Siirry pääsisältöön

Niinisalon Kenttäkilpailut ja Tutustumisluokka debyytti

Onnellinen hevonen, onnellinen kuski = onnistunut reissu


Nyt taas fiilistellään ja kovasti! Elämän ensimmäinen tuttari, kuskin että hevosen, on nyt takana ja hymy kuskilla korvissa asti! Olen tuosta minun karvanoppaeläimestäni niin ylpeä että paisun taas joka suuntaan ja hihkun ja hihitän siitä kaikille! Minkä minä sille mahdan että olen onnesta sokea ja koen että tästä tämä kenttäura urkenee!

Perjantaina tosiaan oli lähtö Niinisaloon. Olin ollut maanantaista asti kuumeessa, Perjantaina oli edelleen 37,6 päivällä. En kuitenkaan halunnut antaa tämän tulla tielle, vaan otin sitten buranaa ja panadol hotia ja eikun pakkaamaan! Tavaraa tuli paljon ja silti tuntui että vaikka mitä olisi jäänyt. Hevosauto oli täynnä  täysinäisiä heinäverkkoja ja erilaisia ruokapurkkeja, heh! Lopulta saimme lastattua Pyryn ja Artun autoon ja matka lähti ypäjän keskustan kautta käyntiin. Ensin vietiin Arttu-poni hoitoon ja sen jälkeen suunnattiin Opistolle hakemaan Johannaa ja Paroni-ponia. Myöhässä oltiin aikataulusta ja reilusti, sillä lähtö oli suunniteltu 17-18 välillä ja Opistolta taidettiin päästä lähtemään vasta klo 19 pintaan.. Kuitenkin saatiin kaikki pakattua mukaan ja aloitettiin ajomatka, minä hevosauton puikoissa ja äiti matkailuautolla.

Huittisissa tehtiin yksi ruokapaussi, sillä olin itsekin syönyt viimeksi aamulla. Kello taisi lähentyä tällöin jo yhdeksää ja Niinisalon arvioitu laskeutumisaika oli täten vähän jälkeen kymmenen. Olihan se pari tuntia aikaisempaa myöhemmin, mutta perille päästiin kuitenkin turvallisesti noin puoli 11 aikoihin. Sitten vain hepat nukkumaan, auton nopea purkaminen ja ei kun kohti varusmiesaluetta, missä oli tarkoitus siis majoittua. Siellä oltiin sitten joskus kahdentoista pintaan ja no.. Oli kiva yllätys huomata ettei meidän kahta sähköpaikkaa ollut missään. Paikkoja oli 9 ja kaikki käytössä. Tässä vaiheessa suivaannuin melkoisesti, pää särki, väsytti ja vitutti noin suoraan sanoen. Pakotin äitin soittamaan jo yhteyshenkilöllekin, joka ei tietenkään mitään voinut tehdä. Parkkeerattiin sitten autot ja kirottiin siinä että nyt jouduttiin nukkumaan ilman sähköä asuntoautossa. Varmaan kymmenen minuutin kiroilun jälkeen tajusin että oltiin otettu mukaan pitkä jakaja, joten kysyttiin naapurimajoittujilta (joilla vielä oli valo!) että saadaanko jakaa niiden sähkö. Ja jes, homma pelastui, saatiin molempiin autoihin sähkö ja edes sulakkeet ei paukkunut! Nukkumaan sitten päästiinkin vasta puoli yhden aikaan, mutta onneksi kuitenkin lämpimään autoon!

Lauantai aamu alkoi kello 7.30. Itse starttasin koulun Pyryllä vasta noin klo 14, mutta Johanna meni Paronin kanssa 11.45 ja letitys ja kaikki piti vielä tehdä. Niinpä syötiin nopeasti aamiainen ja sen jälkeen matkailuauto kohti talleja. Johanna vietiin siltakorvelle ja itse suunnattiin Niinisalon ratsastajille kävelyttämään Pyry ja samalla sitten otettiin karsinaa ja katsottiin että kaikki on ookoo. Sitten suunnattiin takaisin leirintäalueelle ja siitä sitten kisoja katsomaan. Olin itse varsinkin suomenhevosten helposta kiinnostunut, joten katsottiin sitten niitä siihen asti, että piti mennä taas antamaan Johannalle kisatakkia jne. 

Itse suuntasin sitten tallille joskus 12 aikaan ja suunnittelin että kisapaikalla olisin sitten puoli 2 aikoihin. Pyryn letitin uudestaan, harjasin ja pakkasin suojat ja estesatulan sekä muut tilpehöörit matkailuautoon, varustin herran ja eikun sitten kisapaikalle. Otin matkalla alkuverkoiksi rentoa ravia ja pätkän laukkaa ja oltiin noin 15 minuutin päästä kisapaikalla! eli hienosti sain verkattuakin välissä. Menin suoraan kouluverkkaan, missä Pyry tuntui ihan HIRVEÄLTÄ! Tai ravi pätkittäin hyvää, laukassa erittäin vahva oikealle ja oli turhan energinenkin.. Kuitenkin olin tavallaan todella tyytyväinen siihen, sillä se oli hyvä ja huono samaan aikaan. Hyvin selitetty, eikös? 

Päästiin melko nopeasti kuitenkin radalle, joka onneksi oli sisältä aloitus. Niinpä ravailin kevyttä ravia ympäri ja heppa oli HIENO! Se oli rento ja hieno ja kiva ja herkkä ja tuli sellainen hyvä fiilis. Saattin aloittaa ja heppa meni radan kyllä mallikkaasti! Oli ehkä PARAS rata tähän mennessä, vaikka kuski välillä unohti istua ja onnistui mokaamaan kaksi kohtaa. Ensimmäinen moka tuli keskiravissa kun pyysin herkkää hevosta liian voimakkaasti ja nousi laukka. Otin rauhassa kiinni ja tein uuden yrityksen ja se oli HIENO keskiravi. Saatiin tästä vitonen rikon takia, mutta eipä saatu nelosta! 3 muuta vitosta tuli sitten oikeasta laukasta mikä oli vahva ja ei aivan avuilla. Lisäksi mokasin toisen kerran kun yritin ottaa keskilaukasta harjoituslaukkaan (oikea laukka) ja tein liian voimakkaan pidätteen jonka tähden se siirtyi raviin. Vasen laukka oli tosi hyvä ja raviosuus hyvä! Paperi tännä kutosia kun en saanut ihan niin hienosti menemään kun Terhi, mutta oli siellä 5 seiskaakin! Joten paljon parempi kun viime vuonna ja vielä vaikeammasta ohjelmasta! Prosentteja hienosti 60,43% eli -59,4 sillä hetkellä!





Kouluradan jälkeen fiilis oli NIIN KATOSSA! En ikinä ollut saanut sitä radalla kulkemaan noin hyvin! Pike oli nähnyt radan ja oli siihen tyytyväinen, jee! Tietenkään se ei mene vielä ihan niin superisti kun Terhin kanssa, mutta tämä oli sellainen ihana onnistuminen taas että ihan pisti melkein onnen kyyneleet silmiin. Ai että olen ylpeä tosta hevosesta, se vaan sattuu olemaan niin kultainen ja ihana ja pikku hiljaa palat alkaa mennä paikoilleen! 

Seuraavana oli operaatio miten saadaan Pyrylle hokit. Olin tyhjentänyt kyllä hokkireijät jne, joten kuvittelin sen olevan yhtä helppoa kun viime vuonna. Mutta kuinkas kävikään. Hokit tuntui ettei millään sopinut jenkoille vaikka avain oli mennyt tosi hyvin ja kaikki näytti olevan kunnossa. Ähkien ja puhkien saatiin milli hokkeja kiinni ja sitten vain lopun aikaa rukoilin että ne pysyy sen pienen hetken siinä jaloissa.. Sitten Pyrylle estekamat päälle ja suunta kohti rataesteitä. Jotenkin oli sellainen paha paha fiilis, pelkäsin kuollakseni että mokaan nyt tässä vaiheessa! Tai että tapahtuu jotain, kaadutaan tai Pyry kieltää tai.. Mitä tahansa!

Mutta jo verkassa sain todeta että PYH! Hevonen oli kun tulisilla hiilillä, se oli innoissaan ja laukkasi menemään. Sain jopa pienen pukkirodeon kun herra hieman innostui ja minä siellä selässä muka liikaa pidättelin. Enhän siinä tilanteessa voinut kun nauraa. Hyppäsin muutaman kerran pystyn ja ajattelin tekeväni saman okserille. Lopulta hyppäsin vain kerran okserin, sillä herra teki sellaisia megaloikkia etten meinannut pysyä kyydissä! Se oikein pyöristi selkänsä hyppyyn ja tunsin kuinka se voima lähti koko selän läpi aina takajalkoihin asti. Huh, siinä vaiheessa kylmähiki kihosi otsalle, ei tällä kertaa sen tähden ettei päästäisi yli, vaan sen tähden että itse pysyisin kyydissä!

Ja ei sitten mitään epäröintejä, vaan suoraan radalle! Ehdin näyttämään Pyrylle tähtijohde estettä, jota itse pelkäsin - Pyry harvemmin pelkää - ja sen jälkeen otin hieman reipasta laukkaa nurmella ja tervehdin tuomareita. Vihellys ja viimeinen radan kertaus. Sitten vain nupit kaakkoon ja menoksi! Tavoite: rata läpi. Erinomainen hyppy ykkösesteelle, olin jo tässä vaiheessa ihan fiiliksissä. Kakkosella jäin jälkeen kun herra teki taas sellaisen megaloikan ja lähti ehkä himpun kauempaa kun olin itse suunnitellut. Kolmonen hieman lähelle. Nelonen oli sarja - okseri ja pysty - jossa Pyry hieman oli epäluuloinen, sillä olin juuri jäänyt suusta kiinni. Sanoin Pyrylle kuitenkin että mene vaan, nyt pysyn mukana ja hopsan keikkaa se hyppäsi taas megaloikilla yli. Sitten pelottava tähtieste, mitä se hieman katsoi, mutta taas jättiloikka yli. Sitten trippeli ja pysty linja, hyvin! Viimeinen okseri pysty linja myös super hyvin, isoilla loikilla. Ja 0 vp! Taas miltein tirauttelin onnen kyyneleitä kun meni heppa super hienosti ja pelasti kuskia! Voi kun olin niin fiiliksissä: "Me päästään huomenna maastoon!"




Ilta sitten menikin iloisissa tunnelmissa. Sekä minä että Johanna päästiin sunnuntaina maastoon, joten siinä käveltiin sitten useampaan kertaan radat. Ja kyllä minua jännitti! Oli tosi kivoja esteitä ja kaikki tuntui niin hienolta! Ainut erittäin iso jännitys oli vedessä. Veteen meni pakollinen portti ja en ollut ikinä Pyryn kanssa käynyt järvessä, joten en tiennyt miten se reagoi noi elävään veteen. Pike oli kuitenkin sitä mieltä että hyvin se menee ja äitikin totesi että luota hevoseen, kyllä te pystytte siihen. Nukkumaan maltettiin mennä sitten joskus ennen kahtatoista..

Sunnuntai valkeni nopeasti, jopa hieman pelottavan nopeasti. Mikään hirmu kauhea kiire ei aamusta ollut, vaan ehdittiin rauhassa syömään tukeva aamiainen ja sen jälkeen lähdettiin tallille pakkaamaan kaikki tavarat. Itse jäin talliin kun Äiti, Johanna ja Pilvi meni hakemaan Paronin ja lähtivät sitten varusmiesalueelle. Varustin ihan rauhassa Pyryn, teippasin suojat ja katsoin kaikki paikoilleen. Sitten lähdettiin taas kisapaikalle, tällä kertaa hyvin ajoin myös. Matkalla taas otettiin verkaksi ravia ja kevyttä laukkaa ja Pyry vaikutti rauhalliselta, jopa hieman väsähtäneeltä. Ajattelin kuitenkin että parempi ehkä rauhallisena, jos sitten toimii hyvin!

Päästiin taas perille hyvissä ajoin, puoli tuntia starttiin. Käytin ajan aikalailla kävelemiseen, sitten muutama laukka pätkä, spurttipätkä, kerran pysty ja muutaman kerran tukki. Sitten yritin muistella rataa ja kaikkia pakollisia portteja ja kurveja. Jossain vaiheessa jäin juttelemaan Hennan kanssa ja pian saatiinkin käsky mennä jo lähtöporteille. Juuri kun päästiin lähdölle, numero 70 ampaisi lähtöön ja omaan lähtöön oli 2 minuuttia! Siinä vaiheessa alkoi hieman jännittämään ja heitinkin vitsillä sille lähettäjälle että nyt pelottaa! Ja sitten olin käynnistämässä kypäräkameraa ja valmistelemassa kelloa, kun huomasin että kamerasta oli akku loppu! Arvatkaa harmittiko! Koko lauantai olisi ollut aikaa ladata ja en ollut huomannut.. Ei auttanut muu kun naksauttaa kello "ratsastaja"-huudahduksen saattelemana käyntiin ja lähteä matkaan!

Ensimmäinen este oli helppo tukkiokseri, ei mitään ongelmia. Hieman Pyry mietti että hetkinen, en ole ennen hypännytkään täällä päin kisoissa. Siitä reippaasti kohti ensimmäistä pakollista porttia, jota en muuten millään meinannut löytää. Heti kun näin portin, paanatettiin satasta ja kaarto tiukasti vartiotornille. Epäröimättä yli ja kurvi oikealle, missä oli portti, rauniotalo sarja ja urkueste. Koko tämä yhdistelmä superhyvin! Sen jälkeen lähdettiin kohti vettä. Vettä ennen oli iso rantapöytä, joka tuli melko jyrkästä kulmasta. Tein tyhmän mokan ja jätin Pyryn yksin, heitin kokonaan oikean ohjan ja siitähän se sitten livahti ohi. Hetken olin ihan hoomoilasena, kunnes tajusin että nyt on kiire! Uusi parempi lähestyminen ja ongelmitta yli. Alamäki reippaassa laukassa ja kohti vettä ja... skriiik.. Ei mennyt ei.. Pyysin, käskin, komensin, punnersin kannukset kylkiin ja löin jopa raipalla. Ei. Se kävi etujalat vedessä, mutta samantien pakitti ja lähti takaisin. Otin seis, mietin alle puolisadasosaa, otin suoran lähestymisen pamautin pohkeet kiinni ja sanoin että "Pyry menemene". Ja sinne molskahti. Hurjat taputukset Pyrylle ja se olikin ihan hämmentyneenä vedessä.

Äitiii, tää vesi lainehtii!!

Vielä kun vedestä hypättiin pois Pyry oli hieman pihalla. Kuitenkin taas alettiin päästä rytmiin, vaikka herra olikin kujalla. Ison ylämäen päällä oli tykkilaatikot, joita myös epäiltiin vaikeiksi, mutta eii, hienosti mies hyppäsi. Sitten otettiin hurja laukkaspurtti ja Pyry oikein innostui! Siitä kapeahko nuolenkärki mihin taas kannustin hieman raipan kanssa ja äänellä. Upeasti yli ja kohti sianselkää ja bankettia. Tämä oli ehkä radan hienoin suoritus meillä! Sianselkään hyppäsi jättiloikalla ja olin hieman jäljessä, mutta siitä kolme-neljä laukkaa, ylös banketille SUPER, laukka ylhäällä, pieni askel ja hyppy alas SUPER! Siitä kaarevasti taas pienessä alamäessä olevalle talolle ja siitä isolle laavulle. Ja kaikki täysin epäröimättä! Viimeinen este oli taas itseltä hukassa - liikaa samannäköisiä puita kaikkialla! - mutta heti kun sain sen näköpiiriin, spurtti viimeiselle ja helposta tukista yli. Hurjat onnen taputukset ja ihana fiilis täytti koko mielen ja tirauttelin taas melkein onnen kyyneliä! ME SELVITTIIN!

Lopulta virheitähän meille tuli melkoisesti maastosta. Kiellosta 20vp ja yli aikaa 43 sekunttia eli 18,8vp. Yhteensä siis 38,8vp maastosta, mutta tavoite oli maaliin pääsy ja se saatiin! Ja siihen olen todella tyytyväinen, sillä en olisi edes tätä voinut uskoa. Sain sen menemään veteen, sain sen hyppäämään kaikki esteet. Me tehtiin se yhdessä ja molemmat nauttivat, aivan takuulla. Tästä ei voi kun jatkaa eteenpäin ja parantaa! Tietenkin piti jossitella, eli jos ei olisi tullut kieltoa ja tuota vesikammoa, oltaisiin sijoituttu 7. sijalle! Nyt kuitenkin kävi näin, mutta pääasiahan on saavuttaa tavoite ja tämä tehtiin. Ja fiilis katossa, niinkun monta monta kertaa olen jo sanonut!

Maastosta tuli paljon ihania kuvia ja varmaan jatkossa laitan vielä uuteen postaukseen lisää. Tässä kuitenkin muutamia parhaimmistoa ja niitä mitä nyt olen saanut käsiini. Ylläolevan vesileikkikuvan kuvasi Johanna, alla olevat kuvannut Pilvi ja Anna Laasa, kiitos!






Hyvillä fiiliksillä kohti Ypäjän kenttäkisoja, SUPERHEPPA!

Kommentit

  1. Olipa kivan kuuloinen reissu! Hyvä, että tavoitteesi maastoradan läpi onnistui! ;) ihania kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä taas ihan mielettömän kiva reissu! Ja kiitoksia! :)

      Poista
  2. onnea, oon ihan ilonen teidän puolesta! :) itelläkin hirveä hinku niksulaan ja kenttäkisoihin, mutta poni on vielä saikulla... :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos! :) Voi ei, toivottavasti poni kuitenkin tokenee!

      Poista
  3. Ihana postaus ja Hieno Pyry! :) Onnea hyvin menneestä suorituksesta + tsempit Ypäjälle!

    VastaaPoista
  4. Oi että, johan tässä itsekkin herkistyi kun eläytyi kirjoituksen mukaan tarinaan! :D Onnea teille molemmille, ratoja alle niin tuutte loistamaan ja ootte siellä ykköspallilla vielä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hihi :D Oi kiitoksia, toivottavasti nyt saadaan tosiaan ratoja alle niin alkaa sujumaan! :)

      Poista
  5. Pyry on niin hienona! :))
    Mikset muuten mennyt suomenhevosten helppoa? Kun siinähän on ihan sama maastorata kuin tuttarissakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyry on proo ;) Ei menty koska siin on Helppo A ja 95 cm, vaikka maastoesteet onkin samalla korkeudella :) Treenataan nyt koulu kuntoon ja ratoja alle, eiköhän sitten syksyllä.. :)

      Poista
  6. Aivan ihania kuvia! Muutenkin kiva postaus :) tekispä itekki kokeilla kenttää mut pelottaa nii en tiiä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kenttä on jotain ihan parasta! ;) Ei sitä tarvii pelätä!

      Poista
    2. no kesällä ainakin pitää käydä kenttävalmennuksessa kokeilemassa sitä hommaa :D Moni on meille sanonut et Liinu ois super kenttäheppa niin pitäskai sitä uskaltautua ;)

      Poista
    3. uskaltaa uskaltaa! :D Mukaan vaan, tähän lajiin jää koukkuun ;)

      Poista
  7. Nyt tiedetään mitä Senni ja Pyry starttaa syyskuussa :D Onhan sulla kansallinen lupa :D

    VastaaPoista
  8. Vau, onnea ja hienoja kuvia muuten, sekä tyylikkään näköinen ratsukko! ;)

    VastaaPoista
  9. Itellä menee tällähetkellä hepan kanssa surkeasti ja voi että miten iloiseksi tulin tästä postauksesta! Ihan mahtava teksti hyvällä fiiliksellä, KIITOS! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov