Siirry pääsisältöön

Pakkaspäivän Herkkua


Kävinpä tuossa eilen taas pitkästä aikaa moikkaamassa meidän oripoika Herkkua. On ollut niin kiire etten yksinkertaisesti ole itse ehtinyt mukaan tallille ja sen takia sille onkin haussa hoitaja joka sen kanssa jaksaisi käydä kävelemässä useammin kuin pari kertaa kuukaudessa (= miten usein siis itse ehdin). Nythän Herkku on muuten liikkunut lähes joka päivä kärryjen kanssa, lähinnä todella pitkiä käyntilenkkejä, mutta myös hiukan hölkkäillen. Viimeisimmät kerrat on menty pellolla missä on mukava ylämäki ja saa siinä hyvää treeniä!

Herkkuhan kärsi melko massiivisista kasvukivuista syksyllä ja joutui sen takia olemaan lomalla. Lisäksi nyt pimeyden tultua, tallilla on otettu hevoset aikaisemmin sisään kuin normaalisti ja Herkku pääsi keräämään itseensä melkoisesti pöllöenergiaa ja olemaan jopa hieman orimainen. Nyt kuitenkin kun se on liikkunut lähes päivittäin on se taas tasaantunut ja rauhoittunut. Saa nähdä miten paljon kerää energiaa nyt kun pakkaset paukkuvat ja eivät pääse tallin toimesta kuin muutamaksi tunniksi pihalle. Toivotaan että kesä tulee pian ja pääsee orilaitumeille temmeltään kavereiden kanssa!

Kävin Herkun kanssa ihan tosi lyhyen kävelylenkin ja jo sinä aikana onnistuin kuitenkin hieman palelemaan. Illalla kun olin töissä mittari näyttä likipitäen -30 pakkasastetta. Hyrr, kyllä huomasi töissäkin kylmyyden kun auto jos toinenkin oli tienposkeen jääneenä! Herkun kävelylenkin jälkeen mentiin pellolle ottamaan ihan vain muutama kuva. Kamerahan oli lahota jo ensimmäisten kuvien kohdalla, joten laatuhan siinä sitten mennä kärsi. No, kunhan saadaan herran kasvamisesta muistoja niin se riittää!

Herkkuhan kehittyy aivan järjettömän hitaasti. Vaikka osa suomenhevosravureista juoksee jo 3-vuotiaana (!!) ei meidän Herkules kyllä ole vielä lähellekkään siinä vaiheessa kasvun kannalta että uskaltaisi todella alkaa treenaamaan. Nyt kesään asti haetaan vain lihasta ja työskennellään reippaasti kärryjen edessä. Ajaessahan Herkku on mitä mahtavin ja on ollut hienoa huomata miten isäpuoli (joka on vielä kokematon ajaja) on Herkun kanssa käynyt yksinkin lenkeillä ja pärjännyt erinomaisesti. Aivan huikeaa kuin on näin kiva ori minkä kanssa on helppo työskennellä!


Herkku siis jatkaa kasvuaan ja kehitystään vielä uskottavasti pitkään. Nyt toivon mukaan ollaan selätetty pahimmat kasvukivut ja ravikin alkaa jo maistumaan. Pieneksihän se tulee varmasti jäämään, mutta pääasiahan sillä on, että tulee juoksemaan - ja kovaa ;)

On ilo myös huomata miten se on selkeästi saanut lihaa - ja karvaa - luiden päälle. Ypäjälle muuttaessa se oli päässyt tosi kuivaan kuntoon ja vielä pitkälle syksyyn tuntui ettei mikään tarttunut kylkiin kiinni. Syksyllä muutettiin sitten kokonaan sen ruokintaa niin, että teimme itse kaikki sen ruuat (aiemmin ne menivät siis tallin rehuista) ja talvea kohti on herra saanut tosi kivasti mahaa. Siitä on paljon helpompi lähteä rakentamaan hevosta kuin sellaisesta kuivan kesän oravasta! Jalat on vahvistunut huikeasti kesästä ja kokoajan ainakin sillä on kasvu päällä! Katsellaan ja edetään hevosta kuunnellen. Mahtava herra se Herkku on!

Kommentit

  1. Lisää herkku postauksia ! Olis niin kiva lukea poitsun kuulumisia enemmän. On se vaan niin iso jo <3
    (T. Kasvattaja perheen tyttönen ;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on jo huimasti kasvanut! :) Tulee aina kun saa materiaalia ^_^

      Poista
  2. Älä huoli mutta moni suomenhevonen on vasta "valmis" 5 vuoden tuntumilla raviradoille kokeilemaan koelähtöä. Eli ei ole hätää vielä mihinkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, ei pidetä mitään kiirettä, mielummin otetaan vähän varmanpäälle ettei vaan mene rikki mitään :)

      Poista
  3. Tosi kiva kun olet alkanut postaamaan useammin! Ja Herkku on aivan ihanan näköinen suokki!

    VastaaPoista
  4. Miks Herkku ei ole pihatossa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koska asiallisen pihaton löytyminen on yhtä vaikeaa kuin asiallisen tallipaikan :) Kaikista paras olisi kun sen saisi kotiin, mutta tällä hetkellä omat tilat ei anna myöden. Lisäksi Herkkua ei viitsi siirrellä jatkuvasti, menee kesällä laitumelle ja sieltä mahdollisesti treeniin, joten emme näe enää muutaman kuukauden takia vaivaa sen siirtämiseksi pihattoon :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan