Siirry pääsisältöön

Sepon maastoestevalmennus day 1

vihdosta viimeinen kunnon maastoestehyppelyä!


Olin niin onnellinen kun sain kuulla että mahdun Hämeen aluevalmennusryhmään, joita Seppo Laine vetää. Olen pitkään yrittänyt etsiä taas Sepolta sopivaa ryhmää ja oli oikeasti onni että pääsin nyt mukaan ja pitkästä aikaa Sepon silmien alle. Aivan huikea valmentaja ja heti monen monta palasta korjaantui, jo pelkästään sillä että kuski lyhensi jalustimia pari reikää!

Koska valmennuksesta on taas videota, en hirveän pitkästi selosta. Kuitenkin tehtiin itsenäinen verkka ja Pyryssä oli virtaa kuin pienessä kylässä. Välillä se oli turhan hätäinen ja katosi tuntumalta, mutta pääasiallisesti sain sen hyvin pohkeen ja ohjan väliin. Aloitettiin hypyt pienillä tukeilla kumpareilla ja ihan pienellä tukkiokserilla. Näitä mentäessä Seppo sanoi heti että reikä lyhyemmäksi jalustimista. Seuraavan tehtävän jälkeen pistettiin vielä toinen ;)

Pyry tuntui todella varmalta ja tekikin tosi hyviä hyppyjä sitten kun tuntuma oli tasainen ja rytmi pysyi yllä. Ensimmäinen ongelma tuli kahden puolikaaren linjalla, mikä oli tukki-puolikaari linjaa metrin pidempi. Koska tuolle pienemmälle linjalle tuli semmoinen ihan ookoo, hieman ahdas seitsemän, ajattelin että reipas seitsemän olisi hyvä. Mutta kuinkas kävikään! Tuli pieni hyppy ja kun korjasin sen ratsastamalla eteen, jäi väli epämääräiseksi ja itse en ollut menossa ja hevonen jarrutti esteen päälle. Seuraavalla kerralla ratkaisin - kun edelleen se ensimmäinen oli lyhyt pieni hyppy - sen kahdeksalla askeleella ja se tulikin hyvin.

Seuraavaksi käytiin banketilla ja tehtiin ensin pienempi banketti ylös-ylös-alas-alas. Koska tässä kaikki oli tosi hyvin, mentiin sitten ylös-askel-tukki-askel-alas. Tätä tehtävää ei olla siis ikinä ennen menty Pyryn kanssa ja hupsista, se tulikin herran eteen tosiaan yllätyksenä. Pyry lähti vahvasti, otti hyvän askeleen ja sitten se yhtäkkiä tajusi että hetkinen, siinä on tukki. Se ei todellakaan tehnyt sitä mitenkään ilkeyttään, se vaan tosiaan hämmästyi niin kovin ja löi jarrut kiinni, mihin en ollut yhtään valmistautunut kun se tuntui niin varmalta. Sitten se tekikin uukkarin ja tulin sieltä aika rivakasti alas. Ei sattunut ja Seppo otti Pyryn nopeasti haltuun. Ei kun uusi yritys! Ensin Pyry veti ihan stopin, mutta kun itse olin varma niin johan herrakin meni! Ja hienosti vielä. Super paljon kehuja, kuitenkin melko haastava tehtävä meille heti pihakauden avauksessa.

Seuraava mikä aiheutti hieman päänvaivaa oli irlantilainen banketti, toinen mitä ei olla ikinä menty. Seppo halusi ottaa sen koska siinä oli hieman samaa ideaa kuin tuossa aikaisemmassa ongelma kohdassa. Aluksi Pyry ei oikein tiennyt miten sen pitäisi tuo este hypätä (irlantilainen on siis ylöshyppy, innarina tukki ja siitä rinne alas, ei taaskaan meille mikään helppo este) ja olikin niin hämmentynyt. Kerran se kävi jalat banketilla mutta tultiin sitten alas. Kun päästiin ylöshyppy, se jäi kysyvästi ihmettelemään mikä se tukki on. Kun se pääsi siitä yli, sillä selvästi syttyi lamppu ja se tajusi tehtävän. Kolmannella kerralla se menikin sen kun vanha tekijä, aivan järjettömän hyvin! Lopuksi käytiin hieman vedellä missä Pyry myös hieman innostui, heh!

Sepolta saatiin paljon kehuja ja puhuttiinkin siitä, että ongelmat näyttivät juuri lähinnä siltä että hevonen ei oikein tiennyt miten tehtävät pitäisi suorittaa. Sen takia olikin huippua että päästiin näitä tekemään ja vielä Sepon ohjeistuksella. Saatiin hurjasti vinkkejä ja olin todella ylpeä ja tyytyväinen valmennukseen vaikka jonkun mielestä tuo ei hyvin mennyt. Seppo on niin positiivinen ja ymmärtäväinen valmentaja että on sääli kun ei useammin saa sovitettua ja pääse hänen silmien alle.. Ja ennen kaikkea kerrankin ihminen joka oikeasti ymmärtää myös suomenhevosia ja uskaltaa vaatia ja tietää että pystytään tekemään vaikeampiakin tehtäviä!


Huomenna jatketaan treenejä vielä Sepon silmien alla, huippua!

Kommentit

 1. Minä niin ihailen sinua + muita kenttäratsastajia! Olen itse tälläinen koulukiemuroita rakastava ratsastaja, jolla on jonkin asteinen maastokammo (tipuin viisi vuotta sitten pahemmin maastossa, josta kammo syntyi), jonka takia mielestäni on huikeaa, että uskallat/uskallatte hypätä tuollaisia esteitä vieläpä maastossa. Itselläni ei tulisi kuuloonkaan, vaikka joitakin "maasto"esteitä on kentällä tullut hypättyä.

  Tosin maastokammoani parantelen nyt tuttuni laina hevosella hyvässä seurassa, koska omani on mielestään liian hienohelma metsään rymyämään :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia! :)

   Ja tsemppiä maastoiluihin, toivottavasti saat paljon hyviä kokemuksia :)

   Poista
 2. Minäkin täällä ihailen teitä! Aivan uskomattoman hyvää ratsastusta, meno parani huomattavasti kun lyhensit jalustimia! :)

  VastaaPoista
 3. Seppo on kyllä ihan huippuvalmentaja! Olen itse käynyt suomenhevosillani Sepon kouluvalmennuksissa ja maastoestetunneilla ja aina saa uusia vinkkejä ja paljon ajateltavaa :). Kivalta näytti teidän meno! :)

  VastaaPoista
 4. jännä miten parani koko kokonaisuus heti kun jalustimia vaan lyhensi! on tää ratsastus kyllä välillä semmosta pikkuasioiden fiksaamista että huh huh :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep, ihan pienellä asialla voikin olla tosi suuri merkitys! :)

   Poista
 5. Seppo on kyllä ihan huippu opettaja! Ollaan käyty talven ja kevään aikana useasti oman suomenruunan kanssa sepon koulu valmennuksissa :)

  VastaaPoista
 6. Oonkin aina ihmetelllyt et mikä se toinen banketti on siinä pitkän banketin vieressä. Näyttää aina jotenkin rikkinäiseltä :D

  Hyvin skarpattu loppua kohden teiltä molemmilta :) Seppo on kyllä mahtava koutsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irlantilainenhan se! Oli kyl jännä este, en oo ikinä ennen moista hypänny :D

   Poista
 7. Ite oo aina sitä mietä et hevosen rotuu ei tarttee kattoo kunhan se on sovelias siihen hommaan johon se on tarkoitettu. Oli se sit pv, sokki taikka lämpönen mut ei se rotu aina kerro kaikkee vaan se yksilön persoona ja kyky/taito.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olen itse pitkälti samaa mieltä, tietenkin on hyvä huomioida rotu joissain tilanteissa, mutta pääsääntöisesti pitäisi pystyä katsomaan yksilöä :)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov