Siirry pääsisältöön

Huisin hieno Lehmä-heppa!

On se aivan mahtava tapaus, kaikkine vikoineen ja hyvineen..

Tänään tosiaan käytiin kääntymässä oman seuran kisoissa Allin kanssa. Aamulla hepat kuitenkin pääsivät vielä pihalle ja matkaan lähdettiin vasta puoli 11 aikaan. Meidän luokka oli vasta kolmas, mutta mentiin sinne hommiin, joten oltiin hyvissä ajoin paikalla. Perille kun päästiin oli jo kisat alkanut puomiluokalla ja palloiltiinkin siinä hetki kansliassa ja siitä pikku hiljaa sitten valuttiin radalle hommiin. 

Joskus toisen luokan loppupuolella menin sitten pistämään Allia kuntoon. Oltiin vasta kolmennessa verkkaryhmässä, mutta halusin tehdä pitkän verkan ja suuntasinkin heti tamman kuntoon saatuani ja radan käveltyäni verkkailemaan kentälle. Kentällä tein paljon ravissa ympyröitä ja suunnan vaihdoksia sekä väistöjä. Tamma tuntui kokoajan kivan letkeältä ja oli muutenkin sopivan herkkä, muttei yliprovosoitunut. Laukassa se selkeästi alkoi ottamaan hieman virtaa ja vaihtojen kanssa alkoi tulemaan toistojen kanssa pukkeja. Kuitenkaan ei mitään kummoisempaa possuilua vaan ihan sellaista perus kuumimista.

Verkkaan päästiin juuri hyvään saumaan ja otinkin heti verkassa hyppyjä. Tamma tuntui kokoajan kivalta ja hyppäsi jopa tosi hyvin! Kun sitten alettiin kävelemään ja odottelemaan suunnan muutosta alkoi tamma keräämään kierroksia muista laukkaavista ja hyppäävistä ratsukoista ja esitteli taas sirkusponi taitojaan. Tämä kuitenkin tapahtui vain kerran, eli edistystä sen asian suhteen! Luokassa starttasimme vasta viimeisenä, joten saimme vielä hetken kävellä pihalla ennen omaa suoritusta. Kaikki postauksen kuvat kuvannut - jälleen kerran - Pilvi, kiitos tuhannesti!!

"mami anna mäki näytän miten hyvin mä hyppään!!"

Radalle lähdin ihan hyvillä mielin ja selvällä suunnitelmalla. Tarkoitus oli saada vain hyvä rytmi ja edetä kokoajan ja jos tarve vaati niin ottaa kiinni. Ja tavoitteeseenkin päästiin, sekä lähtö- että maalilinja ylitettiin! Valitettavasti yksi puomi tuli mukaan kun jäin pitkän sivun jälkeen liikaa kiinni ohjaan ja tultiin sitten lähelle ja otettiin puomi mukaan. Kuitenkin olin tammaan erittäin tyytyväinen ja tää rata oli mielestäni ja huisin paljon parempi jo nyt viime viikkoon verrattuna, jippii!


Arvosteluna oli A.1.0, eli jäätiin tällä(kin) kertaa ilman rusettia. Tosin itseä se ei haitannut sitten yhtään, olin yhtä hymyä radan jälkeen! Tamma todellakin toimi radalla, se kuunteli ja teki oikeastaan kaiken mitä pyysin, vaikka sitä se hieman kiukuttikin. Hieno pieni lehmä se on!

Seuraavaan luokkaan päästiin aika pian ja se olikin sama rata, mutta siinä oli myös uusinta. En viitsinyt käydä kävelemässä sitä, vaan jäin pihalle taivuttelemaan ja kävelemään tamman kanssa. Oltiin tässä luokassa ekassa verkkaryhmässä, eli heti radankävelyn jälkeen ei muuta kun verkkaamaan. Meidän ryhmässä oli myös yksi poni joka hyppäsi 90 cm, eli päästiin ottamaan muutama "isompikin" verkkahyppy. Ongelmia oli kuitenkin tässä verkassa paljon enemmän, tamma oli heti alusta asti paljon kuumempi ja pienet ponit sai sen selkeästi hermostumaan. Kyllä se saa niihin luvan tottua, vaikka kerran tässäkin verkassa piti käydä kahdella tassulla.. Tämän jälkeen kuitenkin pysyttiin taas kaikki tassut maassa ja tehtiin oikein hieno hyppy okserille ;)

Radalle päästiin verkkaryhmän viimeisenä. Olin pihalla yrittänyt saada sitä hieman rauhallisemmaksi ja radallakin vain kävelin samalla kun odoteltiin että sarjaväliä muutetaan. Niin, tosiaan radalla oli sarja ja väli oli jotain 11 metrin pintaan ja tiesin että se tuottaisi meidän pikkulaukkaiselle norsulle ongelmia.. Rohkeasti kuitenkin radalle, samalla mentaliteetillä kuin viimeksi, reippaasti vain eteen ja lähtö- sekä maalilinjan yli. En ole itseasiassa tähän rataan niin tyytyväinen, tuntui että ratsastin itse niin paljon huonommin, vaikka tämäkään ei missään nimessä tämän hetkiseen tilanteeseen ole huono rata!

Sarjalle arvatenkin otettiin se b-osa alas, olisi sen voinut tietenkin välttää kun olisi tullut sisälle hieman tasapainoisemmin. Toinen puomi oli taas täysin kuskin tohelointia, olin ihan hypyttämässä askelta kauempaa, mutta jätin oikeastaan sen ratkaisun vain päähäni ja en tehnyt asialle mitään jolloin hyppy oli tuollainen "oho, ei tää mennykkä sillain kun piti". Hienosti kyllä tamma tämänkin vetäisi! Tietenkin hieman ongelmia tuotti kun jouduttiin löysäämään pelhamin ketjua kun oli saanut hierrettyä jotenkin leukaa auki (karvapehmuste puuttuu!!) ja tuntui ettei pidätteet mennyt ihan niin hyvin läpi. Kuitenkin omia tyhmiä mokia oikeastaan molemmat oli ja voin sanoa olevani tammaan 100% tyytyväinen. Tästä on hyvä jatkaa treenejä ja kohti kisakautta :)

wroooom!

Seuraavaksi varmaan aloitetaan kuolainkokeilut, että saadaan meille täysin toimiva hyppykuolain. Pelham on Allille toisaalta liian kova, mutta toisaalta siinä on tarpeeksi jarrua juuri niihin tilanteisiin mihin sitä tarvitaan. Kyllä me takuulla löydetään vielä se oikea kuolain! Nyt näillä hyvillä fiiliksillä jatketaan treenejä ja jos vaikka jostain läheltä taas löytyisi koulukarkeloita, voisi käydä pyörähtämässä niissäkin ;)

Kommentit

 1. Oma hevoseni on hyvin samantapainen kuin Alli, nappaa herkästi pystyyn, rullaantuu ja jää poukkoilemaan ennen estettä jne. Meille sopi este ja maastoilukuolaimeksi kielentilallinen kimblewick, tasottui suusta ja rullaantuminen vähentyi -> helpommat lähestymiset. Itse en laittanut ohjia edes pikkulenkeistä ja pysyi hallinnassa radoillakin. Uskon että kielentila on mukavampi suussakin kuin esim normi suora

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää kans mietin kimblewickiä! Kuulostaa hyvältä jo kun kerrot noin, pitää käydä ostamassa isommat kun meillä on vain Mollan vanhat mitkä ei tietenkään isomman tamman suuhun mahdu!

   Poista
 2. Edistystä tapahtunut PALJON! :) Kuitenkin mikä minua huolettaa on tuo selätön hyppytyyli ja takajalat... oletko tutkinut onko Allilla kaikki kunnossa? Se ikään kuin "rojahtaa" vain esteen yli. Itse ratsastat todella hyvin, vaikka hevonen on vaativa! Hyvä sinä!!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. turhaan kuule huolestut... Kuuma, iso ja vahva hevonen ja pienet esteet..
   Itsellä oli myös aikoinaan vajaa 170cm korkea kuuma tamma jonka hyppy näytti laatunsa vasta 120-tasolla ja siitä ylöspäin. Muuten hypyt oli välillä aikamoista roiskimista "selättä" ja laakana. Pomppua ja voimaa kun riitti ja silloin kun keskittyminen ei ollut ihan kymppi, tuntui kuin olisi laakana vain laukannut yli. Meillä maaginen raja meni 120-luokissa kun hevonenkin alkoi jo keskittymään tekemisiinsä.

   Poista
  2. Toinen anonyymi jo aika kattavasti puki minun ajatukseni sanoiksi :) Alli on kuitenkin yli 170 senttinen ja entinen omistaja sitä myös sanoi että vasta 120+ esteillä näytti edes siltä että hyppää!

   Tutkittu on se mitä ell on nähnyt parhaakseen tutkia, eikä ole moitteen sanaa kuulunut :)

   Poista
 3. Hienosti meette! Montako omaa heppaa sulla/perheelläsi on? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos :)

   Tällä hetkellä meillä on omassa tallissa 3 hevosta ja yksi meitin shetlanninponi asuu naapurissa :)

   Poista
 4. Wou mikä kehitys viikossa!! Huomattavasti sujuvamman näköistä menoa, nyt sait ratsastuksen näyttämään helpolta! Teistä tulee Allin kanssa vielä tosi hyvä tiimi ajan kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jee, kiitoksia! :) Toivottavasti toivottavasti :3

   Poista
 5. Heh, mulla on ratsastettavana ihan Allin sielunsisko tai jotain! Tosin tää on suokkitamma, eli ei tee kaikkia ihan yhtä hurjasti kuin Alli, lähinnä vaan pomppii ihan hulluna ilmaan ja tätäkin tapausta voisi kuvailla sanalla neiti. :D Tsemppaat tosi hyvin radalla siitä huolimatta, että se kiukuttelee, vaikka ymmärrän miten hankalaa on olla häiritsemättä kuumuvaa hevosta radalla.. Tsemppiä teille tulevaan, oon seurannu blogias jo pidemmän aikaa ja innolla odotan aina kuulumisia! :) ps. Tämä tamma ei sietänyt esteitä hypätessä sitä, kun kuolaimen keskiosa osui kitalakeen, ja nyt suoran kuolaimen kanssa toimii paljon paremmin. Teidän meno kyllä näyttää jo paremmalle nytkin, mutta heitin vain vinkin että Alli saattaa protestoida sitäkin vastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitoksia ja kiva että oot jaksanut seurata jo pidempään! :)

   Tuo pelham on suorakumi, joten tällä kertaa ei vinkki ihan osunut. Lisäksi alkuaikoina koitin suoraaniveltä ja oli sillä huomattavasti huonompi kuin normi nivelellä, eli toimii paremmin "pääsääntöisesti" nivelellä :)

   Poista
 6. Hyvin kyllä meette! Onkoha gägit liian vahvat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jee, kiitos :) gägiä mietin myös, mutta ei päästy vielä puuta pidemmälle pähkäilyn kanssa :D

   Poista
 7. Hyvä senni ja alli! :) parhaat hyppely videot!

  VastaaPoista
 8. Mä käytin sillä mun lainakimolla nahkapäällysteistä nivelgägiä ja kahdella ohjalla! Oli tosi hyvä! Nahka on vähän pehmeämpi herkille neideille *krhm*, kaksi ohjaa antaa hyvin valinnanvaraa jarrujen suhteen. Mikäli et halua kahta ohjaa kokeilisin gägiä deltalla! Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitoksia! :) pitää tässä alkaa testailemaan kaikkea erilaista!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov