Siirry pääsisältöön

Treeniä suokkipowerilla!

Este- ja koulutreeniä hiki hatussa!


Tajuttiin tuossa Petran kanssa että Niinisalon kenttäkilpailut lähestyvät uhkaavasti ja treenikerrat ovat uhkaavasti vähentyneet. Aina on tullut jommalle kummalle jotain estettä. Nyt kuitenkin päätettiin että pitää yrittää saada sopimaan ja lopulta päädyttiinkin lauantaina pitämään estetreeniä ja pienen pohtimisen jälkeen myös sunnuntaina treenattiin kouluratsastuksen merkeissä. 

Lauantaina suunnattiin illan puolella keskustaan ja ponikentälle, mihin oli jo onneksi tullut esteet. Minun piti itseasiassa osallistua Spring Showhun, mutta unohdin ilmoittautua, joten päätettiin että otetaan mielummin estetreenit. Se osoittautuikin oikeasri hyväksi vaihtoehdoksi, vaikkei kaikki mennyt ihan täydellisesti.

Puhelimeni sekoili ja meillä meni Petran kanssa hieman homma sekaisin kun minun olisi pitänyt ilmoittaa koska ollaan siellä ja en ollut viestiä saanut jaja.. Mutta verkkailun jälkeen soitin ja kyselin missä mentiin ja nopeasti Petra paikalle onneksi pääsi ja päästiin aloittamaan. Heti kun Petra tuli aloitettiin hyppäämään. Videolla näkyykin taas kaikki hypyt ja ei-hypyt, joten ei muuta kuin siitä katsomaan!

Ennen sitä kuitenkin tuosta linjasta mikä alkoi tuottamaan ongelmaa. Itselle iski yhtäkkinen rimakauhu siihen etten tiennyt tuonko sen täysin oikeaan paikkaan minkä takia käänsin sen pois, vaikka se oli ihan hyvään paikkaan tulossa ja menossa hyvällä fiiliksellä. Tästä sitten hevonen hämmästyi niin hirveästi ja sen jälkeen itse aloin epäilemään enemmän itseäni. Sitten aloin tekemään virheitä välissä mikä kostautui sillä että ei enää onnistunut mitenkään. Ongelma siis ei ollut okseri, sillä kun me hypättiin se yksittäisenä kaikki meni hyvin, mutta heti kun tultiin se pieni ristikko alle, onnistuin aina kusasemaan koko välin. Tämä äityi sitten niin pahaksi että jo ihan meidän tasollamme (110 cm) se ei pystynyt keskittymään vaan aloitti heti vaihtamaan laukkaa ja lähti valumaan ulos vaikka kuinka yritin sitä pitää. Ja sitten tuli niitä tosi mielenkiintoisia hyppyjä heh.. Tätä lähdetään nyt parantamaan ensiviikonloppuna!


Eilen sitten lähdettiin vähän extempore tyylillä tekemään koulutreeniä. Mietin pitkään pitäisikö jättää välistä, mutta oli mielestäni hyvä että otettiin koulutreenit kuin Niinisalokin niin pian lähestyy. Toisaalta oma asenteeni eilen oli jotain ihan hirveää. Vaikka yritin niellä oman surkean asenteeni niin silti tuntui että se pilkahteli naurettavasti esiin. Ja tämä siis oli sellaista naurettavaa "minua ei kiinnostaisi pätkääkään tehdä niin kuin sinä sanot"-asenne. Eli asennevamma oli kyllä tänään niin naurettava ettei meinannut ollenkaan onnistua mikään.. huheijaa!

Tehtiin rataharjoitusta Kenttäkilpailuohjelma nro 6. Tehtiin siis samaa ohjelmaa kuin viime vuonna ratatreenissä ja yritin katsella vähän viime vuodelta onko yhtään edistystä tapahtunut. En tiedä, tällä kertaa oma asenteeni oli niin huono että sekin lieni laskeva tasoa. Viime vuoden ratatreenejä voi tsiikailla täältä.Eipä nyt mikään järkihyvä fiilis treeneistä jäänyt jo omien mokailuiden takia. Nyt lisää treeniä ja kohti kisoja, eipä siinä muukaan oikein auta! 

Kommentit

 1. Oli tosi kiva kuulla noita Petran (?) kommentteja videoilla! Ihailtavaa, että laitoit rehellisesti nuo kaikki huonostikin menneet pätkät. Pyry näytti kouluvideolla kyllä hyvältä, kyllä on kehitystä tapahtunut vaikka ootkin aina niin kovin itsekriittinen.. :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä Senni, Pyry on niin hieno kouluheppa :)) (ja muutenkin joka lajissa toimiva, mutta "kouluratsastaja" arvostaa tietysti eniten sitä dressagepuolta ;))

  VastaaPoista
 3. http://1.bp.blogspot.com/-gayrUHDvQTo/U0rzCXtwOQI/AAAAAAAAHbg/4eXr96mYIqo/s1600/pp09.jpg
  Minkä merkkiset (ja malliset) tuossa kuvassa olevat suitset ovat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa noi on kaikista erilaisista palasista kootut suitset, lienee siinä ainakin joku osa stubbenia.. Muuten on sellaista sekalaista kamaa mitä hyllyiltä löytynyt ja varmaan monia monia vuosia vanhat :)

   Poista
 4. Onko sulla kypärää päässä kun hyppäät tossa videossa?

  VastaaPoista
 5. Mulla olisi sulle kysymys, jos olet jo ehtinyt perehtymään kilpailusääntöihin. Kenttäratsastuksen kilpailusäännöissä näyttää olevan nyt asuvaatimuksissa (mielestäni ei ole erikseen jaoteltu luokkia) puseron lisäksi kravatti. Oletko perehtynyt tähän, mutta ilmeisesti plastrongkaan ei siis käy, vaan pitää olla nimenomaan kravatti? Kiitos, jos viitsit vastata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oli pakko oikein käydä katsomassa säännöt. Näytti ettei ole edes mikään uusi sääntö, mutta pakko sanoa etten ole siihen mitään huomiota kiinnittänyt.. Selvittelenkin hieman asiaa, pidän sinut ajantasalla! :)

   Poista
  2. Kiitos, jos viitsit sen tehdä. En minäkään tähän ole aikaisemmin kiinnittänyt huomiota, mutta nyt jotenkin tarttui silmään ja olisihan se kiva, ettei stewardi tyssää kisoja jo alkumetreillä väärän asun takia ;-)

   Poista
 6. Hei Senni! :) Haluan ihan ensiksi alleviivata sen, etten halua ketään loukata tai olla ilkeä, mutta haluan silti kuitenkin kommentoida ja kysyä ja sanoa mielipiteeni ääneen. Oletko aivan varma että Petra on oikea henkilö valmentamaan sinua esteillä? Eikö hän kuitenkin ole kouluratsastaja? Omaan silmääni ja mieltymykseeni ratsastat tuossa estevalmennus videolla liian pientä laukkaa. Laukka on jo niin pieni, että sinulla ei ole enään mitään poweria tai rytmiä mistä ottaa pois jos et näe etäisyyttä. Sitten kun ei ole etäisyyttä ja kaikki vauhti on vedetty pois tulee kielto.

  Ymmärrän että luultavasti haette kontrollia, ponnekasta laukkaa ja tarkempia hyppyjä tällä, mutta mielestäni laukka on ajettu liian minimiin. Mitä jos kokeilisit edetä esteille ja esteiden välissä paljon reippaammin, kuitenkin aktivoiden laukkaa ja takajalkoja samalla ettei se pääse pitkäksi, ja sitten estettä kohden odotat etäisyyttä ja hyppyä. Tuossa ristikko-okseri linjalla ei tuntunut olevan mitään järkevää etäisyyttä. Se oli kuusi ja puoli laukkaa, ja siksi teidän oli hankalampi tulla okserille ristikolta kuin yksittäisenä.

  En todellakaan aliarvioi Petraa, pidän hänen ratsastuksestaan ja hän on taitava kouluratsastuksessa, muttei ehkä se paras vaihtoehto esteille? Joka tapauksessa hirveästi olette kehittyneet sekä koulussa että esteillä! Tiedän että täältä näytön toiselta puolelta on helppo neuvoa, mutta ajattelin nyt kuitenkin uskaltaa kommentoida, toivottavasti et ota tätä negatiivisesti! Toivon teille hienoa ja menestyksekästä kisakautta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Petra on hyvin pitkälti meille oikea valmentaja, tietenkin käytän myös muita, mutta kotona Petra on ehdottomasti paras. Se että hän on kouluratsastaja itse, ei tarkoita ettei hän osaisi opettaa myös esteitä ja maastoesteitä. Viime vuonna etenimme huimaa vauhtia (ennen sairastumista) juuri Petran asiosta. Ilman Petran neuvoja en takuulla olisi myöskään suorittanut ensimmäistä avointa helpon luokkaani niin hyvin kuin nyt suoritin. Petralla jos jollain on sellainen tietotaito jota ei voi monikaan ymmärtää ennen kuin hänen kanssaan oikeasti tekee töitä. Ja se tietotaito ei perustu pelkästään kouluratsastukseen vaan se ylettyy aivan mielettömän pitkälle hevosurheilussa yleensäkin. Petralla on hevossilmää ja etenkin hän tuntee Pyryn hyvin, joten tästäkin on hirmuisesti hyötyä.

   Harmittavasti kirjoitin tämänkin taas "myöhässä" ja en jaksanut itse postaukseen panostaa niissä asioissa joita olisi ehkä pitänyt ettei kävisi juuri näin, että aletaan pohtimaan miksi mitäkin kävi. Niinkuin varmaan huomasit, kaikki meni pääsääntöisesti hyvin jopa isommalla okserilla ennen kun käänsin Pyryn ensimmäisen kerran pois. Se miksi sen käänsin oli yksinkertaisesti etten saanut mitään askelta ja en uskaltanut lähettää sitä omin päin. Tämän jälkeen jännityin ja sen takia laukka kuoli entisestään. Minun tehtävä on ratsastajana ratsastaa sitä laukkaa aktiiviseksi ja ponnekkaammaksi ja sitä siellä kentänkeskellä myös yritetään sanoa.

   On harvassa ne valmentajat jotka ymmärtävät oikeasti miten Pyry toimii. Pyrylle sopii rataesteillä juuri tämä lyhyettäkin lyhyempi laukka, silloin yleensä hypyt ovat huomattavasti terävempiä. Tuollon fiilis ei ollut ihan parhaimmillaan ja en saanut laukkaa alustakaan alkaen tarpeeksi teräväksi, jonka yhdistettynä muuhun teki mitä teki. Pyrylle ei esimerkiksi sovi yhtään niin hyvin kuin Allille Mikon valmennukset, sillä silloin kun joudutaan laukkaamaan reilusti eteenpäin, se hyppykin suuntautuu eteen ja se on enemmän laaka -> puomit tulevat alas. Sanotaan vaikka niin että parhaimmillaan Petran ja minun yhteistyötä voi katsoa tämän vuoden Winter Shown 110 cm radasta, sitä me tavoitellaan!

   Joka päivä on erilainen ja tällöin ei ollut parhaita päiviämme. Lisäksi en postauksessa kertonut mitä muuten puhuttiin Petran kanssa valmennuksen jälkeen, mikä varmasti poistaisi näitä kysymyksiä ja takuulla tarkentaisi, mutta on myös meidän välinen asiamme. Yksi asia minkä voin tähänkin sanoa on tämä mitä Petra sanoi minulle tuota linjaa ratsastaessa: "rauhassa ristikko, kun näet paikan okserille, ratsasta se aina eteenpäin". Neuvo oli siis aivan oikein, itse en vain nähnyt paikkaa ja eihän Petra voi sitä tietää ennen kuin sanoin siitä. Heti kun (tuhannen) epäonnistumisen jälkeen sanoin etten näe mitään paikkaa, laskettiin este heti. Eli tällä kertaa vika oli tosiaankin siellä satulan päällä, ei hevosessa eikä edes kentän keskellä! Ja esteetkin olivat valmiina, joten välit olivat mitä olivat jo olleet.

   Enkä ota tätä mitenkään ilkeilynä, harmittaa periaatteessa itseäni, sillä oikeasti Petra on tuossa roolissaan aivan uskomaton ja niin kuin sanoin, nyt vain omalle kohdalle sattui huonompi päivä, niin kuskille kuin hevoselle. :)

   Poista
 7. Hei,
  olen samaa mieltä edellisen anonyymin kanssa. Videokuva aina hidastaa, mutta laukka näyttää tämä huomioon ottaenkin olevan liian ponnetonta ja pientä. Enemmän vääntöä ja kierroksia moottoriin, ja aavistus enemmän tempoa :)

  En tietenkään tunne Pyryä, mutta omien hevosten kokemuksella tuo ristikko-okseri hypytys oli liikaa. Väli oli huono erityisesti tuolla pienellä laukalla, hyvällä laukalla askel osui kohtuullisesti. Jos hevonen kieltää kerta toisensa jälkeen, on tehtävää muutettava tai helpotettava (kuten lopulta tapahtuikin), tai edes taktiikkaa on muutettava, eli huomattavasti lisää laukkaa. Tässä valmentaja ei ollut tehtäviensä tasalla, ja sekä hevoselle että ratsastajalle tuli paljon huonoa kokemusta.

  Koulu näyttää todella hyvältä! Tsemppiä kauden koitoksiin!

  VastaaPoista
 8. No niin, taas se nähtiin ettei kannattaisi lähteä pätemään täältä ruudun takaa :D Turha huudella, kun ammattilainen ja hevosen hyvin tunteva, osaava ratsastaja ovat varmasti paremmin tilanteen tasalla.

  Hienosti perusteltu, ja mahtavan asiallisesti ja perinpohjaisesti jaksoit kirjoittaa. Kiitos!

  T. Tuo toinen anonyymi Niina H.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysyvä ei ikinä tieltä eksy ja itse kirjoitin hieman epäselvästi (tai siis jätin kirjoittamatta kokonaan) joten ei hätiä mitiä! :)

   Poista
 9. Tuon yllä perustellu lyhyen laukan blogiasi jo pidempään seuranneena allekirjoitan täysin.

  Mutta kyllähän tuo estevideo on malli esimerkki siitä, että väli on ihan totaali väärä! Toistuvasti kuudella askeleella liian kaus -> kielto. Tai 7 askelta, liian lähelle -> kielto. Kerran kuudella askeleella onnistui, kun pääsit tasaisesti ratsastamaan eteen. Muuten hevosella ei tuon kokoiselle esteelle mitään mahdollisuuksia tehdä onnistunutta hyppyä. Ristikko toi sen koko ajan väärään kohtaan. Sen näkee siitä, että aina kun jätit ristikon pois, hyppy onnistui aina, eli este ei ollut sille kuitenkaan liian iso tai liian vaikea.

  Tiedän, että et pidä kommentistani todennäköisesti lainkaan, mutta sen verran on itsellä ammattivuosia takana, että suosittelen miettimään. En todellakaan usko, että Pyrylle jäi mitään traumoja asiasta, mutta huonoilla väleillä tekee hevoselle eika paljon hallaa.

  Koulupuolella olette menneet hurjasti eteenpäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkuin ylempänä sanoin olisin omalla ratsastuksellani voinut ratkaista paremmin. Ei se auta enää jälkikäteen puida, silloin meni pieleen ja tästä jatketaan eteenpäin :)

   Ja niinkuin jo ylempänäkin sanoin ei täällä oikeasti ketään tiedä mitä ollaan puhuttu valmennuksen jälkeen, joten tuo "suosittelen miettimään" on tavallaan jo myöhässä, eiköhän ne mietinnät olla jo mietitty :)

   Poista
  2. Jälkikäteen puinti auttaa siihen, että virheistä voi ja pitää oppia. Arvostan suuresti sitä, että laitat epäonnistuneet videotkin nettiin, oletko ajatellut, että niiden avulla muutkin voivat oppia? Esimerkiksi juurikin sen, että tuossa tilanteessa esteelle olisi pitänyt tehdä jotain. Olet varmasti oikeassa siinä, että noin pitkällä välillä olisit taitavana ratsastajana voinut tilanteen pelastaa, mutta kun apuesteen tarkoitus on tuoda hevonen oikeaan ponnistuspaikkaan, niin nythän se ei sitä tehnyt, vaan toi hevosen joka kerta väärään kohtaan. Aina kun apuestettä ei ollut, hyppy onnistui. Olisi oikeastaan todella hauskaa tietää paljon tuo metrimäärä tuossa välissä on.

   En nimittäin kirjoita näitä milläänlailla ilkeilymielessä, miksi niin tekisin, kun en sinua tunne (etkä sinä tunne minua), mutta kun oma leipätyö on juurikin opetus, niin oli pakko saada avata sanaista arkkua, toivon nimittäin, että joku tästä ottaisi opikseen, sillä eihän tuo mikään harvinainen virhe ole ja sen on joutunut itse kukin kantapäänkautta oppimaan.

   Noniin, nyt lopetan blogisi terrorisoinnin, Teidän menoa on kiva seurata!

   Poista
  3. Ja kolmannen kerran vastaan samaan asiaan: ne asiat on keskusteltu jo, täällä jälkikäteen puiminen ei kuulu siihen :) Ei vaikka se olisi kuinka opettavaa muille, jokainen saa itse videosta päätellä mikä meni vikaan. Se on muuten kaikista opettavinta, tiesitkö?

   Suurin ihmetyksen aihe itselläni on että ensimmäisellä kerralla kun okseri oli isompana, ja tultiin se oikeasti hyvin, miksei väli silloin ollut huono? En kiellä että se voisi olla parempi, se oli edeltävän valmennuksen jälkeen siellä ja sitä väliä ei muutettu. Ongelma muidostui lähinnä siitä että itse aloin miettimään liikaa montako askelta olisi sopiva määrä, jos olisin vain ratsastanut reippaasti ajattelematta sitä, en usko että tätä ongelmaa edes näin huonolla välillä olisi tullut. Sekin on fakta ettei kisoissa voi väleihin vaikuttaa ja tiedän siellä olevan juuri näitä epämääräisiäkin välejä.

   Ja ennen kun luulet etten ymmärrä että sen apuesteen on tarkoitus tuoda oikeaan paikkaan kun moista väitän jnejne. Kyse on myös siitä että minun on pakko joskus oppia itse ratkaisemaan tilanne. Sekin on harjoiteltava asia ja koska myönsin tuolloin etten osaa ratkaista, laskettiin estettä. Ja edelleen omasta mielestäni jälkipuinti tästä yhdestä asiasta on turhaa ja jokainen saa itse muodostaa omassa päässään mikä meni vikaan. Minun mielestäni vikaan meni kuskin ratsastus, joka aiheutti hevoselle vaikeuksia. Se on minun mielipiteeni :)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov