Siirry pääsisältöön

Sinivalkoinen kisapäivä

Sellaisia päiviä mitä ei hevillä unohda. Ja silti loppupeleissä hyvin onnistunut!


Sunnuntai oli tosiaan kisapäivä meidän hevosilla taas. Itse kävin jo lauantaina tekemässä maastolenkin Allilla - ja ihmeen kaupalla jalka ei edes kiukutellut! Tänään se puolestaan alko kipuilemaan senkin edestä.. No, olen päättänyt kuitenkin mennä marraskuun alussa järjestettävään aluekatsaukseen, joten saa luvan kestää, onhan tässä nyt jo neljä viikkoa maltettu ja katsottu vierestä mahdottoman hienoja hevosia!

Mutta nyt sunnuntaihin. Kyllä sitä alkoi aamulla sateessa miettimään mihin tässä on taas ryhdytty.. Pienet kisat ja monta hevosta mukana, kokoajan saatiin juosta laittamaan toista ja kopittamaan toista. Varusteet päälle ja pois. Varsinkin kun hevoset menivät järjestyksessä Molla, Alli, Molla, Pyry. Huh mitä säätämistä! Ja suurin säätäminen tosiaan sen kanssa ettei Pyryä voi jättää yksin koppiin, joten kun Alli lähti, Molla piti laittaa Pyrylle kaveriksi ja kun Alli oli mennyt, piti molemmat suokit mennä laittamaan kuntoon ja Molla lähtikin jo heti pian jaja.. Että sellaista juoksemista!

Sitten Pyry oli vielä ihan sekopää kokoajan. Se oikesti oli paljon hullumpi kuin ikinä ja se potkaisi Hennan äitiä!! Onneksi osui käteen eikä päähän tai polveen tai mihinkään muualle missä olisi voinut tulla todella paljon pahempaa jälkeä. Kyllä sai poika vähän nenilleen kun tuollain käyttäytyi.. Verkassa se veti köyrylaukkaa ja yritti pukitella. Pari päivää sitten se potkaisi kärryjen aisan vinoon. Sanotaanko että se on hitusen nyt käynyt kuumana?


Mutta nyt niihin kisasuorituksiin. En ala analysoimaan ratoja, pääasiassa kaikki menivät tosi hyvin, paremmin kuin tosiaankaan olisi voinut odottaa! Joka tapauksessa, käydään vaikka hevoskohtaisesti ja aloitetaan meidän pikkuhepasta, eli totta kai super-söpöstä Molla-ponista!

Molla aloitti jo urakan heti kisojen alettua kuin äidin yksi tuntilaisista meni sillä puomiluokan. Riia, pieni ja vasta muutaman kuukauden keventämistä harjoittanut alle 10 vuotias (en muista oliko 8, heh) tyttö. Vähän tuli radalla omtuisia tievalintoja jonka takia äiti keskellä meni ihan sekaisin ja ohjasi ratsukon väärälle esteelle. Tai siis sanoi että meni väärin vaikka meni oikein. Tämän takia saatiin 8 virhepistettä, mutta sitäkin enemmän kokemusta! Ensi kerralla sitten äitikin lupasi opetella radan vielä paremmin ;)

Henna hyppäsi sitten muutaman tunnin päästä Mollan kyytiin ja sääkin oli jo hieman parantunut. Nyt ei enää tuullut niin paljoa ja vesisadekin oli vain kasteleva tihku. Verkassa Molla oli ihan tykki ja radallakin löytyi hyvin nappulat. 60 cm napattiinkin siis 2. sija!

Seuraavaksi Molla starttasi suomenhevosille avoimen 80 cm luokan. Katsoin että esteet näyttivät hurjan isoilta ja tuntui ettei Molla pääsisi niistä yli. Olin itse pihalla Pyryn kanssa, mutta kovasti eivät esteet kolisseet. Ehdin radasta nähdä toisen vaiheen toiseksi viimeisen hypyn ja maalisuoran. Joka päättyikin hieman ikävästi ja poni innoissaan pinkoi kohti kulmaa ja kompastui mikä johti totaaliseen jalkojen sotkeutumiseen ja lopulta pyllähdykseen. Onneksi kuitenkin melko pehmeä tämä romahdus ja kuinka ollakkaan - maaliviivan yli oltiin menty! Kuski ja hevonen säilyivät ehjinä ja palkinnksi hyvästä radasta - ja näyttävästä lopetuksesta - poni ja Henna saivat 3. sijan!Mollan 60 cm radan jälkeen oli Allin 80 cm luokka. Alli pääsi myös hakemaan Mollan ruusukkeen, joten tamma pääsi heti kunniakierrokselle. Hitsi sitä hevosen ylpeyttä, se oli niin täynnä itseään ja oikein ylväänä kuin tietäen mikä on homman nimi, heh! Palkintojenjaon jälkeen Henna meni heti verkkaamaan tammaa. Se oli verkassa aivan älyttömän hieno. Alusta asti se oikein fiilisteli ja meni tosi hienosti! Ensimmäinen verkkahyppy oli hieman liioiteltu ja sen perään piti hieman takapuolta heittää, mutta tämän jälkeen tehtiin tosi tasaisia ja hyviä hyppyjä. Aluksi otettiin vähän reippaammasta temmosta, mutta kohta Henna pystyi jo paremmin vaikuttamaan myös lyhyemmässä laukassa. Martingaali oli unohtunut kotiin, sekin aiheutti hieman lisähaastetta!

Hyvän verkan jälkeen radalla tuli vähän huonompi fiilis. Maneesissa tamma vähän ahdistui ja se tuli pikkasen jännittyneeksi, joka korostui kuuroutena ratsastajan avuille. Siinä vaiheessa pitää vain kerran potkaista ja olla sillain "hei nyt homma toimii edelleen niin kuin minä sanon". Tamma ei tosiaankaan ole helppo, radalla tilanteet tulevat niin nopeasti ja kun Alli kyseenalaistaa kaikki mitä pyydät siltä, sen kanssa on välillä todella hankala löytää hyviä paikkoja.. Kuitenkin pääsääntöisesti saatiin mielestäni hyvä rata, vain kolme huonoa lähestymistä ja niistä puomia, jopa lyhyen sarjan yli päästiin!

Yhteistuumin päätettiin Hennan kanssa olla starttaamatta metriä, ei haluttu lähteä kiusaamaan hevosta (ja kuskia) kun ensimmäiselläkin radalla tamma jännittyi enemmän. Sen metkut pitää tosiaan oppia tuntemaan ja se vaatii todellakin luottamusta radalle eikä haluttu sen viimeisiä intoja lähteä pilaamaan pieneen maneesiin vähällä treenillä. Hyvällä fiiliksellä ja yhteisymmärryksessä tehtiin tämä päätös.


Pyryn urakka alkoikin sitten viimeisten joukossa. Pyry starttasi siis suomenhevosille avoimen 80 cm ja 100 cm. Niinkuin jo alussa sanoin, Pyry oli jo alusta asti ihan pöheli ja Henna saikin sen kanssa tehdä pitkän verryttelyn ja hyppyjä sai ottaa todella monta. Ainakin Pyry oli varovainen ja irti puomeista. 

Mitä sitten Pyrystä sanomaan. Molemmat luokat se mini luotettavasti nollilla ja otti sitten molemmista luokista sijoitukset. 80 cm 2. sija ja 100 cm sinivalkoinen 1.sija. On se vain aikamoinen rusettihai, vaikka hieman pöheli koko päivän olikin. Hienosti hevoset ja Henna menivät, ei voi ylpeämpi olla!
Kiitos Hennalle hienosta kisapäivästä!
Toivottavasti pääsen itsekin jo kohta kisatoimiin ja treenaaman, motivaatio on ainakin kohdillaan.

Kommentit

 1. Itellä pisti silmään kisahousujen puuttuminen. Jos normaalisti kilpailee korkeammalla tasolla niin eikö sitten halua panostaa "alempiarvoisiin" kisoihin? Kyllä omasta mielestä antaisi hyvän kuvan kisajärjestäjille, kun ei tule vaan normaalivaatteilla ratsastelemaan kisoihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä tarinaa vaatteiden takana tässä tapauksessa :)

   Poista
 2. Hienooot!! Jee onnea hurjasti, hienot suoritukset! :)
  Ja omaan silmään ainakin näyttää niin hassulle kun Allilla ei ole martsaria, eikä Pyryllä rintaremmiä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hih, kiitos! :) Ja totta, näyttää ihan hassuilta :D

   Poista
 3. Jotenkin omaan silmään kauheaa kaahotusta tuo meneminen kaikilla. Kirjoittamastasi sai mielikuvan, että ratsastaja on todella taitava. Noh, hyvä ettei sattunut pahempaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole yhtään kaahotusta ja ratsastaja on ehdottomasti taitava. Kuinka moni pystyy yhden treenikerran jälkeen muokkautumaan kolmen täysin erilaisen hevosen selkään ja vielä ottamaan 4/5 radasta 0/0 suorituksen? Niinpä :)

   Poista
 4. Hienosti meni kisat ^^

  VastaaPoista
 5. Aika vaarallisen näköistä. Ratsastaja ei tuo hevosta esteille mitenkään, suomenhevonen vain kyntää reipasta laukkaa kohti estettä ja onneksi pääsee yli, kun esteet eivät ole tuon suurempia. Varovaisempi hevonen vain olisi kieltänyt jo monta kertaa, ja tuollaisesta laukasta ratsastaja lentää äkkiä pään yli. Silmiini on joskus aiemmin sattunut kisakatsojien kirjoituksia siitä, että tämä suomenhevosratsukko (vai onko ratsastaja ollut eri?) on kaahottanut kisoissa vaarallisesti ja ratsastaja maiskutellut lisää vauhtia, vaikka hevonen on jo ennestään etupainoinen laukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäpä oli naurettavin kommentti pitkiin aikoihin, nyt vähän valoja päälle tähän kommentointiin tai anonyymien oikeus otetaan jälleen pois :)

   Vain taitava ratsastaja pystyy lyhyen ajan sisällä yhden treenikerran jälkeen ratsastamaan kolme täysin erilaista hevosta näin hyville radoille.

   Nämä ovat niitä kommentteja mihin tekisi mieli laittaa että teeppä itse perässä, mutta muistan sen jälkeen miten netissä on helppo räksyttää ilman tietotaitoa ja omaa nimeä. Jos halut nähdä kohutun Derby radan missä itse ratsastan, etsi päivämäärä valikosta. Lue samalla myös syitä siihen miksi rata meni miten meni. Sitten selailet yleisesti blogia ja mietit hetken onko järkeä avata suuta jos ei ole kuin tälläistä kommenttia tarjolla.

   Että hävettää puolestasi.

   Poista
 6. Katsoin vain Mollan videot, jotenkin se pyllähdys siellä lopussa tuntui sopivan teemaan kuin nenä päähän. Aikamoista koohottamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet varmaan montakin kertaa Mollalla hypännyt kun tiedät mistä vauhdista se parhaiten hyppää. Se todellakin tarvitsee vauhtia, oli este 40 tai 90. Kompastuminen puolestaan huonoa tuuria, meni sopivan pehmeässä kohdassa etupainoiseksi ja kompastui. Taas hieman mietitään mitä kirjoitetaan jos ei tiedetä asioista mitään :)

   Poista
 7. Nyt kyllä rupes riepoon noi kaahaus kommentit..yksikään hevonen ei kaaha. Kyseiset kirjoittajat ovat varmaan katselleet hevosia jotka etenevät ku täi tervassa jos rauhallista menemistä kutsutaa kaahaamiseks tai sitten ei ole nähneet oikeasti kaahaavaa hevosta. Mielestäni erittäin hyvät suoritukset ottaen huomioon ratsastajan tutustumis ajan hevosiin!

  VastaaPoista
 8. Siis mitä ihmettä täällä oikein kommentoidaan! Henna eteni hyvässä temmossa. Se että tulee ponnistuspaikat välillä liian lähelle on ihan normaalia kun amatööri ratsastaa uusilla hevosilla, itselläni ihan sama kokemus varsinkin viimeisemmän hevoseni kanssa. Hyvin meni, ja suokit todellakin tarvitsevat vauhtia että pääsevät oksereista yli, kun eivät veny samalla tavalla kun puokit eikä laukka välttämättä ole saman laatuista. Mitä ihmeen körötteliöitä täällä on, esteradalla kuuluu laukata eikä ryömiä! ;-)

  VastaaPoista
 9. Kivan näköistä menoa! Ja on varmasti todella mukavaa kun löytyy tuollainen luottoratsastaja jonka voi nakata ihan kenen tahansa selkään ja vielä kisoihin! :) Mutta huh huh tosiaan noita kommentteja.. Pitäisi kai ihmisten ymmärtää että kun on eri ratsastaja niin meno näyttää hieman eriltä! Harva ratsastaja ratsastaa samalla tavalla..

  VastaaPoista
 10. Itseänikin naurattaa nuo valitukset. Nätit radat hyvässä ratatemmossa ja rohkeasti osallistui vierailla hevosilla :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov