Siirry pääsisältöön

Juoksutus - hyödyke vai turhake?

Onko juoksuttaminen turhaa hevosen rasittamista vai avain monipuoliseen liikuntaan?


Juoksuttaminen. Olen saanut kuulla niin paljon eri versioita siitä onko juoksuttaminen yksi hevosen monipuolisen liikunnan muoto vai onko se vain täysin turhake muiden joukossa. Onko vanhemman hevosen juoksuttamisessa ideaa? Vai onko liinassa pyöriminen tarkoitettu vain nuorisolle?

On monenlaista tapaa juoksuttaa. Apuohjilla, ilman apuohjia, liinalla, ilman liinaa, kahdella ohjalla.. Tapoja on varmasti yhtä monia kuin tekijöitänsäkin. Itse olen pitänyt juoksuttamista vapauttavana, ja yhtenä monipuolisen liikunnan muotona. Olen myös juoksuttanut monella eri tapaa; liinalla apuohjilla, liinalla ilman apuohjia, irtona ja myös joskus epäonnistuneesti kokeillut kahdella ohjalla (mikä olisi kiva joskus oikeasti oppia). 

Voisin sanoa olevani vanhan kansan juoksuttaja. Tai onkohan edes sellaisia? Olen kuitenkin oppinut saanut ajoilta jolloin ei vielä juoksuttaessa käytetty kuin pääasiallisesti sivuapuohjia ja kahden ohjan juoksuttamisesta (ei ainakaan täällä päin) oltu kuultukkaan. Toiselta kantilta katsottuna olen myös hieman laiska juoksuttaja, se on ihan kivaa puuhaa toisinaan, mutta joskus on kiva kivuta itse hevosen selkään. Joskus taas olen niin laiska että kirjaimellisesti vain pyöritän hevosta liinassa sen hölkkäillessä omaan tahtiin. Tapoja monia, edelleen.

Nyt kun talossa on muutamakin nuori, on tuo liinassa pyöriminen tullut ajankohtaisemmaksi. Vaikka tiedän myös tahoja, joiden mielestä vanhan hevosen juoksuttaminen on turhaa, olen myös innostunut juoksuttamaan omia hevosia. Tietty ne on liinassa juosseet muutenkin silloin tällöin, mutta nyt huomattavasti useammin (= muutaman kerran kuukaudessa). Haluan ajatella asiaa niin, että vaadin eri asioita maastakäsin liinan päässä kuin taas selästä ja samalla hevonen saa vapaammin käyttää kroppaansa ilman että hyllyn perunasäkkinä taakkana. 



Mitä minä sitten juoksuttamisella haen? Ja millaisella varustuksella ollaan liikkeellä? Tämä on kyllä hevoskohtaista mitä ja millä tehdään. Molemmat nuoret käytännössä katsoen kulkevat ilman apuohjia, mutta näille vanhemmille kavereille pistän sivuapuohjat. Koska meillä ei ole juoksutusvyötä, sen virkaa hoitaa vanhat silat. Erittäin toimivat myös tähän touhuun!

Se mitä juoksuttamiselta haen on hevosesta riippuvaa. Molemmat nuoret meille tullessaan olivat tosi vähän juosseet liinassa ja molemmilla oli sama ongelma; ympyrällä ne vetivät kuolaimet käytännössä toiselta puolelta suusta pois kiskoessaan kokoajan ympyrää suuremmaksi, vaikka liina loppui. Itse en niin paljoa työstänyt tämän suhteen Miinaa, vaan nykyisestä hyvästä liinakäyttäytymisestä kuuluu suuri kiitos Pikku-Jennalle. Herkkua puolestaan kävin kerran tai pari treenailemassa myös liinan päästä ja opettamassa uusia asioita. Nuorten kanssa parasta on se, miten nopeasti ne oppivat!

Herkku oppi nopeasti ettei liinaa pääse karkuun kiskomalla isommalle ympyrälle. Kyllä se vieläkin muutaman kierroksen saattaa moista kokeilla, mutta muistaa kyllä että nätisti ympyrällä juokseminen on helpompaa kaikille. Aluksi oli idea vain saada se juoksemaan ympyrää. Lopulta se oppi sen niin, että heti kun liina oli kiinni, se syöksyi raketin lailla ympyrälle ja siinä kirmasi innoissaan ja kyllästyessään stoppasi ja sitten mentiin talliin. Eli seuraava etappi oli opettaa se, että ympyrälle siirrytään rauhassa. Itseasiassa tätäkään ei tarvinnut treenata kuin kerran ja se meni heti jakeluun. Kun juokseminen ympyrällä sujui kohtalaisesti harjoiteltiin siirtymistä käyntiin. Jossain vaiheessa julkaisin täällä blogissa videonkin kun harjoiteltiin tätä ekaa kertaa; Herkku aina pyytäessä ravista hitaampaan askellajiin, siirtyi kokonaan seis tai tuli kohti. Muutaman toiston jälkeen (pois luota hätistely) herra hiffasi että liinan päässä voi kävelläkin! Nykyään tehdään jo oikein sujuvia käynti-ravi-käynti siirtymisiä ja osaa herra jopa pysähtyäkin / tulla luokse pyynnöstä!

Vanhempien hevosten kanssa juoksuttaminen on enemmänkin kevyempi välipäivä jos sitä sellaiseksi voi kutsua. Aloitan näiden kanssa yleensä ilman sivuohjia ravissa / laukassa niin että saavat ensin vertyä ja ottaa itseltään suurimmat energiat pois. Alli varsinkin rakastaa kun se saa pomppia kuin aropupu liinassa ja aivan mahtavia pukkeja se sitten esitteleekin, heh. Kun molempiin suuntiin on saatu hetki lämmitellä pistän sivuapuohjat ja keskityn enemmän siihen tekemiseen. Teen lähinnä siirtymisiä (käynti-ravi-käynti, ravi-käynti-ravi, laukka-ravi-laukka, ravi-seis-ravi jnejne) askellajista toiseen kuin myös siirtymisiä askellajin sisällä (rauhallinen ravi - reipas ravi). 

Juoksuttaessa näkee niin hyvin koko hevosen ja miten se käyttää itseään joten pidän sitä edelleen oivana monipuolisen liikunnan muotona. Lisäksi kun hepat toimii ääniavuilla ja eleillä niin hyvin että juoksuttaminen ei voi mukavampaa olla ;) Juoksuttaessa näkee myös niin hyvin sen tuloksen mitä se oli alussa ja mitä se on lopussa. Sen takia olen enemmän nyt juoksuttamisesta innostunutkin!

kaikki postauksen kuvat kuvannut Elsa Jalasjoki, kiitos!

Mikä on sinun mielipiteesi juoksuttamisesta?

Kommentit

  1. Siis miten ihmeessä saa kuolaimen pois suusta toiselta puolen? Etkö käytä deltaa tai laita liinaa kuolaimen sisärenkaan läpi ja ulkorenkaaseen kiinni?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et ole ikinä juoksuttanut ensikertalaisia? :) heittävät pään ylös ja kiskovat niin kauan että kädet meinaavat irrota ;) kunnes hiffaavat jutun juonen. Sisärenkaasta niskan yli ulkorenkaaseen.

      Poista
  2. Mä en juoksuta. Liian suuret riskit ja rasitus jaloille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi luoja... no voi sitä porkkanaankin tukehtua. Itse juoksutan ja teen maasta käsittelyä muutenkin yleensä samalla. Tämä luo yhteyttä hevosen kanssa ja auttaa myös ratsastuksellisiin tilanteisiin mm. ääniavut. Jos käyttöhevonen ei kestä liinassa juoksemista silloin tällöin niin miten se voi kestää muunkaan käytön? Liika on tietty aina liikaa ja puutteellinen osaaminen liinan päässä ja satulan päällä on tietty vaaraksi hevosen terveydelle. Voiko sitten edes maastoilla (epätasainen, kova, pehmeä ja liukaskin pohja ovat aina riskejä) tai laittaa hevosta laitumelle (juoksee vapaana ilman ratsastajaa, apua!) tai edes tarhaan jos ympyrällä juokseminen hyvällä pohjalla on haitallista? Tiedän että ympyrällä juokseminen on todella paljon rasittavampaa kun suoralla, ettei kenenkään nyt tarvitse siitä valistaa ;) Ei se ratsastaja selässäkään ole läheskään aina se onni ja autuus. Anteeksi avautuminen :D

      Poista
    2. Miten juoksuttamisessa on yhtään sen suuremmat riskit / rasitukset kuin ratsastuksessa?

      Poista
    3. Joidenkin teorioiden (tutkimusten?) mukaan liiallinen ympyrällä juoksuttaminen rasittaa niveliä ja näin ollen aiheuttaa helposti tulehduksia. Sen takia nuoria hevosia ei suositella juoksutettavan joka päivä, ettei jalat rasitu (edelleen erään teorian mukaan) :)

      Poista
  3. Kyllä juoksutan! Hyvää liikuntaa, ja pystyy työstämään hevosta maastakäsin. Tiedän yhden ihmisen, joka on juoksuttanut hevosiansa kymmeniä vuosia liinassa n. kerran-pari viikossa, eikä yksikään hevonen ole mennyt rikki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta on kyllä! :) Itsekin pidän juoksuttamisesta juuri sen takia että pääsee työstämään myös maastakäsin ja tämä taas parantaa (yleensä) yhteistyötä :)

      Poista
  4. Hevosen kuin hevosen saa rikki ihan ratsastamallakin, et jos siitä lähdetään. Ihan perustreeniä on juoksuttaminenkin, jolla pystyy seuraamaan hevosen vinoutta ja liikkumista muutoinkin. Itse pidän max aikana juoksutukselle 20 minuuttia, jolloin siis treeniä tehdään pelkästään ympyrällä. Toimii myös hyvänä maastakäsittelytreeninä ja kyllähän hevonen vapaammin liikkuu, kun ei ole ratsastajaa häiritsemässä selässä. Tähän voi myös yhdistää senkin, että joidenkin mielestä aikuista hevosta ei ole järkeä irtona hypyttää, mutta enpä ymmärrä tuotakaan logiikkaa. Siinä on sama homma eli hevonen saa hypätä vapaammin ja itse hypytän irtona usein isompaa, kuin mitä hypätään selästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta kaikki mitä sanoit! :) Itseäni harmittaa kun tuntuu ettei oikein missään pääse irtohypyttämään näitä meidän vanhempia, olisi kiva nähdä miten hyppäävät!

      Poista
    2. Jep, noita irtohypytystilaisuuksiakin on aika vähän. Eikä pelkästään omien hypyttämistä varten kannata ehkä maneesia vuokrata? Omalla kentällä tietysti voi hypyttää, kun kelit vaan sallivat. Vaikka aika moni tuntuu irtona hypyttävän hevosiaan myös talvella kentällä. Itse en kyllä siihen ole ryhtynyt, vaan pelaan varman päälle, ettei tule liukastumisia jne.

      Poista
    3. Itse muistan joskus aikoja sitten (2009?) että ollaan jotain ristikkoa annettu Mollan talvella hypätä kentällä, mutta en noita kahta uskalla edes kesällä siellä hypyttää :D Pitääkin koittaa jos saisi maneesin vuokrattua kohtuu hintaan jostain! :)

      Poista
  5. Mistä saisi oppia alkaa opettaa vanhalle hevoselle juoksutusta kun ei kumpikaan osaa?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si...

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan...

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla t...