakaan ratsastamaan. Nykyään ihmiset eivät ymmärrä ja osaa arvostaa sitä palvelusta jonka hevosenomistaja heille tekee ottaessaan heidät hevosenhoitajakseen, viitsivät nähdä vaivaa opettaakseen, neuvoakseen ja mahdollisesti jopa päästäessään ratsastamaan. Sitten valitetaan kun ei saada ratsastaa tarpeeksi?

Mitä se vaatii/antaa? Hevosenhoitajan vaatimukset riippuvat paljon toimenkuvasta, omistajasta ja hevosesta. Tärkeimpänä tietenkin on hevosenkäsittelytaito, sitä ilman ei voi koskaan tulla hyväksi hoitajaksi tai ratsastajaksi. Muita tärkeitä ominaisuuksia tilanteesta ja tapauksesta riippumatta on maalaisjärki, pitkä pinna, oma-aloitteisuus ja aktiivisuus, sekä ohjeidenkuuntelemistaito (olen huomannut tämän olevan joillekin välillä hämmästyttävän vaikeaa). Näillä pääsee jo pitkälle.

Vaatimuksiin nähden hoitaminen antaa paljon enemmän. Se on loistava mahdollisuus oppia käsittelemään erilaisia hevosia, toimimaan erilaisten ihmisten kanssa ja erilaisissa tilanteissa. Siinä vaiheessa tiedät tehneesi jotain oikein kun sinua pyydetään uudestaan hoitamaan ja vielä paremmin sen tiedät siitä kun hevoset luottavat sinuun ja viihtyvät seurassasi. Sitä paitsi, mikä kuulostaa mukavammalta kuin se että päivän päätteeksi sinulle sanotaan että ”Kiitos, sinusta oli tosi paljon apua.”


      "Siinä vaiheessa tiedät tehneesi jotain oikein kun sinua pyydetään uudestaan hoitamaan ja vielä paremmin sen tiedät siitä kun hevoset luottavat sinuun ja viihtyvät seurassasi. Sitä paitsi, mikä kuulostaa mukavammalta kuin se että päivän päätteeksi sinulle sanotaan että ”Kiitos, sinusta oli tosi paljon apua.”"


Minä hevosenhoitajana? Tarjouduin Sennin hevosia hoitamaan Ypäjän kenttäkisoihin tänä kesänä. Mietin sitä pitkään, mietin olisinko tarpeeksi hyvä, pärjäisinkö Pyryn kanssa, olisiko minusta hyötyä ja voitaisiinko minuun luottaa, olinhan silloin vielä lähes vieras, enkä varsinkaan hevosia tuntenut kovin hyvin. Minulla oli kuitenkin sinäpäivän vapaata, ja ajattelin että enhän minä siinä mitään häviä vaikka tarjoutuisinkin avuksi. Ja onneksi tarjouduin!

Oikeastaan koko kesän hoidin putteja vain kisoissa ja valmennuksissa yms. mutta nyt kun ne asuvat tässä keskustassa, hoidan niitä päivittäin. Aamuruokinta, tarhaus, karsinoiden siivous, iltaruokinta... Mollalla ratsastan säännöllisen epäsäännöllisesti, Pyryllä joskus jos tarvetta on. Molemmat hevoset ovat ihania persoonia, kuten myös Senni, ja kuten jo aiemmin mainitsin, jokaisesta hevosesta oppii jotain uutta. Nautin jokaisesta kisareissusta, ja ihan jokaisesta päivästä meidän tiimin kanssa ja toivon että tämä jatkuu vielä pitkään.

Käyttäkää kaikki mahdolliset tilaisuudet päästä hoitamaan hevosia hyväksenne, olkaa reippaita ja oma-aloitteisia (jos minä en olisi ollut oma-aloitteinen, en nyt hoitaisi näitä huippuputteja!) ja ennen kaikkea, pitäkää huolta hepoistanne!

Ja Senni, pahoitteluni viimeisempien kisojen skippaamisista ja SUURI KIITOS että sain tutustua sinuun ja sinun huippuputteihin! :)


Pitäisikö Petran avata useammin sanainen arkkunsa?

Kommentit

 1. ehdottomasti pitäisi! :D tosi kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, välitän myös Petralle (tosin on se varmaan jo lukenut kommentin) ;)

   Poista
 2. tää oli ihan huisin kiva postaus, liian lyhyt vaan! :( Mutta pitäisi, ihan ehdottomasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meikän moka, painostin! Deadline meni Petralla 6 tuntia yli niin jouduin hieman potkimaan ;)

   Poista
 3. Tosi kiva postaus! :) Olisi kiva jatkossakin lukea näitä ja vaikka Petra voisi kertoa oman näkökulmansa kisapäivistä :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva että pidit! :) Oo, voinkin ehdottaa Petralle jos kiinnostaisi kertoa ;)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov