Siirry pääsisältöön

Kerro kerro kuvastin..

Ken on maassa.. Sairahin?

Ei Lehmä kuitenkaan. Vaikka onhan se melkoisen naivia uskoa että ostaa terveen hevosen kliinisellä ostotarkastuksella ja vanhoilla kuvilla joita en ikinä edes katsonutkaan. Eikä minua ole huijattu, olen vain niin korvia myöten rakastunut neiti Lehmään, että taitaa olla se ja sama millainen sairastapaus se olisi.

Minulle tullessa sillä oli oikeassa takajalassa imppari. Kliinisessä tutkimuksessa se yritti ensimmäisellä kerralla potkaista eläinlääkäriä taivuttaessa oikeaa takajalkaa (juosten kyllä puhtaan 0-rivin paperiin). Otj on aina ollut heikoin lenkki ja se on aluksi kompuroinut sen kanssa. Ajan ja lihasten myötä se lopetti sen ja tuntui saavan ihme parantumisen. Joo just, mitähän satukirjaa meikä onkaan lukenut. Jäykempi se on aina ollut ja huonommin astunut sen jalan alle, mutta treenillä se on kokoajan parantunut.

Onko siis epämääräisen könkkäämisen syy toisen kintereen kinnerpatti, joka on uskottavasti muhinut siellä jo tovin? Vai saiko kintereeseen iskenyt niveltulehdus sen kipuilemaan? Mene ja tiedä. Nyt hoidettiin, kahden viikon päästä hoidetaan lisää. Kyllä itsellä oli kyynelissä pidättelemistä röntgeniin mennessä. Iso huoli pikku tammastani.

Kehujakin pieni tamma sai. Edellisestä kerrasta (miltein vuosi sitten) on saatu hienosti lihaksia kerättyä, karva kiiltää. Eläintohtorin mukaan kyllä siitä vielä hevonen tulee! Ei sen siis tarvitse jäädä Lehmäksi.

Nyt pikkupotilas lepäilee ja kahden viikon päästä laitetaan hieman lisää piikkejä
paranemisia Sennin muruselle!

Kommentit

 1. Pikaisia paranemisia ^^

  VastaaPoista
 2. Siis silläkö oli kinnerpatti? Oliko se jo luutunut vai missä vaiheessa? Käsittääkseni sehän ei suurella todennäköisyydellä haittaa käyttöhevosta. Joten ei muuta ku kuntoutusta rauhassa ja tähtäimet ensi kaudelle! Tsemiä. Lehmis on hyvä heppa :) Ja kun kerta aloin kommenttia kirjoittamaan, niin samaan pötköön voin kehua, että olet jostain syystä lempibloggarini hippolasta. En tiedä miksi :D Kirjoitustyyli kai jotenki natsaa ja vaikutat "aidolta ja tavalliselta" ihmiseltä siellä ruudun toisella puolen. Kuulostaa varmaan vähän hassulta :) Mutta kohteliasuuksia ovat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa en saanut kovin selvää ell mutisemisesta, tarkemmin tuon patin tilannetiedot saan nyt 10.11 klinikalla missä niitä on tarkoitus hoitaa :) Katsellaan miten kuntoutuminen lähtee etenemään, suurin huoli tällä hetkellä taitaa olla tuo niveltulehdus takapolvessa..

   Ja kiitos ihanasta kommentista, hienoa että jaksat pysyä blogin parissa :)

   Poista
 3. Voi helvetin kuustoista, miks hevosella ees pitää olla otj ku se tuntuu olevan kaikilla se heikoin lenkki! Meidän tarina aika samanlainen, tosin otj polvi sai moitteita. Ehkä kintereessäkin jotai joskus tulee olemaan.. Ei ne kliiniset ostotarkastukset ja vanhat puhtaat kuvat (joita mäkää en ees vilkassu) takaa mitään. Meillä auttanu tosi paljon jalkojen pliistraaminen! Speedway leg paint solution 2x/vko, oikeenlaista reeniä ja ruokaa nii on tullu tuloksia! Tsemppiä sulle ja lehmälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos ja "kiva" että on kohtalontovereita! :) Ei siis millään tavalla kiva, mutta lohduttavaa sinäällään, etten ole aivan yksin, heh..

   Itseasiassa luin tutkimuksen missä oli kerrottu että on tieteellisesti todistettu että hevosen oikea takajalka on kaikista heikoin ja yleensä se kerää suurimmat ongelmat ja vaatii eniten vahvistusta! Muut kolme jalkaa sitten yrittävät kompensoida tuota yhtä heikompaa ja ovat siten vaarassa altistua sairauksille. Ja kun aloin miettimään niin tämä tosiaan pitää paikkaansa, tuntuu että kaikki ongelmat on enemmän tai vähemmän oikeassa takajalassa!

   Hitsi kun olen niin arka tuon pliistrauksen suhteen, on kuullut niin hurjia tarinoita ja kokemuksia.. Ehkä sitä pitäisi rohkaistua koittamaan :)

   Poista
  2. Mulla lv tamma harrasteratsuna ja meillä diagnosoitiin juuri kinnerpatti oikeassa takasessa ja oikeassa takapolvessakin oli yhdellä nivelpinnalla pientä muutosta..

   Oli neljä viikkoa sitten ihan kolmijalkainen, kun edellisenä päivänä oli vähän enemmän hypätty, mutta esteet ei edes isoja.. On ennenkin reagoinut säännöllisempään esteiden hyppelyyn/irtohypytykseen, mutta ei koskaan noin pahasti kuin mitä nyt. Päivystävä harjoittelija ell diagonoi kaviopaiseen, eikä ottanut mun sanoja kuuleviin korviinsa tai miettinyt mitään muuta vaihtoehtoja vaikka kävi kaksi kertaa soittamassa ohjeita ja neuvojakin..

   Pari viikkoa oli levossa/vähän liikutettiin. Sitten pikkuhiljaa rasitettiin vähän enemmän ja vertyi kyllä suht hyvin, mutta vasemmassa kierroksessa ulkojalkana ollessa se oikea takanen vaan jäi matkasta ja ontuma heijastui sitten ristikkäiseen etuseen. Oikeassa kierroksessa hevosessa ei olisi uskonut edes mitään vikaa olevankaan, jos sitä ei olisi tiennyt ja vaiva tosiaan näkyi vain ravissa.

   Onneksi täällä on ell, jolla kannettava röntgen :) Kintereen taivuttamiseen reagoi selkeästi ontumalla, mutta alanivelen ei onneksi. Kuvattiin oikean kintereen lisäksi myös oikea takapolvi ja kummastakin löytyi pientä muutosta nivelpinnoilta. Kintereestä kahdelta pinnalta pientä muutosta ja polvesta yhdeltä. Piikitettiin kortisonilla, koska Tildren on mun kukkarolle just nyt liian kallista..

   Nyt sitten heppa pari viikkoa kävelytyksellä ja sitten aletaan pikkuhiljaa rasittaa ja katsotaan, että vaikuttaako yksi piikitys vai pitääkö laittaa uudestaan. Mut se nyt on selvää, että esteitä ei enää mennä eli pitää tyytyä puomeihin.

   Poista
  3. Täällä myös kirottu otj! Ainut jalka joka oireillut missään vaiheessa tämän nykyisen hevosen kanssa. Ostotarkastuksessa sai jaloista puhtaat paperit. Kuitenkin jossain vaiheessa alkoi takapolvi vaivata. Piikityksellä, säännöllisellä liikunnalla, lyhyillä vapailla ja polven lihaksia kehittävillä liikkeillä ollaan nyt saatu pysymään kunnossa ja oireilemattomana. Nyt pysynyt jo yli vuoden kunnossa ilman ell käyntejä.

   tsemppejä lehmälle paranemiseen!

   Poista
 4. Paranemisia hirmusesti Allille!! Ootko muuten suunnitellut millon tulee linkkaa blogisi tulokset?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :) Tulee kun ehdin kirjoittamaan, liian paljon liian hyviä blogeja mukana! :D

   Poista
 5. Kyllä siitä Allista vielä kisakaveri tulee! Jos pitää joku jalkavamma valita niin kinnerpatti on parhaasta päästä :)

  Kirjoitat muuten niin hyvin että sinun kannattaisi jatkaa opiskeluja, jos vaan joskus jaksat, koska vaikutat fiksulta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että kuntoutuminen lähtee sujumaan hyvin! :) Onhan tuo totta, kyllä kinnerpatti aina nivelrikon tai jännevamman voittaa.. Muista pahemmista puhumattakaan!

   Ja kiitos kovasti :) Itseasiassa haluaisin jatkokouluttautua, mutta tällä hetkellä hankin itselleni tärkeitä työkokemusvuosia, jos niistä olisi mahdollisessa jatkokoulutuspaikassa sitten hyötyä. Toivottavasti pääsen joskus takaisin koulunpenkille, pakko myöntää että pidän opiskelusta kaikin puolin!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov