Siirry pääsisältöön

Kauan eläköön oliivikuolain!

Hullu mikä hullu. Olin halunnut testata hypätessä oliivia uudestaan nyt hiljattain. Pessoalla tamma tuntui olevan jo turhankin herkkä ja siihen ei saanut vaikuttaa ollenkaan, joten aloin funtsimaan jos vaikka olisi sellainen ihme käynyt että olen sitä oppinut ratsastamaan. Viimeksihän tammalla oli oliivukuolain kesäällä 2014 kun käytiin hyppäämässä ensimmäiset aluekilpailumme Ypäjällä ja tamma melkein kirjaimellisesti vei minua ympäri haimi-hallia. Itse rata ei ollut edes pahin, vaan se verryttely taisi olla melkoista häslinkiä!

Syy miksi aikoinani aloin tammalle laittamaan "rautaa suuhun" oli se, että yksinkertaisesti selässä tuli täysin turvaton olo. Vaikka videolta eteneminen saattaa näyttää ihan hyvältä, ei edes kovin kovalta, selässä oli todella onneton olo kun 650 kiloa pisti koko painollaan hanttiin. Puoli maneesia laukattiin ilman mitään kontrollia, sellaista taisen pitkää laukkaa. Sitten kun oikein kiskasi, tuli neiti asteen verran hitaampaan askellajiin. Halusin tosiaan toimivaksi myös jarrun, en pelkkää kaasua joka hirttää kiinni.

Keväällä vaihdoimme Pelham-kuolaimeen. Käytin sitä aluksi kahdella ohjalla ja se toimikin erinomaisesti. Halusin kuitenkin kuolaimen joka oli vain yhdellä ohjalla - turvallisuus syistä - jolloin pelham ei ollut enää yhtään toimiva, vaan tamma tuli liian etumatalaksi sen kanssa. Otettiin käyttöön gägi ja hieman myöhemmin pessoa.

Viime Karin valmennuksessa minulla oli tunne että ottaessani pidätteen tamma tuli suoraan syliin. Joko se veti siitä pultit ja kiihdytti tai sitten se lyhensi tosi nopeasti yhden askeleen. Mielessäni kyti ajatus kokeilla uudestaan oliivia. Olen oliivilla mennyt sillä koulua ja koska tuntuu että ollaan johonkin suuntaan edistytty myös koulupuolen suhteen, lähdin tämän päiväiseen valmennukseen melko luottavaisin, joskin hieman jännittynein fiiliksin.

Verkassa Alli oli asteen verran kamala. Itseasiassa juoksemista ei ollut niin paljoa, mutta kaikilla volteilla, ympyröillä, väistöillä tai millä tahansa piti vähän testata ollaanko tosissaan. Laukassa meinasi itku tulla kun tuntui onnettomalta kuolaimen kanssa. Kunnes tovin laukattuamme tamma tuli tasaisesti kuolaimella ja kaikki pidätteet pystyi tekemään istunnan ja kevyen ohjan kanssa. Huikeaa!

Jännityksellä aloitettiin hyppääminen. Mutta turhaan olin pelännyt, sillä tamma oli UPEA! Katsokaa siis videolta, en ala kaikkia hyppyjä tähän luettelemaan. Mutta oikeasti, jokaiselle esteelle pääsimme rauhassa, mitään kiskomista ei ollut, ei mitään esteen jälkeistä kiihdytystä. Tasainen äärettömän hieno tamma. Hehkuttaa pitää varsinkin tuon lopussa tultavan viimeisen radan yksittäistä pystyä, katsokaa nyt kuinka hiljaa sitä lähestyttiin, kuinka läheltä se ponnisti ja silti puomit eivät edes kolisseet. Aikaisemmin oltaisiin rysäytetty läpi niin että puomeja olisi saanut korjata maneesin takaseinästä..

Aivan sanoin kuvailemattoman uskomaton fiilis, on se hieno tamma!


PS. Vaikka tämä olikin melkoinen Oodi oliiville ja Allille, niin kyllä, Pyrykin oli mukana ja sekin on aivan uskomaton. Se on vain sellainen tasaisen varma suorittaja, hyvänmielen hevonen. Energiaa oli tänään hippasen liikaa ja aluksi oli oma ratsastukseni jotenkin hätäistä. Pari kertaa meinasi tiet erkaantua toisistamme kun innostuimme hakemaan linjan jälkeen suuntaa. Hypyt olivat tänään uskomattoman kevyet ja tästä on herrankin kanssa upea jatkaa eteenpäin!

Kommentit

  1. Tosi mukavaa katsottavaa tuo Allin video verrattuna esim. vuoden takaiseen. Hienoa työtä!

    VastaaPoista
  2. Olen aika paljon näitä kuolainjuttuja sun blogista seurannut ja ajattelin nyt viimein kysyä minkälaisen kuolaimen laittaisit oman kokemuksesi perusteella mun 5v tammalle, kaahaa täyttä vauhtia joko tehtävän viimeiselle esteelle tai sitten koko radan ilman mitään kontrollia ellei sitten ota tosi rumasti kiinni? Ajattelin itse joko pessoaa tai pelhamia, mutta pelhamissa voi tälläkin olla se että rullaa liikaa, jää painamaan päätä alas ja ei kuuntele. Päätä pitäisi myös tosiaan saada ylös aina välillä enemmän, vauhtia ei tosin silloin ole liikaa kun se rullaa joten sinänsä nostavuutta ei ehkä tarvitsisi vaan jarrua kunnes opin paremmin istunnalla tätä ratsastamaan ja jarruttelemaan! :D

    Vaikka Elmo Jankarikin mulle hänen valmennuksessa sanoi kun heppani kaahasi enemmän kuin ikinä kotona tai missään muuallakaan niin että ei se vauhti nyt niin haittaa jos kaikki muu menee hyvin mutta aina ei välttämättä osu paikatkaan ja siitä on sitten turvallinen kaukana...

    VastaaPoista
  3. Mikä kuolain Pyryllä on?

    VastaaPoista
  4. Susannalle kommentiksi. Meillä käytettiin ennen olympiaa (pessoaa) leukaremmillä ja sillä hevonen rullasi aika lailla. Vaihdettiin suoraan kumipelhamiin, joka toimii huomattavasti paremmin, hevonen ei rullaa samalla lailla, vaan saan pään pidettyä paremmin ylhäällä. Alkuun mulla oli kaksi ohjaa, mutta sittemmin vaihdettiin deltaan ja toimii edelleen mainiosti. Kovin hevoskohtaisia juttuja... :-)

    VastaaPoista
  5. Anonyymi, okei... Mietin tässä pessoan ja pelhamin välillä, itselläni on vain pelhamista kokemusta toisella ponilla jolla oli lähinnä kisoissa ja maastossa jarruna ja toimi ihan hyvin siinä.. täytyy kai vaan kokeilla. Tulikin tuosta juuri mieleen että yksillä tutuilla saattaisi olla pelhamit lainaan niin pääsee kokeilemaan ensin ilman että itse ostaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Babypelham voisi olla myös hyvä, ei ihan niin vahva kuin normipelham :)

      Poista
    2. Vastaan nyt tänne kun on muutamia tähä tullut :)

      Tosiaan on ihan hevoskohtainen juttu mikä toimii. Pelham on mielestäni tosi hyvä kuolain kahdella ohjalla, mutta yhdellä ohjalla siitä tulee omaan mieleen liian yksivaikuitteinen. Alli toimi tosiaan kahdella ohjalla hyvin (tarvittaessa kankiohja käytettiin, toimi), mutta kun pistettiin deltalla, rullasi vain matalaksi ja hävisi tuntumalta.

      Haluttiin kuolain millä on siis nostava vaikutus ja otettiin gägi. Se oli kuitenkin turhan kova, joten valmentaja käski vaihtaa pessoaan (EI olympia, vaan pessoa eli yhteensä kolme rengasta, ei neljää). Pessoassa pitää muistaa käyttää leukaremmiä, että se toimii edes jokseenkin oikein.

      Itse lähtisin kokeilemaan ensin pelhamia kahdella ohjalla, sen jälkeen sitten ehkä kimblewickiä ja viimeiseksi pessoaa. En itse ole mikään kovin pessoa ystävä, ja olen tyytyväinen jos tamma toimisi tulevaisuudessa oliivilla ;)

      Poista
  6. Hei! Kysyisin mielipidettäsi cavallon bootseista kengättömällä hevosella.
    Uskaltaako niillä hypätä, kun hevonen on hieman kuuma? :D Pelottaa itseä että vuohinen suurinpiirtein kääntyisi ympäri..
    Entä maastoesteet?
    Bootseissa on nastat, ja jokaisessa jalassa on bootsi 10 nastan kera.

    Upea All! :3 Hauskaa uuttevuotta kaikille, vähän myöhässä tosin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :)

      En valitettavasti osaa kertoa juuta enkä jaata näistä bootseista kun itsellä ei ole mitään kokemusta :/

      Poista
  7. Tosi kiva että allille löyty sopiva kuolain. Onnitteluni.
    Alli meni hyvin tossa videossa ja pyry kans. ;)
    Tää on paras blogi mitä oon ikkään lukenu:)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov