Siirry pääsisältöön

Ne surkeat maastoestetreenit

Kun ei toimi ei toimi. Syitäkin voi vain arvailla..


Taas yksi hiukset päästä repivä treenireissu. Itkettää ja harmittaa aina tämmöinen epäonnistuminen. Niinisalossa kun fiilis oli vielä vain ylöspäin! Nyt perhana otan huomiselle estevalmennuksen ja lähdetään molempien heppojen kanssa Hattulaan maastoestetreeneihin 3.8.. Syitäkin tälle nopealle taantumalle voi vain veikkailla ja nekin kuulostavat jonkin asteisilta tekösyiltä!

Lähdettiin siis sunnuntai-illalla treenaamaan vielä keskustaan maastoesteitä. Hokitin paikan päällä molemmat, koska halusin päästä hyppäämään muutamia tulevien ratojen tehtäviä ja ne olivat nurmella. Ihme kyllä tänään hokittaminen oli helpompaa kuin esimerkiksi Niinisalossa. Kun olisi ollut aikaa tapella vaikka hokkien kanssa, ne menivät kun vettä vaan. Kyllä huvitti sekin, kisoissa ei mene ollenkaan ja sitten kun on aikaa, sitten menee niiiin helposti ettei mitään rajaa..

Aloitin kiipeämällä Pyryn selkään. Pyry tuntui jo alku käynneissä ihan ookoolta, muttei kuitenkaan omalta itseltään. Ravissa ja laukassa ei mikään apu ollut läpi, laukka oli löysää ja etumatalaa. Ajattelin että kyllä se siitä skarpistuu, mutta ei, ei se skarpistunut. Ensimmäiset verkkahypyt vielä meni ihan ookoo, mutta heti kun oli "isompi" este, löi jarrut kiinni. Ja se oli ihan sellaista "en mää tänään viitti, ei kiinnosta" testailua. Teki tämän kaks kertaa ja kun komensin meni sitten kyllä kaikki. Mutta millä tyylillä?! Yhtään ei ollut hevosella yritystä vaan joutui oikeasti pusertamaan sitä kokoajan eteen, eteen ja eteen ja jalalla, jalalla.. Niinisalossa oli skarppi ja terävä ja nyt todellakin ihan sen vastakohta. Joka esteelle joutui tuomaan sen juureen kun ei yhtään ollut lähdemässä lentäen. Kaksi hyppyä taisi hiekkakentällä onnistua. Nurmella yksi (jota ei videoitu) helpon tehtävä meni superhyvin ja Pyry vaikutti hieman omalta itseltään, mutta vedelläkin pikkutukit oli niin löysää ja laiskaa hyppyä etten viitsinyt edes lähteä enempää yrittämään. 


Eipä ole kaunista katsottavaa ja itseä harmittaa niin pirusti Niinisalon hyvän tunteen jälkeen tämä äärimmäinen pohjanoteeraus. Niksulassa Pyry oli niin hyvän tuntuinen, tuli sellainen varma ja hyvä olo. Nyt joutui kokoajan ratsastaan eteen kun laukka ei pyörinyt ja ei vaan noussut. Mikään muu ei ole Niinisalon jälkeen muuttunut kun se, että ne ovat päivät sisällä ja yöt ulkona. Sen verran huonoksi kuitenkin muuttunut koko olemus että ei taida tuokaan järjestely herra herkälle hepalle sopia.. Ennen kisoja ja valmennuksia on siis pakko olla yöt sisällä ja ne hetket kun pystyy niin pihalla. Ei oikein nuku päivisin ja tuntuu olevan vähän väsynyt.

Toinen mikä vaikuttaa takuulla on se, että en päässyt tekemään perinteistä koulutreeniä ennen hyppäämistä. Olen nyt ottanut sellaisen tavoitteen että ennen hyppypäivää (rataesteitä tai maastoesteitä) on koulutreeni, jolloin Pyry (kuin Allikin) on ollut järjestäin parempi hypätä kun on jumpattu ja avut saatu läpi. Lauantaina ei kentälle kuitenkaan saanut mennä (ja siis sain tämän tietoon kun sinne pääsin + vetoauto oli jo lähtenyt pois käytöstä enkä päässyt keskustaankaan) joten lauantai meni maastossa. Huomasi jo silloin että Pyry oli oikealle jäykkä ja olisi tosissaan tarvinnut kunnon jumpat. Ajattelin kuitenkin että kyllä se siitä taas vertyy. Ja surkeasti menikin sitten hypyt..

Koska en vain yksinkertaisesti löytänyt Pyryn kanssa mitään muuta syytä kuin väsymys ja koulutreenin puute, toivotaan tosissaan että nämä korjaamalla herrakin taas virkistyy ja skarpistuu entiselleen. Itkuhan siellä selässä taas tuli (meikäläinen poraa nykyään kanssa joka asiasta, ihme asenne!) ja harmitti kun itse en pystynyt ratsastamaan sitä paremmin. Oma keskittyminen on silloin paljon vaikeampaa kun hevonen on ihan laama ja sitä joutuu puskemaan ja pyytämään tekemään edes pari hyvää hyppyä. Voihan kehveli..

Ajattelin sitten että hyppään Allin selkään, se on varmasti edes hieman varmempi tapaus, kun on kisoissa ja treeneissä osoittanut olevansa kohtuu helppo ja kiva. Ravissa ja laukassa oli tammakin ihan OK, mutta siinäkin huomasin pientä väsymystä ja haluttomuutta suorittaa. Kaikista parhaiten nämä näkyi järjettömänä vastusteluna laukanvaihdoissa. Se ei ole pitkiin aikoihin potkinut noin laukkaa vaihtaessa ja se saikin minut hieman varovaiseksi. Laukka olisi saanut läpi treenin polkea paremmin, eli tassut oli tämänkin hepan kanssa hieman liikaa kiinni maassa. Ajatus kun pitäisi oikeasti olla enemmän eteen kuin taakse. Ja tietty sitten heti ekoissa hypyissä tämä kostautui, huonoon paikkaan esteelle tamma hyppäsi sivuun esteeiltä ja taas maistelin hiekkaa.

Oon nyt tänä vuonna tippunut selästä yli 5 kertaa (!!!) ja tätä ennen tippunut viimeks vuonna 2012! Mikähän siinä on, ettei tänä vuonna ollenkaan meinaa selässä pysyä.. Hetken makailin hiekassa ja kattelin tamman naamavärkkiä ja pohdin että tuleekohan tästäkään mitään. Uudestaan hyppäsin selkään, otin saman esteen ja pienen puolikaaren hyvällä onnistumisprosentilla. Sen jälkeen piti tulla linja, mutta ei, ei suostunut hyppään laavua eikä taloa. Tukkikasa meni kuitenkin jo helposti ja epäröimättä. Videolle ei sitten tullut kaikkia hyppyjä, lopulta mentiin sitten talo yksittäisenä ja ei taaskaan niin tyylikkäästi, mutta ainakin yli!

Tämän jälkeen kierrettiin tuttarin tehtäviä. Ihan huippu hienosti meni porras-este ja siitä kulma - mitkä on videolla - ja sen jälkeen jatkoin vielä kaksi tukkia. Ensimmäiselle isommalle risutukille yritti ohi, mutta koska oli sivuista niin puinen ja oksainen (siis oli "polulla" ja ei päässyt väistämään ohi), hyppäsi sen sitten kunnialla yli. Viimeinen este liideltiin taas tavalliseen Alli tyyliin todella  taitavasti! Tämän jälkeen käytiin vielä pellolla tekemässä yksi mökki-mökki sarja ja kuivahauta. Tuo pelto on tosiaan sellaista todella epätasaista, joten olin itse vähän turhan varovainen ja tultiin hiljaa, mutta hienosti heppa nekin selvitti. Loppuun yksi harjakatto vielä toisella pellolla ja siihen oli sitten hyvä lopettaa, ihan ookoo fiiliksiin.



Huoh. Sitä todella toivoo että nämä johtui ihan niistä mitä aijemmin selitin; ei koulutreeniä ja päivät ja yöt väärinpäin. Nyt jos pääsisin tamman kanssa estevalmennukseen olisi tosi huippua, Pyrystä en tiedä otanko, kun tuntuu niin väsyneeltä ja huonolta. Ei siitä maastoilustakaan treenin kannalta ole mitään hyötyä ja toivotaan että päästäisiin sen kanssa taas nopeasti takaisin hyvään vireeseen. Tiedä sitten mitä teen jos "arjen palauttaminenkaan" ei auta.. Ehkä sitten taas tutkitaan ja hutkitaan!

Kommentit

  1. On kyllä tosi jäykän ja varovaisen oloista Pyryn meno, ettei vaan olisi kipeä jostakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. vilkaisee niinisalon menoa niin ei se ole kipeä, väsynyt ja koulujumpan tarpeessa. Viikkoon ei ole "kunnolla" ratsastettu läpi ja se näkyy siinä heti kuin myös väsymys.

      Ja lisätään vielä että näitä "jaksoja" tulee pyryn kanssa tosi herkästi, heti kun joku muuttuu ja ei sovi sille niin on tämmöistä meno.. Sen kanssa ei vaan voi muuttaa mitään, ei edes sitä että olisivat yöt pihalla ja päivät sisällä :(

      Poista
  2. allin meno näytti tosi kivalta jo! tosin kentällä ollut toi linja niin askeleethan tuli useasti ihan hyvin vaikka stoppas, ehkä olisit saanut olla vähän päättäväisempi ja komentanu kunnolla?:) tsemppiä ja toivottavasti pyry virkistyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä olisi. lopussa olin paljon tarkemmin jo jalalla ratsastamassa, mutta hiekkakentällä vielä olin kovin varovainen, ehkä se tästä :)

      Poista
  3. Ootko laihtunu? Näytät jotenkin paljon laihemmalta kuin ennen, varsinkin yläkropasta. :)

    Ja mä niin tykkään Allista. Se on ihan über kivalla rakenteella varustettu, ja hyppää jotenkin tosi kivasti. Kyllä te saatte vielä Pyryn kanssa hommat toimimaan, ihan varmasti. Ehkä se on vaan väsynyt tai muuten vaan ei homma nappaa näillä helteillä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa sanoa, en käytä vaakaa :D Peilistä voisin arvioida että pari senttiä ehkä lähtenyt sieltä täältä..

      Alli on kyllä ihana kuten myös Pyry! Uskon että suurin ongelma on tuo väsymys kun ei nuku kunnolla kun on yöt pihalla :(

      Poista
  4. Voi että, Allin meno näyttää mun silmään tosi hienolta! Ootte kehittyneet tosi paljon. Ja hirmu kivan näköinen heppakin tuo :-)

    VastaaPoista
  5. Vähän selittelyiltä vaikuttaa, vaikka Niinisalo ois ollut hyvä, niin voi se Pyry olla kipeä silti. Ja Allia ratsastit huonosti. Kun se kieltää, annat sen vaan kieltää ja menette ohi, miksi et tee samaa, kuin Pyryn kanssa? Et päästäisikään ohi, kun tulee töks, pysäytät esteen eteen käytät raipan, kuten Pyryn kanssa, nyt se vaan tulee sinne estelle ihan yksin, tökkää ja sä vaan annat sen tökätä etkä tee mitään. Et ole tuonut sitä sinne hyvin, et tue sitä pohkeella, pohje ja tuntuma ja jos tulee töks niin ei saa vaan antaa mennä ohi. Sun pitäisi ehkä lopettaa toi itsesäälissä vellominen, että voivoi miten ikävää ja itkettää jne, ja ruveta ridaa, eli miettiä vähemmän, ridata enemmän. Toi ylianalysointi vaikuttaa negatiivisesti sun ratsastukseen. Ja Pyry vaikuttaa ehkä kipeältä, vaikka toki et sitäkään kovin hyvin ratsastanut, mutta paremmin, kun Allin ratsastit Pyryn. Paljon päättäväisempi olit Pyryn kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyry on ollut mulla kolme vuotta ja osaan reagoida sen tekemiseen paremmin. Alli alle vuoden. Alli on myös tamma ja sen kanssa tekeminen on hurjasti erilaista kun Pyryn. Niin kun sanoin, kaikki ei ole videolla. Yli mentiin tönöstä kun kerran komensin, mutta herkästi en tammaa uskalla vielä komentaa toisin kun Pyryä, jonka tunnen hurjasti paremmin.

      Ja ei, se ei ole kipeä. Se on väsynyt. Pitää tuntea se hevonen ja tuon videon perusteella sen tiedän ja tiesin jo ratsastaessa, sen takia leikki loppui lyhyeen ja tein vain "pakolliset" toistot.

      Ihan kun en itse oikeasti tietäisi mitä teen väärin, mutta se on vain niiin helppoa kertoa anonyyminä miksen tee sitä ja tätä. Voisin sanoa että kuule tervetuloa selkään, mutta en sano, koska ikinä et tuollaisella asenteella saisi ton tamman tai edes meidän lellikkiponi Mollan selkään nousta.

      Tiesin että koko postaus taas nostaa näiden arvostelevien anojen päätä, ja oikeesti, en ole kiinnostunut kuulemaan sitä mitä teen väärin tai mitä pitäisi tehdä kun se ei ole mitenkään rakentavaa ja se ei edistä yhtään mihinkään. "Et tee sitä ja et tee tätä"-kommenttisi on niin turha niin pitkään kun itse näen videolta mitä teen.

      kiitos ja voit lopettaa :)

      Poista
    2. Samaa mieltä anon kanssa.

      Poista
  6. Oliks sulla valmentaja mukana vai saako tuonne mennä hyppäämään noita esteitä ihan koska vaan itse haluaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maksamalla ratamaksun ja mukaan vähintään täysiikäinen sivusta seuraaja :)

      Poista
  7. Mietin samaa kuin ylempi ano, saako tonne mennä vaan hyppäämään ?

    VastaaPoista
  8. Ei saa mennä vaan hyppäämään, noista pitää maksaa.. :)
    Ettei olisi hevosesi vailla pientä taukoa noista esteistä, nimenomaan niin kuin itse sanoit,
    koulua välissä ja miksei ihan vain maastoilua. Vaihtelu pitää hevoset virkeinä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jos olet blogia lukenut ja luit postauksen niin siinäkin kerroin että jopa koulupäivänä kun ei päästy kentälle oltiin maastossa. Ja viime viikon olin töissä eli postauksen "väärin treenattu" saa hyvän käsityksen miten meitin hevoset liikkuu. Viime viikolla pelkästään maastossa kun eivät kentällä ehtineet käymään. Joten kyllä, nehän maastoilevat vähintään 4 kertaa viikossa :)

      Väsymys on tähän suurin syy, oli samanlainen keväällä väsyessään.

      Poista
  9. Voisiko syy olla ihan vain niinkin yksinkertainen kuin tämä kuumuus? Ihan jo itseltäkin huomaa, että on veto pois eikä jaksa oikein mitään tehdä kun on niin kovin lämmin. Vaikka toki jo Niinisalossakin taisi olla jo melko lämmin, mutta jotenkin tämä kuumuus väsyttää enemmän mitä kauemmin sitä on. Meidän hepat ainakin on melko eteenpäinpyydettäviä nyt kun on kuuma. Normaalisti varsinkin mun tamma on todella etennpäinpyrkivä.
    En tiedä onko syy tämä ja videon perusteella on vaikea tuntemattomia hevosia analysoida, mutta voi tämäkin olla ainakain vaihtoehto tai osasyy.
    Tsemppiä kuitenkin kaikesta huolimatta, ei se nyt niin pahalta kuitenkaan näyttänyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitoksia :)

      Johtuu aika varmasti siitä että on nyt ollut yöt pihalla ja ei ole nukkunut tarpeeksi, toivotaan että tullessaan taas talliin yöksi palautuu omaksi itsekseen :)

      Poista
  10. Älä välitä negatiivisista kommenteista. Se on helppo huudella ja katsoa vierestä. Aina ei vaan suju ja se on loistavaa, että itse pystyy olemaan niin analyyttinen, että osaa arvioida, mistä johtuu ja mitä itse tekee pieleen. Ainahan kuitenkin pitäisi pystyä sieltä treeneistä nostamaan myös ne positiiviset hetket ja huomaamaan, mikä meni hyvin, vaikka se olisi vaan yksi siirtyminen tms. Taitaa olla itse Kyra sanonut näin.

    TSemppiä siis kovasti ja harjoitukset jatkuu! Sitähän varten treenataan, kun ei meistä kukaan osaa kaikkea tai ole täydellinen ;)

    VastaaPoista
  11. Pyryllä on mielestäni aina ollut tuollainen melko erilainen laukka, en ole muilla hevosilla nähnyt tuollaista :) Mutta tottahan se on, että kuumuus tai esim. liian pehmeä pohja syövät hevosen laukkaa. Ja väsymyskään ei ole koskaan hyväksi.. :/ Itse jättäisin treenit välistä kokonaan jos hevonen olisi noin väsynyt, että se vaikuttaa jo selvästi. Mutta hei, molemmat hepat näytti hyvälle! Pyrylle nyt vaan lepoa, ei kukaan ihminenkään halua salille lähteä jos on hirveästi univelkoja :) Tsemiä jatkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laukkahan Pyryllä on aina ollut "heikoin lenkki" ja tuon väsymyksen takia treeni jätettiinkin minimiin. Kiitoksia :)

      Poista
  12. Mä uskon kanssa, että tämä kuumuus teitä nyt verottaa. Ei läheskään kaikki hevoset osaa nukkua päivisin jos ovat yöt tarhassa. Ja mitä noita omia on tossa seurannut, niin ne ihan pikkukärpäset ei tunnu hellittävän yöksikään. Pyry varsinkin osaa hommansa niin hyvin, että väsyneenä ei välttämättä jaksa innostua, jossei muutenkaan ole kuumumaan taipuvainen.
    Toi on niin taattua hootee-nettiä toi "se on jostain kipeä, nih."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jep, näin se on! Onneksi Pyry virkistyi heti kun pääsi taas yöksi talliin nukkumaan :)

      Poista
  13. Johtuu mistä johtuu, omaan silmäänkin näytti aika väsyneeltä varsinkin Pyryn meno, mutta hei, nyt on ollut aikamoisia hellepäiviä!! Ei ihmekään, jos hepat väsähtää, kuitenkin suht rankat kenttäkisatki alla jne jne. Mutta eiköhän tuo tuosta pikkuhiljaa tasaannu :D
    Alli on kyllä kehittyny ihan huimasti! Muutenkin jaksat tehdä ihailtavan hyvin töitä heppojesi kanssa, vaikka työt vievät ison osan ajastasi. On myös ihanaa, miten jaksat vielä näin avoimesti kertoa elämästänne blogissasi. Ihan huippua, kun voi oikeasti seurata toisten arkea, niitä ylä- ja alamäkiä! Älä välitä negatiivareista, niitä maailmaan mahtuu.
    Iso kiitos ja voimahali <3

    VastaaPoista
  14. En nyt todellakaan mitenkään ilkeyttäni kipeäksi huudellut (eka ano), vaan ihan vilpittömästi olen huolissani. Kyllähän se nyt on ihan ensimmäisiä asioita mitä tsekataan, jos hevonen on yhtäkkiä haluton ja alkaa kiellellä normaalia enemmän. Itse omistin ponin joka alkoi jossain vaiheessa aina isommilla esteillä kiellellä, syytin itseäni että epäröin tai toin huonosti esteelle ja ajattelin myös että poni on oppinut pääsevänsä pois radalta kun tökkää muutaman kerran. Vasta myöhemmin, kun tuli nivelvaivat esille selvemmin, ymmärsin että oli varmasti ollut jo kipeä aiemminkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voit olla huoletta, niin kuin sanoin, näitä kausia tulee Pyryn kanssa herkästi. Oli tänään jo oma itsensä kun viettivät yön sisällä.

      Poista
  15. alli the ralliehmä on kyllä hieno :-) itsellä ainakin hepalla se heinäkuu on kaikista vaikein ja niinku nytkin on tota hellettä riittänyt niin menee tosi veteläksi ja hyytyneeksi, onneksi syksy rupeaa olemaan jo nurkan takana ja kelit viilenee ;) kyllä se pp siitä levolla ja hömppäilyllä varmasti tulee nopeasti iskuun, pieni pään nollaus ja sit back in business niinku meinasitkin :-) tsemppiä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov