Siirry pääsisältöön

Pohdintaa: Suomenhevosille tukea!

Pohdintaa siitä miksei meille suomenhevosratsukoille?


Eilen olimme seuran pikkujoulussa ja syyskokouksessa. Käsittelimme asiat nopeasti ja itse en ehtinyt oikein siinä hetkessä miettimään ja pohtimaan, mutta ruokailun aikana otimme Petran kanssa erilaisia asioita esille. Kokouksessa esitettiin pyyntö että tuettaisiin poni- ja junioriratsastajia maksamalla esimerkiksi osallistumismaksu. Kysyin tässä kohdassa että miksei seniori? No vastaus oli jotain siihen viittaavaa että kun poni- ja junioriratsastajat tarvitsevat kannustusta - ja kun täytät 18 vuotta sinulle todetaan että sori, olet yli-ikäinen. ;)

Onhan se totta että seura ei pysty tukemaan kaikkia kilpailijoita, olisihan seurat silloin aikapaljon miinuksella. Meidän seurassa kuitenkin tuetaan rankingpisteiden perusteella rahallisesti kaikkia jäseniä. Aloimme sitten pohtimaan tätä tuki asiaa Petran kanssa - molemmat kun ovat suomenhevosratsukoita. 

Kertokaa, kuinka paljon suomenhevosratsukoita tuetaan? 
Seurassanne? Alueellanne? SRL:ssä? 

Meidän seura tukee junioreita ja poniratsukoita kannustamalla heitä osallistumaan aluevalmennuksiin, järjestämällä erinäisiä kerhoja ja tapahtumia. Nyt myös ehdotettu tukipakettia junioreille ja poneille. Alueella ei mainittavaa merkintää kohden suomenhevosratsukoita, järjestää kuitenkin suomenhevosten aluemestaruudet (ei kuitenkaan ole verrattavissa tukitoimintaan). SRL ei mainittavaa suomenhevostoimintaa, poneille ja junioreille (toisinaan myös sennuille) valmennuksia, leirejä ja kursseja. Enkä nyt puhu pelkästään rahasta, vaan myös valmennuksista.

Suomenhevosille löytyy kuitenkin omat luokkansa ja huippunsa. Jos tähdätään suomenhevosten korkeimmalle tasolle (SM) olisi mielestäni kohtuullista tarjota edes jotain valmennusta, kurssia tai leiriä myös suomenhevosratsukoille. Enkä tarkoita tässä nyt SuoRan järjestämiä valmennuksia (joissa yleensä II-tason valmentajia yleistämättä ja väheksymättä) vaan jotain oikeasti suurempaa. 

Miksei Piia Pantsun klinikassa voisi olla yksi ryhmä suomenhevosille?

Tämäkin tosiaan vain esimerkkinä. Siinä missä myös Piia Pantsu niin muut, nyt nimeltä mainitsemattomammat nimekkäät valmentajat. Onhan se kaukaa haettua että SRL järjestäisi suomenhevosille mitään, koska tavoitteenahan Ratsastajainliitolla on kehittää kansainvälisesti suomen ratsastusurheilua. Mutta entä alueet? Tai seurat? Onko se rajua lähteä kyselemään ympäriinsä voisiko olla ryhmä myös suomenhevosille? Kerättäisiin kasaan poppoo (niin koulu- kuin estepuolelle, miksei myös kenttään) suomenhevosratsukoita joiden tavoitteet on todellakin huipulla ja rynnätään ryhmänä paikalle kysymään meille omaa ryhmää! 

Onko se ennakkoluuloissa? Suomenhevoset eivät ole mitään ponien ja junnujen rinnalla, vaikka hyppäisivät sen saman verran. Esimerkiksi jos on klinikka jossa ryhmät on jaettu estekorkeuksittain: Ryhmä 1 on 100 cm, Ryhmä 2 on 110 cm ja Ryhmä 3 on 120 cm. Oletetaan siis että menee ponit, junnut ja sennut. Entä jos tehdään neljä ryhmää missä suomenhevoset hyppäävät ponien kanssa samaa korkeutta tai junnujen kanssa samaa korkeutta? Ryhmä 4 on 100-110 cm suomenhevosille. Kaukaa haettua? Onko nyt kyseessä se, että suomenhevosratsastajat voivat olla myös "yli-ikäisiä" senioreita tai junioreita joilla ei ole vain oikean "merkkistä" hevosta?

Jos huippuvalmentajalla on aikaa tulla katsomaan suomen amatööriratsastajia puoliverisien ja ponien kanssa (olettaen siis edelleen että hypätään korkeuksilla 100-120 cm), miksei mukaan mahdu sitten suomen "parhaimpia" suomenhevosia? Ovathan ne hevosia siinä missä muutkin ja nykyään pystyvät miltein sataprosenttisesti suorittamaan samat vaaditut tehtävät kuin muutkin tuolla tasolla hyppäävät. Koulupuolella voidaan puhua myös samasta ilmiöstä. Vaikka olen kuullutkin ettei nimekkään valmentajan silmän alle voi ottaa "liikaa suomenhevosia", ettei kyllästy. Ketä ja mihin? Katsojat? Valmentajat? Klinikan tai kurssin järjestäjät?


Seuraavan kerran kun näen kurssin mihin on mahdollista mahduttaa myös suomenhevoset, kysyn sitä.

Ja takuulla kerron myös vastauksen. Ja kerään porukan jotka ovat halukkaita osallistumaan mukaan tähän "projektiin". Ei ole mielestäni häpeä omistaa suomenhevosta eikä kilpailla sen kanssa. Jokaisen ratsastajan tulisi ratsastaa suomenhevosella. Nyt haluan myös että me päästään nimekkäiden valmentajien eteen näyttämään ettei suomenhevonen aina tarkoita etupainoista tai huonosti ratsastettua tai jyrää tai mitä ikinä keksittekään. Suomenhevonen on rehellinen, varma ja loistava ratsu, jolla pääsee huipulle omassa tasossaan. Ja ennen kuin kukaan tulee sanomaan, ei väheksy myöskään junoreita enkä poneja - haluan vain samat oikeudet suomenhevosille ;)

Nyt kaikki suomenhevosratsukot joiden tavoitteena on kilpailla SM kisoissa tai edes mahdollisuuksia tai halua joskus päästä sinne, ottakaa yhteyttä (os. senni.roito@mollamaija.net) ja laitetaan lumipallo liikkeelle! Hankitaan seuraavalle klinikalle - oli se sitten koulu tai este - paikka myös meidän urheille ja upeille suomalaisille. Ja kyllä, tekstissä on paljon yleisetystä, kärjistystä ja provosointia, mutta nyt onkin aika saada asioita liikkeelle. Suomenhevoset pystyvät siihen, miksei mekin!

Minä en häpeä suomenhevostani, häpeätkö sinä?

Kommentit

 1. Minulla ei ole suomenhevosta, enkä kyllä kilpaile millään muullakaan hevosella. Meidän seura (Huittisten seudun ratsastajat) on alustavasti suunnitellut ensi vuodelle viikonloppua, jolloin päätähtinä toimivat vain suomenhevoset. Tarkemmin en vielä tiedä, millainen tästä on tulossa ja saadaanko tarpeeksi halukkaita kerättyä kasaan. Porthanin Laura on ainakin alustavasti lupautunut vetämään tällaista projektia.

  Ajattelin, että teillähän ei loppujen lopuksi ole hirveän pitkä matka Huittisiin, joten ajattelin mainostaa :D

  http://www.hsr.fi/?p=245

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti tiedosta, pistän seuralle viestiä ja kyselen tarkemmin jo nyt ;)

   Poista
 2. musta suokit on ihan saman arvoisia ja tasoisia kuin muutkin hevoset (ehkä vähän riippuen yksilöstä, mikä tosin koskee kaikkia hevosia), mutta mun mielestä suokit voisivat käydä ihan samoissa klinikoissa kuin muutkin hepat, enkä ole itse kyllä koskaan kuullutkaan ettei suomenhevosella saisi tulla jollekin klinikalle, mutta voihan se olla että jossain sm tasolla sellaisia sääntöjä onkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. noo, täällä meidän seudulla moista kuulee välillä, mutta katsotaan mitä asialle voidaan alkaa tehdä :)

   Poista
 3. Todella hyvä kirjoitus! Vaikka itsellä onkin ollut vain puoliverisiä niin ennen omaa hevosta ratsastin paljon suokeilla, ja haaveissa olisi suokki, jolla tähdätä juurikin suomenhevosten SM-tasolle. Ehkä joku päivä.. :)

  VastaaPoista
 4. Asiaa! Pyörä pyörimään vaan!
  Harva pääsee puoliverisellä SM-tasolle. Jos löytää laadukkaan suomenhevosen (vertaa hintaa puoliveriseen ja joku helmi ravisukuinen suomenhevonen) on mahdollisuus edetä SM-tasolle. Harvalla on niin hyvä suomenhevonen, mutta jos sellainen on niin kyllä sille ratsukolle pitää olla mahdollisuus valmentautua. Mikään ei ole niin hieno kun laadukas suomenhevonen! Se kerää yleisössä katseet! Ja myös mielenkiinnon! Ja hyvä muistaa että ilman suomenhevosta Suomenkin historiassa olisi voinut käydä toisin...! Joten nyt vaan kaikki suomenhevosratsukot vetämään yhtä köyttä ja tuokaa esiin teidän upeat hevoset! Vähintä mitä suomalainen ratsastusurheilu voi tehdä on tukea teitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon tuesta! :) Muutamia yhteydenottoja jo tullut ja itse muutamia lähetellyt, vastauksia odotellessa! :)

   Poista
 5. Itselläni on aina ollut kiinnostusta suomenhevosten toimintaan, olen aina ollut sitä mieltä että kyllä ne sopii kaikkeen muuhunkin kuin maastoiluun tai raveihin. Itse ratsastin ennen suomenhevosta jolla oli tarkoitus tähdätä kisoihin mutta valitettavasti se myytiin ennenkuin kerkesimme mihinkään kisoihin. Nyt jos ottaisin vielä hevosta ottaisin suomenhevosen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kommentistasi, olen kanssasi samaa mieltä! :)

   Poista
 6. Hyvän puolesta kannattaa aina tehdä töitä! Itseäni harmittaa kanssa kun näytä juuri täyttäneitä ylä-ikäisiä ei juuri ollenkaan tai sitten niitä jotka olisivat valmiita satsaamaan ja panostamaan ratsastukseen, tai ainakaan meidän alueella siihen ei ole kunnollista mahdollisuutta. Alueellani Messilä lopetti toimintansa ja Takkula ei aijo järjestää ensi vuonna kuin muutamat kisat johtuen liian vähäisestä työntekijämäärästä, eikä Takkulassa käy kuin Pia Pantsu silloin tällöin. Itseäni tämä harmittaa aivan penteleesti, sillä se tarkoittaa hepan kanssa parin tunnin ajomatkoja jo pelkästään valmennuksien takia.. no mitäpä sitä ei oman lajinsa eteen olisi valmis satsaamaan :)

  ps. Kirjoitustyylisi on omasta mielestäni pikkiriikkisen muuttunut ja pidän muutoksesta tosi paljon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kommentistasi! :)

   Ai, en ole yhtään huomannut kun olen kirjoittanut, kiva että pidät! :D

   Poista
 7. Todella hyvä teksti!
  Minä olen koko lyhyen elämäni ajan ollut paljon nimenomaan suomenhevosten kanssa tekemisissä ja todellakin ne ovat vain ihan mielettömän hyviä hevosia!
  Tulisin tähän hommaan ehdottomasti mukaan, jos minulla olisi intoa kilpailla tai edes hevosta, jolla kilpailla.
  Kuitenkin koitan tsemppailla täällä blogin puolella niin paljon kuin mahdollista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos paljon tuestasi, kyllä tämä tästä lähtee ;)

   Poista
 8. Asiaa tuokin, mutta milestäni junioreille on vähän luokkia aluetasolla verrattuna suomenhevosiin ja poneihin! Olin pettynyt kun oli kai 1 tai 2 alueluokkaa junioreille kisaviikolla:( Suomenhevosille on omat luokkansa ja kisansa. Ja poneille Ypäjälläkin monta luokkaa! Ottakaa huomioon myös juniorit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, asiaa on tämänkin, mutta tässä tekstissä käsittelen juurikin valmennuksia en niinkään kisoja. Suomenhevosille on paljon kilpailuita, mutta valmennus uupuu -> miten nousta seuraavalle tasolle?

   Poista
 9. Mielenkiintoista. Ei kai kukaan valmentaja ole kieltäytynyt ottamasta suomenhevosta tunneille? Itse ainakin olen ratsastanut suomenhevosella niin Stellan kuin Piiankin valmennuksissa. Joten en nyt ihan ymmärtänyt pointtiasi että mitä ryhmiä haluat? Jonkun suomenhevosten maajoukkueen?

  Hippos sponssaa sh-luokkia jo nyt sen verran hövelisti (tasoon nähden) että ei ihan hirveästi kannattaisi huudella jottei sekin "etu" lähde pois. Tällä hetkellä suokkien taso on sitä että vaadittuja korkeuksia (100-120) pystyy hyppäämään murto-osa kisaan ilmottautuneista. Lisäksi sh luokissa on ainakin täällä ruuhka-suomen ulkopuolella niin vähän osallistujia että niitä ei kannata järjestää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomenhevosten maajoukkuehan on mahdoton, sillä ei suomenhevoset pääse edustamaan ulkomaille kuin max. pienissä kansallisissa kilpailuissa. Ja kyllä, itse olen ollut hyvillä mielin monien valmennuksissa ja Stella on muuten itsekin ratsastanut kilpaa suokilla ;)

   Mutta jo seuraavassa kappaleessa vastasit omaan kysymykseesi. Miksi? Itse totesit että suokkien taso on tällä vaadituilla korkeuksilla surkea ja mikä siihen auttaa sen paremmin kuin valmentautuminen hyvien valmentajien silmien alla! Jo suokkien kehittäminen eteenpäin kilpailuelämässä on mielestäni tekemisen arvoinen tavoite :)

   Poista
 10. mitä kvaaleja tulee olla päästääkseen kisaan Suokkien SM-kisoihin, koulussa,rataesteillä ja kentässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. - Koulussa kaksi yli 63% tulosta kansallisesta helppo A-tasoisesta luokasta
   - Esteillä tulee olla saman tai edellisen vuoden aikana saavutettu hyväksytty suoritus ensimmäistä osakilpailua vastaavassa kansallisessa/alueluokassa
   - Kentässä hevonen sekä ratsastaja yhdessä tai erikseen on saavuttanut kaksi osallistumisoikeuden vahvistavaa tulosta, suomenhevosten helposta luokasta tai tutustumisluokasta.

   Poista
 11. ^^ asiaa puhu anonyymi! Oon kans tosi ärsyyntynyt kun tulee joku kisakutsu, ja luokat on Suomenhevosille?

  VastaaPoista
 12. Meidän aluevalmennuksissa valmentautuu ainakin 2 suomen heviseatsukkoa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aluevalmennukset ovat pääasiassa poni- ja junioriratsukoille :)

   Poista
 13. Hyvä Senni! Nyt oli kyllä täyttä asiaa, lähtisin ehdottomasti mukaan tähän, jos vaan olis valmennuksiin sopiva suokki. Toivottavasti saat porukkaa kasaan ja pääsette valmentautumaan suokkiryhmässä(:

  VastaaPoista
 14. Tää on niin täyttä totta! Meidän pitäis olla oikeesti niin ylpeitä suomenhevosista, nehän on SUOMENhevosia!
  Onnea porukan keräykseen, harmi että asun täällä kuusessa, eikä oma suokkimummo jaksa enää kunnollisia valmennuksia.

  VastaaPoista
 15. Siis miksi suomenhevosille pitäisi olla omat ryhmät? En nyt ihan tajunnut miksi suomenhevosilla ei muka voi osallistua valmennuksiin, kuka muka on kieltäytynyt ottamasta suomenhevosta normaaliin ryhmään mukaan :D?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sennihän selitti tuossa siitä, että kun on yleensä esim ponit 100, junnut 110 ja sennut 120, niin jos on sennuikäinen (kuten senni) niin tuo 120-ryhmä on usein liian korkea suomenhevosille ja siksi suokkiratsukoille olisi hyvä oma 100-110 ryhmä :)

   Poista
  2. Anonyymi jo vastasi melko täydentävästi :) ja kuitenkin tarkoitus olisi päästä myös näihin suurempiin ympyröihin suomenhevosten kanssa, eli ei perusvalmennuksiin vaan myös klinikoihin ja vierailevien valmentajien silmien alle :)

   Poista
 16. Ihanaa tekstiä suomenhevosten puolesta :)!
  Niinkuin ylemmät anot totesivat, suomenhevosille löytyy luokkia ja muutamat valmentajat ottavat niitä ryhmiinsä. Tälläisiä luokkia ja valmennuksia on kuitenkin suhteessa suomenhevosten määrään liian vähän,verrattuna poni-, juniori- ja senioriluokkiin. Suomenhevonen ja suomenpienhevonen ovat kuitenkin loistavia kisahevosia, myös junnuille ja poni-ikäisille. Eihän pienhevonen SM-tason kilpaponille pärjää, mutta pienhevosella voi oppia ratsastamaan ja kilpailemaan siinä missä ponillakin. Olisi ihanaa jos suomenhevoset saisivat lisää omia "tilaisuuksia", kilpailuja ja tapahtumia. Lisäksi niitä pitäisi tuoda enemmän esille juniori- ja poniratsuina(pienhevoset).
  Itse olen poni-ikäinen ja kilpailen sph-orilla suomenhevos- ja poniluokkia, ja olen ylpeä siitä :)
  Joten tsemppiä kaikille suokki-ihmisille :)

  VastaaPoista
 17. Meidän matkaratsastusseuramme Sisuratsukot on "kallellaan" suomenhevosiin. Valmennukset ja kisat ovat avoimia kaikille, mutta SISUjen kauden mr-kisoissa on käynnissä SISU-cup, joka on avoin vain suomenhevosratsukoille. http://sisuratsukot.net/32

  Matkaratsastuksen tämän vuoden kilometriranking näyttää myös suomenhevosten kannalta erittäin hyvältä! Arabien joukossa voi tässä lajissa pärjätä kansallisrodullamme SM-tasolle saakka!

  Top10 - Ratsut -KM
  1 Alea SE ox 503,5
  2 Kalilei 467,7
  3 Platino 459,3

  4 Handsome S 436,6
  5 Solomonas 416,4
  6 El Pedro 378,1
  7 Export 366,6
  8 Millionfield's Roadrunner 346,9
  9 Kuvaharjun Andorra 342,5
  10 Kitkatuli 321,4

  http://www.ratsastus.fi/lajit/matkaratsastus/kilpailukalenteri_ja_tulokset/kilometriranking

  Menikö hiukan aiheen ohi? Tais mennä. :)

  VastaaPoista
 18. Juu-u, täytyy sanoa että ihan tavallaan asiaa, mutta tuntuu että teet kärpäsestä härkästä...

  Itselläni on puoliverinen (koska tämänhän kaikki haluaa tietää), mutta olen nuorempana ratsastanut suokeilla ja on niitä perheen omistuksessa nytkin. Totta, ratsastamaan voi niillä oppia - mutta jos nyt lähdetään taas kärjistelemään, niin voi aasillakin tai lehmällä. Mitä kisoissa olen katsellut suokkeja, niin näyttävät olevan valtaosin 'yli-ikäisten' ratsuja (kuten sanottu) ja itse voin tunnustaa että haukon henkeäni esim. kenttäkisojen rataesteillä lähinnä siitä syystä, että pelkään jääkö se SUOMIheppa mahastaan kiinni esteeseen vai ei.

  Kyse ei ole tässä siitä, etteikö niitä valmennuksia saisi järjestää suomenhevosille. Olisihan se mukavaa, jos kaikille löytyisi oman tasoinen ryhmä, muut ratsastajat samanikäisiä ja hevosetkin vielä samasta puusta. Mutta ota myös huomioon, että jos oikeasti on vain suokeille avoimia valmennuksia - miksi eivät ponit, juniorit ja seniorit voisi tehdä saman? Nythän tuo tilanne on jo päällä, vaikka suokkeja ei siitä ole suljettu pois kuin vain sarjamäärityksen avulla (eli sanottu sennujen tasoksi 120cm).

  Suokkien kuninkaallisista:

  Luokka 9
  Kansallinen
  Häme

  Kansallinen, Prix de Suomen Hippos 110cm, avoin suomenhevosille, arv.AM5,
  (20+20+2) (400, 300, 200, 100…)

  Maksaneita ilmoittautuneita 13, lähtöjä 13, sijoittuu 4

  Ja tuossa on se yksi iso syy, miksi mielestäni tästä huonosta tasosta ei kannata marista. Jos tarjotaan 400e yhden 110cm luokan voitosta, niin herttileijaa, mikseivät suokki-ihmiset ole jonossa? Itse (tuollaisilla palkinnoilla) olisin valmentautumassa jo senkin takia että joskus pääsisi plussan puolelle. Niitä oikeasti hyviä suomenhevosia on vähän, mutta jos se lehmäkin hyppää metrin... Tarvitsetteko muuta virikettä että jaksaisitte raahautua valmentautumaan? Kuten sen sodan kokeneen lajitoverin seisomaan viereen?

  Meidän seuran järjestämissä valmennuksissa (1x/viikko) on ryhmät tason mukaan. Suokkeja sieltä löytyy paljon, joskus (jopa) puolet kaikista valmennettavista. Niitä ei tosin ole ulkoistettu millään tapaa, kaikki ovat kuitenkin vaikuttaneet tyytyväisiltä. Mutta itse haluaisin kysyä, että miksi suurin osa suokkiratsukoista tuntuu olevan epävarma 'statuksestaan'? Jos te väitätte olevanne tavoitteellisia urheilijoita joilla on halu kehittyä, näyttäkää se! Jokainen guru varmasti suostuu seisomaan vaikka päällään edessänne, jos maksatte tarpeeksi. Todistakaa se, että pystytte itse pistämään itsenne ja HEVOSENNE siihen kuntoon että ne näyttävät URHEILIJOILTA. Että haluatte urheilla, ettekä vain pitää hauskaa aatesisartanne kanssa samassa valmennusryhmässä. Ja että minullekin siellä yleisössä tulisi useammin se fiilis, että vau, onpas hieno urheilullinen suokki.

  Saatte ihan rauhassa ampua mielipiteeni alas. Mielestäni kuitenkin liian suuren erityisaseman antaminen vain rotuun katsoen ei ole aivan reilua. Koko teksti on tarkoituksella tosi kärjistävä ja provosoiva, enkä nyt oikeasti omista noin kärkkäitä mielipiteitä - kaiken voi sanoa eri tavoin ja toivoisinkin, että edes yrittäisit Senni paikoitellen tainnutella noita sanojasi. Olen monta kertaa ajatellut pohdintojasi lukiessani, että joo-o ihan joo mutta... Toki joskus voi provosoida, mutta pitääkö se tehdä jokaisessa mielipidetekstissä ja kautta koko postauksen?

  Mutta viimeisenä, sinun suokkisi onneksi ovat niitä, jotka edes näyttävät urheiluhevosilta joilla on tehty töitä, että on päästy sinne missä ollaan. Mutta tekstissäsi häiritsi eniten tuo me-ei-saada-mitään-jupina tai ainakin-muilla-on kaikki-paremmin-napina. Kun kaikki ei ole niin mustavalkoista ja itse myös ihan pidän suokeista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä huomaa miten helposti teksti ymmärretään väärin. Tämä asia on nyt aivan minun ja Petran loistava suunnitelma mitä alamme ajamaan ja kyse ei ole nyt siitä että me-ei-saada-mitään tai muilla-on-asiat-paremmin. Ehkä ymmärsit tekstin niin ja tavallaan se on tarkoituskin, sillä nyt halusin sen lumipallon liikkeelle ja teen siitä lumivyöryn ;) En ole halunnut tekstilläni ketään pahoittaa ja olen pahoillani jos sanavalintani eivät ole mieleesi.

   "Jos tarjotaan 400e yhden 110cm luokan voitosta, niin herttileijaa, mikseivät suokki-ihmiset ole jonossa?"

   Mitä jos syy on juuri siinä että tarvitaan niitä valmennuksia että päästään sinne? Mistä löytää hyvin valmentajan? Haluan edistaa suomenhevosia ja ratsastajia jokaisessa osa-alueessa. Myös me yli-ikäiset suokki"tädit" voimme vielä haluta kehittyä ja mielestäni on hyvä että saadaan jonkinlainen ryhmä koottua ja aktiivista valmentautumista ja tukea. Tätä asiaa on minun erittäin vaikea selittää kirjoittaen, sillä olen - monimutkainenkin - vaikeaselitteinen ihminen. Ja haluan tosiaan korostaa tässäkin vielä ettei kyse ole siitä että haluan nyt ja heti rodun enemmän esille. Ei, haluan että saadaan myön noihin hippoksen luokkiin enemmän lähtöjä ja suokki-ihmisiä tavoittelemaan niitä. Eikö kisajärjestäjät ja hippos olisi tyytyväisiä jos saataisiin enemmän kilpailua ja tasoa korkeammalle?

   "Mutta itse haluaisin kysyä, että miksi suurin osa suokkiratsukoista tuntuu olevan epävarma 'statuksestaan'? "

   Itse en ole koe olevani epävarma, sillä olen ollut monissa valmennuksissa myös suomenhevosella kuin puoliverisellä. Tekstini oli kärjistetty, provosoiva ja yleistystä niinkuin mainitsin. Ja epävarmuutta on varmaan juuri siksi - vaikka teidän seurassa ei näin ole, muualla voi olla - kun kaikkialla ei suomenhevosta hyväksytä ratsuna ja käyttöhevosena. Nykyään onneksi suurinosa hyväksyy myös suomenhevoset, mutta on se ikävää jos valmentaja jättää huomioitta ja silti joudut maksamaan valmennuksesta saman hinnan.

   "Jos te väitätte olevanne tavoitteellisia urheilijoita joilla on halu kehittyä, näyttäkää se! Jokainen guru varmasti suostuu seisomaan vaikka päällään edessänne, jos maksatte tarpeeksi. Todistakaa se, että pystytte itse pistämään itsenne ja HEVOSENNE siihen kuntoon että ne näyttävät URHEILIJOILTA. Että haluatte urheilla, ettekä vain pitää hauskaa aatesisartanne kanssa samassa valmennusryhmässä."

   Kyllä, tämä on tavoite. Saada lisää urheiluhevosia ja näitä ulkopuolisen vau-efektejä ;) En voi pistää sanoja kuitenkaan muiden suuhun. Itse ajan asiaa että saisimme lisää urheilullisia suomenhevosia, mutta jos joku haluaa kanssamme pitää hauskaa valmennuksessa - ja maksaa siitä - en voi asialle sen suurempaa. Tavoite kuitenkin!

   Poista
  2. "Saatte ihan rauhassa ampua mielipiteeni alas. Mielestäni kuitenkin liian suuren erityisaseman antaminen vain rotuun katsoen ei ole aivan reilua."

   Minä en ammu mielipidettäsi alas vaan kiitän siitä. Kiitos kun jaoit omat mietteesi, ei se minua häiritse, pikemminkin olen tyytyväinen siitä että ihmiset heräävät puhumaan asiasta. Sen verran haluan tarkistusta että mikä on mielestäsi liian suuri erityisasema? Meillä on suunnitteilla koulu-, este- ja kenttävalmennuksia suomenhevosille tason nostattamiseksi, mutta tuskin jos paikkoja on auki jätän ottamatta sinne junnun, ponin tai sennun. Tarkoitus olisi kehittää sitä että pääsemme myös isommille klinikoille parhaimpien suokkien kanssa, näyttämään myös "muualta suuresta maailmasta" tuleville guruille että myös meidän maalla on hevosia jotka pystyvät johonkin asti pärjäämään.

   Kyllä, asiasta on helpompi keskustella kasvotusten ja oikeasti Petrakin osaa selittää tarkoitusperäni paremmin. Jos haluat tulla keskustelemaan oikeasti asiasta, soitellaan tai tule vaikka kahville :) Otan mielelläni mielipiteitä ja kritiikkiä vastaan, se tekee aina hyvää ja parantaa tekemistä ja kokeilemista kun tiedetään mitä parantaa. On hienoa oikeasti kun ihmiset heräävät keskustelemaan ja perustelevat vastauksensa. Itse olen tekstillisesti huono perustelemaan ja kova provosoimaan (minkä kyllä mainitsen aina mielipiteitäni tuodessani julki) mikä helposti juuri aiheuttaa närää. Mutta pistä vaikka sähköpostia jos haluat vielä tietää tai kommentoi ihmeessä jos on epäselvyyksiä! :)

   Poista
  3. Nääh, en ottanut tekstistäsi nokkiini. Oli taas vain niitä aamuja, jolloin on liikaa luppoaikaa ja inspiroivan provosoiva postaus ;)

   Oikeasti, hyväksyn suokit käyttöhevosina ja urheiluhevosina. Valmentautuminen on aina hyvä juttu, mutta liian suurella erityisasemalla tarkoitin sitä rodun ylimääräisen turhauttavaa painotusta. Suokeille on jo omat luokkansa, mikä on myös hyvä juttu (vrt. starttaaminen massakisoissa kansallista, saat puhtaasta radasta ehkä jonkun ruusukkeen... tosi kivaa). Suokeille on jo omat mestaruutensa, piensuokeille myös. Kaikki ihan ookoo. Mutta se, että ruvetaan painottamaan 'suokkeutta' niin, että pois suljetaan kaikki muun rotuiset hevoset ei ole mielestäni ihan reilua. Sitten teillä olisi se oikean merkkinen heppa ja muilla väärä.

   Ajatuksena suokkien omat valmennuskuviot on hyvä. Mutta sitten tulee se todellisuus: ollaan me vaan keskenämme ja olkoon nuo muut tuolla. Meidän kuviot ja teidän kuviot. Kehtaan väittää, että kärjistettynä suokkien 'juntteus' ja 'maatiejyrä'-sanojen ympärille kiteytyvä maine johtuu suurimmalta osin mistäs muustakaan, kuin ennakkoluuloista. Ei oikein tunneta suokkeja, eikä se nyt näytä niin ihmeellisiä tekevän ja tuollainen raskas rakennekin ja kierot jalat (anteeksi, tuo oli vitsi) - ennakkoluuloja, väittämyksiä ja yksinkertaisesti tietämättömyyttä. Mutta tämä Me ja Te-leireihin jakautuminen omien uskomusteni mukaan voisi luoda vain lisää hallaa tilanteelle. Joten miksette rajaisi valmennuksianne ovelasti kuten ne salakavalat puoliverisiin sekaantuneet ihmiset: eli sanoisitte että tässä ryhmässä sennujen taso on 80/90/100/.. cm. Saisitte toivottavasti sekalaiset, mutta hyvän suokkiprosentin omaavat ryhmät. Ja siedätyshoitoa molemmille, puolin ja toisin!

   Ampumisesta puheenollen, kirjoitin tuon hätistelemään mahdolliset innokkaat fanisi karkuun - en oikeastaan uskonut, että sinä itse hyökkäävää vastausta kirjoittaisit. Vaikka tilaahan sille olisi ollut, aatesisarista ja niin edespäin... Ja haluaisin vielä painottaa, että en oikeasti todellakaan omista noin kärkkäitä mielipiteitä. Kirjoituksessani oli jokainen suokkivastainen ajatus joka minulla on joskus ollut, paisuteltuna kymmenkertaiseksi. Mutta useampia niitä vau-efektejä silti kaipallen :)

   Ja jos nyt puhutaan valmentautumisesta yleisesti, niin ne valmentajat ovat minutkin sen hienon puoliverisen selässäkin joskus jättäneet huomiotta. Ei ole kivaa ei, mutta silloin on yleensä valmentajassa vikaa jos hän ei ymmärrä, mistä hänelle on maksettu. Mutta eniten valmentajissa itseäni kismittää se, että ovat niin nopeasti jättämässä ratsukon oman onnensa nojaan. Käykö kukaan kisoissa avustamassa/neuvomassa/tukemassa? Kyllä, hyvässä tapauksessa lisämaksusta. Tarjotaanko teoriaa? Todella harvoin, ainakaan saman valmentajan suusta.

   Mutta voisin tämän vuodatuksen päättää siihen tarkennukseen, että pidän kirjoitustyylistäsi, mutta tänään sen provosointi meni omalla kohdallani yli. Olisin ehkä toivonut enemmän yleistä pohdintaa kaikista näkökulmista, siitäkin että miksei niille sennuille enää niitä avustuksia niin satele. Jos suokeille tulisi oma rotuun vetoava helpotus/tuki kilpailemiseen, olisivat kaikki käsi ojossa sen jälkeen. Melkein kuin Kreikan kriisissä.

   Tsemppiä jatkoon ja toivotaan että saatte valmennushommelit potkaistua kunnolla käyntiin! Sait ainakin minut keskusteluun mukaan :)

   Poista
  4. Kauhistus kun tulee aina niin pitkää kommenttia että pää meinaa mennä pyörälle! Katsotaan onnistunko vielä vastailemaan mitään viksua ;)

   "Mutta se, että ruvetaan painottamaan 'suokkeutta' niin, että pois suljetaan kaikki muun rotuiset hevoset ei ole mielestäni ihan reilua. Sitten teillä olisi se oikean merkkinen heppa ja muilla väärä."

   Tarkoitushan on nyt nostaa suokkien tasoa, eli käytännössä kehittää suomenhevosia. Ei ole kyse oikeasta ja väärästä rodusta vaan yksilön kehittämisestä. Niinkuin jo aikaisemmin sanoin, totta kai ryhmiä tulisi uskottavasti muistakin roduista, poneista, junnuista ja sennuista jos tilaa jää ja ei saada suokkeja täyttämään niitä. Ja en ajatellut kirjoittaa mainostaulua missä julistan suokin oikeaksi ja puokit vääräksi ;) Heh, vitsi vitsi!

   "Mutta tämä Me ja Te-leireihin jakautuminen omien uskomusteni mukaan voisi luoda vain lisää hallaa tilanteelle."

   Ja samoin näitä ennakkoluuloja haluamme muuttaa! Haluamme paikan myös klinikoille missä on poneja, junnuja, sennuja, amatöörejä, ammattilaisia.. Myös suomenhevosia. Esimerkiksi jos guru ottaa yhden juniorin, voidaan me vaatimattomana pyytää vaikka yhtä puolikasta tuntia kolmelle suomenhevoselle (olettaen siis että nyt meitä on tunnilla enemmän, aikaa per oppilas vähemmän ja kukaan ei suutu? Tietenkin jos päästään myös samanlaiselle "yksityisgurutunnille" tuskin kukaan laittaa pahitteeksi..)? Että päästään mekin nauttimaan niistä gurun opeista! Se on ehkä se suurin tavoite mitä lähdemme hakemaan, ei pelkästään oman valmennusringin (miksikä en periaatteessakaan tätä kutsuisi) ja omien piirien perustaminen. :)

   "Mutta useampia niitä vau-efektejä silti kaipallen :)"

   Takaamme niitä jollain aika välillä ;)

   "Jos suokeille tulisi oma rotuun vetoava helpotus/tuki kilpailemiseen.."

   Sen verran takerrun tähän etten halua helpostusta/tukea kilpailemiseen, vaan puhtaasti valmentautumiseen. :) Kilpailuitahan meillekin on mielettömästi mistä olen minäkin kiitollinen. Nyt kaivattaisiin vain jotain ponnistuslautaa siihen valmentautumiseen ja se lähtee vain sillä kun itse aloittaa tekemään :)

   Huh, pahoittelut tästä vieläkin sekavasta vastauksesta, alkaa jo kirjaimet vilkkua silmissä. Ja toivon mukaan tosiaan saadaan valmennushommat potkaistua käyntiin, kymmenkunta kiinnostunutta on ottanut yhteyttä jos saataisiin jonkinlainen porukka kokoon! :)

   Poista
 19. https://www.facebook.com/home.php?ref=tn_tnmn#!/Suokkitykit

  Facesta löytyy uusi ryhmä, mutta myös Varsinais-Suomeen tarvittaisiin vastaava. Paljon kiinnostunutta porukkaa löytyisi varmasti!

  VastaaPoista
 20. Moikka!
  Mitkä ovat suomenhevosten sm luokat? esteillä ja koulussa ja kentässä? korkeudet ym.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov