Siirry pääsisältöön

Marraskuisia maastoesteitä ja lisää vakavaa koulutuuppailua!

Treeni into on vähintään kertaa tuhat!


En edes jaksa enää pahoitella materiaalin puutetta, mutta nyt kuitenkin ilouutisia senkin suhteen! Kävin tänään ostamassa uuden muistikortin eli toivon mukaan saadaan pian taas (huonolaatuisia kun maneesissa kuvataan huonolla valovoimalla..) kuviakin! Eli peukut pystyyn että saadaan kamera ja kuvaaja treenejä seurailemaan. Sitä ennen saatte totutella tähän niukempaan materiaaliin ja jonkinlaiseen selostukseen.

Eilen sunnuntaina tosiaan piti olla Jannin ja Molla viimeistely treeni keskiviikon estekisoihin. Kuitenkin minä tampio olin unohtanut että aamullahan siellä pyöri aluekenttävalmennukset.. Niinpä päätettiin mennä hieman hyppäämään maastoesteitä, marraskuussa kun harvemmin tulee niitä hypättyä! Mentiin ihan perustukkeja, bankettia ja lopulta hautaa. Mollalla on isomman haudan kohdalla jonkinlainen pakkomielle kurkistaa sinne ja varsinkin nyt ekalla kerralla oli vielä hieman haudat jänniä! Kuitenkin Janni ratsasti superhyvin ponilla, treeniä nyt alle niin saadaan ensi kaudelle vakavasti otettava poniratsukko!

Pyryllä tein samalla pieniä hyppyjä mitä Jannikin teki ja Pyry oli loistava. Meni kaikki kun vettä vaan on fiilis oli ihan katossa. Olenpa siitä niin ylpeä kun on ollut monta päivää ihan super eläin sekin.. Tässä vielä muutama Jannin ja Mollan hyppy, muistakaa, todellakin eka kerta maastoesteillä yhdessä, hyvä supertytöt! :)


Tänään pääsin töistä kuuden aikaan ja suuntasin heti tallille. Alunperin piti mennä kangilla koulua, mutta ei ehditty virittämään niitä, joten menin ihan nivelillä. On kiva kun on päässyt taas enemmän ratsastamaan niin tuntuu ettei aina kun hyppää selkään pitä uudestaan miettiä miten ohjia pidetään kädessä - näin kärjistettynä. Suuntasin Pyryn turvan haimi-hallille ja ilokseni huomasin että siellä oli vain kaksi muuta ratsukkoa. Jäin siis hyvillä mielin sinne.

Tälläkään kertaa itsellä ei ollut mitään suunnitelmaa mitä teen. Ajattelin vetää ihan fiiliksellä tämän päivän. Lisäksi olen huomannut niin paljon asioita mitä teen - tai pikemminkin jätän tekemättä - ratsastaessa ja yritin niitä tänään korjailla. Aloitin työskentelyn käynnissä, tein voltteja ja aina voltin jälkeen jatkoin hieman sulkua. välillä tein toisin päin, ensin avoa ja siitä jatkoin voltille. Suunnan vaihdoissa väistätin hieman molempiin suuntiin ja yleisesti jumppasin käynnissä. Itsellä on todella huono tapa jättää yleensä käynnissä sen kummemmin työskenteleminen ja sen kyllä huomaa. Maneesiin tullessamme Pyry oli hieman levoton ja nyki, mutta kun käynnissä työstin se rentoutui huomattavasti.

Kun heppa tuntui käynnissä hyvältä siirryin kevyeeseen raviin. Keventelin isoja ympyröitä ja yritin pitää huolen että hevonen pysyy ympyrällä hyvin. Yllättävän vaikeaa oli tänään ratsastaa tasainen ympyrä, tuntui että kaikista tuli ihan soikioita tai ne pääsi levenemään. Kiinnitin myös huomiota siihen että suoraan mennessä Pyry tosiaan meni suoraan. Ravissa tein myös samaa kuin käynnissä, eli voltin jälkeen hieman sulkua ja ennen avoa. Samalla tein niin että näiden välissä hieman lyhensin ravia, ja voltilla annoin mennä rennommin. Tavoitteena oli saada Pyry kuuntelemaan jokaista pienintäkin apua. Hakemista hakemista..

Käyntitauon jälkeen tein muutamia laukannostoja. Itse hieman hätiköin nostoissa ja ne ei ole tasaisia, joten tällä kertaa keskityin että saan sekä itseni että hevoseni tarpeeksi rennoksi ennen nostoa. Laukannosto, voltti / muutama askel laukkaa ja hallittu siirtyminen raviin. Yllättävän vaikeaa meille! Tätä työstin molempiin suuntiin ja nosto nostolta alkoi tulemaan haastetta kun herra kuumi. Aina kun Pyry alkoi ottaa liikaa pulttia jatkoi ravia keventäen että sain sen rauhoittumaan ja sitten jatkettiin taas hommaa. Kun tätä sujui hyvin molempiin suuntiin, annoin hepan taas hengähtää hetken.

Tällä hetkellä laukka on meillä huonoin askellaji, joten ajattelin että työstän sitä vielä hetken. Tein laukassa molempiin suuntiin hieman vastalaukka harjoituksia, jotka meni super hyvin! Siihen olisi pitänyt lopettaa, mutta ahneeksi kävin.. Jatkoin työskentelyä ja siinä vaiheessa alkoi Pyryn työskentelykunto loppumaan. Yritin saada muutaman hyvän noston ja kun ne onnistui ookoo hyvin, otin vielä eteen-alas loppuravit, missä Pyry tuntui todella mahtavalta! Kaiken kaikkiaan super hieno mies oli tänään, kuskilla tuli vain ahneus loppuajasta..

Terhi & Pyry lokakuussa kisoissa (jotka pyyhin kokonaan mielestä, poni käyttäyty niin huonosti!)

Kyllä se treeni pistää aina miettimään! Itse huomasin että työskentelen aivan liian vähän käynnissä ja nykyään laukassakin. Laukassa sen takia kun se ei ole tällä hetkellä vahvimmillaan, käynnissä en syytä tiedä, jonkinlainen tapa! Tänään kuitenkin tuli taas treenattua enemmän molemmissa ja hyvä niin! Harvemmin pystyn suunnittelemaan viikko-ohjelmia, mutta nyt oikeastaan pariksi viikoksi on jonkinlaista viikko suunnitelmaa hevosille. Molemmat hevoset - sekä Molla että Pyry - menevät aika saman suunnitelman mukaan. Kaksi viikkoa on nyt intensiivisempää treeniä ja tämän jälkeen viikko rennommin maastoilua ja rennompaa treeniä. Tämän viikon ohjelma näyttää tältä: 
Maanantai rankempi koulutreeni
Tiistai maasto
Keskiviikko estekisat
Torstai maasto
Perjantai rennompi koulutreeni
Lauantai kävely/kiipeilymaasto
Sunnuntai kavalettitreeni
Seuraavan viikon ohjelma ei ole vielä täysin varma, mutta tällä hetkellä se näyttäisi suurinpiirtein tältä:
Maanantai maasto
Tiistai koulukisat
Keskiviikko kävely/kiipeilymaasto
Tostai estekisat
Perjantai maasto
Lauantai maasto
Sunnuntai koulutreeni vireystason mukaan
Miten on lukijat, onko teillä yleensä tarkempaa viikko-ohjelmaa?
Entä huomaatteko te ratsastaessanne helposti karttavan jotain tehtävää/askellajia?

Kommentit

  1. onko tuo teille intensiivisempää treeniä että viikossa on yksi hyppypäivä, kaksi koulupäivää ja loput maastoa? mites sit kun on se kevyempi viikko, eikö sillon tehä muuta kun maastoillaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä on. Intensiivisemmällä viikolla maastossa kohotetaan sykettä, tehdään intervallia ja laukkatreeniä sekä voimistetaan lihaksia. Kahden rankemman viikon jälkeen maastot ovat enemmän käynti/kiipeily/ravipainoitteisia ja keskitytään palautumiseen. Yhtälailla käydään mahdollisissa koulu/estevalmennuksissa ja ratsastamassa maneesissa perusasioita.

      Intensiivisen viikon koulutreeneissä harjoitellaan yleensä meille vaikeampia asioita ja panostetaan enemmän siihen mihin näillä palauttavilla viikoilla ei taas keskitytä. palauttavat viikot ovat ratsastajan ja hevosen hermolomia. Ei siis tarkoita sitä että niinä viikkoina ei työskennellä, vaan silloin vain löysätään nutturaa ja tehdään helpompia juttuja sekä hevoset saavat 1-2 vapaata ja kasvattaa lihaksiaan, sillä lihas ja kunto kasvaa levossa.

      Ja vielä: meille on intensiivisempää treenaamista jo se, että käydään neljän seinän sisällä 3-4 kertaa viikossa (oli sitten rankka tai löysä viikko), sillä aikaisemmin kun hevoset olivat kotona, treeni tehtiin täysin maastossa. Kaikki riippuu niin paljon siitä mitä tekee, ei siitä missä sen tekee :)

      Poista
  2. Kiva, kun saa kuulla teidän arkisista treeneistäkin näin hyvin. Ja teillä on kivan oloinen viikko-ohjelma ja harjoitteluanne on mukava seurata.
    Itselläni ei ole ponin kanssa mitään suurempaa viikko-ohjelmaa, koska emme omista omaa kenttää tai maneesia, joten pellolla tai maastossa on mentävä ja joskus korkeintaan kaksi kertaa viikossa maneesilla tai kentällä muutaman kilometrin päässä. Itse olen huomannut, että minun tulee mentyä liian vähän puomeja tai kavaletteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun pidät! :)

      Minunkin oli aikaisemmin todella vaikea pitää mitään viikko-ohjelmaa, kun meillä ei ollut oikein kunnon kenttää tai maneesia. Pieni kenttä oli lähellä, mutta lähinnä treenit tehtiin täysin maastossa. Tsemppiä teille jatkoon!

      Poista
  3. Eikö Mollan pitänyt jäädä eläkkeelle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä, kisaeläkkeelle, ei kilpailla enää treenataksemme sitä, vaan se toimii opetusmestarina Jannille :)

      Taisin kirjoittaa silloin näin: "Molla on tehnyt todella hienon kauden ja vain muutamasta lähdöstä palannut ilman ruusuketta. Niinpä tämä kausi tulee olemaan viimeinen. Onhan tammalla jo ikää (15 vuotias) ja ollut aktiivisessa käytössä jo miltein 10 vuotta. Tänä aikana ollaan kilpailtu aika äärirajoilla ja onhan nämä vuodet ollut ihan mahtavat! Kyllä varmasti vielä seuraavinakin vuosina tamma tulee joihinkin kisoihin mukaan ja edelleen hyppää kotona maastoesteitä, mutta virallisesti ei treenata enää tammaa kisoihin. Tähän on monta syytä ja Molla siis päättääkin "virallisen kautensa" Niinisalossa 22.-23.9. sph kenttämestaruuksissa."

      Eli tosiaan mitä tamma nyt Jannin kanssa tulee varmaan menemään muutamat kenttäkisat ja esteitä sinne 80 cm asti. Miksi heittää hyväkuntoinen terve poni kokonaan pois käytöstä? ;)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov