Siirry pääsisältöön

Parempaa vuotta 2014!

Kohua on kuin Johanna Tukiaisen blogissa!

Osin pöyristyneenä ja osin hyvittuneena luen edellisen postauksen kommentteja. Jokaisen alatyylisesti kommentoineen anonyymin kehoitan vielä kertaamaan netiketin! Muistakaa käyttäytyä myös ensi vuonna tätä vuotta asiallisemmin! :)

Jos haluat lukea liibalaabaa, aloita tästä! Jos haluat siirtyä suoraan ponttiin, mene seuraavan punaisen tekstin alkuun!
Ensin ajattelin että jätän tuon yhden hieman alatyyliä tavoitteleman kommentin noteeraamatta tai kommentoimalla vain mitä tähän loppuunkin kirjoitan. Kuitenkin näitä "ohjeita" alkoi tulemaan niin ovista kuin ikkunoista, joten päätin ihan vain kertoa, ettei kannata alkaa kuitenkaan opettajaksi siellä ruudun toisella puolella. Kaikki ei ole niin mustavalkoista mitä aina kuvitellaan, vaan myös korteilla on kääntöpuolensa!

Ettei tämä mene ihan sananlaskuilla leikkimiseksi, kerron ensin miksi olen kovin huvittunut. Itseäni huvittaa vähintäänkin paljon se, että olin niin kovin huolissani ladatessani Pyryn lyhyttä pätkää nettiin. Minua hävettää miten huonosti se eilen meni ja en saanut siihen mitään tatsia. En missään nimessä kuvitellut että me saataisiin Allin kanssa oikein "isompikin" kohu aikaan, sillä jos katsotaan taas kokonaisvaltaisemmin eikä takerruta yhteen tai kahteen asiaan huomataan että oikeasti ollaan menossa positiivisempaan suuntaan. Se taas miksi olen pöyristynyt johtaa juurensa tuonne minun ulkonäköni tarkemmin painoni puuttumiseen. En ole kertonut mielestäni täällä painoindeksiäni ja se ei edes teille kuulu. Eläkää siis asian kanssa :)

Voin ihan rehellisesti sanoa että jos voisin olla 100% varma ettei kukaan anonyymeistä saisi tammaa pilattua, kutsuisin kaikki tuohon riviin ja antaisin hypätä. Minulla ei ole varaa eikä aikaa arvostella kuitenkaan teidän ratsastustaitojanne enkä halua saataa tuota herkkää tammaa hermoromahduksen partaalle, joten järjestetäänkö ne anonyymiajot hieman myöhemmäksi? 

Faktoja: tamma on ollut minulla kuukauden. Tarkalleen 36 päivää. Näiden 36 päivän aikana hyppykertoja meillä on tullut yhteensä 5, ja tämä kohuvideo oli kuudes (!!) hyppykerta. Ja kuudennella kerralla ylitettiin maastoesteitä, joten en pidä sitä myöskään mitenkään ala-arvoisena suorituksena. Lähtötilanne oli se, etten saanut vaikuttaa ollenkaan ulko-ohjalla tai pohkeella. Jokainen apu oli tammalle liikaa ja laukan nostoja ei voinut käynnistä tehdä ilman että alettiin hyppimään pystyyn. Jo siirtyminen ravista käyntiin sai sen voimakkaasti hyökkäämään kädelle. Kyllä se eilen meni mielestäni oikein kivasti lähtötilanteeseen nähden.

Lisäksi niinkuin monta kertaa olen jo tässä sanonut, Allilla on voimakas, läpi selän käyvä hyppy. Tämän lisäksi se hyppää voimakkaasti kaulalla ja takapäällään. Laukassa tamma kuumuu ja tulee näin vahvaksi. Se ettei se ole kuin dynamiittipötkö ei tarkoita ettei se olisi kuuma. Näitä kuumia hevosiakin on monenlaisia. Sileällä olemme päässeet jo onnelliseen tilanteeseen ja teemme siistejä siirtymisiä niin alaspäin kuin ylöspäinkin. Ja uskokaa tai älkää, täysin istunnalla! Joku valopää alkaa sitten kysymään että miksen sitten tuossa istu "perseelläni" niinkuin kaikki tapasivat sanoa. Tämänkin selitin jo postauksessa. Allilla on voimakas hyppy, joka irroittaa minut todella helposti tuntumasta. Kun kadotan tuntuman, se tulee todella vahvaksi kädelle ja kontrolli menetetään. Tästä enempää, palataan tähän vielä hieman myöhemmin :)

Sitten ensimmäisen aivopierun maailmalle päästäneen (äläkä tulistu siellä tuolillasi, paikkaansa pitää että se perse pitää laittaa penkkiin, mutta kun ei se edelleen ole niin mustavalkoista ja palataan aiheeseen tuonnenpana :)) "Roiskimista aina ollu." Pakko kyllä sanoa että olen sitten itsestäni vielä enemmän ylpeä, sillä jos tällä roiskimisella pääsen jo näin pitkälle, auta armias mitä se on kun pääsen siitä eroon! Tällä roiskimisella aijon saada vielä tuloksia aikaan!

On totta että Alli hyppää paljon paremmin kuin saa oikeasti laukata voimakasta pitkää laukkaa. Sekin on mielestäni huvittavaa että Pyryllä on ollut tämä aivan sama "ongelma" vuonna 2011! Tammalla ei ole vielä tarpeeksi voimaa että se jaksaisi tulla sellaisella terävyydellä edes pienelle ristikolle. En voi kuitenkaan aina baanattaa tuota ratatempoa, sillä vaikka meillä täällä Ypäjällä tilaa on kuin pihalla, seuraavassa maneesissa tulee seinät hyvin pian vastaan. Me halutaan mennä myös hidasta mummolaukkaa ja tehdä pieniä hyppyjä. Tähän on tarkoitus puuttua nyt lähiaikoina paljon erilaisilla kavaletti ja jumppatehtävillä!

Kontrolli on mielestäni yksi tärkeimmistä elementeistä. Onhan se jo nyt tiedossa etten hyvin mahdollisesti voi startata nykyisillä kuolaimilla kesällä maastossa. Maastoradalla kuin pitää ne pidätteet mennä heti läpi, ei vasta kuin ollaan menty 200 metriä eteenpäin. Sen takia teimme kontrollitehtävää Allin kanssa. Se ei mennyt niin kuin aluksi kuvittelin (eipä ole mennyt mikään tällä hetkellä niin helposti kuin aluksi kuvittelin), mutta jos oikeasti keskittyy katosmaan videota, huomaa että joka kerta se tulee paremmin takaisin. Tämä korostuu varsinkin kun tullaan tutkeen ilman minun riuhtomisiani, tamma malttaa odottaa ja ei kisko yhtään välissä. Tähän me pyrimme.

Suora pointti alkaa tästä!
Koska en oikeasti olisi jaksanut alkaa "puolustelemaan", mutta tämä kommentointi meni niin naurettaville tasoille niin kirjoitin sitten tämän. Tämän anonyymin kommentti kyllä kiteyttää niin kaiken;
Anonyymi 30. joulukuuta 2013 21.36
Vaikka hevonen näyttää siltä että etenee aivan normaalia "ratatempoa" tai muuta semmosta ni jos ratsastajasta itsestä tuntuu että hevonen ei ole hallinnassa ni silloin tulee tehdä kontrolli tehtäviä kuten Senni teki. Esim pysäyttää esteitten välillä, esteitten jälkeen (vaikka sitten muutaman kerran seinään ellei muuten pysähdy, jotta saadaan se kuulolle) tai tehdään voltteja, mutta ei tietenkään juuri ennen estettä vaan tilanteen mukaan aina mahdollisimman heti edellisen esteen jälkeen ja mahdollisimman paljon ennen seuraavaa. Senni on taitava ratsastaja, ja sillä ei näin alkutaipaleella ole mitään merkitystä miltä se meno näyttää ulospäin, vaan se miltä se tuntuu sinne hepan selkään, ja jos ei tunnu hyvältä sit tehdään asiaan eteen jotain:)!
Sittenn haluan jakaa teille kaikille vielä oman vinkkini! Ennemmin kuin katsotte videoita etsien sieltä jokaista virhettä, kokeilkaa mielummin niin, että otatte niistä opiksi. Jos haluatte tosissanne perehtyä vaikka ratsukon kehittymiseen, katsokaa videoita kriittisin, mutta myös avoimin silmin. Ensimmäisessä klipissä hevonen poikittaa, mutta seuraavassa se onkin suorana. Selässä siis tehtiin joku korjaus. Toisessa klipissä ratsastaja kippailee jalustimillaan, mutta seuraavassa se istuu takamuksensa päällä, se siis oikeasti tekee jotain! Kaksi huonoa hyppyä, mutta kun saadaan lisää kaasua, kolmas onnistuu! Tätä varten minä katson videoita, sillä niistäkin oppii.

Olkaa positiivisia ja avarakatseisia. Kaiken ei tarvitse olla ruusuilla tanssimista ja eriäviä mielipiteitä saa esittää, jopa kärkkäästi. Olen pyrkinyt aina perustelemaan tekemiseni ja yritän olla tekemättä jotain mitä en pysty perustelemaan. Koittakaa myös te sitä! Olen - ainakin yrittänyt - pitää blogini rehellisenä ja sellaisena kuin elämä on hevosten kanssa, ylä- ja alamäkeä. Minä kerron kyllä mielelläni sinulle mielipiteeni tai kerron miksi tein tai miksi en tehnyt. Joskus voi olla huolimattomuutta, toisinaan taitamattomuutta, mutta harjoittelemassahan täällä ollaan! Pysytään kaikki asiallisina ja nyörinä tätä lajia kohtaan ;)

Ja vielä se ketä heitti sen ympyrän piirto pidäte vinkin! Kuulosti oikein toimivalta, voitko vielä tarkentaa mihin piirrellään ympyröitä (vaaka, pituus, ylös, alas, suuntia on niin monta ja en löydä loogisinta!), kiitos! :)


Minä toivotan parempaa vuotta 2014!
otetaan tavoitteeksi olla asiallisempia ja ei muututta katkeriksi!

Kommentit

 1. Älä Senni välitä <3 Tollaset pätemisen haluset idiootit hyökkää heti kimppuun kun joku rohkenee julkaisemaan epäonnistuneempia pätkiä. Koita ajatella siltä kannalta, että kun pääsette kehittymään niin vuoden ja kahden päästä voit vaan ihmetellä miten pitkälle ootte päässy ja mistä ootte alottanu! Paljon hyviä pätkiä myös mukana, mun mielestä on ihan turha kenenkään tulla huutelee ja arvostelee jos ei hevosen selässä ole käynyt. Yleensä ne tilanteet ja hevoset tuntuu TÄYSIN erillaiselta miltä ulospäin näyttää. Sen olen todennut moneen kertaan kun olen vieraiden hevosten selkään kammennut. Ihan eri juttu miltä näyttää! Tsemppihali Senni <3

  VastaaPoista
 2. Huh ei oo helppoo sulla noitten anojen kans!! Tsemppiä.. ja hyvää uutta vuotta ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne myös hyvää uutta vuotta! :) No, tuollaisia ne aina välillä on...

   Poista
 3. Minusta näin puskatasonratsastajana on ollut mielenkiintoista seurata sinun kehitystä Allin kanssa. On lohduttavaa huomata, että osaavatkin ratsastajat joutuvat tilanteeseen, ettei kaikki toimi hevosen kanssa kuin käsikirjoitusksessa lukisi. Minusta on rohkeaa laittaa omat videonsa sensuroimattomana esille ja se vaatiikin jo hyvää itsetuntoa. Kun tietää, miten raadolliset nämä hevospiirit ovat ja miten helppoa on ruudun takaa olla GB-tasoinen ratsastaja ja antaa ohjeita sen mukaisesti.

  Mutta hienosti menette ja ihailen sinun itsetuntoasi ja kirjoituksestasi päätellen tiedät mitä teet, miksi teet ja miksi hevonen käyttäytyy eri tilanteissa ja syyseuraus-suhteet. Sinulla on osaamista ja myös anlaysointikykyä perustella tekemisesi, eikä monienkaan raa'at arvostelut saa sinua murtumaan. Pidä tuo itsetuntosi, kehitä sitä edelleen ja uskoisinpa näin ihan tätiratsastajana sinulla olevan kykyä kehittyä pitkälle. Allin kanssa on potentiaalia ja kun palaset loksahtavat kohdalleen, saamme lukea onnistumisia yhteisellä taipaleellanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista, lämmittää kovasti mieltä! :)

   Poista
 4. Voimia, älä välitä anonyymeistä!

  VastaaPoista
 5. Hyvä teksti! Joka sana niin totta ja oikein. Ensi kesänä varmasti allin kanssa sujuu jo todellapaljon parenmin, tsemppiä! :) sulla on kaksi mahtavaa hevosta, ja pyrykin on kehittynyt aivan älyttömästi sun kanssa, siitäkin on varmasti apua nyt allinkanssa kun on kokemusta miten kehittää hevosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitoksia! :) Pikku hiljaa tästä eteenpäin! Onhan siitä aina hyötyä kun on muutamaa muutakin työstäny, Alli on taas omanlaisensa, mutta kokemus tämäkin :)

   Poista
 6. Luin ton edellisen postauksen kommentit just ja en tosiaankaan tajua vielä. Miksei esteen jälkeen saa mukamas ottaa pysähdystä?:D Jos pienet avut ei mee läpi, otetaan isompi apu - oppiipahan sen, että kannattaa pysähtyä. Tietysti kiitetään, kun tekee oikein. Seinään kääntäminen on opetettu jo alkeiskurssilla, jos hevonen ei muuten pysähdy.

  Ilkeät anot vois mennä kuuntelemaan klinikoita/huippuvalmentajia. Nehän neuvoo just samalla tavalla kun sä teit. Jos hevonen ei kestä olla koko linjan väliä hallinnassa, silloin keskelle linjaa tehdään voltti/pysähdys/mitä vaan, eli opetetaan hevoselle taas, kuka määrää vauhdin.

  Oli pakko avautua, koska mua ärsytti todella paljon. :D Tsemppiä kuitenkin nyt. Kyllä sitä kehitystä tapahtuu, teistä sen huomaa jo nyt! Anna anonyymien olla ja jatka samaan malliin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja siis mun pointti tässä oli myös se, että puskista huutelijat painukoon sinne missä ruoho ei kasva. Liian usein heistä oikeesti huomaa, että he on juurikin lukenut ht.nettiä ja ehkä Kyran kirjaa, muttei oo koskaan istunu oikeesti vaativan hevosen selässä tai muutakaan.

   Poista
  2. kiitoksia! :) Ja siitä tehtävästä oli OIKEESTI apua, koska nyt viikonloppuna oli paljon herkempi avuille eikä yhtään kiskonut niin paljon! Eli pikku hiljaa hyvä tulee :)

   Poista
 7. Pitää vielä tarkentaa näköjään sanomisiaan, tuota nyt voisi tulkita miten vain. Siis tätiratsastajan näkökulmasta näkisin sinulla olevan kykyä kehittyä pitkälle. Meinasikin päästä kirjoitettu tahaton kämmi, mikä ei suinkana ollut tarkoitus.

  VastaaPoista
 8. Ei kannata välittää tommosista anoista jotka on tuollasii! Itsekkin olen huomannut että uuten hevoseen tutustuminen kestää pitkään ja hyvin te siihen nähden menette että alli on ollut sulla n.kuukauden:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. koitetaan olla välittämättä :) Ja kiitoksia!

   Poista
 9. En ole tuo edellisen ketjun pyörityspidäteano, mutta minä teen nämä pidäteympyrät ns. pystyyn eteen taakse. Eli nyrkki nousee vähän, työntyy eteen, laskee alas, työntyy taakse. Näin minä sain siitä eniten irtin hevosen selässä, ja tosiaan melko pienestä ympyrästä on kyse, toki hieman hevosestakin riippuen. :)

  Ja ai että minäkin vietin mukavan illan eilen näitä erityisen päteviä ohjeita ratsastuksenvalmentajaohjaajamastereilta lukien. Jo ohjeista huomaa, minkä tasoisia nämä neuvonantajat oikeasti taitavat ollakkaan.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. heh, joo tosiaan herätti hieman hilpeyttä itsessänikin :D

   Poista
 10. Lisätarkennusta ympyräpidätteiseen. :D

  Eli siis ratsastat normaalisti nyrkit pystyssä ja ajattele molempiin käsiisi kynät ja alle paperin johonka siis piirrät ympyröitä. Piirrettäessä täytyy muistaa rytmittää se "piirtäminen" askellajin rytmin mukaan, tämä on helpointa laukassa, joka sitä myötä sopiikin parhaiten juuri esteiden väliin.
  Eli siis piirrät ympyrää molemmilla käsillä vaakatasossa. En oikein osaa selittää paremmin, mutta voin vielä yrittää jos et vielä tajunnut. Seuraan tätä niin kommentoi vain alle, niin mä vastaan :)

  Oikein hyvää Uuttavuotta sulle, perheelle ja hepoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Testasin tästä hieman meille muokattua versioo, oli kyllä tosi hyvä ja toimiva keino! Kiitoksia kun jaoit sen kanssamme :)

   Poista
  2. Hyvä että auttoi! Katsoinkin uusimmat videot Allista ja meno näytti jo ihan superhyvältä! :)

   Poista
 11. Moikka! Tämä ei nyt liity tähän postaukseen mitenkään, mutta lueskelin tossa tota sun "esittelysivua" ja se oli aikas vanhaa tietoa :D tiedän että siellä luki ettet päivittele sitä kauheesti mut aattelin et jospa haluisit käydä korjaamassa noin suurpiirteisesti tekstin koska siellä kirjoitit että kilpailet tällä hetkellä lurpalla kasikymppiä... Tietääkseni näin ei ihan ole :D tämän ei millään tavalla ollut tarkoitus olla negatiivinen kommentti. Ajattelin vain jos haluat käydä korjaamassa etkä ole sitä itse ns. huomannut :) Hyvää uutta vuotta sinullekin! (::

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo oon huomannu, heti kunhan saan revittyy jostain aikaa ni kirjotan kokonaan uusiks :D

   Poista
 12. Juuri tämän takia itse arkailen laittaa mitään videomateriaalia yp-hevosestani, kun meille se hyppääminen on kahdestakin syystä edelleen 4kk jälkeen vaikeaa. Ekana syynä se, että olen tottunut suomenhevoseen ja poniin, jotka lähinnä pyörähtivät esteistä yli ja sinne puokin läpi selän tulevaan hyppyyn on pirun vaikea päästä mukaan, kun ei sellaiseen ole tottunut yhtään! Toinen syy on oma rimakauhu, mutta se onneksi näkyy vähemmän ulospäin :)

  Tsemppiä Allin kanssa, minä seurailen mielenkiinnolla matkaanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitoksia! :) Ehkä yks syy siihen etten jaksa muokkailla on se että kuka tahansa voi sinne maneesin / kentän reinallekin tulla pällistelemään "ei nii hyviä pätkiä" :D En sitten jaksa muokkailla kun joku voi kuitenkin tulla aukoon päätään ettei se oikeesti menny niin hyvin ;) Mutta ymmärrän kyllä täysin kantasi, itsekin pitkään postasin vain enemmän onnistuneita pätkiä, nyt on vaan iskenyt laiskuus! :D

   Poista
 13. Voin kyllä kuvitella miten vaikeata tuolla Allin selässä on istua, liikkeet ja hypyt näyttävät ihan julmetun suurilta! Kestää varmaan vähän aikaa tottua suokkien jälkeen. Mutta teistä rulee varmaati hieno pari kun totutte toisiinne. Haasteet ovat hauskoja, olishan se tylsää, jos kaikki sujuis alusta saakka kuin ruusuilla. Tsemppiä ja mun mielestä on mukavaa ja rohkeata laittaa esille myös materiaalia, jossa kaikki ei mene niin hyvin. Hauska seurata teidän kehittymistänne.
  PS. Näitä besserwissereitähän on maailma täynnä. Pääasia kun itse on sinut itsensä ja tekemisiensä kanssa, ja sinä varmasti olet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä se kyllä tekee niin julmettuja hyppyjä että todella vaatii vielä tottumista! Varsinkin kun Pyryllä on vielä tosi tasainen ja "helppo" hyppy Allilla taas on aika voimakas ja pyöreä mikä heittää aika pahasti satulasta joskus... Piikku hiljaa! :)

   Poista
 14. Kyllä ahdistaa lukea noita järjettömän negatiivisia, ja pätemisen tarpeessa olevien kirjoittajien kommentteja.
  Allista näkee varsinkin esteivideoilla, että se on hiton vahva edestä. Tottakai se silloin saa kuskin irti penkistä niin halutessaan.
  Morriskin käyttää tota pysähdystä esteiden välissä treeneissä, se ei vaan ole helppoa, kun yhteistä taivalta on takana näinkin vähän. Helpompi treenata hillitystä temposta kohti reippaampaa kuin päinvastoin.

  Mun silmään hepassa on kuitenkin potentiaalia, kunhan treeneissä löytyvät oikeat säädöt ja varusteet!
  Ja varmasti noi videot hyödyttävät Senni suakin treenatessa ;) Kyllä jokainen enemmän ratsastanut näkee ne omat heikkoudet ja virheet, kuten ne onnistumisetkin!
  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep, itse kanssa ihmettelen miksi ihmiset jaksavat aina etsiä vain negatiivisiä asioita.. Huh, muistan kun koitin Allia oulussa, se oli niin vahva että jo laukka - ravi siirtymisessä hyvä ettei kiskassua mua alas selästä! Vaatii tosiaan aikaa ja treeniä niin kyllä se siitä :)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov