Siirry pääsisältöön

Erikoispostaus 18: Pyry Waan - Hevoseni tarina III

Suomenhevosen energialla läpi vuosien

Hevoseni tarinat saavat jatkoa kun joukkoon astuu Pyryn tarina. Mollan tarinan voi lukea täältä ja edesmenneen Lurpan tarinan löydät täältä. Pyry on minulle aivan loistava kumppani ja olen oppinut sen kanssa niin paljon etten tiedä edes miten kuvailisin sitä. On uskomatonta että minulla on näin mieletön hevonen, suuri kiitos siitä kuuluu omistaja-Johannalle!


Vuonna 2011 Lurppa oli jäänyt kokonaan jo ensin tervehtymään ja sen jälkeen kouluhevoseksi. Vaikka kovasti yritin pitää pääni ja luopua kokonaan hyppäämisestä, veri veti kokoajan esteille. Kävin suurimmat intohimot ratsastamassa Chevalux-ratsastuskoulussa, jossa kävin hyppäämässä ja kotona treenasin Lurpan kanssa paremmaksi kouluratsastajaksi. Kuitenkin takaraivossa suhisi ajatus vielä yhdestä hevosesta, kun karsinakin oli Lepan jäljiltä tyhjänä..

Kävinkin koittamassa yhtä puoliveristä tammaa ja olin jo melkein kirjoittamassa sopimusta, kun tuttu - jota olin samaisena vuonna auttanut - otti minuun yhteyttä ja kysyi halusinko ottaa Pyryn ylläpitoon. Hänellä ei ollut enää aikaa / jaksamusta Pyrylle ja hän tarjosi sitä minulle. Pyryn omistajan kuulin asuvan Iisalmessa ja en ollut häntä ikinä nähnyt. Vedin kynän pois puoliveritamman papereista ja muutamassa päivässä oli Pyry meidän hevosten kanssa laitumella ja omistajan kanssa puhuttu puhelimessa käytännön asioita.

Voin sanoa ettei alku ollut mitenkään helppo. Töitä on tehty, verta, hikeä ja etenkin kyyneleitä vuodatettu. Pyry on aina ollut laadukas, mutta minulle tullessa se oli vielä todella raa'an omainen ja todella hidas ja tyhjä edestä. Aloitin kaiken ihan alusta ja ensimmäiset kuukaudet ratsastaessa ainoa ajatus oli saada hevonen liikkumaan eteen. Voin sanoa ettei ensimmäiset ratsastukset ollut mitenkään kaunista katsottavaa. Jätin kokonaan kannukset pois, vaikka varmasti niiden kanssa hevonen olisi liikkunut paremmin. Tässä muutama pätkä kun Pyry on ollut minulla muutaman viikon. Omakin ratsastus ei ole mitään huimaa, mutta Terhi ainakin takuulla voi kertoa miten hidas Pyry aluksi oli!Tavallaan Pyry tuli minulle todella hyvään aikaan. Kun jouduin lopettamaan elämäni hevosen, Pyry piti minut tarpeeksi kiireellisenä etten ehtinyt vaipua täydelliseen masennukseen. Tietenkin ikävöin Lurppaa - ikävöin edelleen - mutta Pyry opetti minulle paljon. Muistan itkeneeni valmennuksissa sitä miten paljon "tasoni" tippui kun yht'äkkiä hyppäsimme taas 70-90 cm tehtäviä kun aikaisemmin oltiin treenattu huomattavasti isommilla korkeuksilla. Turhauduin kun en osannut ratsastaa tavallaan erittäin herkkää hevosta, vaan olin jäänyt Lurpan "puhveli"-moodiin, mikä vaati vahvempaa istuntaa kuin mitä Pyryllä ikinä pystyisi ratsastamaan.

Kilpailimme 2011 vuonna muutamat harrasteluokat ja Pyry osoitti olevansa oikein oiva maastoesteillä. Treenattiin Piken kanssa paljon perusasioita, vahvistettiin laukkaa ja tehtiin helppoja ja vähän vaikeampiakin teknisiä tehtäviä. Kisakautta ei sinä vuonna ollut enää paljoa ja harjoittelimme vielä, joten pysyimme aikalailla 70-90 cm tasolla ja tosiaan myös muutaman harrasteen.

Kisaviikot 2011 - harrasteluokka

Pian vuosi vaihtui ja oli aika kääntää uudet lehdet. Pyryyn oli tullut paljon lisää voimaa ja se oli huomattavasti jo energisempi. Vuosi 2012 taisikin olla meille ehkä yksi suurista edistysaskeleista kohti nykyistä määränpäätä. Terhi oli myös tänäisenä vuonna todella suuressa osassa ja auttoi minua paljon Pyryn kanssa. Pyry kehittyi silmissä ja kohta pääsimme starttaamaan myös ensimmäisen 100 cm luokan! Se tuntui todellakin jo aivan uskomattomalta. Kentässä aloitimme heti keväällä tutustumisluokasta, mikä oli muuten todella mahtava kokemus! Maastossa tuli yksi kielto ja aikavirheitä, mutta silloin oli sellainen fiilis että tästä todellakin tulee jotain..

Vuosi oli meidän osalta aivan mahtava. Kävimme todella monissa kenttäkilpailuissa ja syksyllä starttasimme ensimmäisen kansallisen startin kentässä - luokkana suomenhevosten helppo. Saimme syksyllä myös ensimmäisen kerran Helppo B ohjelmasta aluekilpailuissa yli 60%! Kuinka pienistä saavutuksista voikin olla niin iloinen.. Niin vähänssä ajassa olimme kuitenkin päässeet jo pidemmälle kun ikinä olisin voinut kuvitella! En voinut edes uskoa mitä tämä vuosi toi tullessaan.. Tämän vuoden alussa teinkin erittäin laajan videon, missä näkyy todella paljon meidän edistysaskeleita.


Tämä vuosi, 2013, oli meidän osalta kovin epäonninen. Talvella treenasimme hurjasti ja silloin ajattelin että joskus vielä starttaan suokkien mestaruuksissa. Hyppäsimme ensimmäisen kerran jumppasarjan osana 120 senttisen okserin ja se oli mielestäni aivan hurjaa! Keväällä aloitin Artsin valmennuksissa ja siitä lähtikin sitten kehitys taas huomattavasti eteenpäin. Kuitenkin erinäiset ongelmat kuten mysteeriset ontumat, satulaongelmat ja keuhkoihin joutunut tulehdukset tekivät erittäin rikkonaisen kauden. Teimme kuitenkin miltein taas historiaa: toisena vuotena nousimme kentässä avoimen helpon tasolle ja hyppäsimme suomenhevosten estemestaruuksissa päästen viimeiselle kierrokselle asti - ja häviten vain pisteellä pronssimitali!

Tänä vuonna huomasin että meidän luottamus oli kasvanut hurjasti. Uskalsimme tehdä yhdessä ja teimmekin paljon. En olisi ikinä uskaltanut toivoa näin suurta kehitystä lopulta näin lyhyessä ajassa.. Se mitä olen oppinut Pyryn kanssa on ollut mieletöntä. Minusta "kovasta" ratsastajasta on tullut paljon herkempi ja pehmeämpi. Vaikka puhun Pyrystä herkkänä, se ei tarkoita ihan mitään yltiömaalista herkkyyttä. Pyry on kaikin tavoin kovin totinen ja vaatii ratsastajalta paljon pelisilmää ja tiettyä rauhallisuutta. Pitäisi osata olla hiljaa ja vain odottaa ja silti samalla tukea. Kun siihen pääsee sisälle, hevonen on ja tekee kaikkensa sinun eteesi..


Mutta voiko tuota hevosta edes tunnistaa samaksi kuin ennen?

Minua motivoi aivan hirveästi katsoa vanhoja videoita meistä. Me olemme tosiaankin kokeneet paljon epäonnistumisia ja joutunut aika kokeilemalla tekemään asioita. Joskus ollaan onnistuttu, joskus tultu rytinällä alas. Mutta se mitä minä en kiellä: me todellakin ollaan menty eteenpäin. Ja toivottavasti mennään edelleen, kohti parempaa ensi vuotta! Katso sinäkin meidän - niin uusia kuin vanhojakin - videoita youtubesta!

Emme ehkä virallisesti ole saavuttaneet mitään suurta, mutta minulle on todella iso menestys päästä jo näin pitkälle. Voin sanoa että suurin saavutus taitaa tällä hetkellä olla suomenhevosten estemestaruuksien kokonaistuloksissa 5.sija. Mielettömän hyvin ensikertalaisilta, vai mitä sanotte?

Kommentit

 1. Hieno hevonen! Ei voi muuta sanoa :)

  VastaaPoista
 2. Ei kyllä edes samaksi hevoseksi voi sanoa, kun vertaa ekaa ja vikaa videota - oot tehnyt tosi hyvää työtä :)

  VastaaPoista
 3. Kiva postaus, ja nyt kyllä huomaa huimaa edistystä teidän yhteistyössä :) Pyry on pop!

  VastaaPoista
 4. Hieno hevonen kaikella tavalla! Ulkonäöllisesti ja tasokkaasti! Motivoit muoki tsemppaamaan oman nuoren kanssa vaan eteen päin vaikkei kaikki mene ihan putkeen... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyry kiittää! :) Itseäkin motivoi taas hirveästi kun tuntuu etten tuon Allin kanssa pääse mihinkään. Kiva että joku muukin saa motivaatiota, kyllä se siitä pikku hiljaa :)

   Poista
 5. Tosi hienosti kehittynyt hevonen! :) Ihan upea. Sen verran on pakko sanoa, että aika rajuilta vaikuttavat ekan videon ohjasotteet, mutta kyllähän sen nyt uuden ja nuoren hevosen kanssa ymmärtää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaista ohjien roikottamista tuo oli. Ja niinkun sanoin, se mitä eniten Pyryn kanssa olen oppinut on tuo pehmeys, itsellä oli tuolloin todella vahva ja voimakas puoliverinen jonka kanssa opin hieman liian "kovaksi" ratsastajaksi :)

   Poista
 6. Ei tosiaan edes tunnistaisi samaksi hevoseksi, kun vertaa vanhoihin videoihin! Askellajitkin ovat parantuneet huimasti! Olette kumpikin edistyneet ja meno on paaljon paremman näköistä! Tsemppiä jatkoon, toivottavasti pääsette vielä piiitkälle!

  VastaaPoista
 7. Mitkä maastoestesuojat Pyryllä on?

  VastaaPoista
 8. onpas pyry erinäköinen nykyään! hyvää työtä oot tehny sen kanssa!

  VastaaPoista
 9. aivan mahtavan näköinen hevonen, kuin unelma! hyvin voimakkaan näköinen laukka! olet tehnyt oikeat hevoskaupat ja etenkin todella hyvää työtä!! ja ihana toi letti : 0

  VastaaPoista
 10. Oliko Pyry vuonna 2012 villivarsassa vuoden hevonen? ? (Jos oli nii äänestin sitä:D)

  VastaaPoista
 11. Hyvää nimipäivää Senni! :)

  VastaaPoista
 12. Herranen aika, on siinä tukkaa suomenhevosella! Hirveen nätti! :)) Ikinä en ole vastaavaan törmännyt! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, joo siinä on 120 sentin edestä lettiä, viime kesänä viimeksi mitattu ;)

   Kyllä meille tuli koulukisoissa jo kerran maininta kun oli verkkoletillä (eli käytännössä melko auki) että häiritsee arvostelua! Harmi, sen verran mahtava tuo miehen letti on :)

   Poista
 13. ArenxaPob-e Jeremy Hearshman download
  orciocremic

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov