Siirry pääsisältöön

Hei, nyt ruokaillaan!

nams aika käydä ruokapöytään!


Minulta pyydettiin muutamaa toivepostausta ja sainkin vision tehdä heti pian ruokintapostauksen. Heti alkuun sanon, että vaikka meillä hevoset ruokitaan näin, muualla takuulla ruokitaan toisin. On niin monia tapoja ja "tapoja" ruokkia hevosia ja meillä on kokeiltu niistä useampaa - ja aina palattu tähän vanhaan mikä on näyttänyt toimivan.

Toiseksi ilmoitan heti olevani "vanhanpolven" ruokkija. Annamme sitä mikä tuntuu hyvältä, kuulostelemme ja seuraamme hevosia ja katsomme tarviiko ne jotain lisää tai jotain vähemmän. Miltä karva näyttää, onko hevonen hyvinvoivan oloinen, tarviiko enemmän heinää tai väkirehuja. Ei siis ole tehty tarkkoja ruokintalaskelmia ja analyysejä vaan toimitaan vanhan mallin mukaan. Ja kuten edellisessä kappaleessa kerroin, se on toiminut paremmin kuin hyvin ja hevosia tarkkaillaan jatkuvasti myös ruokinnan suhteen.

Mutta nyt sitten itse asiaan, eli mitä meidän hevoset syövät?

kuivaheinää

Ensimmäisenä totta kai on heinä. Meillä hevoset syövät kolme kertaa päivässä heinää ja meillä syötetään ihan kuivaheinää pyöröpaaleissa. Talvella iltaheinät höyrytetään tarvittaessa, mutta pääsääntöisesti saavat kyllä mussuttaa heinänsä täysin kuivana versiona! Heinä punnitaan tallista löytyvällä heinävaa'alla ja putet syövät iltaheinänsä verkosta, sillä tuppaavat sotkemaan muuten enemmän kuin syömään, hölmöt eläimet! Määrät merkattu kiloina!

Pyry 3 - 3 - 5 // Alli 3 - 3 - 4  // Molla 3 - 3 - 3

hmm, kauraa!

Päästiinkin jo seuraavaan perusrehuun, eli kauraan. Kaikki hevoset syövät meillä kauraa, tosin tammat vähemmän ja herra PP enemmän. Pyry on pienestä pojasta asti ollut todella huonoruokainen ja se on vaatinut heinän lisäksi todella paljon väkirehuja. Vaikka se nytkin syö niin paljon heinää (uskokaa tai älkää, kyllä jos tuota enemmän antaa heinää ne jää syömättä) silti se vaatii paljon proteiinia ja valkuaista lisäksi. Eli paljon energiaa meidän pikku pojalle! Kauraa hevoset saavat kaksi kertaa päivässä, aamuin ja illoin. Määrät merkattu litroina!

Pyry 1 - 0 - 1 // Alli 0 - 0 - ½ // Molla 0 - 0 - ½

Black Horse Balance kauraton täysrehu

Kauran ohella meillä hevoset syövät Black Horsen Balance-rehua, joka on siis kauraton täysrehu. Ollaan kokeiltu useita eri täydennys- ja täysrehuja, mutta Balance on ollut meille sopivin. Aikaisemmin Molla on syönyt esimerkiksi Racingin Prixiä ja ponirehua, mutta tämä aiheutti sille allergisen reaktion. Lisäksi meillä oli reilu vuosi sitten testissä Blue Chip, joka ei ollut meille sopiva rehu; Pyry olisi joutunut syömään sitä niin paljon, että se tuli huomattavasti kalliimaksi kuin tämä vanha ja toimiva malli. Niinpä palasimme puolen vuoden kokeilun jälkeen tähän rehuun ja olemme edelleen tyytyväisiä siihen! Lisäksi tämä on hyvää rehua esimerkiksi Allille, joka ottaa hieman kierroksia kaurasta. Balancea hevoset syövät myös aamuin illoin. Määrät merkattu litroina!

Pyry 1 - 0 - 1 // Alli 1 - 0 - 1 // Molla ½ - 0 - ½

näistä valmistetaan herkullinen iltamössö

Seuraavaksi päästäänkin purkkiosastolle! Illaksi kaikki hevoset saavat samanlaisen annoksen iltamössöjä, joka sisältää kuvassa näkyviä ainesosia. Lyhyellä kaavalla mössö koostuu näistä:
3 dl pellavaista 
3 dl melassileikeseosta 
1-2 mitallista biotiiniä (purkissa mitta) 
2 mittaa MSM 
½ dl kalanmaksaöljyä
Näiden sekaan laitetaan reilu 2 litraa lämmintä vettä ja annetaan turvota rauhassa. Yleensä MSM on kuvasta poiketen Makanalta tilattua, nyt jäi tilaus myöhäiseksi ja sen takia Racing sai nyt edustaa kuvassa. Biotiini ja kalanmaksaöljy on kavioiden ja karvan hyvinvointiin ja pellava sekä melassi edistämään vatsantoimintaa. Racingin biotiiniin päädyimme sen pitkäkestoisuuden vuoksi, sitä syötetään niin pieni määrä, että se kolmellakin hevosella kestää todella pitkään! Kengittäjä on kiitellyt miten kavioiden laatu pikku hiljaa paranee!

Pyryn lisä iltamössöihin

Lisäksi Pyry saa vielä iltamössöihin lisänä nokkosta. Nokkonen on erinomainen vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde ja Pyrylle on ollut siitä kuureittain apua. Sillä on todella helposti rauta-arvot hieman matalalla ja nokkosen avulla sen arvot pysyvät hyvinä ja sille riittää kun se saa sitä kuureittain. Lisäksi se saa lisävitamiinejä, mitkä ei sille missään nimessä ole huonoksi! Tätä Pyry saa noin 3 desiä päivässä, iltamössöjen joukkoon sekoitettuna.

Tarpeen vaatiessa otetaan näistä purkeista..

Seuraavaksi esittelyä kaipaavat tietenkin "tarpeen vaatiessa" -purkit. Eli tässä tapauksessa valkosipuli ja elektrolyytti. Itseasiassa meillä on aina myös tallissa maitohappobakteeria, mutta unohdin hakea sen kuvaushetkellä sisältä kun äiti on nyt antanut sitä koirille kun niillä on ollut vatsat hieman sekaisin. Yleensä valkosipulikin syötetään meillä suoraan valkosipulinkynsinä, mutta sattumoisin oltiin nyt ostettu tämä purkkikin kotiin. Supremen elektrolyytti on ehdottomasti parasta, se on todella hyvä sekoittaa melassiveden joukkoon ja se liukenee veteen kuin veteen hetkessä! Näitä hevoset tosiaan saavat tarvittaessa, jos on jotain flunssan poikasta tai kovaa treeniä, sekä keväisin valkosipulikuurin jolla uskottelemme olevan vaikutusta ötököiden kiusaamisen vähentymisessä. No aina voi toivoa!

Ja lopuksi vielä hevosten ykkösherkkuja - porkkanoita!

Viimeisenä, muttei tosiaankaan vähäisimpänä, tulee tietenkin herkut. Aika pitkä kausi pystytään syöttämään porkkanaa, toisinaan sitten omenoita ja leipää / näkkäriä. Pitäähän vakavasti otettavien mössöjen joukossa olla myös jotain todella lempparia, vai mitä sanotte? Porkkanoita hevoset syövät aamuin illoin, noin 1-2 kiloa (porkkana-arviolta 10-20 porkkanaa per ruokinta) kerralla. Tällä hetkellä meillä on ykkösluokan todella herkullisia  - syön niitä itse varmaan vielä enemmän kuin hevoset, heh - kauppaporkkanoita, jotka saatiin kuljetusvaurioiden takia halvalla. Muuten hevoset saavat tyytyä viljelijöiden kakkosluokan porkkanoihin - jotka eivät kyllä makunsa puolesta paljoa häviä!

Loppuun vielä purkkien ja purnukoiden yhteiskuva - sanokaa "nyt ruokaillaan"!

Kiitos postausideasta ja toivottavasti tämä nyt hieman avasi miten meillä syödään!
muistakaa että on useampiakin tapoja ruokkia hevosia ja tämä on niistä vain yksi.

Kommentit

  1. Tää oli mukava postaus :) Meillä on lisänä aina syksyisin omenoita ja talvisin porkkanoita. Muulloin ne saa kuivattua leipää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä hepat syö vähän niitä herkkuja mitä satutaan saamaan, heh :D Yksi vuosi saatiin 7 lavallista näkkileipää, sitä saivat hevoset hetken aikaa rouskutella..

      Poista
    2. Meillä hepat syö vähän niitä herkkuja mitä satutaan saamaan, heh :D Yksi vuosi saatiin 7 lavallista näkkileipää, sitä saivat hevoset hetken aikaa rouskutella..

      Poista
  2. Koska postaus niistä blogeista tulee ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. itseasiassa niitäkin postauksia taitaa tulla kolme, koska löysin tosi paljon uutta kivaa luettavaa! :) tulee kyllä, kunhan ehdin kirjoittamaan, jään vain aina lueskelemaan niin innoissani että aika menee siihen, heh.

      Poista
  3. Kiva postaus! :) Itse kanssa omistan huonon rehunkäyttäjän, joten ruokailuasioiden kanssa on saanut painia. Nykyisellä tallilla on vapaa heinä ja se tuntuu olevankin tuolle hevoselle paras vaihtoehto. Lisäksi syö pellavaa, soijarouhetta, vähän kauraa, kivennäiset, ja nyt saa lisäksi Progutia, koska stressasi niin kovasti tallipaikan vaihdosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin Pyry saa oikeastaan keväällä ja syksyllä lisäksi soijaa! :)

      Poista
  4. Tota balancea ei ookkaan tullu kokeiltua. Täytyy pitää mielessä kun noita ruokintajuttuja joutuu aina säännöllisin väliajoin kuitenkin miettimään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. on kyllä tosi hyvä rehu, meillä ollut todella todella monta vuotta jo käytössä! :)

      Poista
  5. Kiva ja mielenkiintoinen postaus! :)

    VastaaPoista
  6. Mielnkiintoinen postaus! :) voisitko tehdä postauksen liittyen hevosen jalkojen hoitoon, esim pinteleiden/suojien käyttö sekä jalkojen kylmät/lämpimät? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löytyy yksi keskustelu lukijoiden kanssa jalkojen hoidosta, käy vilkaisemassa tuolta muuta-sivulta! :)

      Poista
  7. Meidän poni kuluttaa TODELLA paljon kauraa. Jos PP syö aamulla ja illalla litran.
    Tämä eräs poni vetelee tämän verran:
    aamu: 1 litra
    päivä: 1 litra
    ilta: 1 litra
    (tämä oli kauran määrä)
    + sitten lisäksi balancea tämän verran
    aamu: 3 dl
    päivä: 3 dl
    ilta: 3 dl

    VastaaPoista
  8. Jatkan vielä samaisesta ponista. Pysyy vaan tolla määrällä sopivan energisenä. Jos on vähemmän muuttuu veteläksi. :D

    VastaaPoista
  9. http://3.bp.blogspot.com/-o1usj3g4EWQ/VEObj_UM0xI/AAAAAAAAGmY/Pr3oxZ1G4vw/s1600/_DSC9586%2B%282%29.JPG

    Tossa on teistä ypäjältä yks kuva sattusin huomaamaan ;)

    VastaaPoista
  10. Minkä hintaista tuo Balance on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hinta taitaa olla siinä 19-22 euron välillä :)

      Poista
  11. Mielenkiintoinen postaus, kieltämättä! Voisitko ottaa joskus Pyryn harjasta kuvan aukinaisena? Kiinnostais tietää millänen "tukkajumala" tuo herra on, sillä en muista sellaista kuvaa koskaan nähneeni (tai sitten en ole vain kiinnittänyt huomiota..)
    Täytyy kyllä myöntää, että oon kateellinen tuosta Pyryn upeasta harjasta, meillä kun kaikki raavitaan ötökkäihottuman takia aivan lyhyeksi tyngäksi.. :--/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän täällä blogissa välillä kiertelee vanhoja kuvia, kesältä 2012 ja tammikuulta 2013. Taitaa kesältä 2013 olla myös yksi kuva :) uusin missä Pyryn letti melkein kokonaan auki (verkkoletti) on tämän vuoden kesältä http://kisamatkalla.blogspot.fi/2014/06/urjalalaiset-kummastujaiset.html :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si...

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan...

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla t...