Siirry pääsisältöön

Kuningaskärryilyä

Ennen kuin ketään ehtii edes sanoa "Herkku" on jo toinen postaus tällä viikolla herra orimies Herkusta pihalla! Sanoin jo viikolla että kun tuo pelto on noin kiva niin olisi kiva ottaa Herkustakin muistoksi kuvia. Totta kai kun oli sitten nättiä niin mennä taapersin aamusta tallille ihan vain nappaiseeksi muutaman kuvan. Toki nyt kun olen tuosta kuvaamisesta taas intoutunut enemmän tai vähemmän, pitäisi varmasti tehdä pieniä investointeja: nykyinen kamera on sanomassa itseään lopullisesti irti. Lisäksi olin onnistunut hukkaamaan paremman objektiivin johonkin ja pellon ollessa hervottoman iso ja välillä Karin ja Herkuleksen painellessa sen ääriä pitkin sinne tänne eihän tuosta kuvaamisesta tullut mitään. Ja syytetään vielä saappaitakin jotka pistin jalkaan ajatuksissani, varpaatkin siinä jäätyi!


Lisäksi tänään Herkkua tuli katsomaan Elsa, joka alkaa sitä hoitamaan. Nyt on Herrallakin oma hoitaja! Olin itse myös ensimmäistä kertaa mukana valjastamassa Herkkua. Pakko myöntää että Karikin on siinä minua parempi. Eihän Herkulla ole muuten mitään normaalista valjaspaketista (millainen esimerkiksi Mollalla on) poikkeavaa - ja kun valjaatkin on pikalukoilla - kun vaan korvahuppu, potkuremmi, kielisidos ja kiintomartingaali. Jaa niin vaan. Kunhan nyt saisin ensin sen potkuremmin kiinnitettyä, katsotaan sitten aikojan päästä sitä kielen käteen ottamista, hyrr!

Elsa ja Kari kävivät ensin kävelemässä melkoisen pätkän ja sen jälkeen ihan vain höntsäilivät muutaman hassun kierroksen pellolla. Kylmähän taas tänään oli, mutta pääasia että pääsevät liikkeelle. Nyt kuitenkin kun niitä kuvia on, laitetaan niitä esille! Inspiroituneena kuvien laaduttomuudesta pitää kaivaa jostain parempi objektiivi esille..










Herra Herkku, ravikuningas vuonna 2020!
heh..

Kommentit

  1. Ennen kuin ketään ehtii edes sanoa -> kukaan, ei ketään

    VastaaPoista
  2. Minkälainen se kielisidos on? Miten sen pitäisi vaikuttaa kun kieli kuitenkin näyttää olevan ulkona/ suu auki..? En näistä ravivermeistä mitään ymmärrä :D Omalla ratsuputellani kielen kanssa on auttanut pelkkä lisäturpis :) kivan ryhdikkään oloinen tämä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan siis sideharsotyylinen (tyyliin palapinteliä) millä kieli sidotaan alahuuleen kiinni (ei kireälle!) ettei se pääse heittämään kieltä kuolaimen päälle. Ei siis estä tuota kielen roikottelemista :) Ja käytetään tosiaan sen takia kun mupeltaa aivan hirmuisesti kuolainta, siis kielen kanssa. Rauhoittaa sitä huimasti!

      Poista
  3. Ainakin miten olen itse ymmärtänyt, kielisidos myös estää pahimmassa tapauksessa hevosta tukehtumasta omaan kieleensä, en tiedä onko siinä mitään faktaperää... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On, kisatilanteessa käytetään juuri sen takia kielisidosta! :)

      Poista
  4. Ootteko miettineet, auttaisiko kuolaimen vaihtaminen kielellä leikkimiseen? :) Mutta voi että kuinka ihania kuvia, Herkku näyttää oikein kivalta pojalta :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, kuolain on kyllä vaihdettu ja kokeiltu, tämä kuolain on suuhun sopivin (tarpeeksi pehmeä) mutta kun tekee tätä tosiaan ihan kaikkien kuolainten kanssa, myös taluttelusuitsilla joissa eri kuolain.. En tiedä mistä nyt on keksinyt kielensä :D Herkku on aivan mahtava!

      Poista
  5. Voi että. Näin vuosikymmeniä kun on ollut hoitajana ravitalleilla ja ratsutalleillakin, niin miten sitä aina alkaakaan ärsyttämään kun lähdetään moittimaan tai puolustelemaan, parjaamaan ja pohtimaan jonkin varusteen tai tavan tms. käyttöä, ilman että on asiasta mitään muuta kuin kuulopuhetta minkä perusteella lähtee kommentoimaan.

    Jokaisella varusteella ja systeemillä on lajissaan jokin tarkoitus.

    Se ei välttämättä aukea ummikolle ihan heti, vaikka sitä käytännössä näkisikin muutamia kertoja. Mutta sitten kun on tarpeeksi paljon saanut nähdä, kokea ja tehdä, niin kyllä ne silmät aukeaa ja iso maailma tulee tutummaksi. Voi kun se ei vaan aina mene niin, että esim. nyt vaikka tämä kieliside/kielisidos olisi pahasta.

    Etenkin nuoret hevoset/varsat pelaavat PALJON kielellään ja se tosiaankin luiskahtaa helposti kuolaimen alle.

    Ottakaa huomioon että ravurivarsoja ryhdytään ajamaan ja opettamaan jo 1,5 vuotiaina. Ravisuitsissa EI suljeta turpaa eikä suuta kireillä turparemmeillä.

    Sinällään ravihevosella suun/kielen pelaaminen ei haittaa mitään ja sen kielen saa nätisti kielisiteellä pidettyä kuolaimen oikella puolella. Ja jos se kieli sitten onkin kuolaimen alla ja kun otat ohjista vaikkapa vain kääntääksesi, niin sehän se vasta hevoseen sattuukin!! Tästä usein saa kuski kyytiä ja voipa saada pukkiakin kärryn edessä. Etenkin varsoilta. Ei kukaan halua että varsa saa heti ensimmäisillä ohjasajo tai ajo kerroillaan kielen kuolaimen alle ja siitä aiheutuu kipua ja huono kokemus ohjstuksestaja ja ajamisesta. Aiheuttaen myös turhaa provosoitumista potkimiseen ja kuolaimen/ohjan vastusteluun/karkuun juoksemiseen(=ryöstäminen) Kielisiteellä tämä homma on taatusti turvallista ja oikein laitettu kieliside ei satu, eikä vahingoita hevosta mitenkään. Myöskin kieleensä tukehtuva/kielensä nielaissut hevonen on saanut pelattua kielensä kuolaimen päälle ja kun kuski ottaa ohjista kieli kääntyy kurkkuun kuolaimen nostaessa sitä vedettäessä taaksepäin. Kieli kääntyy ikään kuin kaksin kerroin ja näin se hevonen helposti nielaisee ja tukehtuu kieleensä. Tämä on täysin estettävissä kielisiteellä. Raveissa sen käyttöön on kyllä tarkat ohjeet ja sen käyttöä seuraa joka raveissa varustetarkkailija ja kilpailueläinlääkäri. Tarpeen mukaan varusteen laitto ja tiukkuus ja materiaali tarkastetaan ja annetaan asiaan kuuluvat rangaistukset esim. sakkona hevosen valmentajalle väärästä varustuksesta. Ravipuolella varusteita kyllä on säännöillä paljon rajattu ja niitä sääntöjä valvotaan ja noudatetaan. Jos ei, niin rangaistaan. Varoituksilla, sakoilla(€ määräinen suuruus vaihtelee tilanteen mukaan), kilpailu ja ajo- ja valmennus kielloilla.

    Toivottavasti tämä avasi teille kielisiteen merkitystä.

    Pitäkää mielenne avoinna ja pohtikaa ja kysykää, mutta älkää tuomitko! Ainakaan ennen kuin tieto, taito ja kokemus on niin laajaa, että on oikeasti näkemystä lähteä kritisoimaan ihan kaikkea mikä omasta mielestä tuntuu kummalliselta.

    Sori, oli pakko avautua. Mukavaa kevät talvea kaikille. Ja toivotaan että nähdään Herkku voittajaringissä vielä monta kertaa!:)

    VastaaPoista
  6. Hupsista. Tuossa yllä pitkässä kommentissani kielisiteen käytön tarkoituksesta on näköjään mennyt kirjoittaessani hieman ajatiukset sekaisin. Siis kieli tulee olla kuolaimen päällä ja kielisiteellä estetään kielen joutuminen kuolaimen alle. Se on erittäin ei toivottavaa. Juurikin noista yllä selittämistäni syistä.

    VastaaPoista
  7. :D Voi hyvänen aika!! Kyllä nyt olen sekaisin kuin seinäkello...

    Kieli kuolaimen ALLA, ei päällä...

    Ottakaa tuosta nyt selvää, mutta etteköhän te käsittäneet asian oikean laidan sekoilustani huolimatta. Noloa, mutta laitetaan vanhuuden ja väsymyksen piikkiin. Antakee anteeks :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov