10. tammikuuta 2016

Kuningaskärryilyä

Ennen kuin ketään ehtii edes sanoa "Herkku" on jo toinen postaus tällä viikolla herra orimies Herkusta pihalla! Sanoin jo viikolla että kun tuo pelto on noin kiva niin olisi kiva ottaa Herkustakin muistoksi kuvia. Totta kai kun oli sitten nättiä niin mennä taapersin aamusta tallille ihan vain nappaiseeksi muutaman kuvan. Toki nyt kun olen tuosta kuvaamisesta taas intoutunut enemmän tai vähemmän, pitäisi varmasti tehdä pieniä investointeja: nykyinen kamera on sanomassa itseään lopullisesti irti. Lisäksi olin onnistunut hukkaamaan paremman objektiivin johonkin ja pellon ollessa hervottoman iso ja välillä Karin ja Herkuleksen painellessa sen ääriä pitkin sinne tänne eihän tuosta kuvaamisesta tullut mitään. Ja syytetään vielä saappaitakin jotka pistin jalkaan ajatuksissani, varpaatkin siinä jäätyi!


Lisäksi tänään Herkkua tuli katsomaan Elsa, joka alkaa sitä hoitamaan. Nyt on Herrallakin oma hoitaja! Olin itse myös ensimmäistä kertaa mukana valjastamassa Herkkua. Pakko myöntää että Karikin on siinä minua parempi. Eihän Herkulla ole muuten mitään normaalista valjaspaketista (millainen esimerkiksi Mollalla on) poikkeavaa - ja kun valjaatkin on pikalukoilla - kun vaan korvahuppu, potkuremmi, kielisidos ja kiintomartingaali. Jaa niin vaan. Kunhan nyt saisin ensin sen potkuremmin kiinnitettyä, katsotaan sitten aikojan päästä sitä kielen käteen ottamista, hyrr!

Elsa ja Kari kävivät ensin kävelemässä melkoisen pätkän ja sen jälkeen ihan vain höntsäilivät muutaman hassun kierroksen pellolla. Kylmähän taas tänään oli, mutta pääasia että pääsevät liikkeelle. Nyt kuitenkin kun niitä kuvia on, laitetaan niitä esille! Inspiroituneena kuvien laaduttomuudesta pitää kaivaa jostain parempi objektiivi esille..


Herra Herkku, ravikuningas vuonna 2020!
heh..

11 kommenttia:

 1. Ennen kuin ketään ehtii edes sanoa -> kukaan, ei ketään

  VastaaPoista
 2. Minkälainen se kielisidos on? Miten sen pitäisi vaikuttaa kun kieli kuitenkin näyttää olevan ulkona/ suu auki..? En näistä ravivermeistä mitään ymmärrä :D Omalla ratsuputellani kielen kanssa on auttanut pelkkä lisäturpis :) kivan ryhdikkään oloinen tämä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan siis sideharsotyylinen (tyyliin palapinteliä) millä kieli sidotaan alahuuleen kiinni (ei kireälle!) ettei se pääse heittämään kieltä kuolaimen päälle. Ei siis estä tuota kielen roikottelemista :) Ja käytetään tosiaan sen takia kun mupeltaa aivan hirmuisesti kuolainta, siis kielen kanssa. Rauhoittaa sitä huimasti!

   Poista
 3. Ainakin miten olen itse ymmärtänyt, kielisidos myös estää pahimmassa tapauksessa hevosta tukehtumasta omaan kieleensä, en tiedä onko siinä mitään faktaperää... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, kisatilanteessa käytetään juuri sen takia kielisidosta! :)

   Poista
 4. Ootteko miettineet, auttaisiko kuolaimen vaihtaminen kielellä leikkimiseen? :) Mutta voi että kuinka ihania kuvia, Herkku näyttää oikein kivalta pojalta :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kuolain on kyllä vaihdettu ja kokeiltu, tämä kuolain on suuhun sopivin (tarpeeksi pehmeä) mutta kun tekee tätä tosiaan ihan kaikkien kuolainten kanssa, myös taluttelusuitsilla joissa eri kuolain.. En tiedä mistä nyt on keksinyt kielensä :D Herkku on aivan mahtava!

   Poista
 5. Voi että. Näin vuosikymmeniä kun on ollut hoitajana ravitalleilla ja ratsutalleillakin, niin miten sitä aina alkaakaan ärsyttämään kun lähdetään moittimaan tai puolustelemaan, parjaamaan ja pohtimaan jonkin varusteen tai tavan tms. käyttöä, ilman että on asiasta mitään muuta kuin kuulopuhetta minkä perusteella lähtee kommentoimaan.

  Jokaisella varusteella ja systeemillä on lajissaan jokin tarkoitus.

  Se ei välttämättä aukea ummikolle ihan heti, vaikka sitä käytännössä näkisikin muutamia kertoja. Mutta sitten kun on tarpeeksi paljon saanut nähdä, kokea ja tehdä, niin kyllä ne silmät aukeaa ja iso maailma tulee tutummaksi. Voi kun se ei vaan aina mene niin, että esim. nyt vaikka tämä kieliside/kielisidos olisi pahasta.

  Etenkin nuoret hevoset/varsat pelaavat PALJON kielellään ja se tosiaankin luiskahtaa helposti kuolaimen alle.

  Ottakaa huomioon että ravurivarsoja ryhdytään ajamaan ja opettamaan jo 1,5 vuotiaina. Ravisuitsissa EI suljeta turpaa eikä suuta kireillä turparemmeillä.

  Sinällään ravihevosella suun/kielen pelaaminen ei haittaa mitään ja sen kielen saa nätisti kielisiteellä pidettyä kuolaimen oikella puolella. Ja jos se kieli sitten onkin kuolaimen alla ja kun otat ohjista vaikkapa vain kääntääksesi, niin sehän se vasta hevoseen sattuukin!! Tästä usein saa kuski kyytiä ja voipa saada pukkiakin kärryn edessä. Etenkin varsoilta. Ei kukaan halua että varsa saa heti ensimmäisillä ohjasajo tai ajo kerroillaan kielen kuolaimen alle ja siitä aiheutuu kipua ja huono kokemus ohjstuksestaja ja ajamisesta. Aiheuttaen myös turhaa provosoitumista potkimiseen ja kuolaimen/ohjan vastusteluun/karkuun juoksemiseen(=ryöstäminen) Kielisiteellä tämä homma on taatusti turvallista ja oikein laitettu kieliside ei satu, eikä vahingoita hevosta mitenkään. Myöskin kieleensä tukehtuva/kielensä nielaissut hevonen on saanut pelattua kielensä kuolaimen päälle ja kun kuski ottaa ohjista kieli kääntyy kurkkuun kuolaimen nostaessa sitä vedettäessä taaksepäin. Kieli kääntyy ikään kuin kaksin kerroin ja näin se hevonen helposti nielaisee ja tukehtuu kieleensä. Tämä on täysin estettävissä kielisiteellä. Raveissa sen käyttöön on kyllä tarkat ohjeet ja sen käyttöä seuraa joka raveissa varustetarkkailija ja kilpailueläinlääkäri. Tarpeen mukaan varusteen laitto ja tiukkuus ja materiaali tarkastetaan ja annetaan asiaan kuuluvat rangaistukset esim. sakkona hevosen valmentajalle väärästä varustuksesta. Ravipuolella varusteita kyllä on säännöillä paljon rajattu ja niitä sääntöjä valvotaan ja noudatetaan. Jos ei, niin rangaistaan. Varoituksilla, sakoilla(€ määräinen suuruus vaihtelee tilanteen mukaan), kilpailu ja ajo- ja valmennus kielloilla.

  Toivottavasti tämä avasi teille kielisiteen merkitystä.

  Pitäkää mielenne avoinna ja pohtikaa ja kysykää, mutta älkää tuomitko! Ainakaan ennen kuin tieto, taito ja kokemus on niin laajaa, että on oikeasti näkemystä lähteä kritisoimaan ihan kaikkea mikä omasta mielestä tuntuu kummalliselta.

  Sori, oli pakko avautua. Mukavaa kevät talvea kaikille. Ja toivotaan että nähdään Herkku voittajaringissä vielä monta kertaa!:)

  VastaaPoista
 6. Hupsista. Tuossa yllä pitkässä kommentissani kielisiteen käytön tarkoituksesta on näköjään mennyt kirjoittaessani hieman ajatiukset sekaisin. Siis kieli tulee olla kuolaimen päällä ja kielisiteellä estetään kielen joutuminen kuolaimen alle. Se on erittäin ei toivottavaa. Juurikin noista yllä selittämistäni syistä.

  VastaaPoista
 7. :D Voi hyvänen aika!! Kyllä nyt olen sekaisin kuin seinäkello...

  Kieli kuolaimen ALLA, ei päällä...

  Ottakaa tuosta nyt selvää, mutta etteköhän te käsittäneet asian oikean laidan sekoilustani huolimatta. Noloa, mutta laitetaan vanhuuden ja väsymyksen piikkiin. Antakee anteeks :)

  VastaaPoista